„Hogy a labda hatszor jusson a hálóba!” Dalok a futballról

Katona Zoltán 2022. június 17., 18:29

Nem szurkoló- és csapathimnuszokat gyűjtöttünk egybe, hanem olyan dalokat, amelyeket együttesek, előadók írtak-szereztek és egy-egy játékoshoz, csapathoz vagy csak úgy, magához a labdarúgáshoz kapcsolódnak. Dalok Maradonától Puskásig, a Bayerntől a Liverpool-ig.

„Hogy a labda hatszor jusson a hálóba!” Dalok a futballról
galéria
„Kis koromnak nagy szerelmét, a labdát ma is úgy szeretem / Féltve őrzöm, de lenn a téren, boldogan kergetem” Fotó: Pexels

A kedd esti angliai magyar futballgyőzelem nem tudja nem eszünkbe juttatni azt a jó néhány dalt, ami a futballhoz vagy egy-egy legendás labdarúgóhoz kapcsolódik. A futballvilág amúgy egy külön kultúra a pop-rockszakmában is, hiszen rengeteg olyan dal van, amelynek eredetileg köze nem volt a futballhoz, de valahogy mégis úgy alakult a történet, hogy egy-egy slágert a futball közege kapott fel.

A legnagyobb példa talán a Liverpool himnusza, ami egy Gerry and the Pacemakers-feldolgozás, de több ilyen is van, említhetném a Wonderwall-t, ami minden Manchester City-meccs után felcsendül (Noel Gallagher nekik szurkol…). Ma már minden labdarúgó világbajnokság és Európa-bajnokság is hivatalos dalt kap, de mai válogatásunkba nem ezeket, hanem ilyen hétköznapibb focidalokat szedtünk össze.

Ihász Gábor: Elszáll a gondom (1978)

Egy nagyon régi, kedves kis dal a korán, 42 évesen elhunyt Ihász Gábortól, aki fiatalkorában maga is futballista volt, a magyar ifiválogatottba is bekerült, de szívbetegsége miatt nem lehetett futballista, így előadóművész lett. Testvére, Kálmán viszont a hatvanas években többszörös bajnok lett a Vasassal, 1964-ben pedig olimpiai aranyérmes lett a magyar válogatottal. Közös szenvedélyükről, a fociról szól ez a vidám dal.

Aradszky László: Mit hoz a sorsunk? (1985)

Ugyanez a korszak, néhány évvel később, Aradszky László is szeretett focizni, amúgy nagy Fradi-drukker volt, az FTC-ifiben játszott is. Ebben a dalban az élet és a futball összefonódásáról mesél (mármint a szövegíró, aki nem más, mint a pár sorral fentebbi Ihász Gábor…), hiszen az élet és a futball is játék, „csak legyen erőnk játszani még”. A kilencvenes években volt olyan székelyföldi stadion, illetve csapatbusz, ahol a meccs előtti motiváció ennek a dalnak a végtelenített lejátszása volt… Hogy legyen erőnk, ugye.   

Hobo Blues Band: 6:3 (1986)

A magyar Aranycsapat 1953. évi világraszóló győzelme sok alkotót megihletett, köztük költőket is, de még játékfilm is készült a legendás meccsből és az akkori hangulatból ihletődve, azonos címmel. A Hobo Blues Band Esztrád című nagylemezére került fel ez a dal, amiben nincs zenei kíséret, csupán az akkori zenekari tagok egyfajta népies kórusműben állítanak emléket az évszázad meccsének.

Die Toten Hosen: Bayern (1999)

A düsseldorfi zenekar Unsterblich (Halhatatlan) című lemezén van rajta ez a szám, ami röviden arról szól, hogy a szerző soha, de soha nem játszana a Bayern Münchenben. Amúgy Fortuna Düsseldorf-rajongó az együttes. A klip hozza a kilencvenes évek hangulatát utcai képekkel, pocakos negyvenesek focijával, sörös kocsmakoncerttel.

Ganxsta Zolee és a Kartel: Szurkolók (2004)

Döglégy & Co. Szabad a gazda című albumáról megtudhatjuk, hogy a Kartell tagjai kinek szurkolnak: Zoli a Boca Juniorsnak, Big Daddy a Juventusnak, OJ Sámson a Manchester Unitednek, Steve pedig a Liverpoolnak. Jól elbeszélgetnek egymás között négyen – ez a foci nyelve Kartel-módra.

Manu Chao: La Vida Tombola (2007)

Egyik dal a világ legjobb futballistájáról, Diego Maradonáról – azért egyik, mert egyébként több is van: Emir Kusturica filmrendező dokumentumfilmet is készített a híres 10-esről, a filmben a dalszerző Manu Chao utcazenészként adja elő a dalt Maradonának. De nem ő az egyetlen, aki a fociistenről dalban mondta el azt, amit iránta érez – amúgy az argentin futball nagy rajongóját, Ganxsta Zolee-t is megihlette Maradona, ő is írt dalt az isteni Diegóról.

Ocho Macho: Pancho (2010)

Ha már Maradonáról szó került, ne menjünk el Puskás mellett sem. A Spanyolországban már Panchonak becézett Puskás Ferenc minden idők legnagyobb labdarúgója volt nekünk, magyaroknak – ezt a mondatot biztosan sokan leírták már, de most ne menjünk bele abba, hogy ki volt a jobb és miért, Puskás, Pelé vagy Maradona. A szombathelyi Ocho Macho zenekar szerint minden bizonnyal Puskás, dalt is írtak róla, ami az Online a Világ című nagylemezre került. A dalba „beleszőtték" Szepesi György hangját is, az említett 6:3-as meccs közvetítéséből.

Hétköznapi Csalódások: Angol foci (2012)

A pécsi-komlói illetőségű punkzenekarban is két vérbeli szurkoló van: az énekes Megyeri Ferenc a Tottenhamnek, a gitáros Bársony Barnabás a Liverpoolnak szurkol – utóbbinak a gitárjai is tartalmaznak LFC-s dizájnelemeket, és sokszor vörös mezben van a színpadon. A dal az Orindzsúz & Brévnyúvörld című lemezen jelent meg, a klip érdekessége. hogy a hetvenes-nyolcvanas évekbeli eredeti Spurs- és Liverpool-gólok felvételét is tartalmazza. Persze, múlt kedd óta, ha egy magyar hallja az „angol foci” kifejezést, mosolyra húzódik a szája…

0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.