Virágkötészet: a visszafogott, klasszikus stílus a menőbb

Péter Beáta 2017. november 24., 15:30

Több mint húsz éve kerülnek ki a keze alól szebbnél szebb csokrok, virágkompozíciók, különleges összeállítások. A nagy szakértelemmel és szeretettel összeállított alkotásokat nem csak árusítja, de szívesen ajándékozza is ismerősöknek, de akár ismeretleneknek is. Gudana Ottiliát csíkszeredai virágüzletében látogattam meg.

Az adventi időszakra készültek épp a virágüzletben, adventi koszorúalapok, dekorangyalkák, hóemberek, manók, gyertyák, különböző kiegészítők, girlandok, csillámok, csillagok, manók sorakoztak a hátsó helyiségben arra várva, hogy értő kezek valamiféle egységbe helyezzék őket, azért, hogy valakinek az otthonát meghittebbé varázsolják jelenlétükkel, karácsonyra hangolják.

Nem igényeljük úgy a csilivilit, mint a román vidékeken, de a különlegességektől is tartózkodunk Fotó: Simon Norbert

Ottilia virágkompozícióival évekkel ezelőtt egy esküvői kiállításon találkoztam, majd más rendezvényeken is megcsodálhattam a munkáit. Talán a Csíki Játékszín közönsége nem is tudja, de az ő virágkölteményei láthatók a bemutató előadás után a tapsrendkor. A virágkötő ugyanis előzőleg a színház egyik munkatársától megérdeklődi, de, van, hogy csak ráérez, hogy milyen jellegű darabbal készülnek, mi a témája, és arra komponál egy virágösszeállítást, amelyet aztán ajándékba elküld a színháznak a bemutató napján. Gyakran kérik fel fotósok, hogy alkosson a modellek számára különböző fejdíszeket, kardíszeket, nyakékeket élő virágból, és volt, hogy virágernyő is készült ilyen alkalomból. Az általa vezetett virágüzlet a Virággal egy mosolyért akcióhoz is szokott csatlakozni, melynek lényege, hogy a város különböző helyein virágcsokrokat helyeznek el, amelyeket hazavihet a rátalálójuk.

Gudana Ottila 1990-ben nyitotta meg első virágüzletét

Gudana Ottila kertészmérnök, virágkötő Bukarestben járt egyetemre, és szintén ott végzett el egy ikebana-kurzust. „A forradalom előtt még nem tudtuk, hogy mi lesz, de szerettük.

A forradalom után rögtön 1990-ben nyitottam egy virágüzletet, de akkor még a vállalkozói szféra nem volt kialakulva, a gyerekem is kicsi volt, így bezártam.

Aztán '94-ben a férjem ösztönzésére nyitottam egy újat. Ez a helység volt a Hargita utcában, ahol most is működünk. Az évek során több üzletet is működtetünk a városban, most már csak ez maradt.” Mint mondta, az évek során számos tanfolyamon, kiállításon, versenyen vettek részt, mert ez a szakma is olyan, hogy a trendekkel napirenden kell lenni.

Jobban mentek a különlegességek 25 éve Fotó: Simon Norbert

Míg a kilencvenes évek elején a feketehalmi kertészetből szerezték be a szegfüvet és a gerberát, mert abban az időben azok számítottak vágott virágnak, a kilencvenes évek elején megérkeztek Csíkba is a holland áruk. „Városszinten nem volt sok virágkötő, hoztuk a különlegességeket, de sokkal jobban mentek, mint most. Mostanában kevesen vásárolnak virágkülönlegességet, pedig azt sem lehet mondani, hogy nincs pénz. Bejönnek, egy szál rózsát megvásárolnak és annyi. Pedig mindig vannak újfajta virágok, gyönyörűek, tartósak, különlegesek. Mi azért is hozunk, mert

szakember vagyok és szeretem az újat, és tudom, hogy ha sok munkával kitenyésztettek egy növényt, akkor az meg is hálálja, vázatartós például.

De az ilyeneket nehezen tudjuk eladni” – ecsetelte a virágkötő. Elmondta: ez egy olyan ágazat, amely nem „létszükséglet”, a legtöbben akkor vásárolnak, ha muszáj: kicsengetésre, születésnapra, esküvőre. „Ritka az a személy, aki saját magának a vázába virágot vesz. Lehet, hogy a piacról megveszik, de tőlünk nem. Aztán bizonyos virágokat Székelyföldön nem lehet eladni, hogy otthon vázában tartsák. Ilyen a kála, a krizantém, mert úgy gondolják, halottas. Pedig a kála most már minden színben kapható, nem csak fehérben. Ha egy menyasszony azt szeretne a csokrába, biztos, hogy lebeszélik a rokonok” – magyarázta Ottilia.

Alkalmazkodnak a trendi színekhez a virágkötészetek is Fotó: Ferenczi Győző

Az új trendekről megtudtuk: a Pantone által a szezonokra, következő évre kiválasztott színekhez a virágkötészetek is alkalmazkodnak. A jelenleg trendi lila, a barna árnyalatai, vörös, citromsárga, a babakék és tengerészkék, a lombzöld vagy élénkzöld a csokrokban is megjelenik. „Ha az adventi, karácsonyi időszakot nézzük, akkor megvan a hagyományos is, az arany, a piros és arany, a natúr kombináció, bármi legyen a trend. Működik a klasszikus, de a trendi, modernebb dolgokat is szokták keresni. A trendeken belül is van több színkombináció, ez megjelenik a divatipar minden ágában, és a virágkötészetben is. Most több a lehetőség ilyen szempontból, mint ezelőtt pár évvel, amikor szűkre volt szabva a mérce a színek terén. A korall, ezüst, szürke kékkel, ezeknek a csilivili változata megjelenik nálunk is. Igaz, hogy

Erdélyben nem vagyunk annyira csilivili-igénylők, mint a román vidékeken, ugyanakkor a nagyon rusztikus sem megy annyira, inkább a klasszikus, visszafogottabb”

– árulta el a szakember.

Menyasszonyi csokrok esetében is visszafogottabbak vagyunk

Mivel a legtöbb környékbeli esküvői expón is részt szokott venni, így kíváncsiak voltunk, hogy a menyasszonyi csokrok tekintetében mi a leginkább kelendő. Elmondta, népszerűek a pasztellszínű csokrok, a rózsa a kedvenc valamivel kombinálva. Ugyanakkor ilyen téren is visszafogottabbak az igények, a klasszikus csokrokat keresik, kevesen vállalják be a lefolyó típusúakat. Pedig az utóbbi évek trendjei a zöld növényekkel, lefolyókkal kombinált csokrokat, a többféle zöld és virág kompozíciót ajánlják.

„Ebben is visszafogottabbak vagyunk.

Nem is áldoznak sokat egy csokorra, innen próbálnak spórolni a költségeken.

Általában a virág az utolsó, amit megrendelnek. Az se volna gond, ha bejön és azt mondja, ennyi a keret, elmondaná az elképzelését és ránk bízná, mert akkor tavasztól őszig be tudnánk olcsóbban szerezni a kerti virágokat, és ki tudjuk hozni neki jó árban, csak bízná ránk. Nincs bizalom, de sokszor elképzelés sem, és nem merik a szakemberre bízni. Az még a jobbik eset, ha legalább hoz egy képet, hogy körülbelül milyent szeretne. Nálunk a hátas csokrok mennek, hogy nagyobbnak tűnjön. Pedig a virágok tartóssága is más, ha tömegben vannak, vízellátás szempontjából is jobb, tartósabb egy kerek” – mutatott rá a kertészmérnök.

Adventre, karácsonyra készült kompozíció Fotó: Balázs Zoltán

Egy virágkötészetnek ma az a kihívás, hogy minél mutatósabbat tudjon kihozni a kevésből – magyarázta Ottilia. Úgy véli, a virágokkal érzelmeket adunk át, de ezt sokan nem értik és nem veszik észre. „Sokan úgy jönnek be, hogy kérnek egy csokor virágot, mindegy, hogy milyen, csak gyorsan, mert megy a busz. Ilyenkor a mi kreativitásunkat is elvágja.

A virágokkal érzelmeket lehet átadni, és ha tudnánk, hogy kinek megy, milyen alkalomra, számunkra is könnyebb lenne, hogy mit ajánljunk,

mert tudjuk, hogy melyik tart többet, ismerjük a tulajdonságait. De sokszor nem előlegezik meg ezt a bizalmat felénk, holott mi tudnánk segíteni” – panaszolta a szakember. Hozzátette: tudja jól, hogy a virág nem létszükséglet, de szebbé tudja tenni a mindennapokat.

Fotó: Simon Norbert
Fotó: Simon Norbert
Fotó: Simon Norbert
Fotó: Simon Norbert
Fotó: Simon Norbert
Fotó: Ferenczi Győző
Fotó: Ferenczi Győző
Fotó: Ferenczi Győző
Fotó: Ferenczi Győző
Fotó: Ferenczi Győző
Fotó: Ferenczi Győző
Fotó: Ferenczi Győző
Fotó: Ferenczi Győző
Fotó: Balázs Zoltán
Fotó: Balázs Zoltán
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat