Szappanbuborékos bohém fesztivál a kastélykertben

Simon Virág 2019. augusztus 19., 16:45

Valamiért mindig idegenkedem azoktól a rendezvényektől, amelyeket bukarestiek szerveznek a mi kis provinciális városunkban, megyénkben. Szerencsére Teleki Kálmán gróf, a gernyeszegi kastély tulajdonosa elég merész és nyitott volt ahhoz, hogy befogadja az Awake-Ébren fesztivált, azt a rendezvényt, amelyet a bukaresti szervezők butikfesztiválnak hirdettek meg. Mi idén is megnéztük, milyen lett.

A szappanbuborékokat mindenki élvezte Fotó: Haáz Vince

A gernyeszegi Teleki-birtok a felújításra váró, de impozáns kastéllyal és a több hektáros csodaszép parkkal húsz kilométerre fekszik Marosvásárhelytől. Az idei Awake-re party buszt szerveztek Bukarestből és mindennap autóbusszal lehetett utazni Marosvásárhely és a kastélyfesztivál között. Aki autóval érkezett, jót tett neki, ha volt egy kis helyismerete s nem kellett csak a forgalomirányító rendőrök utasításaira hagyatkoznia. Több száz autót parkoltak le a fesztivál helyszínéhez közel levő utcákban, sehol nem volt fizetős az autók állomásozása. Persze

találkoztunk olyan helybélivel, aki kihasználva az nagy érdeklődést, 50 lejért cserébe „kölcsön adta” egy estére a kapubejáratát.

A bejárathoz közel egy kis sátor alatt szendvicseket készítettek a szorgos kezek, limonádét mértek és lángost is sütöttek, igazi falunapi hangulatban. Nagy keletje volt ezeknek a portékáknak, hiszen éhséget, szomjúságot csillapították, s mint később kiderült, a kapukon belül alkalmazott árak töredékéért.

Itt sok fénykép készült Fotó: Haáz Vince

Megkérték az árát az inni- és ennivalónak

Ha sikerült megközelíteni a látványos bejáratot, komoly ellenőrzésre lehetett számítani: megnézték a táskákat, zsebeket, kétszer ellenőrizték a karszalagokat. Szerencsére ismerték az asztmás rohamok megelőzésére szolgáló Ventolin sprayt, így gond nélkül be lehetett vinni. Az Awake fesztiválon a karszalagra feltett kis kártyára lehetett pénzt feltölteni, a fesztiválon pedig kizárólag ezzel a módszerrel lehetett inni- és ennivalót vásárolni, készpénzes lehetőség nem volt. De ez már nem újdonság egy igazi fesztiválozónak, legtöbb rendezvényen már ezt a trendet követik. A feltöltése pedig nem is okozott gondot, az udvaron több helyen lehetőség volt pénzt tenni a kártyákra, éppen ezért szinte sehol nem állt 5-6 fesztiválozónál több, a minimum összeg 10 lej volt, a maximum 500, a végén pedig minden megmaradt összeget visszaszolgáltattak. Tíz lejért egy pohár üdítőt vagy egy korsó sört lehetett vásárolni, a fél literes víz 7 lej volt. Több helyre ki volt írva, hogy az ételbár működtetője 0-500 százalékos adalékkal dolgozik, s ez az árakon is jól látszott, hiszen egy kétgombócos fagyis palacsinta némi cukorsziruppal 20 lejtől kezdődött, a paradicsomleves vagy a gin tonik 18 lej volt,

egy becsületes hamburger vagy egy kisebb, helyben sütött pizza már 30 lejt kóstált.

Volt, aki azzal magyarázta a fesztiválokhoz képest is nagy árakat, hogy a feltöltős kártyás rendszer miatt minden eladás látszik és adóköteles.

Nagyon látványos volt a hőlégballon Fotó: Haáz Vince

Ez biztos igaz, mint ahogy az is, hogy olyan réteget szólított meg a fesztivál, amelyik meg tudta ezeket az árakat fizetni: nem zsebpénzből élő tizenévesek voltak ugyanis tömegével a fesztiválon, gyakran láttunk harminc, negyven fölötti fesztiválozókat is, sőt kisebb vagy nagyobb gyerekekkel is sokan látogattak ki.

Nem a fellépőkkel hódít

Elsősorban a helyszín adja a hangulatát, de a kellékek és az emberek is igazán hangulatossá tették az Awake fesztivált. A kastélykertben, a nagy fákra kifeszített színes függőágyak, a fényinstallációk különös hangulatot kölcsönöztek az amúgy is figyelemreméltó helyszínnek, ráadásul ehhez idén hozzájárult egy hőlégballon is, amely egyrészt látvány szempontjából sem utolsó, másrészt magasba emelte azokat, akik egy fényképversenyen nyertesnek bizonyultak.

A tűz kicsiket, nagyokat vonzott Fotó: Haáz Vince

A fesztivál tematikájához idomulva aki nem öltözött bohémnak még otthon, az bohémnak kinevezett ruhákat tudott felpróbálni a helyszínen, majd meg is örökíthette a fesztiválkinézetét.

Az Awake különlegessége ugyanakkor a kihelyezett könyvtár, ahonnan olvasnivalót lehetett választani.

Mindebből látszott, hogy nem vagy nem pusztán a zenei kínlatra fektetik a hangsúlyt a fesztivál szervezői. A Feed you mind, avagy Tápláld az elméd sátorban beszélgetések voltak, sokak számára meglepő lehet, de egy fesztiválon is érdekli az embereket az ilyesmi, a híd alatti moziteremben filmeket vetítettek, de beszélgetésnek is helyet adtak. A moziterem mellett pattogatott kukoricát is árultak, hogy teljes legyen a moziélmény. Aki még nem járt a Teleki-kastély kertjében, az bizonyára rácsodálkozott a tavirózsás kis tóra és a kissé giccsesnek tűnő, de immár három éve a parkban helyet foglaló porcelánhölgyre. A sátorozóknak egy kis strandot is kialakítottak a Maros-parton, de az időjárás ennek kihasználására nem igazán kedvezett.

A zenei kínálat igazán színes volt,  a három színpadon többnyire külföldi együttesek léptek fel, de volt pár érdekes bukaresti banda is, s híres lemezlovasok is. Estére a nagyszínpad előtt igazi tömeg gyúlt össze, s voltak olyanok, akik egy-egy együttes kedvéért fizették ki a 139 lejes napi jegyet.

Olvasni és beszélgetni is volt hely és alkalom Fotó: Haáz Vince

Volt az Awakeon két izgalmas jármű, amelyet pillangóruhába öltözött, a Vízi világ című filmre emlékeztető lányok is vezettek és amely buborékokat fújt. Elkápráztatta a felnőtteket s gyerekeket is. Igen, gyerekeket, hiszen egész picitől a nagyobbakig helyet kaptak a gyerekek is a fesztiválon. Szülőkkel érkeztek, bár nem volt számukra külön program, de mi úgy láttuk jól éreztek magukat. Az egészen aprókon még hangtompító fülhallgató is volt, de így is táncoltak, a nagyobbak bújócskáztak, futkároztak, rácsodálkoztak a sötétedéskor felgyúló színes fényekre és igazi mesevilágban érezték magukat.

A fesztiválozó közönség is több korosztályból való volt.

Hiányoztak a tinik, inkább a 20-40 évesek voltak jelen, s nagyon nagy többséggel román értelmiségieknek néztek ki.

Mondom néztek ki, hiszen a ruha és a beszélgetésfoszlányok alapján nehéz megítélni, hogy ki is ők tulajdonképpen.

Hiányérzetünk is volt

S akkor máris rátérhetünk arra, ami igazán hiányzott a rendezvényen: túlságosan román vagy talán európai volt, teljesen mellőzte a magyar fesztiválozókat. Az olvasásra ajánlott könyvek között egyetlen magyar nyelvűt sem láttunk, a továbbgondolásra szánt beszélgetések is kizárólag román nyelven zajlottak, s feliratok, ahol voltak, román vagy angol nyelvűek voltak. Persze lehet, hogy csak nekünk volt ilyen hiányérzetünk.

Ez a masina is buborékokat fújt Fotó: Haáz Vince

Az biztos, hogy idén is jó kis butikfesztivált szerveztek Gernyeszegen a Teleki kastély parkjában, amelyet az Awakenak is köszönhetően egyre több, nem Erdélyből érkező turista is felkeres. Az is biztos, hogy színes és hangulatos butikhoz hasonlított a négynapos rendezvény, s ez sok, erre nyitott embert Maros megyébe vonzott.

A megvilágított híd és a tavirózsás kis tavacska Fotó: Haáz Vince
Mindenhol függőágyakon lehetett pihenni Fotó: Haáz Vince
Hangulatkép az Awake fesztiválról Fotó: Haáz Vince
Kényelmes fotelekben lehetett zenét hallgatni és poharazgatni, beszélgetni Fotó: Haáz Vince
Ruhapróba és fényképeződés Fotó: Haáz Vince
A Vizivilág című filmet időz jelent Fotó: Haáz Vince
A szappanbuborék is főszereplő volt Fotó: Haáz Vince
A nagyszínpad előtt kora délután már gyűlt a tömeg Fotó: Haáz Vince
Hangulatos volt a megvilágított kastélykert Fotó: Haáz Vince
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat