Sminkeljünk, de hogyan? Sminkelési tanácsok kezdőknek

D. Balázs Ildikó 2019. július 19., 15:36 utolsó módosítás: 2019. július 19., 15:37

Mikor és hogyan kell alapozókrémet használni? Mire jó a primer? És mi is az a BB krém? Hát a highlighter? Egyáltalán mire figyeljen egy nő, ha ki szeretné sminkelni magát? Sok-sok kérdés, amire a válaszokat egy kimondottan kezdőknek, azaz a sminkelés technikájával ismerkedőknek szánt, gyorstalpaló, önsminkelő tanfolyamon kerestem. Szász Enikő kozmetikus hasznos tanácsokkal látott el.

Professzionális sminkfelszerelés. Otthon jóval kevesebb is elegendő Fotó: D. Balázs Ildikó

Először is következzen egy kis szín- pontosabban évszakelmélet, aminek az alapját a haj, a szem és a bőr színe képezi. Ezek alapján ki-ki eldöntheti, hogy melyik évszaktípushoz tartozik, és melyek azok a színek, amelyek illenek egyéniségéhez. Íme egy kis ízelítő: a tél típus nők hajszíne barna, fekete, szemszínük élesen elüt a szem fehérjétől. A nyár típusúak a hamvasszőke vagy barna hajú nők, szemszínük nem erőteljes. A szőke vagy világosbarna hajú nők a tavasz típusúak, míg azok a nők, akiknek arcuk sápadt, hajszínük pedig vöröses fényű barna vagy vörös, az ősz típusúak közé sorolhatók. Bármelyik évszaktípushoz is tartozik, mindenkinek tisztában kell lennie azzal, hogy milyen színek előnyösek számára. Ha ezt már tudja, fél siker, mert ruhatára a számára előnyös színekben pompázik és a sminket is ennek megfelelően alkalmazhatja.

Kiemelni a szépet

„Sminkelésnél fontos szem előtt tartani, hogy az éppen milyen alkalomra készül, a nap mely időszakára, és milyen ruhában leszünk. A sminkkel tulajdonképpen kiemeljük azt, ami szép” – szögezi le a csíkszeredai kozmetikus. De mit is használjunk, miért érdemes többet fizetni, és melyek azok a termékek, amelyekből a kevésbé drága is megfelelő lehet? Szász Enikő szerint ugyanis nem föltétlenül kell mindenből a drágábbat megvásárolni.

„Legyen egy jó rimmelünk és egy nagyon jó alapozónk. Az alapozó megvásárlásánál sokan abban hibáznak, hogy nem a saját bőrszínüknek megfelelőt vásárolnak.

Az a legbiztosabb, ha a szakembertől kérdezzük meg, hogy az arcbőrünkhöz milyen alapozókrém ajánlott. A szakember lehet maga a kozmetikusunk, de a kozmetikumokat forgalmazó szaküzletekben dolgozók is sok esetben tudnak segíteni. Az alapozás mindennél fontosabb” – szögezi le a szakember. A kozmetikai ipar ma már rengeteg újdonsággal szolgál, például olyan alapozóval is, amelyet „felveszi” a bőr színét. Kicsit ma már a sminkelés is átértékelődött – jegyzi meg a kozmetikus –, az átlagos smink is ma már bátrabb, extrémebb, mint régen volt, mintha ebben is a határokat feszegetnénk.

Fontos a sorrend

És akkor lássunk munkához. Sminkelés előtt az arcbőrt tanácsos megtisztítani, majd következhet az alapozás, ami a bőrszínnek megfelelő árnyalatú. Ha ezzel megvagyunk, jöhet a korrektorként is használható BB krém, ami tulajdonképpen eltünteti a bőr hibáit, pattanásokat, foltokat, majd a primer, mely feltölti a pórusokat, azaz kisimítja az arcbőrt, üdévé varázsolva azt. Nyilván ha az arcbőr egyenletes és hibátlan, nincs szükség a korrektorra. És minderre hab a tortán a highlighter, amellyel az arc különböző pontjait lehet kiemelni, és elsősorban a fiatalok körében nagyon népszerű, ennek is a csillámosabb fajtája. És ha már az arcbőr elő van készítve, következhet az alkalomhoz illő szemhéjpúder kiválasztása. A kozmetikus szerint e tekintetben inkább arra törekedjünk, hogy a szemünk színének a különböző árnyalataiból szerezzünk be szemhéjpúdert, hogy tudjunk válogatni. Ez esetben már vannak egészen jó, mondhatni pénztárcabarát lehetőségek is.

Szász Enikő kozmetikus Fotó: D. Balázs Ildikó

Szász Enikő, mint kiderült, nem híve a tushasználatnak, legalábbis ami a kezdőket illeti. „Szép, egyenletes vonalat lehet húzni ecsettel is, a szemzugtól indítva végighúzva szempillák fölött az ecsetet. Nincs szükségünk tusra, az nagyobb szakértelmet igényel. Egyébként, ha a kezünk tiszta, nem feltétlenül kell eszközöket használni. Egy-két ecset, vattakorong elég kell legyen”.

Ami a szempillaspirált illeti, ez esetben inkább hasznosabb gyakrabban vásárolni a rimmelt elérhető áron, mint megvenni egyet nagyon drágán, ugyanis gyorsan szárad. „A régi és a napjaink sminkje között az a különbség, hogy szinte tökéletes arcbőrt lehet elérni. Ez azt is jelenti, hogy egyre jobb kozmetikumokat állítanak elő, de azt is, hogy egyre több fajta krém, alapozó kerül a bőrre, ami nem mindig egészséges” – jegyzi meg a kozmetikus.

Sminkelés előtt Fotó: D. Balázs Ildikó

A sminkelés talán utolsó lépése a rúzs felvitele, persze az ajakhidratálás után. Jó tudni, ha feltűnő rúzst használunk, nem tanácsos kiemelni a szemeket, hiszen a száj a hangsúlyosabb. Így például ha valakinek előadást kell tartani, bátran használhatja a piros rúzst, garantáltan mindenki rá fog figyelni, de bánjon csínján a szemhéjpúderrel. Végül jöhet egy kis sminkfixáló, mely tartósabbá teszi a sminket.

Bátran lehet próbálkozni otthon. A sminkelés időigényes, de megéri időt szánni rá.

Arctisztítás és alapozás •  Fotó: D. Balázs Ildikó
Arctisztítás és alapozás Fotó: D. Balázs Ildikó
Szemhéjpúder felvitele •  Fotó: D. Balázs Ildikó
Szemhéjpúder felvitele Fotó: D. Balázs Ildikó
Szemsminkelés •  Fotó: D. Balázs Ildikó
Szemsminkelés Fotó: D. Balázs Ildikó
A szempillákat rimmellel tehetjük hangsúlyosabbá •  Fotó: D. Balázs Ildikó
A szempillákat rimmellel tehetjük hangsúlyosabbá Fotó: D. Balázs Ildikó
Az ajkak hidratálása után következhet a rúzs •  Fotó: D. Balázs Ildikó
Az ajkak hidratálása után következhet a rúzs Fotó: D. Balázs Ildikó
És kész a gyors smink egy merészebb rúzzsal... •  Fotó: D. Balázs Ildikó
És kész a gyors smink egy merészebb rúzzsal... Fotó: D. Balázs Ildikó
...majd egy nude rúzzsal •  Fotó: D. Balázs Ildikó
...majd egy nude rúzzsal Fotó: D. Balázs Ildikó
0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 

 

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.