Olcsón Olaszországban: Rimini, San Marino, Ravenna, Ferrara

Antal Erika 2018. október 16., 16:02 utolsó módosítás: 2018. október 17., 15:07

Olaszországot mondhatni bármilyen évszakban érdemes felkeresni, de kora tavasztól késő őszig mindenképpen a napimádók rendelkezése áll. Olcsó repülőjáratok, és ha megkeressük, baráti árak bátorítanak ebben. Megosztjuk tapasztalatainkat.

Ha valakinek őszi, napos tengerparti sétákra, sós levegőre, és – miért ne – akár egy-egy rövidebb megmártózásra támadna kedve az Adrián (a víz hőmérséklete még ilyenkor is 20 Celsius-fok körüli), akár októberben is felkeresheti Riminit és környékét, ahol ráadásként rengeteg látnivalót pipálhat ki, nem is beszélve az olasz gasztronómia remekeiről. Pláne úgy, ha mindezt viszonylag baráti költségvetéssel meg is lehet úszni. De hogy? Ebben segítünk idei, igaz, nyári helyszíni tapasztalataink megosztásával, de költségvetés vonatkozásában valószínűleg ilyenkor még kedvezőbb lehet a helyzet.

Tengerpart Rimininél: családosoknak ideális Fotó: Antal Erika

Tengerparti nyaralást terveztünk idén, és olyan helyet kerestünk, ahol a fürdés és napozás mellett látnivalóban is bővelkedhetünk, ezért Olaszországot választottuk, mégpedig Riminit. A csizma felső, illetve belső részén található város Bolognától egy-másfél órányi vonatozásra található, Bologna Kolozsvártól pedig szintén másfél óra repülőgéppel.

Családias hangulat, olasz életérzés

Ha a cél megvan, akkor már csak az odautat kell megtervezni. És ha kitartóan keresgélünk, ha folyamatosan figyeljük a járatokat, akkor biztos találunk a pénztárcánknak megfelelő árú jegyet. Így történt, Kolozsvárról Bolognába és vissza kevesebb, mint 500 lejért tettük meg a repülőutat, ketten.

Több mint kétezer éves ez a híd Riminiben, amelyet építtetőjéről, Tiberiusról neveztek el Fotó: Antal Erika

Ahogy a repülőjegy megvolt, azonnal hozzáláttam a szálloda keresésének. Sokan úgy gondolják, hogy nagy luxus a nyaralás, főleg tengerparton és főleg Olaszaszországban. Vannak, akik ötcsillagos szállodára vágynak, vagy az all-inclusive megnevezésű, minden-egy-helyen típusúra, ahonnan ki sem kell mozdulni. Kisebb igényeket támasztva is el lehet tölteni egy hetet egy csodaszép helyen, és nem kell ahhoz milliomosnak lenni, vagy mondjuk egy éven át korgó hassal lefeküdni, hogy összegyűljön a kirándulás ára.

Ha megelégszünk egy szerényebb hajlékkal, ami tiszta és a legszükségesebbeket tartalmazza, arra is marad pénzünk, hogy körbejárjuk a vidéket, ismerkedjünk a várossal, a látnivalókkal.

Szállásunk kettőnknek hét éjszakára – az árában a reggelivel – 1070 lejbe került. Szerény kis hotelt választottunk, családias hangulatút, amelynek halljában minden napszakban ott ült az egész család, testvérek, nagypapák és nagyik, kisunokák, kamaszok. Igazi olasz család, hangosan beszélgettek, meccset néztek, sírtak, kacagtak, élték mindennapos életüket, úgy ahogy azt az olaszokról általában elképzeljük. Megtörtént, hogy nem találtuk, nem találták a szobakulcsunkat, és hosszas keresgélés, tanakodás után derült ki, hogy a nagypapa egy köteg más kulccsal együtt azt is zsebrevágta.

Rimini. Augustus császár kapuja őrzi még a kétezer éves formáját Fotó: Antal Erika

Nyelvtudás nélkül nehéz lehet idegenforgalomból élni, szállodát működtetni – gondolnánk. A honlapon, ahol szállást foglaltunk, azt írta, beszélik az angolt. A helyszínen kiderült, hogy valójában egy kukkot sem értenek, viszont van az okostelefonon egy fordítóprogram, amelyre rámondják olaszul a szöveget, az meg pillanatokon belül írásban és szóban fordítja is angolra. És ugyanez visszafelé, angolról olaszra. Kissé idegesítő ez a furcsa beszélgetés, ezért inkább előveszi az ember azt az olasztudását, amit sok évvel ezelőtt szedett össze, illetve amit a román nyelv ismeretének köszönhet.

Repülőjegy kifizetve, szálloda lefoglalva, következhet az útvonal, a hely, a környék tanulmányozása az interneten. Először is az, hogy Bolognából mivel és mennyi idő alatt, mennyiért jutunk Riminibe. A bolognai repülőtér és a vasúti pályaudvar között rendszeres buszjárat működik, egy jegy ára egy személynek 6 euró, körülbelül 10-15 percet tart az út, máris megérkeztünk, és ha nem akarunk nyelvi nehézségekkel kínlódni, az automatából vesszük meg a vonatjegyet. Kettőnknek a jegy 19,70 euróba kerül, másfél óra múlva meg is érkeztünk. Naplómba azt írtam a nap végén, hogy

Marosvásárhelyről délelőtt 9 órakor indultunk, délután 5-kor pedig már Riminiben voltunk.

Utaztunk ez alatt busszal, repülővel és vonattal. Még a tengert is kipróbáltuk aznap. A part a szállodától hét percnyi sétára volt, a strand széles és hosszú, homokos, a tenger fokozatosan, lassan mélyül, kisgyerekes családoknak kitűnő.

Ferrara. Hamisítatlanul őrzi a múlt emlékeit a város, a szakrális épületek mellett a gyakorlati hétköznapokat kiszolgáló kis üzletek is helyet kaptak Fotó: Antal Erika

A szállodában reggeliztünk, szerény, de elégséges volt a felhozatal: sonka, sajt, vaj, lekvár, tej, tea, kávé. Utána irány a strand. Rimini tengerpartja nagyon hosszú, közel 30 kilométer. Úgy oldják meg a tumultus elkerülését, hogy a szállodáknak megjelölik azt a partszakaszt, ahová a vendégeik mehetnek fürdőzni, napozni. Mi – további 4-5 szálloda lakóival – a 60-61-es szakaszhoz tartoztunk. Két nyugágyat és egy napernyőt egész napra 15 euróért béreltünk. Plédet, vagy saját napernyőt nem lehet azon a szakaszon használni. De ha az ember csak fürödni megy le a tengerre, akkor azt megteheti anélkül is, hogy ágyat/ernyőt béreljen. Mi az egy hét alatt összesen három alkalommal fizettünk, máskor reggel korán, illetve este úsztunk egy-egy nagyot a tengerben, mert napközben utazgattunk, vagy a város látnivalóit kerestük meg.

Hogyan lettem könyvelő
Tapasztalt utazóként tudom, mennyire fontos a tervezés, a költségvetés kiszámítása, a pénz optimális beosztása. Évek óta gyakorlom azt, hogy minden egyes kiadást, a legkisebbet, legjelentéktelenebbet is – például 50 cent a WC használatáért – feljegyzem a kis noteszembe, hogy aztán itthon mérleget készíthessek a kiadásainkról. Kiszámolom, mennyit költöttünk útra, étkezésre, ajándékra, sörre, fagyira. Azt is mérlegelem, mi volt az, ami nélkül nem tudtunk volna létezni, és mi volt az, ami nélkül könnyen meglettünk volna. Elmondom, hogy két nagy pizzáért és fejenként 2-2 félliteres sörért a tengerparti pizzázóban 30 eurót fizettünk. Máskor az élelmiszerboltban vettük meg a vacsorához valót: felvágottat, sajtot, kenyeret, tejterméket, zöldséget és gyümölcsöt, és fizettünk 10-12 eurót. Egy alkalommal tengergyümölcsei-rizottót és spagettit vacsoráztunk, sörrel együtt 21 eurót fizettünk. Fagyiért általában 5-6 eurót, kávéra egy-egy fánkkal együtt 5-öt. A palackozott víz ára 1-2 euró között mozgott annak függvényében, hogy felest vagy literest vásároltunk-e.
Rimini

Rimini körülbelül Marosvásárhely nagyságú település, kikötőváros és nyaralóhely. A rómaiak alapították i e. a 3. században Arimunium néven. Emléküket őrzi a 2000 éves Tiberius-híd vagy az Augustus-kapu. A városban több mint ezer szálloda – a legegyszerűbbtől a luxus kategóriáig – várja a turistákat, vasútállomásáról – közel a belvároshoz – tömegközlekedéssel minden irányba könnyen el lehet jutni. A buszmegállókon feltüntetett menetrendet az ottlétünk alatt percnyi pontosan betartották a buszok, amelyekre a jegy ára 1,50 euró, ha a trafikban vesszük meg, és 2 euró, ha a buszon. A kis automatában kezelni kell, ha nincs kezelve a jegyellenőr akár 20 euróra is megbüntethet. Mi első utazásunkkor megpróbáltuk kezelni, de kiderült, hogy nem használtuk helyesen a gépet, ezért az nem pecsételte rá az aznapi dátumot és időpontot. Az ellenőrnek az utasok tanúsították, hogy bennünk megvolt a jószándék, valóban próbáltuk érvényesíteni a jegyet. Így büntetés nélkül, egy magyarázattal megúsztuk.

San Marino

Állam az államban – mondják San Marinóra, amely ellenállt minden olyan törekvésnek, amely Olaszország részévé próbálta tenni. A miniállamba a Rimini vasúti pályaudvarával szembeni buszmegállók egyikéből indul a rendszeres óránkénti járat. A menettérti buszjegyet a közeli jegyirodában megváltottuk, ára a Rimini–San Marino közötti útra fejenként és irányonként 4 euró. Nem ért csalódás (itt sem), mesebeli városban találjuk magunkat a kanyargós, körülbelül másfél órás út végén.

San Marino, a Világörökség része, az egyik legrégebbi európai állam fővárosa Fotó: Antal Erika

Mesebeli városként emlegetik San Marinót, amely az azonos nevű állam fővárosa Fotó: Antal Erika

A világ legrégebbi, 301-től működő köztársasága, 61 négyzetkilométernyi területével Európa 3. legkisebb állama, amelynek neve megegyezik fővárosa nevével. San Marino város a Monte Titano 749 méter magas csúcsán áll, a Világörökség részét képezi, jól megőrzött épületei, kanyargós utcái, várfalai, kastélya régmúlt időkbe kalauzol, ugyanakkor nagyon mai is, hiszen vendéglők, kávéházak, márkás boltok színesítik. Sok látnivalót kínál, akit érdekel a történelem, az többféle múzeumot is megnézhet, a várfalak tövében sétálhat, vagy a vár tornyaiból tekinthet le a környékre. 

Ravenna és Ferrara

Még az olaszországi út tervezésekor eldöntöttük, Ravennát semmiképp nem hagyjuk ki. Vonattal utaztunk, jövet-menet kettőnknek 19 euróba került. Sajnos szinte egész nap esett az eső, az esernyőnket Riminiben hagytuk, újat sajnáltunk venni, így a nap végére teljesen eláztunk, ezért aztán vettünk egy-egy pólót, hogy ne üljünk csuromvizesen. Mindezek ellenére nem bántuk meg, végignéztünk egy egész sor múzeumot, ókeresztény és bizánci műemlékeket, középkori templomokat, keresztelőkápolnákat, mauzóleumot, érseki palotát. Ferrara nem szerepelt az eredeti tervek között, Riminiben jutott eszünkbe, hogy a közelben áll ez a középkori városka is, hát akkor ne hagyjuk ki ezt sem. Kettőnknek jövet-menet 39,50 euróba került a vonatjegy, Ravennában át kellett szállnunk, és félórai várakozást követően utaztunk tovább. Paloták, várfalak, középkori épületek, utcák, terek, sajátos hangulat jellemzi ezt a várost is. Érdekesek ezek az olasz városok, van valami hasonló bennük, az ember megismerkedik három-néggyel, és képes azt hinni, hogy már ismeri az összeset, de aztán rájön, hogy ahány annyiféle. A közös tulajdonságok mellett mindenik saját építkezési stílussal, egyéniséggel rendelkezik, nem is lehet összetéveszteni őket, mindegyiknek megvan a maga, különlegessége, az egyedi hangulata.

Az Este-kastély Ferrarában a 14. században épült Fotó: Antal Erika

Ferrarában a déli kánikula elől egy árnyékos kis parkba húzódtunk, és figyeltük az embereket, helyiek és külföldi munkavállalók jöttek-mentek, üldögéltek a padokon, és az olasz mellett még sok más nyelvet beszéltek. Mégis a leginkább orosz szót hallottunk a legtöbbet.

Marasztaló olaszok

Este szeretnénk fizetni a szállodát, reggel indulunk haza – magyarázzuk a hotel recepcióján. Győzködnek, hogy ráér reggel is, minek sietni, de ragaszkodunk, hogy már este intézzük el az anyagiakat. Reggelit sem igénylünk, korán szeretnénk elindulni. Este bekopog az egyik tulaj a szobába, becsomagolta a reggelinket és felhozta. Még ha oly szerény is volt, jólesett ez a gondoskodás, azonnal megbocsátottam nekik mindent, az olaszos lazaságot, azt, hogy nem tudtak angolul, az elveszett kulcsot.

Jövőre is jövünk? Kérdeztük egymástól már a Bolognába tartó vonaton, és azonnal meg is egyeztünk, hogy igen, olaszországi tengerpartot választunk, természetesen egy másik várost, másik vidéket, ahol eddig még nem jártunk, hogy minél többet láthassunk és felfedezhessünk Itáliából.

Itthon végül számoltam és szoroztam, csoportosítottam és összeadtam, megállapítottam, mi volt az, ami nélkül is jól éreztük volna magunkat, de mégsem volt fölösleges költeni rá, és mi az, amiről semmiképpen nem mondhattunk volna le. Egy teljes hetet töltöttünk Olaszország egyik legszebb tengerpartján, minden nap fürödtünk, utaztunk, bejártunk négy várost. A mérleg nem okozott csalódást.

 

A koraközépkori templomok, épületek, házsorok teszik páratlanná Ravenna hangulatát Fotó: Antal Erika

Íme még két kis epizód, talán emberközelibbé tesz egy ilyen nyaralást. A bolognai pályaudvaron vonatjegyet veszünk épp az automatából, de nem tudjuk, milyen irányba kell nézni Riminit, mi a végállomása a vonatnak. Megkérdezünk egy kisegítő személyt, az mondja, hogy Pesaro. Kiderül, hogy van korábban is járat, mint ahogy mi kinéztük, szintén személyvonat, 5 perc múlva indul, hát futás, fel a vonatra. Eszünkben jut azonban, hogy nem kezeltük a jegyet, akkor futás vissza az aluljáróban található kicsi zöld jegykezelőautomatához, még másnak is megmutatom, hogyan működik, azzal vissza a vonatra. „Biztos, hogy ez a vonat megy Riminibe?” – teszi fel szokásához híven aggodalmaskodó kérdését a férjem, mikor a vonat elindult. Van egy kis elektronikus kijelző velünk szemben, mondom azon kell legyen az információ, de persze nincs ott. Na ilyenkor kezdődik a „mondtam, nézd meg...” kezdetű szövegelés, amitől nekem rendesen felmegy a cukrom. Miért nem nézted meg te, ha olyan okos vagy, nem vagyok okos, te szervezted, azt hittem tudod, hova megyünk, nem tudom fogalmam sincs, meg kellett volna… stb. Mondom végül, most már mindegy, hogyan kellett volna, gondolkodjunk azon, ami van. Igen, de ha rossz vonatra ültünk, mi lesz, mi legyen leszállunk-e… és így tovább, amíg bemondja a hangosbemondó és a képernyőn is megjelenik, hogy Riminibe megérkeztünk.

Freskók az 5-6. századokból, koraközépkori művészeti értékek – valamennyi a Világörökség részét képezi Fotó: Antal Erika

A másik történet alkalmával épp vihar volt, de mi aznap épp egy másik városban tartózkodtunk, visszatérve csak ámultunk a megtépázott fákon, a földön heverő számtalan faágon, levélen. Aztán belém nyilallt, hogy a reggel mostam, és a teraszra teregettem a ruhaneműinket. De minden megvolt. Vagyis a fürdőruhám kivételével. Kettőt hoztam, igaz, de akkor is sajnálom, hát fordulok is vissza, hátha megtalálták. Itt nem beszélnek ugye angolul semmilyen szinten, olaszul meg nem tudom, hogy mondják a furdőruhának. Hát nekivágok körülírni, azonnal meg is értik, mi a bajom, hozzák is a ruhadarabot, és magyarázzák „nemzetközi nyelven”, kézzel-lábbal, hogy mekkora vihar volt. Azt sem tudom, sírjak vagy nevessek. Kezdek belejönni az olasz nyelvbe.

•  Fotó: Antal Erika
Fotó: Antal Erika
A végére pedig a tengerpart még egyszer... viszlát, nyár! •  Fotó: Antal Erika
A végére pedig a tengerpart még egyszer... viszlát, nyár! Fotó: Antal Erika
0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 

 
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Tájékoztatás a sütik használatáról

A Príma Press Kft. által üzemeltetett liget.ro domainen keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata

Információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

A liget.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID liget.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll liget.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs liget.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év harmadik fél
_gat google.com 1 nap harmadik fél
_gid google.com 1 nap harmadik fél

 

Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír/Rossz hír-funkció (kronikaonline.ro) használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
newsvote_ liget.ro
Cikkre való szavazás rögzítése
30 nap saját

 

Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet  harmadik fél

 

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1 nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1 nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
 urlgen   instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 csrftoken   instagram.com  1 év  harmadik fél
 ds_user_id  instagram.com  1 hónap  harmadik fél
 ig_cb  instagram.com   1 nap  harmadik fél
 ig_did   instagram.com  10 év  harmadik fél
 mid  instagram.com  10 év  harmadik fél
 rur  instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 sessionid   instagram.com  1 év  harmadik fél
 shbid  instagram.com  7 nap  harmadik fél
 shbts  instagram.com  7 nap  harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com  1 nap harmadik fél
SSID youtube.com  1 nap harmadik fél
SID youtube.com  1 nap harmadik fél
SIDCC youtube.com  1 nap harmadik fél
SAPISID youtube.com  1 nap harmadik fél
PREF youtube.com  1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO youtube.com  1 nap harmadik fél
HSID youtube.com  1 nap harmadik fél
GPS youtube.com  1 nap harmadik fél
YSC youtube.com   munkamenet harmadik fél
CONSENT youtube.com  1 nap harmadik fél
APISID youtube.com  1 nap harmadik fél
__Secure-xxx youtube.com  1 nap harmadik fél

 

A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Adwords: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google Adsense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

 

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. Az alapműködést biztosító sütik a látogatók azonosítása nélkül gyűjtenek információkat a weboldal használatáról.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, enr_cxense_throrrle.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír / Rossz hír funkció használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: newsvote_


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMAL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.

Székely Sport