Nem az a lényeg, hogy üssön: élvezni kellene a tömény italokat

Veres Réka 2017. december 29., 16:35 utolsó módosítás: 2017. december 29., 16:52

Sokat iszunk, de leggyakrabban nem is tudjuk, hogy mit. Értékelni és élvezni kellene a pohárba töltött italt – erről beszélgettünk szilveszterre készülődve Lakatos Józseffel, a székelyudvarhelyi Spíler kávézó pultosával. Szó esett arról, hogy a szilvapálinkán túl miként isszák a töményeket a székelyek, és hogyan lehetne részegedés helyett inkább élvezni az italokat.

Nem az a lényeg, hogy üssön: élvezni kellene a tömény italokat
galéria
Az igazi italkultúrától távol állunk még, de már sokan vannak, akik nem az ütősségre vágynak Fotó: Pixabay.com

Majdnem húsz éve tölti, keveri és csapolja az italokat Lakatos József. Barman, barista, mixer, csapos és pultos is lehetne a „tisztsége”, de megegyeztünk abban, hogy utóbbinak nevezzük, hiszen szerinte Székelyföldön és ezen belül Székelyudvarhelyen sem lehet annyira elválasztani ezeket.

Tizennyolc évesen, 1997-ben kezdett el a szakmában dolgozni, az akkori Zóna3 diszkóban, majd a Park Étteremben, a Dzsungelben, az Alkatrazban, az ír kocsmában is volt pultos. Pincértanfolyamot végzett 1994-ben, és bár tervezte, mégis úgy véli, hogy véletlenül lett pultos, ami majdnem húsz éve nemcsak munkája, hanem az élete is. Leginkább a tömény italokhoz ért, így főleg ezekről beszélgettünk.

Változott, hogy miként italoznak az udvarhelyiek

„Sokat változott, hogy miként isznak az udvarhelyiek. A kilencvenes években nyitás előtt a személyzet előkészített húsz tálca vörösboros kólát, onnan eljutottunk a gin-tonikon és whiskys energiaitalon keresztül napjainkig, amikor van, aki inkább egy Cuba Libre koktélt iszik meg, de olyanok is akadnak, akik inkább kevesebb, de jobb italokat rendelnek” – magyarázta József, aki szerint Székelyföldön még mindig távol állunk az igazi italkultúrától.

Az ital élvezetéért érdemes a minőségibbet választani Fotó: Pixabay.com

„Elég nehéz megfogalmazni, hogy mi is az italkultúra, az angolszászok azt mondják erre, hogy know your drink, azaz tudd, hogy mit, mikor és miért iszol” – tette hozzá. Noha rendelés a vendégről is árulkodik, Lakatos József szerint egy jó pultos dolga ajánlani, eladni olyan italt, amire a vendég nem is gondol. Viszont az sem jó, ha vadidegen vendég azt kérdezi tőle, hogy mit tud ajánlani, hiszen nem ismeri. Még egy rövid beszélgetés után sem biztos, viszont annak alapján már tud javasolni.

Miből érdemes drágábbat inni?

Ahogyan az ételeknél is, az italok alapanyaga, valamint elkészítése az, ami meghatározza, hogy milyen minőségű, és hogy milyen ára lesz. József szerint rendszerint azt nem tudják nálunk, hogy a különböző márkák mit képviselnek, és miért drágábbak vagy olcsóbbak. Gyakran a brandet is fizetjük – teszi hozzá. A polcokon vannak alsó-, prémium-, de luxuskategóriás italok is, utóbbiak József szerint nem biztos, hogy megérnek annyit, amennyibe kerülnek, hiszen azok a márkák többnyire az újgazdagokat célozzák meg, akik szeretik, ha mások látják, hogy megengedheti azt maguknak.

„Ha jó italt akarunk inni, nem kell ezekből venni, elég az alsó kategória helyett a prémiumot választani a különleges pillanatokra”

– véli. A különleges pillanat nem feltétlenül egyenlő az ünneppel, lehet az baráti társalgás is. „Élvezni kell az italt, értékelni a pillanatot, aminek keretet ad” – teszi hozzá. Sokan viszont nem tudják értékelni az italok ízét, úgy érzik, hogy egy-egy tömény italt csak kólával tudnak meginni, ezért fölösleges számukra drágábbat venni.

Winter Martini. Nem a megrészegedés a cél Fotó: Pixabay.com

„Mi igyekszünk változtatni ezen, rámutatni, hogy az italt másképp is lehet fogyasztani, nemcsak megrészegedni, hanem élvezni is. A cél nem az kell legyen, hogy megrészegedjünk – ami adott mennyiségnél elkerülhetetlen ugyan –, hanem inkább kellemes érzést hagyjon, és másnap ne fájjon a fejünk tőle.

Ha be akarsz rúgni, mert te ettől érzed jól magad, akkor megfelel egy középkategóriás ital is, ha viszont el szeretnél vonulni egy teraszra, hogy átadd magadat az érzésnek, akkor érdemes egy minőségibb italba fektetni.

Nem kell a csillagos égig érjen az ára, hiszen akár kétszáz lejért is lehet egy üveg minőségi italt venni, amit nem kell egyből meginni.”

Tévhitek

„A koktélhoz kell egy jó pultos, aki tudja, mit csinál, továbbá jó jég, jó pohár, szép díszítés, és persze jó társaság, semmi más” – válaszolta arra, hogy mi a jó koktél titka. Noha már húsz évvel ezelőtt is voltak koktélbárok a diszkókban, csak az utóbbi években ívelt fel a koktélok csillaga, olyannyira, hogy mára már esküvőkön is találkozni mobil koktélbárral.

Saquerinha. A hosszú italok a divatosabbak Fotó: Pixabay.com

József szerint Udvarhelyen inkább a long drink, azaz hosszú ital a divatosabb a koktélok terén, a legmenőbb a Long Island, a Tequila Sunrise és a Sex on the Beach, de a Cuba Libre és a Margarita is népszerű.

Sok férfi tévesen még mindig azt gondolja, hogy a koktél csak nőknek való.

Például azt hiszik, hogy a Cosmopolitan csajos ital, hiszen a Szex és New York sorozatban a négy főszereplő hölgy folyamatosan ezt issza, de valójában elég erős keverék: két negyvenfokos szeszesital van benne, kevés vörösáfonyalé és lime. A klasszikus koktélokat, mint a Manhattant vagy a Godfathert például először férfiaknak találták ki – magyarázta a pultos. Szerinte az italkultúrát a pincérek kéne oktassák a vendégeknek, viszont ez kimarad a hazai vendéglátók többségénél. „Például egy étteremben rendelés előtt nem kérdezik meg, hogy kér-e a vendég aperitifet, utána pedig egy digestivet. Ez nem a vendég hibája, hiszen ő nem tud erről, így nem is lehet igénye rá” – tette hozzá.

Sokat tesz, de vesz is a jég

Szintén a hiányos italkultúra része, hogy több italt mellőzünk vagy éppen helytelenül fogyasztunk. József szerint Székelyföldön konyaknak neveznek olyan égetett szeszes italokat is, amelyeknek semmi közük az eredetihez. A jó, francia konyakot sosem isszuk jéggel, kólával, lefagyasztva, azt ugyanis igény szerint melegítve, konyakospohárból kell inni. Rosszul fogyasztják még sokan a whiskyt is, hiszen ezt sem szabadna jéggel inni, legfeljebb kicsi ásványvízzel, beleöntve vagy mellette.

Mojito. A jég mindegyik koktélhoz szükséges hozzávaló Fotó: Pixabay.com

Az itteni jég klóros vízzel készül, ezért ha ezt adunk hozzá, tönkre is tesszük az italt. Hogy mennyire nem ismerjük a jég fontosságát, abból is kiderül, hogy sokan jég nélkül kérik a koktélokat, pedig ez mindegyik készítéséhez szükséges.

„A hozzávalókat nem lehet kihagyni a koktélokból, lényegük, hogy olyan drágább italokat fogyasztunk el, amelyeket általában nem iszunk külön.”

A sör terén sem állunk jobban. „Olyanok vagyunk, mint az ellenzős lovak: csak a szőke sör a sör, a barna, az IPA, az ale, a bock nem az” – válaszolta kérdésemre, hozzátéve, az már haladás, hogy az egy hazai sör helyett most már másik kettőt is isznak. Ám az a gond, hogy legtöbben még azokat sem isszák megfelelően. „A sör is egy olyan ital, mint a jó bor vagy konyak, aromája van, ami az ízéből és illatából áll, ehhez pedig egy vékony szájú üveg kevés. Olyan, mintha bekötött szemmel és orral innánk, szénsavas banánüdítő is lehetne, mert semmi különbséget nem érzünk, ha üvegből fogyasztjuk, a pohárból viszont kijönnek az aromák, amiket elképzelt a sörfőző” – részletezte.

Amit saját magának tölt a pultos

Hogy mit is szeret a pultos, akinek kezében már több száz ital járt? A whiskyt. Bár nem nevezi magát gyűjtőnek, igyekszik beszerezni a különlegességet, még könyve is van arról a százegyről, amit feltétlenül ki kell próbálni.

„Nagy zárt közösség vagyunk, ez jelen van az italkultúránkban is, például abban, hogy nem ismerjük a jó whiskyket.

Régebben én sem ismertem, csak azt, amit általában mindenki, a Jack Danielst, a Jim Beamet, de egy külföldi bárban ezek nem is szerepelnek a whiskyk között. Én is úgy futottam össze ezekkel, hogy egy ír kocsmában elmagyarázták, mire számíthatok, ha a jó minőségű változatából rendelek. A kólás vagy energiaitalos változat csak fiatalkori hóbort volt, a lényeg nem az volt, hogy élvezzük, hanem hogy üssön. Ma is látom ezt sokaknál, és bár kezdett alábbhagyni, régebben státusszimbólum is volt, ha valaki minél drágább italt vett magának, amit aztán feltöltött energiaitallal. A híresebbeket fel lehet ugyan tölteni kólával, a minőségibbeket azonban nemcsak hogy nem illik, nem is éri meg így elrontani. Érdekes, karakteres ízek vannak benne. Más fehér italoknál, például vodkából is van drágább fajta, de nem biztos, hogy ezek között akkora az eltérés, mint egy olcsó whisky és egy olyan között, amit húsz-harminc évig érleltek” – magyarázta.

Lakatos József. Nem csak szakma, szenvedély is számára az italkeverés Fotó: Spíler

Noha kedvence a whisky, úgy tartja magáról, hogy mindenivó, azaz mindent megkóstol, amit ő is kínál. Másik kedvence a sör, ezen belül pedig az ipa sör, ebből eddig a legjobbat nem Angliában, hanem Csehországban itta.

Tippek az év utolsó száz méterére

Szilveszterkor szerinte remek ünnepi ital a bólé vagy a puncs, ezekhez nem is kell a legdrágább italokat választani, hiszen gyümölcslével vannak összekeverve, így nem tűnik ki egyik tömény íze sem. A pultos szerint a koktélkészítés otthon sem lehetetlen, de elég sok összetevő kell, amit nem egyszerű beszerezni. Legkönnyebb a Mojito koktél, ehhez rum, szódavíz, lime és mentalevél kell. Sajnos a másnaposságra nincs receptje – derült ki. Nála sosem vált be a kutyaharapást szőrével elv.

„A másnaposságot megelőzni kell, annyit kell inni, amennyitől jól érezzük magunkat, és a legjobb ismerni a határokat. Ha mégis oda jutottunk, akkor ki kell aludni, jót enni, és sok vizet inni” –

tanácsolta.

0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Tájékoztatás a sütik használatáról

A Príma Press Kft. által üzemeltetett liget.ro domainen keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata

Információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

A liget.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID liget.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll liget.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs liget.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év harmadik fél
_gat google.com 1 nap harmadik fél
_gid google.com 1 nap harmadik fél
cX_G brat.ro/sati 365 nap harmadik fél
cX_P brat.ro/sati 365 nap harmadik fél
cX_S brat.ro/sati munkamenet harmadik fél
evid_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap harmadik fél
evid_v_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap harmadik fél
evid_set_{customer_id} brat.ro/sati 1 nap harmadik fél

 

Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír/Rossz hír-funkció (szekelyhon.ro; kronikaonline.ro) használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
newsvote_ liget.ro
Cikkre való szavazás rögzítése
30 nap saját

 

Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet  harmadik fél

 

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1 nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1 nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
 urlgen   instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 csrftoken   instagram.com  1 év  harmadik fél
 ds_user_id  instagram.com  1 hónap  harmadik fél
 ig_cb  instagram.com   1 nap  harmadik fél
 ig_did   instagram.com  10 év  harmadik fél
 mid  instagram.com  10 év  harmadik fél
 rur  instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 sessionid   instagram.com  1 év  harmadik fél
 shbid  instagram.com  7 nap  harmadik fél
 shbts  instagram.com  7 nap  harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com  1 nap harmadik fél
SSID youtube.com  1 nap harmadik fél
SID youtube.com  1 nap harmadik fél
SIDCC youtube.com  1 nap harmadik fél
SAPISID youtube.com  1 nap harmadik fél
PREF youtube.com  1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO youtube.com  1 nap harmadik fél
HSID youtube.com  1 nap harmadik fél
GPS youtube.com  1 nap harmadik fél
YSC youtube.com   munkamenet harmadik fél
CONSENT youtube.com  1 nap harmadik fél
APISID youtube.com  1 nap harmadik fél
__Secure-xxx youtube.com  1 nap harmadik fél

 

A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Adwords: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google Adsense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

 

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. Az alapműködést biztosító sütik a látogatók azonosítása nélkül gyűjtenek információkat a weboldal használatáról.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, cX_G, cX_P, cX_S, enr_cxense_throrrle, evid_{customer_id}, evid_v_{customer_id}, evid_set_{customer_id}.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír / Rossz hír funkció használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: newsvote_


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMAL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.

Székely Sport