Mit tálal a konyhás testvér böjtben?

Molnár Melinda 2018. március 02., 15:54

Van egy általános szabály: a szerzetesnek nem illik dugig töltenie magát étellel. Az önmérséklet a lelki ember legfőbb erénye. Böjtben pedig ez talán még több emberre igaz. Ezúttal olyan ételeket kóstolunk meg, amelyek nem csak böjtösek, de a csíksomlyói ferences klastrom 1693-as szakácskönyvében is megtalálhatók.

HIRDETÉS
„A szerzetesnek nem a legfőbb programja az étkezés – vallja a Csíksomlyón élő Márk József atya. – Első az istendicséret, második a szent szolgálat, s csak azután jöhet a gasztronómia. Van egy általános szabály: a szerzetesnek nem illik dugig töltenie magát étellel. Az önmérséklet a lelki ember legfőbb erénye.”

A csíksomlyói ferences klastrom 1693-as szakácskönyve alapján született Stoffán György Barátok konyhája című, ételrecepteket, emlékeket tartalmazó könyve. Egyszerre gasztronómia, egyháztörténet és ihletforrás. A barátok abból éltek, amit a nép adott nekik, s ami nyáron a kolostorkertben megtermett. Ebből a kevéskéből jutott azoknak is, akik rászorultak Szent Ferenc fiainak támogatására. Megadják az étkezés módját, de Istennek tetszőn. Az asztali áldások elköltése imádsággal kezdődik, és azzal is fejeződik be. Ami a refektóriumban terítékre kerül, az Azzal is asztalközösségre hív, Aki önmagával táplál. Szippantsanak bele a franciskánusok konyhafolyosójának illatába, és böjti eledeleiket úgy vegyék magukhoz, mintha a barátok hívták volna Önöket asztalközösségbe!

Na, de lássuk az étkeket:

Kenyérleves

Hozzávalók: 6 szelet kenyér (nem baj, ha már szárazabb), 1 fej hagyma, 2 szál petrezselyemgyökér, 2 szál sárgarépa, só, bors, 1–2 gerezd fokhagyma, köménymag, 2 tojás, snidling – ízlés szerint.

Szárazkenyér felhasználására pont jó Fotó: Barabás Ákos

Elkészítése: kevés olajon dinszteljük meg a hagymát, majd amikor kissé megpirult, adjuk hozzá a kockára vágott kenyeret, és rövid ideig együtt pirítsuk. Öntsük fel egy liter vízzel, és adjuk hozzá a kockára vágott fehér- és sárgarépát. Pároljuk, amíg a zöldség megpirul. Kevés sóval, borssal, zúzott fokhagymával és őrölt köménnyel fűszerezzük. Amikor forr a leves, adjuk hozzá a két felvert tojást.

Tálalás előtt bőségesen szórjuk meg friss, apróra metélt snidlinggel.

Murokfasírt

Egy kilónyi murkot (sárgarépát) megfőzünk, a főzővízbe babérlevelet, sót, tárkonyt és fokhagymát teszünk. Amikor a murok megfőtt, leszűrjük, és pépesre törjük. Hozzáteszünk őrölt borsot, két-három tojást, három tejben áztatott, majd kifacsart zsemlét, pirított hagymát és zúzott fokhagymát. Mindezt jól elkeverjük.

Önmagában is kiváló csemege, de halakhoz és sültekhez egyaránt kiváló köret Fotó: Barabás Ákos

Ha a murok levet engedne, tegyünk hozzá annyi prézlit, hogy a massza összeálljon. A kész masszából kézzel gombócokat készítünk, meglapogatjuk, majd forró zsírban kisütjük. Önmagában is kiváló csemege, de halakhoz és sültekhez egyaránt kiváló köret.

Tipp: Sajnáltam kiönteni a finom főzőlevet. Egy tojással apró nokedlit főztem bele.

Tojássárgájából két kanálnyi tejföllel habarást készítettem, és tárkonyecettel savanyítottam.

Két háborús étel

Hozzávalók a daragaluskához: fél kg durva őrlésű kukoricadara, savanyúkáposzta-lé.
Elkészítése: a durvára őrölt kukoricadarára annyi káposztalevet öntünk, hogy jól ellepje. Folyamatosan kevergetve addig főzzük, amíg a dara megpuhul.

Háborús étkek, de finomak Fotó: Barabás Ákos

Hozzávalók a katonakáposztához: 1 kg savanyú káposzta, zsír, liszt.
Elkészítése: A savanyú káposztát bő zsírban megdinszteljük, majd liszttel megszórjuk, és kevés káposztalevet öntünk rá. A barátok fekete kenyérrel ették… ha volt még fekete kenyér. Máskor kukoricadarával tették változatossá a káposztát.

Gyömbéres sült pisztráng

A pisztrángot kívül-belül besózzuk, borsozzuk, gyömbért reszelünk rá, és állni hagyjuk. Közben fokhagymát törünk, összekeverjük olajjal, vízzel, sóval, és kevés vízzel feleresztjük. A halakat paprikás lisztbe forgatjuk, és napraforgóolajban kisütjük.

A sült pisztráng sokak kedvence. Szerintme senkit sem emlékeztet a böjtre Fotó: Barabás Ákos

Amikor kisültek, megkenjük őket finoman a fokhagyma-esszenciával. Petrezselymes tört krumplival tálaljuk. De finom hozzá a murokfasírt is.


Étkezés előtti ima: 
Atyánk, a föld minden javát jóságodból élvezzük. Add, hogy a szent igazságot szomjúhozzuk s éhezzük!

Étkezés utáni ima: 
Hálát adunk neked, mindenható Úristen, minden jótéteményedért, aki élsz és uralkodol most és mindörökkön-örökké. Ámen.
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat