Al Di Meola: a flamencótól a Beatlesig

Katona Zoltán 2022. augusztus 10., 21:23 utolsó módosítás: 2022. augusztus 11., 10:05

A világ legjobb gitárosának tartják, annyiféle módon és olyan stílusokban szokott játszani, hogy elsőre azokat is elkápáráztatja, akik nem ismerik. Több mint ötven éve mozog a zenei pályán, a flamencótól a rockig, a Beatlestől a jazzig mindenben otthon van. Zenés portré Al Di Meoláról, aki vasárnap újból Marosvásárhelyen játszik. 

Al Di Meola: a flamencótól a Beatlesig
galéria
Fotó: Al Di Meola hivatalos oldala

Hatvannyolc éves, de színpadon bő öt évtizede úgy hasít, mint egy huszon-harmincéves – akik látták élőben valahol vagy valaha, talán mind megmondhatói, hogy AL Di Meola élő produkciói maximalisták és igen komplex zenei élményt nyújtanak.

Olasz felmenőkkel rendelkező amerikairól van szó, aki New Jerseyből származik, gyerekkorában előbb dobolt, majd a gitárra tért át – és milyen jól tette! A popzene és a jazz, majd a komolyzene világa is hatással volt rá, mígnem a Bostoni Berklee College of Music tanulója lett. 1974-ben, alig húsz évesen debütálhatott egy olyan zenekarban, amely azóta is a fúziós jazz, vagy a jazz-rock egyik alapköve: a Return To Forever zenekarból (Chick Corea billentyűs, Stanley Clarke basszusgitáros és Lenny White dobos) kivált Bill Connors gitáros és a tagok a fiatal Di Meolát hívták a helyére.

A zenekar elképesztően sikeres volt, Al három nagylemezen (Where Have I Known You Before – 1974, No Mystery – 1975 és Romantic Warrior – 1976) játszott, de mégis feloszlottak. Több évtizeddel később, 2008-ban álltak össze újból, akkor is hatalmas sikerük volt.

Al Di Meola első szólólemeze, a Land of the Midnight Sun is a Romantic Warrior megjelenésének évében jött ki és a Return To Forever zenészein kívül még olyanok játszanak rajta, mint Jaco Pastorius basszusgitáros, Barry Miles billentyűs, vagy Steve Gadd és Alphonse Mouzon dobosok.

A következő években megjelenő szólólemezei tovább erősítették a világhírűvé válásban, hiszen mind az Elegant Gypsy (1977), mind pedig a Casino (1978) elékpesztően sikeresek lettek, de a Splendido Hotel (1980) és az Electric Rendezvous (1982) is folytatták ezt a sort.

Al Di Meola ezeken az albumokon főleg elektromos gitáron játszik, bár már több szerzeményben is használ akusztikus gitárokat.

Az Elegant Gypsy-n jelent meg a Mediterranean Sundance című szerzeménye, ami máig az egyik legismertebb Di Meola-darab

– ezen már közreműködik Paco de Lucía flamenco-gitáros, akivel társulva (illetve az angol John McLaughlin-nal kiegészülve, aki szintén a fúziós jazzből jött, többek között Miles Davis-szel is játszott) elkészítik minden idők egyik legnépszerűbb és legismertebb jazzlemezét, a Friday Night in San Franciscót.

Ez a lemez 1980-ban jelent meg, elképesztően technikás és virtuóz szerzemények vannak rajta, de a trió ezt további lemezekkel is megfejelte: 1983-ban a Passion, Grace and Fire, 1996-ban pedig a The Guitar Trio jelent meg tőlük és persze rengeteget koncerteztek.

A nyolcvanas-kilencvenes években fokozatosan előtérbe kerültek az akusztikus gitárok a lemezein és koncertjein is, egyre jobban a flamenco és a világzene határozta meg a munkásságát, illetve a rengeteg közös projekt más zenészekkel és előadókkal, többek között az azeri származású énekesnővel, Aziza Mustafa Zadeh-el közösen készített Dance of Fire albuma, de feltétlen említést érdemel az Astor Piazolla darabjaiból készített lemeze (1990) és műsora is. A kilencvenes években az Orange and Blue (1994) volt az egyik mérföldkő karrierjében,

Al Di Meola magyarokkal is sokat dolgozott: Horga Eszter fuvolaművésznő, illetve az idősebb Malek Miklós közreműködésével is készített lemezt, illetve sokat koncertezett Magyarországon.

Azonban nemcsak 2007-08-ban, hanem jóval korábban is adott koncerteket Magyarországon, itt van például egy 1988-as tv-felvétel is.

Di Meola nagy-nagy szerelme a világzene és a flamenco, illetve a jazz-rock mellett a Beatles – annyira, hogy két lemezt is megjelentetett Beatles-feldolgozásokból: az All Your Life: A Tribute to the Beatles 2013-ban, az Across the Universe pedig két évvel ezelőtt jelent meg. Általában néhány Beatles-átdolgozást beilleszt mostani koncertjeibe is, például a 2015-os vásárhelyi koncertjén a ráadásban a She's Leaving Home volt ez a dal.

Legutóbbi stúdióalbuma 2018-ban Opus címmel jelent meg, ezen is többféle kompozíció hallható, a kezdő Broken Heart azonban magában hordozza Al Di Meola gitárjátékának talán minden nagyszerűségét.

Koncertjeinek végén, általában a ráadás-számok között mindig felcsendül a Mediterranean Sundance – így volt ez hét évvel ezelőtt, 2015 augusztusában is, amikor először játszott Marosvásárhelyen, a Harmonia Cordis gitárfesztivál meghívottjaként. Az a koncert ma már teljes egészében látható és hallható a videómegosztón, s minden bizonnyal az idei gitárfesztiválon, a vasárnap este 7 órától a marosvásárhelyi várban kezdődő koncertje is legalább ugyanilyen magas színvonalú lesz.

0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.