Panyi Zsuzsi: a megfelelő árazás a kulcs

Péter Beáta 2020. május 21., 17:04 utolsó módosítás: 2020. május 21., 17:09

Nincsenek könnyű helyzetben a kézművesek, alkotók és kistermelők, akiknek a szezon kezdetét a tavaszi vásárok jelentették volna. Számukra tart Árazás mesterkurzust Panyi Zsuzsi szombaton a Magtár, a Harghita Business Center és a Mákgubó Online Kurzusok közös szervezésében a Zoom online felületen. Az előadóval beszélgettünk arról, hogy milyen lehetőségei vannak a kézműveseknek, kiskereskedőknek a jelenlegi helyzetben, és hogy miért fontos az, hogy a termékeiket megfelelően árazzák.

Panyi Zsuzsi: a megfelelő árazás a kulcs
galéria
Termelői- és kézművesvásár Marosvásárhelyen még a koronavírus-járvány előtt. Gondot okozhat az árszint beállítása Fotó: Haáz Vince

Gyakorlati útmutatókat kíván nyújtani az árazás minden részletéhez Panyi Zsuzsi a szombati eseményen, amely során megmutatja, hogyan korrigálhatóak az alulárazott termékek, hogy az adott célcsoport könnyen elfogadja.

„Panyi Zsuzsi építészként végzett, másoddiplomáját online marketing szakon szerezte meg, majd háromgyerekes anyukaként 2007-ben négyezer forintból kezdett a Panyizsuzsi üvegékszerek gyártásába, amely azóta családi vállalkozássá fejlődött. Tréningjein árképzéssel, pozicionálással, eladással, marketinggel kapcsolatos, egyszerűen alkalmazható gyakorlati tanácsokat ad, de a szakmaiság mellett igazi motivátor is: megmutatja, hogyan menedzseld önmagad, vállalkozásodat, és érj el anyagi sikereket az alkotói szabadság megőrzése mellett” – áll a kurzus ajánlójában.

A Panyizsuzsi ékszerek készítője, mint sokan mások, először csak hobbiból alkotott, de idővel egyre többen érdeklődtek a termékei iránt. Azt, hogy mesterkurzusokat kezdett tartani, az igény szülte. Sokan kérték, hogy mesélje el, ő hogyan működteti a vállalkozását az online térben, de mivel nem volt mindig ideje, hogy külön-külön leüljön mindenkivel elmagyarázni, online kurzusokat kezdett készíteni. Ugyanakkor vannak személyes tanácsadásai is, amikor valakinek nagyon személyre szabott tudásra van szüksége.

Úgy véli, egy kézművesnek, egy kiskereskedőnek a legfontosabb dolog, amire oda kell figyeljen, az az, hogy jól árazza be a termékeit.

Ha alulárazza, akkor annak az lesz az eredménye, hogy a kézműves, a gazda, a termelő dolgozik, dolgozik, de minden terméken csak alacsony haszna van, és egyre többet dolgozik, egyre fáradtabb, és soha nem jut egyről a kettőre.

Másokkal is megosztja tapasztalatait, tudását Panyi Zsuzsi Fotó: Forrás: Panyi Zsuzsi

„Be kell árazni rendesen a termékeket, bele kell számolni az alapanyagot. Ezt eddig is beleszámolták az alkotók, de a munkadíjat, az adót, illetve a marketingköltségeket nagyon sokszor elfelejtik az elején beszámolni, vagy alulbecsülik. És innen kezdődik az ámokfutás, hogy soha nincs elég haszon, profit. Amikor kiszámoljuk közösen az árakat, akkor viszont mindig meglepődnek, hogy ennyiért nem lehet eladni. Erre azt szoktam mondani, hogy ha ennyiért nem lehet eladni, akkor lehet, hogy ez nem egy jó vállalkozásötlet, és akkor ne menjen bele. Akkor teljesen felesleges, hogy éjjel-nappal dolgozunk, akkor mást kell kitalálni. De a piac végül visszaigazolja azt, hogy igenis megveszik ezeket a termékeket drágább áron is” – fejtette ki a kézműves.

Szerinte most egy nagyon különleges helyzet állt elő.

„Az emberek darabszámra kevesebb terméket fognak vásárolni, viszont azt meg fogják nézni, hogy helyi termelőtől, kézművestől vegyék. Hogy ne a nagy multinacionális vállalatokat támogassák – bármilyen tárgyról vagy élelmiszerről beszélünk – hanem egyre inkább fontosabb lesz az, hogy a saját közegünket, a közelünkben élőket támogassuk a vásárlásainkkal.

Ez lehet egy kolbász, lehet egy szép táska, amit magunknak vagy ajándékba vásárolunk. És szerintem egy nagyon jó pillanatban vagyunk ehhez” – véli az ékszerkészítő.

Azzal kapcsolatban, hogy a jelen helyzetre való tekintettel a legtöbb vásár elmarad, és sok kézművest ez igencsak rosszul érint, Panyi Zsuzsi rámutatott, egy kisvállalkozás semmiképp nem engedheti meg magának, hogy egyetlen értékesítési csatornája legyen.

Pénztárcákat (is) gyártó bőrdíszműves. Sok mindent figyelembe kell venni az árazásnál, például az alapanyag-szükségletet és a munkaidőt is Fotó: Veres Nándor

„Nem lehet az, hogy én csak vásárban árulok, hiszen most megtanultuk azt, hogy jöhet egy rajtunk teljesen kívülálló világválság, egészségügyi válság, és ez még nem is politikai, gazdasági döntéseknek az eredménye, hanem egy teljesen befolyásolhatatlan dolog. És aki egyetlen lábon áll, például csak vásározik, nagy bajba kerül. Fontos, hogy úgy kell megválasztani az értékesítési csatornáinkat, hogy két-három vonal legyen, például a vásárok mellett legyen online vagy viszonteladói értékesítés is. Itt megint visszakanyarodunk az árakhoz, mert viszonteladónál csak úgy tudok értékesíteni, ha az áraim úgy vannak megszabva, hogy kiskereskedelmi és nagykereskedelmi áram is van. Ugyanis ha nekem csak kiskeráram van, amennyiért a vásárban értékesítem, akkor nem fogja tudni ugyanannyiért eladni a viszonteladó, hisz neki is szüksége van a haszonra, amiért a saját vállalkozását, boltját üzemelteti. Itt, ha jó az árazási stratégia, akkor nem nehéz egy új csatornát bevezetni, ellenben, ha az árazásnál el van szúrva a dolog, akkor azt most újra kell gondolni és újra kell definiálni az árakat” – mutatott rá az előadó.

Ne csak a vásári bevételre számítson egy kézműves, legyen több értékesítési csatornája Fotó: Gligor Róbert László

A mesterkurzus kapcsán elmondta, a résztvevők két előadást hallgathatnak meg, amely során az árazás alapjait és azt magyarázza el, hogyan kell meghatározni az árakat. Ezt követően arról is beszél az előadó, hogy ha már valaki elindította a vállalkozását, és jóval alacsonyabbak az árai, mint a termék reális értéke, akkor hogyan tudja azt megemelni, és hogyan tudja elérni a vállalkozása számára ideális árat. „Ugyanakkor megkapják az online kurzushoz való elérhetőséget, amelyben lesz egy táblázat is, aminek segítségével, ha beírják az alapanyagáraikat, illetve, hogy mennyi időbe kerül az adott terméket elkészíteni, akkor ki tudják számolni a saját áraikat. Aki a délutáni kiscsoportos workshopra is jelentkezik, személyre szabottan fel tudja tenni a kérdéseit. Ott kisebb körben leszünk, szintén a Zoomon lesz, és meg tudja kérdezni azokat a dolgokat, amelyek számára nem voltak világosak, vagy épp a saját vállalkozásában egy különleges helyzet van, és abban tudok személyre szabottan segíteni. Illetve számukra egy héttel később lesz még egy egy órás alkalom, hogy ha elkezdenek dolgozni az áraikon, és menet közben merülnek fel kérdések, akkor legyen lehetőségük azokat is feltenni” – avatott be a részletekbe.

A mesterkurzus programja
Szombaton 9 órától bejelentkezés, köszöntés, bemutatkozás, fél tíztől előadás Költséges meghatározása és kiszámítása címmel, 11 órától pedig Árkorrekció érvényesítése és hatása az üzleti modellre. Az ebédszünet után 14 órától kiscsoportos beszélgetések zajlanak. Regisztrálás és jegyvásárlás a https://magtar.ro/veddahelyit/index.php/product/jegy/ oldalon. Bővebb információ az alábbi elérhetőségeken kérhető: info@magtar.ro, 0745-274 525 (hétköznap 9 és 17 óra között).
0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.