Tavasz a Kaukázus lábánál: Grúzia

D. Balázs Ildikó 2021. május 20., 18:56 utolsó módosítás: 2021. május 21., 10:19

Khinkali, csakapuli, hacsapuri, lobio, pkhali, csurcsela – a grúz gasztronómia olyannyira híres és nem utolsósorban ízletes fogásai, amit ha ebben a kaukázusi országban jár az ember, föltétlenül meg kell kóstolnia. Ott jártunk, megkóstoltuk, Észak- és Kelet-Grúziában kirándultunk, s most elmesélem, amit láttam. Tartsanak velem!

Grúzia szimbóluma: a Gergeti Szentháromság-kolostor Fotó: D. Balázs Ildikó

Grúziában mondhatni minden megvan, amire egy turista vágyhat. Bőven van látni- és kóstolgatni való, a grúzok kedvesek, az áraik a kelet-európai zsebeket sem terhelik le, és nem lepték el a nyugati turisták. Még. Többnyire jól el lehet boldogulni angol nyelvvel, főként az ifjabb generáció körében, az idősek inkább a semmihez sem hasonlítható grúz nyelv mellett oroszul beszélnek.

Mint tbiliszi-i vendéglátónk megjegyezte, Grúzia nagyszerűsége sokszínűségében rejlik. Éghajlata, domborzata változó, nyugodtan sétálhatunk délelőtt a tengerparton, és még aznap sízhetünk is az egyre fejlődő síkomplexumok valamelyikében.

Mindemellett több világörökségi helyszínnel büszkélkedik, rengeteg magashegyi túraútvonalon lehet egy életre szóló élményt szerezni, hegycsúcsokra, magas dombokra épített katedrálisokat, kolostorokat, városvédő erődök maradványait megcsodálni.

Az sem utolsó szempont persze, hogy az újabban Georgiaként is emlegetett, de a köznyelvben inkább Grúziaként ismert kis ország viszonylag könnyen elérhető. Mi Bukarestből isztambuli átszállással érkeztünk a grúz főváros, Tbiliszi nemzetközi repterére, és innen vette kezdetét a néhány napos grúziai kaland.

Maszk és kijárási tilalom

A jelenlegi járványhelyzetre való tekintettel az országba negatív PCR-teszttel vagy oltásigazolással lehet belépni, a szükséges dokumentációt egyébként már az isztambuli reptéren is ellenőrzik, s nem csak a határrendészet, hanem a repülőtársaságok munkatársai is szigorúan szemügyre veszik.

Ott tartózkodásunk alatt, szintén a járványhelyzet miatt este kilenc órától hajnalig kijárási tilalom volt érvényben az országban, Tbilisziben nem működött a tömegközlekedés, a maszk viselése pedig kötelező volt szabadtéren is.

Hacsak az ember nem a pezsgő éjszakai életbe szeretné teljes mellszéllességgel belevetni magát, a kijárási tilalom talán csak annyiban zavarhat bele a programba, hogy időben meg kell vacsorázni. Az éttermek többsége nyolc óra után már ne fogad vendégeket, maximum ha nagyon éhes a kedves vendég, egy salátát szívesen összedobnak elvitelre, de igyekeznek úgy alakítani a programot, hogy az este kilenc óra ne nagyon találjon senkit az utcákon, mert akkor mélyen a zsebbe kell nyúlni. Egyrészt a taxi ára is háromszorosa lesz a napközben alkalmazott árnak, hacsak nem tudunk alkudni – alkudni márpedig kötelező –, másrészt a büntetések is busásak. Persze itt is, mint majdnem mindenhol, vannak kiskapuk. Vacsoráztunk például zárt ajtók mögött is, olyannyira lesötétített étteremben, hogy az utcáról semmi jelét nem lehetett észrevenni annak, hogy odabent élet van.

Gránátalma, diókrém, lepénykenyér

A grúz gasztronómia bennünket lenyűgözött. A diókrémmel töltött, gránátalmamagokkal dísztett kisütött padlizsánszeletek kedvencemmé váltak, érdekes, hogy ahány helyen megkóstoltam – és bizony egy napot sem hagytam ki –, mindig más volt. Szintén a föltétlenül megkóstolandó kategóriába tartozik a hacsapuri, azaz a legalább tíz változatban elkészíthető grúz töltött kenyér. Ezek közül nem csak ízben, hanem látványban is kiemelkedő az adzsari hacsapuri. A csónak alakra formázott, sajttal töltött kenyérre tálalás előtt egy kis kocka vajat tesznekn és egy nyers tojást ütnek. Aztán ott van a lobió, és semmiképpen sem lobiáni, amelyek, ha nem figyelünk, hangzásuk miatt könnyen összetéveszthetőek. Mi így jártunk, de nem bántuk, az első meglepésből felocsúdva, hogy nem azt kaptuk, amire számítottuk, kiderült, hogy a lobiani vörösbabpürével töltött lepénykenyér. Majd később megkóstoltuk a lobiót is, ami korianderes vörösbabpörkölt.

A híres grúz konyak és diókrémes padlizsán Fotó: D. Balázs Ildikó

Egyébként a grúz konyha igen kedvelt fűszere a petrezselyem mellett a zöld koriander, a kapor és a menta is, a diót nagyon sokféleképpen használják fel, és mivel a gránátalma kéznél van, annak levével vagy magjával sokszor találkozhatunk. Még megérdemel néhány sort a khinkali, ami kis tésztabatyucska különböző zaftos töltelékkel, lehet az húsos, zöldséges, krumplis. Olvastam róla, de nem hittem, amíg nem láttam, hogy kézzel fogják meg a batyu csücskét, leharapják, és a csücsköt, bár fogyasztható lenne, de nem eszik meg. Grúziában igen nagy népszerűségnek örvend a korántsem alakkímélő csurcsela. A cérnára fűzött diót, aszalt gyümölcsöt besűrített szőlő- vagy más gyümölcslébe mártogatják, majd a napon aszalják, szárítják, és szeletelve fogyasztják.

Gergeti Szentháromság-kolostor – a látvány, mely mindent visz

Tbiliszit hőlégballonról vagy drótkötélpályás felvonóról is meg lehet nézi, de a girbegurba macskaköves utcákon a régi városrész varázslatos hangulata olyannyira magával ragad, hogy észre sem vesszük, és estére 15-18 kilométert is gyalogolhatunk. Székesegyházak, templomok, régi és új, gigantikus épületek váltják egymást a fővárosban, a múlt és jelen érdekes összefonódása a Kura folyó által ketté szelt Tbilisziben. Libegővel lehet feljutni a város fölé emelkedő vidámparkba, s onnan rácsodálkozni a fővárosra, ahol meglepően sok parkkal, köztéri szoborral, parkokban piknikezőkkel találkozhatunk.

Tbiliszi, háttérben a Narikala-erőd Fotó: D. Balázs Ildikó

Tbiliszi könnyen bejárható gyalogosan, innen pedig több utazási iroda indít elérhető áron egy-két napos, kisbuszos kirándulásokat, de ha valaki nagyon a maga ura akar lenni, az bérelhet autót is. Mi ez utóbbi lehetőség mellett döntöttünk, és elindult a híres grúz hadiút mentén, célunk pedig többek között a Gergeti Szentháromság-kolostor volt. A hosszabb-rövidebb megállókkal tarkított út egyre csak emelkedik, a látvány lenyűgöző, s bár esős időt fogtunk ki, a felhők mögül elő-elő bukkanó hófödte Kaukázus, a mi, hegyekhez szokott szemünket is elkápráztatta. Ma már igencsak elegánsan, aszfaltúton lehet feljutni a kolostorhoz, néhány évvel ezelőtt még hajmeresztő túrára vállalkoztak, akik a szerpentines földúton kellett haladjanak.

Tsminda Sameba, azaz a több száz évvel ezelőtt épített Gergeti Szentháromság-kolostor, mögötte a Kazbeg-hegy (5704 méter). A látvány lenyűgöző Fotó: D. Balázs Ildikó

A 14. században épült templomot és a mellette lévő harangtornyot körülölelő látvány lenyűgöző. Úgy érzem, ha Grúziából csak ezt láthattam volna, akkor is megérte volna ide eljönni.

Mert borban az igazság...

A Kaukázus hófödte csúcsai, gleccserei a későbbiekben is végigkísérték utunkat. Amikor már az igen híres bortermelő vidéken, a Kakheti régióban helyi borokat, majd csacsát, azaz a helyi törkölypálinkát vagy a helyiek egy másik büszkeségét, a grúz konyakot kóstolgattunk, tekintetünk minduntalan végigsiklott a hófödte hegycsúcsokon.

Azt mondják, a grúzoké a legrégebbi borkultúra a világon. De nem csak, hogy jó borokat készítenek, de a készítés technológiája is érdekes lehet számunkra.

A helyi borászok a kipréselt szőlő levét, a mustot földbe süllyesztett speciális agyagkorsókba, azaz kvevrikbe erjesztik, kilenc hónapon vagy akár egy éven át. Főként az első időszakban naponta többször is megkevergetik a többszáz literes korsók tartalmát, majd lefödik, szigetelik.

A fiatal borász kitisztítja a földbe süllyesztett agyagkorsót, a kvevriket Fotó: D. Balázs Ildikó

A régió egyik helyi, ifjú borászának vendégei voltunk, és abban a szerencsés helyzetben találtuk magukat, hogy éppen ott tartózkodásunk alatt szellőztették meg a tavalyi vörösbort. Azaz átszívták a kverikből hatalmas hordóba a bort, a föld alatti agyagkorsót átmosták, és visszaengedték a nedűt még néhány hónapra. Mi megkóstolhattuk, s bár nem vagyok vörösbor rajongó, örültem a pillanatnak. Egyébként palackozás után a több ízben is díjazott borász borai exportra kerülnek, akárcsak számos helyi borász termékei. A Lonely Planet néhány évvel ezelőtt megjelent Borutak című könyve e grúz borvidéket a világ 52 neves borvidéke közül az első tíz közé sorolta.

Grúziát a Kaukázus gyöngyszemeként is emlegetik, a grúzok pedig azt tartják országukról, hogy a Jóisten saját maga számára teremtette. Néhány nap alatt csak belekóstolni lehet a grúzok sajátos világába, de ez olyannyira megragadó, hogy oda csak visszavágyni lehet.

Zichy Mihály szobra Tbiliszi egyik parkjában. Ő illusztrálta többek között a híres grúz költő, Sota Rusztaveli Tigrisbőrös lovag című nemzeti eposzát • Fotó: D. Balázs Ildikó
Zichy Mihály szobra Tbiliszi egyik parkjában. Ő illusztrálta többek között a híres grúz költő, Sota Rusztaveli Tigrisbőrös lovag című nemzeti eposzát Fotó: D. Balázs Ildikó
Útban a Kazbeg hegy felé. Itt még a hó az úr • Fotó: D. Balázs Ildikó
Útban a Kazbeg hegy felé. Itt még a hó az úr Fotó: D. Balázs Ildikó
Házak a Kura folyó fölött Tbilisziben • Fotó: D. Balázs Ildikó
Házak a Kura folyó fölött Tbilisziben Fotó: D. Balázs Ildikó
Minden egy helyen: a Kaukázus hófödte csúcsai és a méltán híres grúz szőlősök • Fotó: D. Balázs Ildikó
Minden egy helyen: a Kaukázus hófödte csúcsai és a méltán híres grúz szőlősök Fotó: D. Balázs Ildikó
Tbilisziben nagyon sok hangulatos köztéri szobrot lehet lencsevégre kapni • Fotó: D. Balázs Ildikó
Tbilisziben nagyon sok hangulatos köztéri szobrot lehet lencsevégre kapni Fotó: D. Balázs Ildikó
A Kura folyón átívelő Béke-híd Tbilisziben • Fotó: D. Balázs Ildikó
A Kura folyón átívelő Béke-híd Tbilisziben Fotó: D. Balázs Ildikó
Mcheta , Grúzia egyik legrégebbi városának két híres műemléke: a Szvetichoveli-székesegyház belső udvara, háttérben pedig a Dzsvari-kolostor • Fotó: D. Balázs Ildikó
Mcheta , Grúzia egyik legrégebbi városának két híres műemléke: a Szvetichoveli-székesegyház belső udvara, háttérben pedig a Dzsvari-kolostor Fotó: D. Balázs Ildikó
A festői Sighnaghi sétálóutcáján a csurcsela mellett nemez emléktárgyakat is lehet vásárolni • Fotó: D. Balázs Ildikó
A festői Sighnaghi sétálóutcáján a csurcsela mellett nemez emléktárgyakat is lehet vásárolni Fotó: D. Balázs Ildikó
Adzsari hacsapuri • Fotó: D. Balázs Ildikó
Adzsari hacsapuri Fotó: D. Balázs Ildikó
Csurcsela, a grúz édesség • Fotó: D. Balázs Ildikó
Csurcsela, a grúz édesség Fotó: D. Balázs Ildikó
Kilátás az Ananuri-erődből • Fotó: D. Balázs Ildikó
Kilátás az Ananuri-erődből Fotó: D. Balázs Ildikó
Az Ananuri-erőd • Fotó: D. Balázs Ildikó
Az Ananuri-erőd Fotó: D. Balázs Ildikó
Köztéri alkotás a fővárosban • Fotó: D. Balázs Ildikó
Köztéri alkotás a fővárosban Fotó: D. Balázs Ildikó
0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 

 
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Tájékoztatás a sütik használatáról

A Príma Press Kft. által üzemeltetett liget.ro domainen keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata

Információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

A liget.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID liget.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll liget.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs liget.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év harmadik fél
_gat google.com 1 nap harmadik fél
_gid google.com 1 nap harmadik fél

 

Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír/Rossz hír-funkció (kronikaonline.ro) használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
newsvote_ liget.ro
Cikkre való szavazás rögzítése
30 nap saját

 

Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet  harmadik fél

 

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1 nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1 nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
 urlgen   instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 csrftoken   instagram.com  1 év  harmadik fél
 ds_user_id  instagram.com  1 hónap  harmadik fél
 ig_cb  instagram.com   1 nap  harmadik fél
 ig_did   instagram.com  10 év  harmadik fél
 mid  instagram.com  10 év  harmadik fél
 rur  instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 sessionid   instagram.com  1 év  harmadik fél
 shbid  instagram.com  7 nap  harmadik fél
 shbts  instagram.com  7 nap  harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com  1 nap harmadik fél
SSID youtube.com  1 nap harmadik fél
SID youtube.com  1 nap harmadik fél
SIDCC youtube.com  1 nap harmadik fél
SAPISID youtube.com  1 nap harmadik fél
PREF youtube.com  1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO youtube.com  1 nap harmadik fél
HSID youtube.com  1 nap harmadik fél
GPS youtube.com  1 nap harmadik fél
YSC youtube.com   munkamenet harmadik fél
CONSENT youtube.com  1 nap harmadik fél
APISID youtube.com  1 nap harmadik fél
__Secure-xxx youtube.com  1 nap harmadik fél

 

A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Adwords: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google Adsense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

 

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. Az alapműködést biztosító sütik a látogatók azonosítása nélkül gyűjtenek információkat a weboldal használatáról.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, enr_cxense_throrrle.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír / Rossz hír funkció használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: newsvote_


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMAL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.

Székely Sport