Márpedig a falak nem lélegeznek: Székelyföld első passzívházában jártunk

Rédai Attila 2018. november 29., 14:36 utolsó módosítás: 2018. november 29., 20:40

Szeretné, ha háromszáz lejt fizetne fűtésre? Nem havonta: évente. Ha igen volna a válasz, a megoldás a passzívház lenne. De pontosan mit takar ez a kifejezés? Első kézből tapasztalhattuk meg.

Szerencsések a székelyföldiek, mert a passzívházak nyílt napja alkalmából betekintést nyerhettek az első Hargita megyében épített, előminősített ilyen létesítménybe. Ami ráadásul nem csak simán egy passzívház, hanem minősítése szerint egy „passzívház plusz” vagy legalábbis az lesz, ami nagyjából annak felel meg, hogy előállítja mindazt az energiát, amire szüksége van.

Nem csak szép az otthon, energiaháztartása nagyon hatékony Fotó: Rédai Attila

A Csíkszentsimonban található családi házat meglátogatni előzetes regisztráció alapján lehetett, a nappaliban pedig a tervezőtől, Abos Edétől lehetett megtudni minden elképzelhető technikai részletet („is”). Nem véletlen persze, hogy Abos Ede egy passzívházakat megálmodó csíkszeredai tervezőiroda tagja, amelynek a szentsimoni az első ilyen megvalósítása Székelyföldön, (a legelső Kolozsváron épült meg), mint ahogy az sem, hogy a megrendelő szintén a „zöld” iparban, azaz a napenergia felhasználásában érdekelt vállalkozás vezetője. De mivel ez nem reklámcikk, ezeknek a vállalkozásoknak a neveit most hanyagolni fogjuk, mint ahogy a túlságosan sok technikai-tudományos részletet is, nehogy véletlenül még én is elaludjak, miközben írok. Persze a fizika az fizika – mondja Abos Ede is – ezzel pedig csak egyetérteni tudok, s sajnálkozok azon, hogy nem fizikát végeztem a középiskolában – de akkor viszont nem lenne, aki megírja ezt a cikket.

A passzívházaknak szigorú műszaki követelményrendszernek kell megfelelni Fotó: Rédai Attila

Na de térjünk a lényegre. Mindazok, akik kíváncsiak voltunk a szentsimoni passzívházra, megtudtuk, hogy ez nem csak egy amolyan absztrakt fogalom, szigorú műszaki kritériumrendszernek kell megfelelni, amelyet a németországi passzívház-intézettel ellenőriz és minősít. Némely előírás nem tűnik nagy vasziszdásznak, de azért rá is lehet csodálkozni egyre-másra. Például arra, hogy a lehető legrésmentesebb, folyamatosabb legyen a hőszigetelés: ez logikusnak tűnik, de az már az újdonság erejével hat, hogy ehhez

még a vezetékeket, a villanykapcsolók aljzatát is szigetelni kell.

Az egyik házigazda meséli, hogy nehezen lehetett meggyőzni például a villanyszerelőt is, hogy ilyen spéci aljzattal dolgozzon: először kerek-perec kijelentette, hogy ez nem lehetséges. Kellő nyitottsággal és széleslátókörűséggel rendelkező kivitelező szükséges a munkához, de a szentsimoni ház a bizonyíték arra, hogy ez Csíkban sem lehetetlen. Csak nem könnyű. Megszokott munkafolyamatokat, rutinokat kell lecserélni, felülírni.

A tervező: Abos Ede Fotó: Rédai Attila

Az elhatározáson túl azonban minden a tervezéssel kezdődik: Abos Ede szerint arra nincs esély, hogy valaki csak úgy „magától” vagy egy klasszikus, „hagyományos” tervezővel passzív házat tudjon terveztetni. Annyira sajátos ágazata ez az építőiparnak, hogy ehhez külön felkészülés, iskola (egy továbbképző) elvégzése szükséges, amit Abos sok-sok hétvégén keresztül Budapesten tudott le. A másik fontos alapfeltétel a költség: a passzív ház tervei természetesen többe kerülnek, mint egy hagyományosé (persze a megrendelő is sokkal többet kap, mint általában), mint ahogy maga az építés is drágább: a tervező szerint négyzetméterenként 600 eurós költséggel kellett itt és most számolni, vagyis ennyibe került a szentsimoni ház. Ennek az épületnek a hőburkon belüli hasznos felülete 180 négyzetméter, összesen – garázzsal, falakkal és mindennel együtt – több mint háromszáz. Lehet szorozni.

Az általában használt hőszigetelés és a passzívháznál használt technológia között hatalmas a hatásfokban mért különbség Fotó: Rédai Attila

Cserébe elérjük, hogy hőenergiára alig vagy akár egyáltalán ne kelljen fizessünk életünk végéig. Az új építésű passzívház fűtésére használható hőenergia a minősítés standardja szerint négyzetméterenként és évente 15 kWh. Földgázzal fűtve ez évi 350 lejes gázszámla, árammal pedig ennél valamivel magasabb a költség, mintegy 550 lej egy 100 m² felületű épület esetén. Összehasonlításképp az új építésű, de hagyományos technológiával készült házaknál a fűtésre négyzetméterenként és évente 150-200 kWh energia is el szokott menni, azaz tízszer több. Jóllehet azok is hőszigeteltek, legalábbis azt gondolnánk. Az általában használt hőszigetelés és a passzívháznál használt technológia között azonban ekkora a hatásfokban mért különbség.

A szellőző- és fűtőberendezés vezetékei a közintézményekben találhatókra emlékeztetnek Fotó: Rédai Attila

De miért? Néhány példát megnézhetünk erre. A passzívháznál külön figyelmet fordítanak a hőszigetelés megtervezésénél és kivitelezésénél arra, hogy felszámolják a hőhidakat. Ezek a hőhidak nem valami kellemes átjárók, sarkoknál, illesztéseknél alakulnak ki, és a hő távozik rajtuk keresztül a szabadba, amit nem szeretnénk. Ha viszont (szinte) tökéletes a hőszigetelésünk és a légtömörség, akkor a szellőzéssel lesz probléma. Ennek külön tudománya van: ez az a rész, ahol mi, akik nem passzív, de nagyon is hagyományos házakban lakunk, és reményünk sincs a passzívházra, de folyamatosan harcban állunk hol a hideggel, hol a páratartalommal, a legtöbb hasznos tanácsot megfogadhatunk.

Ahhoz, hogy folyamatosan jó minőségű levegőt lélegezzünk be, személyenként és óránként 30 köbméter friss levegőre volna szükségünk. Ez azt jelenti – tudjuk meg Abos Edétől –, hogy példának okáért, ha

egy háromméteres belmagasságú, tíz négyzetméteres hálószobában szunyál egyetlenegy valaki, az abban található levegő egy órára lesz neki elég.

Minden órában ezért egyszer legalább teljesen ki kellene szellőztessük a szobát, de ha ketten vagyunk benne, akkor kétszer. Elég nyilvánvaló hát, hogy ez télen például nem túl életszerű, éjszaka még annyira sem. De napközben is figyelembe kell vegyük azt, hogy egy teljes levegőcserére természetes szellőztetéssel tíz percre van szükségünk akkor, ha teljesen kinyitjuk az ablakot, és egy teljes órára, ha csak bukóra! A leghatásosabb szellőztetési mód a kereszthuzat, ebben az esetben két perc is elegendő a levegőcseréhez.

Friss, üde levegő ablaknyitogatás nélkül: erre is jó a passzívház Fotó: Rédai Attila

Ha nem szellőztetünk, igencsak meg tud növekedni a levegő széndioxid-tartalma, ugyanakkor gondjaink akadnak a relatív páratartalommal: nem igaz az a városi legenda, miszerint a „falak lélegeznek”, hangsúlyozza Abos.

A falak biztosan nem lélegeznek, sőt: a ház burkán keresztül mindössze a pára két százaléka tud távozni, a többit ki kell szellőztessük.

Ellenkező esetben a hőhidaknál, a hidegebb, hűvösebb felületeknél a pára kicsapódik, kondenz alakul ki, majd ezt követi a penészedés.

A passzívházaknál természetesen a szellőzést nem ablaknyitogatással, hanem egy mechanikus szellőző berendezéssel oldják meg, amely eltávolítja a párás levegőt a fürdőszobából és a konyhából, és szárazabb, friss levegőt nyom be a hálókba és a nappaliba. A levegőztető berendezés ugyanakkor nem csak szellőztet, a hőháztartásban is nagy szerepe van: a rendszerbe telepített hőcserélő képes újrahasznosítani a kiszivattyúzott hőenergia legnagyobb részét, amelyet aztán a háztartási melegvíz előállítására használ fel. A ház padlófűtését ugyanakkor egy geotermikus hőkollektorral ellátott hőszivattyú biztosítja, amelynek alapja egy, a ház telkébe öt méter mélyre beásott spirál. Ez a hőszivattyú mindössze 9 kW-os, de bőven elég: a ház hőigényét 2-2,5 kW energia is biztosítani tudná. A szellőztető berendezés külső nyílásánál ugyanakkor egy másik hőcserélő biztosítja a rendszer téli fagymentesítését, nyáron pedig az előhűtést.

Falnyi, de hőszigetelésben hatékony ablakok a nappaliban Fotó: Rédai Attila

A szentsimoni passzívháznak hatalmas, falnyi ablakai vannak a nappaliban a déli oldalon: természetesen ez is szándékos, így a téli nap egészen a helyiség közepéig bevilágítva melegíti a padlót. Nyáron viszont az árnyékolást biztosítja, hogy ne melegedjen fel ezáltal túlságosan a lakás. Nem mindegy persze, hogy milyenek ezek az ablakok: Abos szerint Csíkban, de általában Erdélyben a hatékonyan hőszigetelő ablak az háromrétegű, az üvegrétegek közt gázzal feltöltve, hétkamrás keretük meleg anyagból készült, vagyis műanyag vagy fa, a távtartója pedig szintén alacsony hővezetési tulajdonsággal bíró műanyag, a lehető legfolytonosabban kialakítva, vagyis nem jó, ha a sarkokban megszakad.

A megrendelő: Sándor Előd Fotó: Rédai Attila

Ha még nem aludtunk el, akkor leírok még néhány számot: a passzívházakra vonatkozó szabvány szerint a légszigetelés (légtömörség) olyan hatékony kell legyen, hogy csak 0,6 levegőcserét engedjen meg óránként 50 Pascal nyomásnál. Ezt az értéket túlnyomás és vákuumozás során egyaránt lemérik, a kettő átlaga adja a végső értéket. A szentsimoni háznál ez az érték 0,2 1/h, vagyis háromszor hatékonyabb a szigetelés az előírtnál.

És lehet-e minősített passzívházunk nekünk, akik már élünk valamilyen házban, és nem tudunk egy újat építeni? Megtudtuk: ez is lehetséges, ebben az esetben egy valamivel kevésbé szigorú, a felújított épületekre vonatkozó előírásnak kell megfeleljünk, de ekkor is el kell érjük a négyzetméterenkénti és évenkénti 25 kWh-s fűtési energiafelhasználási szintet.

Háromszor hatékonyabb a szentsimoni házban a légszigetelés az előírtnál Fotó: Rédai Attila

De milyen egy előminősített passzívházban lakni? Ezt a kérdést szerte Hargita megyében csupán egyetlen családnak lehet feltenni. Sándor Előd szerint a legjobb az benne, amikor reggel felébredve is ugyanolyan friss, üde a hálószobában a levegő: ez a legnagyobb különbség ahhoz képest, mikor máshol töltik az éjszakát.

Az elmaradó gázszámla pedig bizonyára nem mindennapi élmény.

•  Fotó: Rédai Attila
Fotó: Rédai Attila
•  Fotó: Rédai Attila
Fotó: Rédai Attila
•  Fotó: Rédai Attila
Fotó: Rédai Attila
•  Fotó: Rédai Attila
Fotó: Rédai Attila
•  Fotó: Rédai Attila
Fotó: Rédai Attila
11 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 

 
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Tájékoztatás a sütik használatáról

A Príma Press Kft. által üzemeltetett liget.ro domainen keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata

Információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

A liget.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID liget.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll liget.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs liget.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év harmadik fél
_gat google.com 1 nap harmadik fél
_gid google.com 1 nap harmadik fél
cX_G brat.ro/sati 365 nap harmadik fél
cX_P brat.ro/sati 365 nap harmadik fél
cX_S brat.ro/sati munkamenet harmadik fél
evid_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap harmadik fél
evid_v_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap harmadik fél
evid_set_{customer_id} brat.ro/sati 1 nap harmadik fél

 

Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír/Rossz hír-funkció (szekelyhon.ro; kronikaonline.ro) használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
newsvote_ liget.ro
Cikkre való szavazás rögzítése
30 nap saját

 

Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet  harmadik fél

 

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1 nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1 nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
 urlgen   instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 csrftoken   instagram.com  1 év  harmadik fél
 ds_user_id  instagram.com  1 hónap  harmadik fél
 ig_cb  instagram.com   1 nap  harmadik fél
 ig_did   instagram.com  10 év  harmadik fél
 mid  instagram.com  10 év  harmadik fél
 rur  instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 sessionid   instagram.com  1 év  harmadik fél
 shbid  instagram.com  7 nap  harmadik fél
 shbts  instagram.com  7 nap  harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com  1 nap harmadik fél
SSID youtube.com  1 nap harmadik fél
SID youtube.com  1 nap harmadik fél
SIDCC youtube.com  1 nap harmadik fél
SAPISID youtube.com  1 nap harmadik fél
PREF youtube.com  1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO youtube.com  1 nap harmadik fél
HSID youtube.com  1 nap harmadik fél
GPS youtube.com  1 nap harmadik fél
YSC youtube.com   munkamenet harmadik fél
CONSENT youtube.com  1 nap harmadik fél
APISID youtube.com  1 nap harmadik fél
__Secure-xxx youtube.com  1 nap harmadik fél

 

A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Adwords: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google Adsense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

 

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. Az alapműködést biztosító sütik a látogatók azonosítása nélkül gyűjtenek információkat a weboldal használatáról.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, cX_G, cX_P, cX_S, enr_cxense_throrrle, evid_{customer_id}, evid_v_{customer_id}, evid_set_{customer_id}.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír / Rossz hír funkció használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: newsvote_


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMAL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.

Székely Sport