HIRDETÉS

 

Nőnapi virágtrendek: a tulipántól az örök életű rózsáig

Szász Cs. Emese 2018. március 08., 11:54
HIRDETÉS

Rég lejárt a celofánba csomagolt három szál szegfű ideje, ma már más trendek uralják a virágipart is: a csinos csokrok mellett kosárkába, dobozba, de ajándékszatyorba is készülnek virágelrendezések, sőt még örök életű rózsával is meg lehet lepni valakit. Nőnapkor azonban a tulipán és a hozzá hasonló tavaszi virágok fogynak leginkább – és bár nőknek veszik, nem csak férfiak, a hölgyek is vásárolják.

HIRDETÉS

A nők napja körüli négy nap a virágárusok legforgalmasabb időszaka – tudjuk meg Seres Éva Andreától, aki családi vállalkozásban működtet virágüzletet Marosvásárhelyen. Hozzáteszi: a március 8. után a ballagások időszaka, majd a Valentin-nap zsúfolt még.

Néhány napot eltart a nőnapi virágvásárlási hullám Fotó: Haáz Vince

„A virágvásárlási hullám két-három nappal a nők napja előtt indul be, és tart még utána is egy napot. Körülbelül négy nap leforgása alatt vásárolnak, mert ugye ilyenkor el kell rendezni mindenkit, az óvónénit, a dadust, esetleg az ismeretséget, rokonságot is a szűk család mellett” – mondja Andrea.

Rámutat, bár nőknek vásárolnak ilyenkor, nemcsak a férfiak vásárolnak. A férfiakra jellemző, hogy betoppannak, hogy hoppá kéne valami, és leginkább az édesanyát, a kislányt, a feleséget intézik ők, a tanítónéninek, az óvónéninek már a hölgyek intézik a nőnapi virágot is.

A tavaszi virágok ideje

Kérdésünkre Andrea elárulja, hogy március 8. alkalmából leginkább a tavaszi virágokat keresik, a tulipán a legnépszerűbb, de a frézia, a jácint, a boglárka is nagyon keresett, ilyenkor még a kisebb apró rózsákat veszik, meg az anemónét is nagyon szeretik.

A virágcsokrok mellett a kosarakba, dobozokba ültetett virágelrendezések is népszerűek Fotó: Haáz Vince

„Sokan nyilván csokrot akarnak készíteni, de mi próbáltunk ráállni arra, hogy inkább ilyen kis elrendezéseket készítünk, mert csokrot ugye bárhol lehet kapni, szálára virágot bárhol lehet kapni.

Igyekszünk mi valami mást kínálni, ezért készítünk kosárkákba, dobozokba kis virágelrendezéseket”

– mondja a virágok szakértője, miközben mutatja is, hogy egy kis színes kosárban két összeültetett virág, kis katicabogár dísszel milyen jó mutat, miközben cseppet sem hagyományos. De a tűzőhab is nagy barátja a virágkötőknek, ugyanis annak segítségével már szinte bármibe tudnak virágelrendezéseket készíteni, akár egy csinos dobozba vagy ajándékszatyorba is.

Jobban eláll, elegánsabb egy doboz virág, mint a csokorba kötött Fotó: Haáz Vince

„Az élettartamuk ugyanolyan vagy még hosszabb, mintha vázában tartott csokorról beszélnénk, de elegánsabb egy doboz virág, nem beszélve arról, hogy a kliens hazaviszi, leteszi az asztalra, és nem kell bajlódni vele: visszavágni, vázát keresni, vízbe tenni” – magyarázza Andrea. Hozzáteszi:

már csak azért is lehet hosszabb élete egy tűzőhabba készített virágelrendezésnek, mert a frissen levágott virágot teszik rögtön a vízzel áztatott tűzőhabba, így hidratálva van a virág rögtön,

míg a csokrot, ameddig hazaviszik, addig még szárad, az emberek 70 százaléka nem vág vissza csokorból, s aztán csodálkozik, hogy otthon nem tart a rózsa vagy lekonyul a tulipán. A szakember rámutat, minden egyes virág szárát vissza kell vágni kicsit, és két naponta tiszta vízbe kell rakni a csokrot, s akkor tovább tart.

Az örök rózsa meddig tart?

Bár nem most került piacra, Seres Éva Andrea szerint most kezdik el keresni, vásárolni az örök rózsákat. Ez – amint a neve is mutatja – egy hosszan tartó rózsa, de a tartósított növény nem szárazvirág, nem is mű/selyemvirág, az igazi rózsából egy különleges, védett eljárással kivonják az élő növények víztartalmát, majd glicerinnel pótolják. Így aztán a növények, virágjaikkal, leveleikkel együtt „örök életűek” lesznek, és még évekig szépíthetik környezetünket anélkül, hogy különösebb gondozást igényelnének. Egy szál örök rózsa üvegbúra alatt, s máris úgy érezhetjük, hogy a Szépség és a Szörnyeteg című mesébe kerültünk – nem véletlenül, ezt a formát tényleg a mese ihlette. A virágok szakértője szerint a forgalmazók húsz évig garantálják az örök rózsa élettartamát, de Andrea szerint is eltart öt évig, amely egy élő virág esetében nem kevés idő.

„Örök életű.” Kivonják az élő növény víztartalmát, majd glicerinnel pótolják Fotó: Haáz Vince

És hogy mennyibe kerül a március 8-ai virág? Andrea szerint átlag 40-50 lejt szánnak a vásárlók egy-egy csokor virágra, csak párjukra költenek valamivel többet a férfiak, de akkor sem több száz lejről beszélünk. Bár van olyan kliens is, aki több száz lejes virágkreációt kér, ez azért egyáltalán nem gyakori.

Fotó: Haáz Vince
Fotó: Haáz Vince
Fotó: Haáz Vince
Fotó: Haáz Vince
Fotó: Haáz Vince
Fotó: Haáz Vince
Fotó: Haáz Vince
Fotó: Haáz Vince
Fotó: Haáz Vince
Fotó: Haáz Vince
Fotó: Haáz Vince
Fotó: Haáz Vince
Fotó: Haáz Vince
Fotó: Haáz Vince
Fotó: Haáz Vince
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS