Turkáló és környezettudatosság ihlette kollekció. Díjra jelölték a fiatal divattervezőt

Szász Cs. Emese 2018. november 01., 14:24

Bár nem feltétlenül utcára való, meghökkentő, színes, ráadásul mondanivalója is van. Röviden így jellemezhetnénk Ferencz Borbála fiatal divattervező új férfikollekcióját, amellyel a romániai Elle divatmagazin figyelmét is felkeltette, ugyanis jelölték a Best Young Designer címre. A marosvásárhelyi fiatal tervező az ország öt másik designerével versenyez, s a közönség szavazatai alapján dől el majd, hogy ki kapja a díjat.

Ferencz Borbála és a kollekció, amely az Elle magazin figyelmét is felkeltette Fotó: Fülöp-Pál Ábel

Az Elle Magazin minden évben egy fergeteges gála keretében díjjal jutalmazza az ország legkiemelkedőbb divattervezőit, modelljeit, márkáit. Az idén a marosvásárhelyi fiatal divattervezőt, Ferencz Borbálát is ott találjuk a Best Young Designer cím jelöltjei között. „Évről évre a magazin válogat az ország frissen végzett tervezői, a pályakezdők közül, azok közül, akik valami érdekes projektbe fogtak. Ők kerestek meg ezzel, hogy felkeltette a kollekcióm a figyelmüket, s engem is jelöltek a díjra” – meséli a fiatal tervező.

Feltűnő férfiöltözék Fotó: Emil Costruț

Ferencz Borbála júliusban készítette – a mesterképzés végére – a kollekcióját, amelyet a végzős divatbemutatón, nemrég pedig a Budapest Central European Fashion Week rendezvényen is bemutatott. A 24 éves lányt régóta izgatja az újrahasznosítás témája, sokan éppen a műanyagokból újrahasznosított ékszereiről ismerik, most ezt a témát járta körül kicsit a ruhakollekciójával is. 

„Kíváncsi voltam, hogyan tudnám alkalmazni az újrahasznosítást a ruháimban. Aztán a turkálóból, ócskapiacról vásárolt használt ruhákat szétbontottam, majd újra összevarrtam. Gyakorlatilag kollázsokat készítettem egyfajta patchwork technikával, hogy minél izgalmasabb felületeket kapjak.

Így például rengeteg sportruhát használtam fel, vagy focidrukker-sálakat. Ezeknek én nagyon szeretem a vizuális megjelenését, nagyon látványosak, színesek, de egy teljesen új kontextusba helyeztem őket, az eredeti tartalmukat elvesztették, s remélhetőleg nyertek egy újat” – magyarázza Borbála, aki amúgy ingruhába, és mellé kabátokba bújtatta a férfimodelleket.

Bár a kifutón férfiak viselték, tervezője szerint uniszex Fotó: Emil Costruț

Hozzáteszi: bár a kifutón mindig férfiakon voltak a ruhái, úgy érzi, kollekciója uniszex lett, a nők is használhatják, mint ahogy meg is esett már, hogy egy énekesnő a színpadon viselte a kollekció darabjait.

Formailag a ruhák a történelmi sziluettekből inspirálódtak, a 16-17. századi ruhákból.

„Ezzel is azt próbáltam illusztrálni, hogy abban az időben más szellemiségben készültek a ruhák: kézzel varrták őket, sokkal lassabban, nem mint manapság, amikor egy gyárban naponta akár ezresével vagy milliónyi nagyságban jönnek ki a darabok, amit csak úgy megveszünk, majd el is dobjuk. Erre a lassúbb és értékesebb ruhakészítésre próbáltam a figyelmet összpontosítani” – mutat rá Borbála, aki számos pozitív véleményt kapott a kollekciójáról, és nem csak szakmabeliektől, pedig nem számított rá.

A focidrukker-sálak új értelmet nyertek Fotó: Emil Costruț

„Nem gondoltam, hogy az emberek szeretni fogják vagy megérteni. Ugye ez nem feltétlenül utcán hordható divat, kicsit szokatlan a hétköznapi embernek, mégis sokaknak tetszett. Egyrészt a koncepció miatt, hogy újrahasznosítást népszerűsíti, másrészt a vizualitása is érdekes, rendhagyó, valami feltűnő” – fogalmaz a tervező. Úgy gondolja, bár hétköznapi alkalmakra nem ajánlott a kollekciója, de színpadi eseményekre, divathétre, vagy olyan eseményekre, ahol megengedi a környezet, hogy valami rendkívülit viseljünk, nyugodtan fel lehet venni.

Szupermarketes tasak is kerülhet a kifutóra Fotó: Emil Costruț

A marosvásárhelyi designerre ezen a webcímen lehet szavazni, a díjátadó gála november 13-án lesz, akkor derül ki, hogy Bori nyerte-e a legjobb fiatal tervező címet.

 

Kabát az újrahasznosítás jegyébenn Fotó: Emil Costruț
Nem mindennapi öltözéknek javasolt Fotó: Emil Costruț
2 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat