HIRDETÉS

Rédai Attila

2018. június 20., 15:02

Nyáreleji aggódások

Üldögélek a padon, lógatom a lábam. Az oviban vagyok, anya és apa ide szokott hozni napközben, miközben ők dolgoznak. Igaz, néha otthon is dolgoznak. Olyankor nem figyelnek rám, a billentyűzetet ütögetik, s közben egy képernyőbe bámulnak, de én még nem értem igazán ezt. Ilyenkor mászok fel apa ölébe, s követelem, hogy én is dolgozhassak. Kapok ilyenkor én is egy billentyűzetet, azt ütögetem. De már nem sokáig vernek át ezzel, mert azt már észrevettem, hogy ha azt a másik kicsi fekete izét mozgatom, akkor a képernyőn is mozog valami, miközben ha a billentyűzetemet nyomogatom, akkor nem történik semmi.

Féléves vagyok, vagyis hát kettő és fél.

Ki szokott javítani apa, mert korábban azt mondtam, hogy kétéves vagyok, de most már nagylány lettem. Igazából nem tudom, hogy szeretek-e oviba járni, de azt mindenképpen, hogy vannak itt még rajtam kívül gyerekek. Otthon rajtam kívül nincs más gyerek, bár néha anya és apa szokott beszélni arról, hogy talán jó volna nekem egy testvérke, de aztán tovább nem beszélnek erről, mert azt mondják, hogy ehhez ők már öregek. Ha tudnék erről beszélni, azt mondanám, hogy jó későre érkeztem meg a családba, anya és apa nagyon későre vállalt engemet. De igazából ez nekem most mindegy, mert van anya meg van apa, én nem látom, hogy öregek lennének, még anya sem ráncos, mint a szomszédban Borika néni, s apának sem fehér a haja, mint a szomszéd bácsinak, csak egy kicsit.

Fotó: Pixabay.com

Szóval ülök itt a padon az oviban, kicsit félre vagyok ülve, nem vagyok benne a legnagyobb balhékban, óvatosabb vagyok annál. A doktornéni azt mondta még valamikor régen, mikor még tényleg csak féléves voltam, hogy mimóza típus vagyok, anya és apa érdeklődéssel figyelték ezt, még ha nem is bólogattak. Lógatom a lábam, nyújtogatom a kezem, nézek fel az égre, a madarakra, nagyon kíváncsi vagyok. Jönnek rögtön a többiek, Alexie is, meg Dávid is, meg mások a Micimackó tipegőből, ők is azt nézik, amit én. Nem veszem észre apát, aki biciklivel érkezett, s hozta magával Samut, az én macsekomat, akit anya otthon hagyott, de aki nélkül nem tudok elaludni az oviban sem. Én már csak azt látom, hogy amikor fekszünk le, az óvónéni hozza nekem Samut, mint mindig máskor.

Anya és apa mostanában kicsit aggódik. Mármint jobban, mint máskor.

Ugyanis nyár van, s nemsokára szünet lesz az oviban, s nem tudják, velem mi lesz, hova fogok napközben menni, miközben ők dolgoznak. Mert vannak nagymamák, de Bözsi nagymama messze van, nem lakik itt, Zsóka nagymama pedig beteg mostanában, nem tud rám vigyázni. Még néhány nap, s bezárják az ovit, s át kell menni egy másikba. Anya azt mondja, jártam már ott egyszer, amikor beiratkoztam, de akkor még nagyon kicsi baba voltam, s nem tudtam, mit jelent, hogy beiratkozni. Igaz, most sem tudom igazán.

Fotó: Pixabay.com

Aztán lesz olyan is, amikor a másik ovi sem lesz, akkor lesz igazán a haddelhadd. Akkor azt tervezi apa és anya, hogy beülünk az autóba, s elmegyünk egyet kirándulni. Elmegyünk messze messze Magyarországra, ahol szintén voltam már, mikor féléves voltam, s mindenki úgy csodálkozott rajtam. Messziről megbámultak, meg fordultak utánam, mintha én volnék a szépségkirálynő – már persze, ha tudnám, hogy az ki. Ott volt bátyu is meg mások, de minderre én már nem emlékszem. Csak a tengerre emlékszem, mert az egy évvel később volt, s néha nézünk onnan fényképeket meg videókat, így tudom, milyen a tenger.

Fotó: Pixabay.com

Nagyon szeretem a tengert, meg általában mindent, ami víz. Apa vett nemrég egy kicsi medencét az udvarra, napokig töltötte bele a vizet, aztán végül tíz percet tudtam ülni benne, mielőtt megjött volna az esős idő, de még akkor sem akartam kiszállni, pedig nagyon hideg volt a víz. És szeretem a homokozót, bár nekünk otthon nincsen, csak itt az oviban. Meg a játszótéren. Igaz, most voltak nálunk valami bácsik, felásták az udvart a kotrógéppel – igen, így ki tudom mondani, kotrógép –, s hagytak maguk után egy nagy földkupacot, ami már szinte olyan, mint egy homokozó. Nagyon szeretek kirándulni is, amikor anya és apa bejelenti, hogy kirándulás lesz, alig férek a bőrömbe, sikongatok meg minden. A kirándulásnál jobban talán csak az ajándékokat szeretem, minden nap várom, hogy jöjjön a Mikulás meg az angyalka, és amikor ők nem jutnak eszembe, akkor valakinek születésnapja lesz. Legalábbis szerintem.

Vajon izgalmas lesz ez a nyár? És vajon majd elmesélem?

Hát én ezt nem tudhatom, hisz még csak féléves vagyok. Akarom mondani, két és fél.

0 HOZZÁSZÓLÁS
Szász Cs. Emese 2018. december 12., szerda

Rendhagyó babanapló: saját élete mesehősévé válhat a gyerek

Tudja a gyerek, hány kiló volt három hónaposan, de nem tudja, honnan is kapta a nevét, tudja, mikor jött ki a negyedik foga, de nem tudja anya és apa hogyan is ismerkedtek meg. Ezen szeretne változtatni Kádár Annamária legújabb kötetével. A sokak által csak mesepszichológusként emlegetett szakember ugyanis egy rendhagyó babanaplóval jelentkezett.

Molnár Rajmond 2018. december 10., hétfő

Fontos is legyen, de érdekes is? Mit lapoznának szívesebben a diákok?  

Noha nagyobb hangsúlyt kellene fektetni a kortárs irodalmi alkotásokra, így megszerettetve az olvasást a diákokkal, a tanügyi rendszerben a klasszikus műveken van a hangsúly. Egyes pedagógusok rengeteg házi olvasmányt megkövetelhetnek, mások kevésbé foglalkoznak ezzel.

HIRDETÉS
Szász Cs. Emese , Bús Ildikó 2018. december 07., péntek

„Eszköztelen” pedagógusok: mit tanul a verésből a diák?

Panaszkodnak a szemtelenebb diákokra a tanárok, akik néha visszasírják azokat az időket, amikor még legalább egy tenyeres belefért a  munkájába. A szakemberek szerint azonban a gyerek a verésből csak azt tanulja meg, hogy neki is testi fölénnyel, verekedéssel kell „megoldania” a konfliktusokat.

Hajnal Csilla 2018. november 23., péntek

Ne az internet használja a gyereket!

A mindennapi valóságunkhoz hozzátartozik a közösségi média: átértelmezi korábbi szokásainkat, kiveszi részét az ünnepeinkből, megváltoztatja azt, ahogyan a magunk és mások hétköznapjait érzékeljük. Különbség van azonban abban, ahogyan már felnőtt generáció viszonyul az online közösséghez, illetve ahogy a tini

HIRDETÉS
Molnár Rajmond 2018. november 22., csütörtök

Matek helyett személyiségfejlesztés?

Azt a matematikát , amit nálunk hetedikben tanulnak az iskolások, egyes nyugat-európai országokban csak egyetemi szinten oktatják. De nem csak a számokkal van a baj, szakértők szerint egy csomó fölösleges tantárgyat ki kellene söpörni a tananyagból.

Rédai Attila 2018. október 26., péntek

Aztán elmentünk a kórházba

Nem is szép itt a kórházban! Nem is érzem jól magam! Hagyjanak békén! Nem akarok kezelést! Azonnal menjünk haza! Vegyék ki ezt a pillangót! Ne takarják be ezt a pillangót! Fááááj! Fááááááj!

HIRDETÉS
Molnár Rajmond 2018. október 09., kedd

Miért nem tanulnak meg románul a székelyföldi fiatalok?

Mi áll annak a több generációra visszanyúló problémának a hátterében, hogy sok székelyföldi magyar fiatal az iskolai tanulmányai befejeztével sem tudja megtanulni a román nyelvet? – erre kerestük a választ Murányi Péter nyelvtanár segítségével.

Szász Cs. Emese 2018. szeptember 21., péntek

Az, hogy válogatós, nem érv: nem elég, ha csak „valamit” eszik a gyerek

A gyerekek körülbelül hetven százaléka válogatós, ez azonban nem ok arra, hogy sültkrumplival és pizzával etessük őket folyamatosan, mondván, hogy csak azt eszi meg. Nem feladni kell, hanem újra meg újra próbálkozni – mondta Nagy Beáta dietetikus, aki szerint nem lehet elég korán kezdeni az egészséges táplálkozás bevezetését.

R. Kiss Edit 2018. szeptember 03., hétfő

Nehéz szeptemberek: segíti-e a beszoktatás az óvoda- és iskolakezdést?

Közel a tanévkezdés, sok családban készülnek is már erre, az óvoda- és iskolakezdés által hozott sok újdonság azonban nemcsak érdekes, hanem megterhelő is a gyermekek számára. A szakember szerint sok türelmet igénylő időszak ez, amely során a szülői figyelem és az együtt töltött idő segíthet a gyermekeknek.

R. Kiss Edit 2018. július 23., hétfő

Születni nem lehet vele: eszköztárt adó érzelmi intelligencia

Ma már közismert, hogy nem elég pusztán intelligensnek lenni az életben való boldoguláshoz, érzelmi intelligenciával is kell rendelkezni. Na de olyat nem adnak az üzletben, igazából az iskolában sem. De mi is az érzelmi intelligencia? Mit tehetünk mi gyerekünkért?

HIRDETÉS
Vélemény
Rédai Attila: Aztán elmentünk a kórházba

Nem is szép itt a kórházban! Nem is érzem jól magam! Hagyjanak békén! Nem akarok kezelést! Azonnal ...

Rédai Attila: Innokamu

Egy címke, egy pecsét, egy fontoskodó, cicomás kifejezés, amitől azt reméljük, vonzóbbá, ...

HIRDETÉS