Nissan Qashqai Tekna: nem hátrány az összkerékhajtás hiánya

Pinti Attila 2019. április 16., 15:08

A ránézésre visszafogottabb terepjárós képességeket sejtető, vezetés közben személyautós benyomást keltő, emelt hasmagasságú „szabadidős” gépkocsik között jelentős szerepe van a Nissan Qashqainak: már tizenkét éve, hogy meghatározza a kategória irányvonalát. Népszerűségének most újabb lendületet adhat a francia–japán–német együttműködésből született, a közeljövő motorépítési irányzatait kétségtelenül befolyásoló turbós benzines.

Erőt sugalló vonalvezetéssel hódít tovább a Qashqai. Nem megtévesztő Fotó: Pinti Attila

A minőségi kompakt hobbiterepjárók csoportjához tartozó Qashqai keleti formája az európai vásárlókat is „megbolondította”, nem csoda, hogy a legutóbbi fazonigazítással csak annyiban változtatták meg a japánok a lemezek formáját, hogy karakterében változatlan maradjon az autó. A belső egy „finom anyagokból” építkező tér, a vezetői rész pedig ergonómiabajnok, még úgy is, hogy számtalan nyomógomb kapott helyet a középkonzolon és a kormánykeréken. A tökéletestől csak a rögzített könyöklő választja el, a vezető jobb, illetve az anyósülésen utazó bal karját nem tartja megfelelően. Kárpótlásul viszont ott van a panorámatető. A Qashqai igazi ütőkártyája ezúttal egyébként sem a bel-, hanem a motortérben „lapul”.

Nyomokban Mercedest tartalmaz

Az Európai Unió egyre szigorodó környezetvédelmi előírásainak megfelelő motort építeni rettentően költséges feladat, a dízelbotrány kirobbanása óta pedig a korábbi gázolajas trend egyre erőteljesebben megfordul. Újra markánsan előtérbe kerültek a benzines konstrukciók, egyrészt a könnyebben „kordában tartható” károsanyag-kibocsátás, másrészt a hibrid rendszerekkel való egyszerű párosítás okán. A költségoptimalizálás érdekében az autóipari óriásnak számító Renault–Nissan konszern stratégiai partnerségre lépett a Mercedest is birtokló Daimlerrel, egyebek közt azért, hogy megalkossák a benzinmotorok új generációját. Így született meg – négy év fejlesztés után – az 1332 köbcentiméter hengerűrtartalmú, három teljesítménylépcsőben – 115, 138 és 157 lóerő – elérhető, németeknél M282, franciáknál TCe, japánoknál DIG-T néven ismert erőforrás.

A román nyelvű sajtó egyébként a közelmúltban nagy csinnadrattával jelentette be, hogy a Mercedes Benz ultramodern aggregátjának köszönhetően „megizmosodik” a Dacia Duster – a pitești-i hobbiterepjáró is megkapta ugyanis a turbós benzinest. A valóság azonban picit árnyaltabb: az erőforrás javarészt a Renault–Nissan terméke, igaz, a Mercedes is kivette részét a fejlesztésből. Ez a – Qashqai motorházteteje alatt is szolgáló – benzinmotor váltja a korábbi 1,2-es és 1,6-os gyújtógyertyás turbómotorokat. Azért érdemes kiemelten foglalkozni ezzel a konstrukcióval, mert korszakalkotó megoldásai mellett az 1,33-as a konkurencia lökettérfogat- és hengerszámcsökkentő irányvonalára fittyet hányva egy „rendes” négyhengeres, közvetlen benzinbefecskendezéses, tizenhat szelepes turbómotor. De miért különleges?

Rendhagyó megoldások sorát vonultatja fel a négyhengeres benzinmotor Fotó: Pinti Attila

Egyrészt azért, mert a nagy darabszámú motorokban rendhagyó módon – a sportkocsik etalonjához tartozó Nissan GT-R-nél is használt – súrlódáscsökkentő és hőátadás-javító hengerbevonatot alkalmaztak, másrészt kisméretű, kis ellenállású turbófeltöltőt építettek be, harmadrészt pedig szakítottak a középre, a négy szelep közé elhelyezett gyújtógyertyás megoldással. A hengerekbe 250 bar nyomáson jutó üzemanyag oldalról kapja a szikrát, a szelepek közé pedig a befecskendező került. A károsanyag-kibocsátás csökkentéséhez benzin-részecskeszűrő (GPF) is hozzájárul. A konszern és a Mercedes motorkínálatában is fellelhető „leggyengébb” kivitel 115 lóerőből és 220 newtonméternyi maximális forgatónyomatékból gazdálkodik – ehhez csak hatsebességes kézi váltó párosítható. A középső „lépcsőfokon” lévő 138 lovas motor csúcsnyomatéka 240 Nm, míg a csúcson álló verzió 157 lóerős, erőátviteltől függően 260 vagy 270 newtonméterrel. Utóbbi kettőhöz már hétfokozatú, duplakuplungos automata (EDC) váltó is kérhető.

Kiegyensúlyozott, könnyű, csendes

A Nissan Qashqai esetében csak a két erősebb 1,33-as benzinmotor áll a vásárlók rendelkezésre, a csíkszeredai Mida márkakereskedés által próbaútra kapott autóban pedig a legizmosabb változat dolgozott, automata sebességváltóval. A dupla kuplungos szerkezet gyors és sima működésű, noha intenzív gyorsításkor rövid gondolkodási időt kér, míg a vezérlő elektronika eldönti, hogy az adott pedálálláshoz hány gangot kell visszakapcsolni. A kiegyensúlyozott, könnyű motor csendes, csak a csúcsteljesítményhez közeli fordulatszám-tartományban (percenkénti ötezres érték fölött) érkezik az utastérbe nagyobb zaj a motortér felől. A fogyasztási értékek enyhén hihetetlenek, a tesztút cseppet sem kíméletes, féktesztes, gyorsítós kilométerei után a valóságnál mindig legalább egy-két decivel szimpatikusabb értéket a kijelzőre toló számítógép 8,1 literes átlagot jelzett – ami a több mint 1,4 tonnás önsúly és a 225-ös szélességű abroncsok tudatában parádés. A törvénytisztelő, sebességhatárokat mindig betartó – bár így magukat minden élménytől megfosztó – sofőrök egészen kisautós étvágyat is összehozhatnak.

Lételeme a sima út

A világ legnépszerűbb kompakt crossovereként ismert Qashqai – eddig közel 2,4 milliót értékesítettek belőle – sikere egyébként abban is rejlik, hogy a gyártó nem „kötelezi” a vásárlókat a négykerék-hajtásra.

A szegmens autóit használók nagy része ugyanis tényleg városi és országúti szabadidőautóként használja emelt hasmagasságú gépkocsiját, ilyen környezetben pedig már-már értelmetlen a tömegnövelő – több mint egy mázsa az első kerekeshez képest a „többletsúly”– és műszakilag összetettebb, több hibalehetőséget magában hordozó, ugyanakkor feláras (2010 euró) hajtáslánc beépítése. A Qashqai például az 1,33 literes benzin-, valamint az 1,5-ös dízelmotorokhoz nem kínál összkerékhajtást, és az erősebb, 1,75 literes, 148 lóerős gázolajasnál is opcionális tétel. Hiányát egy átlagos felhasználó valószínűleg soha nem fogja érezni.

Látvány és kényelem. A panorámatető hatalmas erőssége a típusnak Fotó: Pinti Attila

A terepezés azért is elvetendő ötlet, mert a tizennyolc centiméteres hasmagasság ellenére egy-egy gödrös mezei út mélyebb kátyúi „megbolondítják” a gépet körülölelő, ütközésre, akadályra figyelmeztető szenzorokat – no meg nem épp az offroadra tervezték a kisebb ebédlőasztal méretű felnikre húzott peres gumikat sem.

Mit kapunk a pénzünkért?

A fukarság meglehetősen távol áll a Nissantól, nem csoda, hogy már a 138 lovas, Visia fantázianevű, áfástól kevesebb mint 19 ezer euróba kerülő alapkivitelbe is – a teljesség igénye nélkül – ledes nappali menetfényeket, elektromos, fűtött külső visszapillantó tükröket, négy villanyablakot, könyöklőt, osztottan dönthető hátsó üléseket, fedélzeti számítógépet, négy irányba állítható kormánykereket, sebességhatárolót, stop/start rendszert, hat légzsákot, illetve egy sor menetbiztonsági rendszert kapunk. A tesztelt Tekna kivitelbe már adaptív fényszórókat, elektromosan állítható vezetőülést, látványos panorámatetőt, 19 hüvelykes könnyűfém felniket, fűthető első szélvédőt, kulcs nélküli indítást, 360 fokos virtuális kamerarendszerrel működő parkolóasszisztenst, kétzónás klímát, esőérzékelőt, forgalmitábla-felismerőt és intelligens vészfékasszisztenst „zsúfoltak” – tehát gyakorlatilag szinte mindent, ami korábban a prémiumkategória kiváltsága volt.

Fotó: Pinti Attila

Azt be kell vallani, hogy a Nissan Qashqai nem az az autó, amely végtelen mennyiségű poggyászt és egy fél focicsapatot képes befogadni.

Inkább azoknak szól, akik minden megtett méteren jól akarják érezni magukat az autójukban – ők ebben a beltérben és motorban aligha fognak csalódni.

Gyári adatok 1.3 DIG-T 157 LE 2WD (1332 cm³)
Teljesítmény (5500 motorfordulat/percnél) 117 kW / 157 LE
Forgatónyomaték (2000 motorfordulat/percnél) 270 Nm
Gyorsulás (0–100 km/óra) 10,1 mp
Végsebesség 198 km/óra
Üzemanyag-fogyasztás (város/városon kívül/vegyes) 7,3/4,9/5,8 liter/100 km
Szén-dioxid kibocsátás 131 g/km
Sebességváltó hétfokozatú duplakuplungos automata (DCT)
Hosszúság/Szélesség/Magasság 4394/1806/1590 mm
Tengelytáv 2646 mm
Nyomtáv (elöl/hátul) 1560/1560 mm
Üzemanyagtartály 65 liter
Csomagtér 401–1569 liter
Abroncsméret 225/45R19
Listaár (euró, áfával)

18 950 (Visia 2WD 1.3 DIG-T 138 LE 6MT)
27 280 (Tekna 2WD 1.3 DIG-T 157 LE DCT)
34 120 (Tekna Bose 4WD 1.7 dCi 148 LE X-Tronic)

Fotó: Pinti Attila
Fotó: Pinti Attila
Fotó: Pinti Attila
Fotó: Pinti Attila
Fotó: Pinti Attila
Fotó: Pinti Attila
Fotó: Pinti Attila
Fotó: Pinti Attila
Fotó: Pinti Attila
Fotó: Pinti Attila
Fotó: Pinti Attila
Fotó: Pinti Attila
Fotó: Pinti Attila
Fotó: Pinti Attila
Fotó: Pinti Attila
Fotó: Pinti Attila
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat