Frissítsük az étrendünket: kalóriagazdag helyett vitamindús legyen

R. Kiss Edit 2018. március 28., 16:04

A tavaszi fáradtság csökkentése érdekében a szakemberek azt ajánlják, hogy a kalóriadúsabb táplálkozásról a vitamindúsabb ételekre térjünk át ebben a tavaszi időszakban, igyekezzünk ily módon is felfrissíteni szervezetünket. Mit együnk és miből, mennyit ajánlott fogyasztani – kérdéseinkre Szász Hunor, a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház dietetikusa válaszolt.

Frissítsük az étrendünket: kalóriagazdag helyett vitamindús legyen
galéria
Az üres kalória helyett érdemes tápértékben gazdag anyagokat fogyasztani Fotó: Pixabay.com

A tél során az immunrendszerünk működése csökken, mivel a vitamindús élelmiszerek mennyiségének fogyasztása eléggé korlátozott. Ilyenkor a citrusféléket, a déli gyümölcsöket ajánlott fogyasztani, mivel ezek ebben a periódusban érnek. Meg lehet vásárolni ilyenkor azokat a zöldségeket, gyümölcsöket is, amelyek nyáron érnek kertjeinkben, de a tápanyagértékük ezeknek most jóval alacsonyabb, mint nyáron − ismertette Szász Huno dietetikus.

A csíkszeredai kórház dietetikusa rámutatott, az elfogyasztott kalória tekintetében a kalória minőségére is oda kell figyelni, ha úgynevezett üres kalóriából fogyasztunk többet, akkor a szervezetünk kevésbé kapja meg a megfelelő ellátást.

Az üres kalória azt jelenti, hogy bár magas egy étel kalóriaszintje, alacsony annak a tápértéke,

így a szervezet nem részesül a szükséges tápanyagokból. Ilyen, üres kalóriatartalmú élelmiszerek az olajban sült ételek − szalmakrumpli, chips, gyorséttermi ételek − cukor (a tápanyagsűrűsége nulla), alkoholos italok, cukros italok. Ugyanakkor a testmozgásra is hangsúlyt kell fektetni, s nem szezonális rituáléként kellene alkalmazni – fűzte hozzá a dietetikus.

Sokszor együnk inkább és keveset Fotó: Pixabay.com

Az étrendben − függetlenül attól, hogy tél vagy nyár van – a napi ötszöri étkezést kellene betartani, alkalmazva a gyakrabban kevesebbet elvét, odafigyelve az egyéni szükségletekre, amit befolyásol a testsúly, az életkor, a magasság, az egészségügyi állapot, az illető neme, fizikai tevékenysége – ajánlotta a szakember. Olvasóinknak fel is vázolt egy példát egy egészséges személy napi étkezésére.

Példa napi étkezésre

Reggel felkelés után ajánlott egy pohár vízzel indítani (körülbelül 250 ml), majd ezután félórával jöhet a reggeli, ami tartalmazhat nyers zöldséget és gyümölcsöt (150-200 g), joghurtot vagy kefirt (100-150g), egy diót, egy evőkanálnyi gabonapelyhet. Tízóraira lehet egy müzliszeletet vagy akár egy adag gyümölcslevet fogyasztani. Ebédkor a leves és a második a megszokott: a leves rántás nélkül készüljön, minél kevesebb lisztet tartalmazzon, legyen benne sok zöldség, a második pedig tartalmazhat húst, a leginkább ajánlott a bőr nélküli csirkehús, a marhahús, a hal, disznókaraj főtt zöldséges körítéssel. Az uzsonna lehet teljes kiőrlésű keksz (2 darab) vagy gyümölcskompót (250 ml). A vacsora kulcsfontosságú az étkezésünkben, akár a reggeli, azonban lefekvés előtt másfél-két órával kellene az utolsó falatot elfogyasztani. Ha lehet, akkor a vacsora ne tartalmazzon folyékony tejterméket, nyers gyümölcsöt, olajban sült ételeket, nagyon édesített élelmiszereket, alkoholt, szénsavas italokat. Felvágott, vaj, kenyér, zöld levelű zöldségek, főtt rizsfélék, főtt zöldségek, főtt hús lehet a vacsora – ajánlotta Szász Hunor.

Hozzáfűzte, ezt persze nem minden helyzetben lehet így betartani, sok minden függ az egyéni szükségletektől, az egyén ízlésétől. Ugyanakkor más-más étrend szükséges egyes megbetegedések esetén is.

Gyümölcs és zabpehely. Egészséges és laktató Fotó: Pixabay.com

A dietetikus arra figyelmeztet, hogy az étrend összeállításában arra is oda kell figyelni, hogy a kenyér teljes kiőrlésű lisztből vagy rozslisztből készüljön, a felvágottak ne tartalmazzanak sok zsírt − a sovány sonkafelvágott az ajánlott − a tejtermékeknél is figyeljünk a zsír- és cukortartalomra. A gyümölcsökből és zöldségekből ajánlott az idénygyümölcsöket vásárolni, a citrusféléket, banánt inkább télen, az almát, epret, dinnyét nyáron vegyük meg.

„Én mindig csak a frissen termett gyümölcsöket, zöldségeket ajánlom, de télen a citrusfélékből, banánból is lehet bőven fogyasztani. Zöldségekből ízlés szerint bármelyiket, de vásárlás előtt legyünk racionálisak és gondoljuk meg, hogy vajon miért olyan szép, nagy és hibamentes felületű az a bizonyos termék, összehasonlítva azzal, ami nyáron az otthoni kertben szokott teremni”

− emelte ki a szakember.

A halak értékes zsírban gazdagok. Érdemes fogyasztani Fotó: Pixabay.com

Azt tanácsolja, hogy amennyiben lehetőség van rá, akkor a házilag termesztett zöldséget, gyümölcsöt és a háztájiban nevelt állat húsát kell előnyben részesíteni. Az állati eredetű zsírokat növényi zsírokkal is felcserélhetjük, az avokádó, a különböző magfélék, az olajbogyó mind értékes zsírokat tartalmaznak. A halfélék is nagyon fontos szerepet töltenek be ezen a téren, bőven lehet őket fogyasztani – sorolta fel a dietetikus.

Kenyérből inkább telejs kiőrlésűt együnk, abból se többet naponta 250 grammnál Fotó: Pixabay.com

A mennyiségre kitérve arra mutatott rá, a kenyérből 250 gramm egy napra bőven elég kellene legyen egy személynek, a húsfélékből 200 g, tejtermékből 250 g, zöldségből és gyümölcsből 350 g az ajánlott mennyiség, tovább 2 liter szénsavmentes víz. Ugyanakkor jó, ha a napi élelmiszer-szükségletet dietetikus állítja össze, mivel a test szükséglete személytől függően változik.

0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.