A rabszolgák köztünk élnek, de van, amikor kiszabadulnak

Péter Beáta 2019. szeptember 12., 17:00

Nem reality, ez maga a valóság. Maris egy modern kori rabszolga, akit a sors egy dokumentumfilm-rendezővel hozott össze. A történetből készült, Egy nő fogságban című alkotást a Doklavina keretében néztük meg.

A rabszolgák köztünk élnek, de van, amikor kiszabadulnak
galéria
Maris. Több mint tíz évig élt csicskásként egy családnál Fotó: Bartalis Melinda

„Nem. Még örülök is neki. Ha az életben egyszer sikerül valahol megmutatnod, akkor az emberek rájönnek arra, hogy mit nem szabad csinálni a másikkal” – válaszolja Maris a rendező azon kérdésére, hogy nem bánja, hogy akkor is forgat, amikor bántják? De hosszú út vezetett idáig, hogy ezt kimondja, hiszen ekkor

már több mint tíz éve él egy Budapest mellett lakó családnál csicskásként, és akit gazdája, Eta fizikai és lelki terrorban tart.

Maris – ezt a szolgálónevet adta neki Eta – napközben a háztartásban dolgozik, éjjel egy gyárban, a fizetését pedig az utolsó fillérig oda kell adnia a családnak, akiknél ételmaradékon él, és egy kanapén alszik, a házat pedig nem hagyhatja el. Ha mégis, verés jár érte. Papírjait elvették tőle, sőt, kölcsönt is vettek fel a nevére. Modern rabszolgaság ez a javából.

Maris a film forgatásának idején 52 éves, de jóval többnek látszik. A gyermekei távol élnek, legkisebb lánya egy intézetben. „De nyomorult nő vagy te, sosem leszel más”– vágja hozzá Eta. Nem csoda, hogy egy helyen így sóhajt fel a fogvatartott nő: „Boldogság…, hát az nem erre van, ahol én vagyok.” De ki lehet-e törni ebből a helyzetből? És hogyan lehet mindezt egy kamerával dokumentálni? Mert ez nem kitalált történet, hanem valóság. És nem Maris az egyetlen, aki így éli mindennapjait.

Kiss Viki Réka, a film producere sok érdekességet elárult az alkotás létrejöttének körülményeiről, a főszereplő utóéletéről Fotó: Bartalis Melinda

Doklavina címmel tartanak szeptember 5–20. között filmvetítéseket Székelyudvarhelyen és Székelykeresztúron, a 2019 tavaszán alakult LAVINA Arts & Lifestyle Egyesület szervezésében. Olyan magyarországi dokumentumfilmeket hoztak el a szervezők, amelyek már bejárták a világot, és több neves fesztiválon is díjat nyertek. Ráadásul a vetítéseket követően a filmek rendezőivel, producereivel és a stábok tagjaival is találkozhat a közönség.

Tuza-Ritter Bernadett Egy nő fogságban című filmjének világpremierjét az amszterdami IDFA-n tartották, majd több nemzetközi fesztiválról hozott el díjakat, jelölték Európai Filmdíjra, bekerült a Sundance Filmfesztivál versenyprogramjába, és a legjobb dokumentumfilmnek járó Magyar Filmdíjat is elnyerte. Mi a székelyudvarhelyi moziban néztük meg, ahol a vetítés után Kiss Viki Réka, a film egyik producere avatta be az érdeklődőket a dokumentumfilm elkészülésének kulisszatitkaiba.

Videó: ELF PICTURES

Hogyan talált rá a film alkotója Marisra? – tette fel a kérdést a moderátor, Szabó Károly a producernek. Mint kiderült, sok évre nyúlik vissza a történet kezdete: a rendező, Bernadett a budapesti Filmművészeti Egyetem dokumentumfilm-rendező szakára járt, és ott kaptak egy olyan feladatot, hogy mutassák be egy ember egy napját. Az alapkoncepciója az volt, hogy csak egy arcot fog megmutatni, és azon keresztül próbál elmondani egy történetet. És ekkor jutott eszébe Maris, akivel korábban találkozott.

„Egy véletlen folytán megismerkedett Bernadett Eta családjával, és meghívták magukhoz kávézni. Bement, jött Maris, aki felszolgálta a kávét, mint egy szolgáló. Bernadett szerint nagyon furcsa volt a helyzet, bár nem tudta pontosan, hogy miről van szó, de később is emlékezett Maris arcára. És amikor készült erre a kisfilmre, akkor felvette a kapcsolatot Etával, és megkérdezte, hogy oda mehetne-e forgatni. Biztosította Etáékat arról, hogy senki mást nem fog felvenni, tehát ők nem fognak szerepelni az arcukkal az anyagban, csak Marisra fog koncentrálni.”

A filmben tehát csak Maris arca látszik, a többieknek a hangját halljuk csupán, vagy Etának a kezét, de így is érezhető a viszony, ami a család és a „fogvatartott” nő között van.

„Nagyon izgalmas dolog, hogy nem látjuk a többiek arcát, mert ez szakmailag és esztétikailag is érdekes, sőt, még pszichológiailag is. Miközben Bernadett ezen a filmen dolgozott, akkor megnézte a Hamupipőkét és más klasszikus meséket és történeteket, amelyekben figyelte a gonosz ábrázolását. És rájött, hogy úgy fogja ábrázolni a gonoszt, hogy darabokból épül fel, mert a néző ezáltal félelmetesebb képet rak össze róla, mintha valójában látná. Ugyanakkor ott volt az a gyakorlati szempont is, hogy Etáék azért tudták, hogy amit csinálnak, az nincs rendben, és csak így valósulhatott meg a forgatás, hogy az ő arcuk nem látszik a filmben” – magyarázta Kiss Viki Réka.

Egy nő fogságban - Tuza-Ritter Bernadett egész estés dokumentumfilmje fontos társadalmi problémára hívja fel a figyelmet Fotó: Bartalis Melinda

Maris soha senkinek nem beszélt a helyzetéről, de egy idő után a bizalmába fogadta a rendezőt, és végül elszánta magát, hogy megszökik a családtól. Mint elhangzott, ez nem csak egy szökéstörténet, hanem úgy valósulhatott meg Maris szabad emberré válása, hogy a Bernadettel való viszonya felvértezte őt bátorsággal és erővel, a filmben fokozatosan megmutatja az érzéseit is a kamerának, elkezdett bízni és hinni abban, hogy nem muszáj eltűrnie azt a bánásmódot, amiről azt gondolta korábban, hogy természetes, nincs más választása.

A rendező végig egyedül forgatott, egy nagy stábbal nem is lehetett volna ezt megvalósítani. A film többszáz órányi felvételből készült, maga a forgatás másfél évig zajlott.

„Eleinte úgy ment oda, hogy csak egy rövidfilmet akart készíteni, és kezdett alakulni a kapcsolata Marissal.

Bernadett fokozatosan értette meg, hogy mi a valóság, mit csinálnak ezzel az emberrel, egyre jobban kötődött hozzá, és egyre jobban akart visszamenni. Úgy is érezte egy ponton, hogy nem a film miatt, hanem emberileg nem tudná Marist magára hagyni, most, hogy tudja, mi történik.

Így húzódott ez a dolog, és így zajlott a forgatás évekig, de közben Etáék egy ponton pénzt kértek, hogy mehessen. Ez etikailag egy bonyolult helyzet, de mivel addigra Bernadett is kötődött érzelmileg Marishoz, és nem tudta magára hagyni, ezért a zsebébe nyúlt, és fizetett Etának. Ez a másfél év nem folyamatos ottlétet jelent, voltak benne olyan időszakok, amikor hetekig vagy hónapokig nem ment, mert lelkileg neki is regenerálódni kellett és újra feltöltődni ahhoz, hogy megint képes legyen visszamenni. Mert az ő ottlétébe nem csak az tartozott bele, hogy Marissal kommunikál és forgat, hanem az Etáékkal való kommunikáció is kemény ügy volt.

Nagyon résen kellett lennie, hogyan mire hogy válaszol, hogyan reagál, mert egy idő után titkos kapcsolat alakult ki Maris és közte.

Például házon kívül titokban találkoztak, és olyan dolgokról beszélgettek, amiről Bernadett nem tudhatott volna. Egy borzasztóan megterhelő érzelmi helyzet volt neki is, és hatalmas dolog, hogy ő ezt képes volt végigcsinálni” – fejtette ki a producer, aki úgy véli, hogy a rendező a forgatás során nem volt fizikailag biztonságban, a bőrét vitte a vásárra. Egyrészt a filmért, de főleg Marisért, mert fontos volt számára, hogy támogassa érzelmileg és anyagilag is.

Fotó: Bartalis Melinda

A filmben Maris elmeséli, hogy előtte egy másik családnál még rosszabb helyzetben volt, ott még a fogait is kiverték. Ezért volt kérdéses, hogy ha meg is szökik, talpra tud-e állni. Kiss Viki Réka hangsúlyozta, ez emberileg és a film szempontjából is fontos volt, mert Bernadett nem hozott volna ki egy olyan filmet, amely valakinek a céltalan szenvedéseit mutatja be, és nem vezet sehová. Marisból egy hős válik azáltal, hogy szembenéz a félelmeivel, összegyűjti az erejét és kilép abból a helyzetből, amiből annyira nehéz – fogalmazott.

„Szokták kérdezni, hogy miért nem vitte el korábban, vagy miért nem mentette meg Marist. De muszáj volt azt megvárni, hogy ő mire képes, mit szeretne, és önszántából mit dönt, mert ez volt az egyetlen esély arra, hogy az utána tényleg szabad ember tud maradni. Nagyon sok történetet hallunk szakemberektől, akik ilyen áldozatokkal foglalkoznak, hogy akit erőszakkal hoznak ki, az visszakerül, visszacsalogatják, visszamanipulálják, és nem történik igazi előrelépés. De itt ebben az esetben Bernadett nagyon figyelt arra, hogy ez ne így legyen, és Marist úgy erősíteni érzelmileg, és úgy tolni előre, hogy önállóan tudjon menni, és valóban elkezdődjön az új élete.”

A producerrel Szabó Károly beszélgetett a közönségtalálkozón Fotó: Bartalis Melinda

A beszélgetés során arra is rámutatott, hogy az a nehéz az ilyen helyzetekben, a modern kori rabszolgaságban, hogy

a kizsákmányolt emberek már eleve rossz helyzetben vannak, amikor találkoznak a kizsákmányolóval, aki aztán fokozatosan, apránként veszi el a szabadságukat, jogaikat, és manipulálva, lassan hiteti el velük, hogy semmire se jók, nélküle semmire se mennének.

Erre a filmben is akad példa. Mire munkát szereznek Marisnak a gyárban, ő már teljes mértékben Eta családjától függ.

„Maris úgy került ide, hogy már eleve rossz helyzetben volt, és Eta felajánlotta neki, hogy ha nincs ahová mennie, akkor ő szívesen segít, náluk van hely, kap egy szobát, és kicsit segít majd a házimunkában. Segítségnyújtásnak álcázva kezdődött. Maris odament, kiderült, szoba nincs, a »kicsit besegítesz« egész napos házimunkát jelent. Egy idő után elvették az iratait, szereztek neki pluszmunkát, és a fizetését elvették. Odáig fajult, hogy a nevében vettek fel kölcsönt.

És sajnos azóta sincs rendőrségi ügy, mert Maris egyáltalán nem is szeretné. Ő szerette volna ezt elfelejteni, új életet kezdeni, és nem foglalkozni Etáékkal többet,

úgyhogy nyilvánvalóan mi nem csináltunk semmi olyant, ami az ő akarata ellen lenne, hanem abban próbáltuk támogatni, hogy megvalósuljon ez az új életkezdés. És sajnos a mai napig fizeti a súlyos kölcsönöket Etáék miatt.”

Maris tehát új, szabad életet kezdett, a film számos díjat besepert, de azt is elérték az alkotók, hogy ennek a társadalmi problémának a létét jobban bevigyék a köztudatba, és közbeszéd témájává váljon. 

0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Tájékoztatás a sütik használatáról

A Príma Press Kft. által üzemeltetett liget.ro domainen keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata

Információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

A liget.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID liget.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll liget.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs liget.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év harmadik fél
_gat google.com 1 nap harmadik fél
_gid google.com 1 nap harmadik fél
cX_G brat.ro/sati 365 nap harmadik fél
cX_P brat.ro/sati 365 nap harmadik fél
cX_S brat.ro/sati munkamenet harmadik fél
evid_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap harmadik fél
evid_v_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap harmadik fél
evid_set_{customer_id} brat.ro/sati 1 nap harmadik fél

 

Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír/Rossz hír-funkció (szekelyhon.ro; kronikaonline.ro) használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
newsvote_ liget.ro
Cikkre való szavazás rögzítése
30 nap saját

 

Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet  harmadik fél

 

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1 nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1 nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
 urlgen   instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 csrftoken   instagram.com  1 év  harmadik fél
 ds_user_id  instagram.com  1 hónap  harmadik fél
 ig_cb  instagram.com   1 nap  harmadik fél
 ig_did   instagram.com  10 év  harmadik fél
 mid  instagram.com  10 év  harmadik fél
 rur  instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 sessionid   instagram.com  1 év  harmadik fél
 shbid  instagram.com  7 nap  harmadik fél
 shbts  instagram.com  7 nap  harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com  1 nap harmadik fél
SSID youtube.com  1 nap harmadik fél
SID youtube.com  1 nap harmadik fél
SIDCC youtube.com  1 nap harmadik fél
SAPISID youtube.com  1 nap harmadik fél
PREF youtube.com  1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO youtube.com  1 nap harmadik fél
HSID youtube.com  1 nap harmadik fél
GPS youtube.com  1 nap harmadik fél
YSC youtube.com   munkamenet harmadik fél
CONSENT youtube.com  1 nap harmadik fél
APISID youtube.com  1 nap harmadik fél
__Secure-xxx youtube.com  1 nap harmadik fél

 

A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Adwords: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google Adsense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

 

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. Az alapműködést biztosító sütik a látogatók azonosítása nélkül gyűjtenek információkat a weboldal használatáról.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, cX_G, cX_P, cX_S, enr_cxense_throrrle, evid_{customer_id}, evid_v_{customer_id}, evid_set_{customer_id}.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír / Rossz hír funkció használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: newsvote_


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMAL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.

Székely Sport