Dal cukor nélkül: a Duna TV tehetségkutatójában a gyergyóiak

Barabás Orsolya 2020. december 18., 18:34

Jubileumi, tizedik évada indul a Duna Televízió dalválasztó show-jának január 30-án. A Dal 2021 pályázatra több mint 400 produkció érkezett, ebből válogatták ki a legjobbakat. Ezúttal negyvenen mutathatják majd be a televíziós műsor keretében a dalukat, köztük a gyergyószentmiklósi No Sugar zenekar.

Dal cukor nélkül: a Duna TV tehetségkutatójában a gyergyóiak
galéria
Bekerült a legjobb negyven közé a No Sugar zenekar új dala Fotó: No Sugar

A No Sugar zenekar korábban már próbálkozott magyarországi tehetségkutató műsorban, de akkor olyan feltételeket szabtak számukra, amit nem voltak hajlandó elfogadni. Az elmúlt két évben pályáztak a Duna Televízió dalválasztójába is, a harmadikra sikerült bejutni. A Falak című daluk annyira tetszett a zsűrinek, hogy a legjobb negyven közé került, így bemutathatják produkciójukat a show-ban. „Nem tudjuk, mik a kritériumok, de nagyon örülünk, számunkra ez mindenképp egy megtiszteltetés” – mondta a Ligetnek Bereczky Botond, a zenekar gitárosa, dal- és szövegírója.

A No Sugar számára azonban nehézséget okoz, hogyan tudják megoldani a kiutazást, a versenyben való részvételt a jelenlegi járványhelyzetben. „Jelenleg próbálunk megoldást találni arra, hogy ne kelljen minden egyes alkalommal karanténba vonulni, mert akkor egyből kiesünk” – összegezte Bereczky Botond. Az ügyintézés, a szükséges anyagi háttér előteremtése mellett próbálnak megfelelően felkészülni a produkcióra is, hiszen szeretnék ezáltal is az erdélyi zenekarok tehetségét bizonyítani.

„Van egy koncepció a fejünkben, mindenképp látványos lesz a produkciónk. A műsor ezt meg is követeli, már nagyjából ki is találtuk, hogyan adjuk elő a dalunkat, és ezzel kapcsolatban az első egyeztetésen túl is vagyunk.

Elfogadták, tetszett nekik is az ötletünk. Ebben az időszakban naponta jönnek az új instrukciók, hogy mit kell csináljunk. Igyekszünk megfelelni ezeknek” – mondta a zenekar tagja.

Határzáras, karanténos időszakban nem könnyű a stúdiózás sem Fotó: No Sugar

A Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. a nézőkkel közösen keresi Magyarország slágerét. A január 30-án induló dalválasztóban negyvenen mutathatják be produkciójukat. A nyolc döntősből a zsűri által kiválasztott legjobb négy dal előadója részesül zenei produkciójának fejlesztésére fordítható pénzjutalomban, nem csak a végső győztes. A No Sugar Falak című dalát az erdélyi rajongók máris a szívükbe zárták, és a Petőfi Rádió toplistáján is szerepel két hete, és mind jobb helyezést ér el.

„Hosszú volt a nyár számunkra, több időnk volt, mint máskor, és jött egy ötlet, aminek alapján megírtam a szöveget, és nagyjából a dalt is. Majd a próbateremben közösen összeraktuk. Utána mentünk stúdiózni Magyarországra, ami érdekes történet, mert akkor volt a legelső határlezárás. Mi azelőtt való nap kiutaztunk, és éjjel jöttünk is vissza, úgyhogy nagyon rövid időnk volt, de utána elkészült egy szép videóklip is a dalhoz” – mesélte Bereczky a Falak megszületésének történetét.

A No Sugar számára nem volt könnyű az idei év, hiszen elmaradtak a várt magyarországi turnék, koncertek, de remélik, hogy a műsor által majd jobban megismerik őket. „Mindenképp segítség lesz, hogy több ezer ember nézi a műsort. Ez a célunk, hogy minél több emberhez eljussunk, hiszen idén csak két koncertünk volt Magyarországon” – bizakodik a zenekar gitárosa.

Fotó: No Sugar

Az együttes egy kislemezt is tervez jövőre, amelyen négy dal és egy remix lesz majd hallható, természetesen a Falak is, hiszen az még nem szerepelt lemezen.

A Dal 2021 nyertese amellett, hogy pénzjutalomban részesül, lemezfelvétel és videóklip készítésére is lehetőséget kap, valamint a Petőfi Zenei Díj „Év Dala” elismerését is megkapja.

A tizedik alkalommal látható dalválasztó show-ban több különdíjat is átadnak majd: „A Dal 2021 Legjobb Dalszöveg Írója” és „A Dal 2021 Felfedezettje” díjakat. A versenybe jutott dalok mindegyike részt vesz az online Akusztik Dalversenyben is, és elnyerheti „A Dal 2021 legjobb akusztik felvétele” címet.

A Dal 2021 élő adásait január 30-tól szombat esténként, hét héten keresztül kísérhetjük majd figyelemmel a Duna Televízión, és szoríthatunk a No Sugar zenekarnak.

1 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.