Tüzes, szenvedélyes, érzéki: bachata

Péter Beáta 2019. április 12., 16:00 utolsó módosítás: 2019. április 12., 16:45

A zene, a tánc technikája és az érzés, amit kivált – ezek miatt vált kedvencévé a több éve táncoló Magyar Barnabásnak a bachata. A magyar bachata bajnok párjával, Rebecca Bumputuval Csíkszeredában készül egy világversenyre. Az egyik próbán látogattuk meg.

Amikor a zenében fájdalomról, vagy rossz dologról van szó, akkor ez a táncosnak is ott kell legyen az arcán Fotó: Veres Nándor

Magyar Barnabás ötéves korában kezdett el táncolni, ekkor íratta be édesapja egy latin tánctanfolyamra. „Csak úgy hobbiból, hogy csináljak valami olyant gyerekként, ami jó a mozgáskultúrának, egyensúlynak, reflexfejlesztésnek. A tánc közben használjuk leginkább minden testrészünket. Két és fél évig jártam a tánciskolába, majd versenyezni kezdtem. Édesapám (Magyar Imre – szerk. megj.) úgy döntött, hogy nyit egy tánciskolát, meghívta tanítani az egyik legjobb magyarországi oktatópárost, és velük kezdtem el versenyszinten tanulni” – meséli a tánchoz fűződő viszonyának kezdeteit az ifjú, aki tizenkét éves koráig versenyzett latin sporttáncban.

Magyar Barnabás Fotó: Veres Nándor

Nyert magyar bajnoki címet, és járt európai versenyekre is. Tízéves volt, amikor salsát kezdett el tanulni, amelyet jelenleg is tanít, és kubai koncerteken tartott show-kat. Aztán következett a kamaszkor, tizenhárom éves korában abbahagyta a táncot, nem érdekelte már annyira, mint korábban, más dolgok kerültek előtérbe. Középiskolai tanulmányai után, 2015-ben azonban Budapestről Csíkszeredába költözött, hogy édesapjának segítsen az oktatásban, ő ugyanis itt alapított tánciskolát.

De nem csak oktatott, ő maga is újra elkezdett versenyszinten táncolni, és már ebben az évben versenyekre is járt. A salsa mellett bachatát kezdett táncolni, és az All Stars nevű nemzetközi táncfesztiválon harmadik helyezést ért el félprofi kategóriában. Ettől fogva folyamatosan képezte magát, külföldi fesztiválokon vett részt, magánórákra járt a világ minden pontján, ahol bachatát oktattak. 2016-ban pedig egy magyarországi profi bajnokságon első helyezést ért el.

A bachata tüzes, szenvedélyes, maga a zene is ilyen és a táncmozdulatok is Fotó: Veres Nándor

„Onnantól indult be az egész, elkezdtek hívni nagyobb fesztiválokra tanítani, mert ha egy profi magyar bajnok vagy, azt jelenti, hogy az országban te vagy a legjobb. Nemzetközi fesztiválok, versenyek, fellépések, show-k sorozata következett. Mostanra húsz verseny van mögöttem. 2017 decemberében tizedik helyezett lettem a bachata világbajnokságon. Nem végeztem az élen, de világversenyről van szó, és ez szép címnek számít. A bachata kategóriában három világbajnokság van: az egyik az európai táncosoknak, a másikon csak spanyolok versenyeznek – mégis világbajnokságnak nevezik, mert noha a Dominikai Köztársaságból származik ez a tánc, de Spanyolországban formálták olyanná, amilyent ma táncolnak. Ezen kívül van egy másik világbajnokság, amelyre tényleg az egész világról érkeznek a táncosok. Erre készülünk most” – magyarázta Barnabás. A verseny 2020. február 20-án lesz, de közben még néhány kvalifikáción meg kell mutassák bachata-tudásukat Párizsban és Sevillában.

Fotó: Veres Nándor

A táncos elmondta, a dominikai, autentikus bachata teljesen más, mint amit ma táncolnak az egész világon. Az egy kicsit pörgősebb, másabb a ritmusa, jobban hasonlít a salsához, sok lábtechnika van benne. A sensual bachata – amelyet a versenytáncosok járnak – ennek a finomítottabb, erotikusabb, lágyabb, lassabb verziója. A dominikaiban csak kézzel történik a vezetés, ebben az új ágazatban testvezetés van – mutatott rá.

„Közeli pozícióban vagyunk, én csípőből, felsőtestből, kézzel vezetem a mozdulatsort, és mivel a kontaktus nagyobb szintű, sokkal több mindent ki lehet hozni a táncból.”

És noha a bachata nem tűnik annyira feszesnek, mint egy latin versenytánc, minden egyes mozdulatot ki kell dolgozni az elejétől a végéig, és ha valaki csak egy kicsit is hibázik, máris elcsúszik a helyezés egy versenyen.”

Ha valaki átérzi ezt a zenét, ha a magáévá tudja tenni, akkor nagyon szépen ki tudja fejezni a zeneiségét ennek a táncnak Fotó: Veres Nándor

A bachatát nem lehet egyedül táncolni, mindig kell egy partner, viszont ha valaki megtanulja a vezetés- és követési technikákat, akkor bármelyik bachatatáncossal táncolhat. Állandó partner akkor ajánlott, ha valaki versenyre készül.

„A bachata tüzes, szenvedélyes, maga a zene is ilyen és a táncmozdulatok is. Én a technikáját szeretem ennek a táncnak, nagyon kifinomult, lényegre törő tánc, el kell találni a fontos pontokat ahhoz, hogy igazán ki tudd hozni a partnerből, amit szeretnél. Ugyanakkor bele lehet vinni az összes érzést. Ha valaki átérzi ezt a zenét, ha a magáévá tudja tenni, akkor nagyon szépen ki tudja fejezni a zeneiségét ennek a táncnak. Hozzám ez áll a legközelebb, és a zenéjét is nagyon szeretem, reggeltől estig tudom hallgatni.”

Fontos eleme a bachatának a mimika, hogy az érzés, amelyet a mozdulat által is kifejez a táncos, az arcán is látható legyen.

„Az érzéseket meg kell mutatni. Ha a táncos a nézőnek csak a mozdulattal akarja megmutatni, hogy mit érez, akkor csak az fog látszani, hogy milyen vagány ez vagy az a mozdulat, hogy forog a lány, de nem fogja tudni a különbséget egy salsa és egy bachata között, csak egy tánc lesz. A profi táncosoknál azok az érzések, amelyeket a mozdulatba beleraknak, az arcukon is láthatóak. Egy versenyen a színpadi jelenlétet is pontozzák, és ebben az egyik legfontosabb szempont a mimika. Amikor a zenében fájdalomról vagy rossz dologról van szó, akkor ez a táncosnak is ott kell legyen az arcán. Ha boldogságról vagy pörgősebb valamiről szól a zene, akkor a mimika is úgy kell változzon, mint ahogy a zene, másképp nem adnak rá pontokat. Nekünk meg kellett tanulni versenyszintre, viszont egy bulin a zenétől és a tánctól a mosoly vagy éppen egy fájdalomtól teli arckifejezés teljesen magától jön. Észre sem veszi az ember, már csak a mozdulat miatt is, tánc közben ül ki az arcára, és ez nagyon szép. Ez egy olyan valami, amit érdemes akár egy éjszakán át is figyelni.”

Fotó: Veres Nándor

A bachatát bárki megtanulhatja, az alaplépéseket, alapmozdulatokat olyan is elsajátíthatja, akinek nincs sok érzéke ehhez a fajta tánchoz. Fontos viszont, hogy szeresse ezt a fajta zenét. „Ha ez a zene nem vonz valakit, akkor esélytelen, hogy valaha bachatát fog táncolni, mert nem áll össze a kép benne.

Sokan mondják, hogy nyálas spanyol zene. De ez nem így van. Ha valaki érzi ezt a fajta zenét, és szeretni fogja ezt a táncot.

A tehetség kérdése az a versenyszintnél kezdődik. Ha valaki nem tehetséges, akkor azok a mozdulatok, amelyek másoknak öt perc alatt könnyen összejönnek, az neki egy fél évbe is telhet elsajátítani. Tehát a versenyszintű táncosoknál ötven százalékban a tehetség számít, utána következik az érzés, hogy szereti vagy sem ezt a zenét és táncot, és utána jön az, hogy mennyit dolgozik. De mindenképp meg lehet tanulni, és érezni kell a bachatát” – biztatott Magyar Barnabás.

0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat