DJ Palotai: az egó soha nem írhatja felül a zenét

Péter Beáta 2022. július 01., 18:04 utolsó módosítás: 2022. július 01., 18:31

Most mennem kell – mondta egyszerűen a beszélgetésünk végén, majd felsétált a pulthoz, és öt-hat órán keresztül keverte a zenét, figyelve a hangulat lüktetését. Egy legendás DJ állt a színpadon, akivel a backstageben az új idők új zenéiről, a zene súlyáról és súlytalanságáról és a lemezlovas szerepéről is beszélgettünk. Ő DJ Palotai.

DJ Palotai: az egó soha nem írhatja felül a zenét
galéria
Palotai Zsolt, a legendás DJ Fotó: Pinti Attila

A NyárON Szereda fesztivál meghívottjaként érkezett Palotai Zsolt Csíkszeredába, hogy előbb a színház előtti színpadon, majd az ANT bárban lépjen fel. DJ Palotait még azok is ismerik, akik nem kimondottan az elektronikus zene szerelmesei, a lemezlovasok atyjaként szokták emlegetni, sokaknak van valamilyen élménye vele és a zenéjével kapcsolatban. És hát az Abrak a dubra című mixlemezét hogyan is tudnánk feledni?

A kétezres évek elejétől rendszeresen lépett fel erdélyi helyszíneken is, de talán azt már kevesebben tudják, hogy a ’89-es rendszerváltás előtt is gyakran megfordult Romániában, volt, hogy havonta jött át a barátaihoz Kolozsvárra, Székelyudvarhelyre, Marosvásárhelyre. Az ilyen utak során jutott el Mérába és Gyimesbe is.

„Ott őrület volt a lakodalmakban, bálokban. Halmágyiék, Zerkuláék zenéltek, és sok kellemetlenséget okoztunk nekik, mert mi gyűjteni mentünk, igazából csak magunknak, de volt, hogy megfogtak minket a rendőrök, és bevittek Udvarhelyre. Egy holland barátunkkal voltunk, aki fotózott, elvették mindenünket, az én felvevőmet, az ő fotócuccait, mindent, és felraktak egy vonatra bennünket. Még szerencse, hogy elengedtek.

Aztán 1991 körül a holland barátunk egyszer csak megjelent Budapesten a Tilos az Á-ban – amelyet sok erdélyi barátunk segített fölépíteni, a pincét például ők csinálták –, és mondta, hogy megy Bukarestbe, mert most minden megváltozott, és visszakéri a cuccait, amiket elvettek. Mondtam, hogy semmi értelme nincsen, de azért elment. Persze, kiröhögték. De ez a holland mentalitás, hogy ő végigviszi az ügyet, kiáll magáért, visszaszerzi azt, ami az övé, mély nyomot hagyott bennem. Persze, semmi eredménye nem volt, de jött, és legalább megpróbálta. Gyimesben viszont olyan bulikban voltunk, hogy durvábbak voltak, mint aztán a legdurvább bulik Budapesten. Ropogtatták a döngölt földet, őrület volt. Nekem nagyon tetszett maga a zene, tán a legarchaikusabb zene maradt ott fenn, hegedű, gardony és kész. Sokat jártunk Mérába is Neti Sanyi bácsihoz, ő sincs már. Gyimesben harminc éve nem voltam, sőt, egészen 2000-ig Romániában sem máshol, csak amikor először hívtak zenélni Temesvárra” – elevenítette fel.

Palotai Zsolt a gyimesi élményeiről is mesélt Fotó: Pinti Attila

Rámutatott, ’89 előtt Magyarországon a legprogresszívebb dolog a népzene és a dzsessz volt. Ezzel a két műfajjal tűnhettek ki a magyar zenészek, és úgy véli,

nem véletlenül volt a népzene a legkreatívabb zene, mert ő maga is azokkal ért egyet, akik úgy gondolják, hogy a jogdíjak és az, hogy ki írta a zenét, gátolja a kreativitást.

„Bulgáriában a mai napig akkor a legbüszkébb valaki, ha írt egy zenét, és ha nincs odaírva a neve, hanem az van odaírva, hogy közkincs. Mert a népzenénél nem lehet tudni, ki a szerző, viszont minden faluban már a másik házban is más szövege volt, a dallam is változott kicsit, mindenki »remixelte« a zenét és ezért rettentő kreatív volt. Ez veszett ki ezzel a vitatkozgatással, hogy ki a zeneszerző, milyen jogok illetik meg. Ez népzenében nem volt kérdés. Ma ez teljesen megváltozott.”

Elmesélte, hogy nemrég látott egy dokumentumfilmet a popzenéről, és volt egy rész benne, ami a zeneszerzésről szólt: New Yorkban a hatvanas években volt egy nagy épület, ahová összeszedték az összes kreatív embert, akik zenét szereztek, az egyik a dallamot, a másik a szöveget, a harmadik valami mást csinált. Ennek a közösségnek a része volt Neil Sedaka is, akinek az első száma, amit írt, hatalmas sláger lett. De az utána következő zenéinek nem volt visszhangja.

„Embereknek játszunk, nem lehet nem figyelni rájuk” Fotó: Pinti Attila

„Azt találta ki, hogy minden héten megnézte a slágerlistán az első tíz zenét, és analizálta, hogy milyen a dallam, milyen a szöveg és írt belőle egy jobbat. Ezután mindegyik zene, amit írt, hihetetlen nagy sláger lett, és ő lett a legnépszerűbb zeneszerző abban az időben.

Ma szinte ugyanez van. Megnézik a listákat, analizálják, és csinálnak egy ugyanolyant. Nem egy jobbat, hanem ugyanolyant. Tulajdonképpen klónozzák ugyanazt, majdnem mindegyik zene ugyanolyan. Én ahhoz, hogy a rádióműsoromhoz (a Szerda esti című műsora szerdánként 22-–23 óra között, a Jövőzene című műsora szombatonként 20–22 óra között hallható a Tilos Rádióban – szerk. megj.) összegyűjtsem a friss zenéket, legalább négy-ötször annyi időt kell eltöltsek, mint régebb, mert már lassan olyan, mintha minden zenét ugyanaz az ember írta volna.”

Manapság már nem is játszanak egy órát ezek a zenészek, hanem körülbelül negyven percet, és minden egy szinten mozog, nincsenek hullámok – tette hozzá. Mert az új zenék bizonyos műfajokban már annyira rövidek, hogy van olyan lemez, amelyen a leghosszabb szám egy perc öt másodperces, a többi pedig körülbelül húsz másodperces.

„Azt mondják, akik ezt figyelik, hogy tulajdonképpen ma az emberek egy buliba nem azért mennek, hogy meghallgassanak egy zenét, hanem csak felidézik. Az a húsz másodperc csak arra elég, hogy felidézzenek egy zenét, és azért is játszanak negyven percet, mert ezidő alatt hallanak körülbelül hatvan-hetven zenéből húsz másodpercet.

Ez valószínű azért van, mert az emberi figyelem borzasztóan lecsökkent, ami nagyon riasztó. Míg a kétezres évek elején 13-15 másodperc volt, most 6-7 másodpercig képesek figyelni. A TikTok-ra már most 6mp-es videók készülnek. Mi a jövő, egy hang? Itt vagyunk Csíkban, Csíkszentmihályi professzor, aki Amerikába került, és ő írta le először a flow fogalmát, azt mondta, hogy ez azért is riasztó, mert például a tanulás ezen múlik, hogy egy bizonyos dologra valaki hosszabb ideig tud-e koncentrálni. És a flow sem tud létrejönni enélkül. A mai világ arról szól, hogy egyszerre négy-öt dolgot csinálnak az emberek. Csíkszentmihályi professzor azzal hozta összefüggésbe, hogy a boldogság sincs figyelem nélkül. Mert ha nem tudsz koncentrálni egy dologra hosszabb ideig, akkor nincs flow, nincs boldogság, sem tanulás. Ez a legriasztóbb a mai világban, hogy a figyelem minimális, mert mindig elviszi valami, vagy a mobiltelefonod, vagy még mást is csinálsz mellette.”

A zene súlytalanságát fájlalja a legendás lemezlovas Fotó: Pinti Attila

Noha volt idő, amikor két táskányi lemezzel érkezett meg egy-egy buli helyszínére, mára ez is megváltozott. A tárcájából egy pendrive-ot vesz elő: itt van minden, ennyi – mondja. Egyik barátját idézi, hogy

amíg bakelitek voltak, főleg ha az egy vagy két táskányi, annak súlya volt. És annak a zenének képletesen is súlya volt.

És addig, amíg meg kellett venni a lemezeket, biztos, hogy csak olyant vett meg valaki, amihez kötődött. „Ma pedig mi a sorsa a zenének? Letöltöd, és kidobod. Súlytalan lett. És a minőség egyértelműen romlik ezáltal, hogy olyan zenéket is birtokolsz, ami csak azért van, mert ingyen volt, letöltöd, és ha nem tetszik, kidobod. Akkor még súlya volt a bakelitnek és a zenének. Ha csak a harmincvalahány évet nézem, kezdődött kazettákkal, volt az orsós magnó, a bakelit, aztán jött a CD, most pedig a pendrive. Egyébként ezeket az új zenéket bizonyos új műfajokban, már nem is lehet mással játszani, csak vagy laptopról vagy pendrive-ról, ott kell legyen egy tárhelyen minden, mert olyan rövidek a zenék, hogy nincs időd kicserélni. Úgyhogy most már itt tartunk, hamarosan a bőrünk alá lesz valami beépítve. Nehéz idők vannak. De hát valahogy kezelni kell ezt.”

„A közönség vette át az irányítást, nekem pedig ki kell találnom, hogy ők mit akarnak.” Fotó: Pinti Attila

„Ezeket az új zenéket bizonyos új műfajokban, már nem is lehet mással játszani, csak vagy laptopról vagy pendrive-ról, ott kell legyen egy tárhelyen minden, mert olyan rövidek a zenék, hogy nincs időd kicserélni.” Fotó: Pinti Attila

A legendás DJ arra is kitért, hogy régebb azért ment el a közönség egy buliba, hogy mutasson nekik valami újat, ma pedig azt szeretnék, hogy mindig ugyanazt a zenét tegye. Ez azóta van, amióta a közönség mondja meg, hogy mit rakjon. Mennek a DJ-pulthoz, és a mobilon mutatják, hogy mit szeretnének hallani.

„Tulajdonképpen a közönség vette át az irányítást, nekem pedig ki kell találnom, hogy ők mit akarnak.

A baj akkor van, amikor ők sem tudják, hogy mit akarnak. Ezek nehéz pillanatok. De volt olyan, hogy pont raktam fel a következő zenét, jön az ember, mutatja telefonon, hogy melyik zenét kéri, és amint én megláttam, megszólalt az a zene, mert pont azt raktam. Az az ember teljesen kész lett” – mondta mosolyogva.

DJ Palotai hangsúlyozta, a színpadon egy dolog számít: hogy ki vagy. Teljesen mindegy, hogy milyen zenét játszik valaki, a lényeg a személyiségen van,

és hogy a személyiségén keresztül mit tud mondani az embereknek, hogy a zenén keresztül van-e mondanivalója. Ha nincs mondanivalója, játszhatja a világ legjobb zenéit, üres lesz az egész. „Miért csinál valaki ilyent ma? Mert híres szeretne lenni. És tulajdonképpen semmi más nem számít. Híresek akarnak lenni, és gondolják, hogy itt lehet. Ha újra nem a tevékenység lesz a legfontosabb, hanem a marketingtől kezdve minden más, akkor ez nem fog megváltozni. Akkor ez van, ami most. Az egó soha nem írhatja felül magát a zenét. Soha. A zene mindig fontosabb, mint én. De ma mi a legfontosabb? Az ego, amely felülírja magát a tevékenységet. De ugyanúgy érvényes az is, hogy a verseny nagyon fontos, de az együttműködés sokkal fontosabb. Soha nem írhatja felül a verseny az együttműködést. Ma a verseny a legfontosabb, és együttműködés szinte nincs is.”

A színpadon egy dolog számít: hogy ki vagy Fotó: Pinti Attila

Ugyanígy lényeges lenne a közönség és az előadó közötti együttműködés, az lenne a lényeges, hogy az energia oda-vissza áramoljon. De nagyon sok esetben a közönség egyszerűen leszívja az előadó energiáját – magyarázta. „Ha nekünk van munkarész abban, amit csinálunk, akkor a munka azt jelenti, hogy úgy kell csináljuk, hogy az emberek jól érezzék magukat. Azt láttam az elmúlt harminc év alatt, hogy borzasztó feszültek az emberek, és nekem azért kell dolgoznom, hogy jól érezzék magukat. Aztán ha jól érzik magukat, akkor asztalon táncolnak meg minden, de előbb meg kell csinálni a hangulatot, és aztán azt csinálsz, amit akarsz. Fordítva nem működik, hogy azt csinálok, amit akarok, és aztán az emberek jól érzik magukat.

Embereknek játszunk, nem lehet nem figyelni rájuk. És onnantól, hogy a közönség átvette az irányítást, sokkal nehezebb dolgunk van. Majdhogynem azt mondanám, hogy ahhoz, hogy megújuljon egy előadó, a legnagyobb gátja a saját közönsége.

Mert ugye ők akként szerettek meg, amikor megszerettek. Lépnél tovább, mert telik az idő, változnak a zenék, és meglepődnek az emberek, hogy már nem azt csinálom, mint tíz éve vagy húsz éve. Ha meg olyan maradok, akkor meg azt mondják, hogy ááá, ez ott maradt, nincs fejlődés. Nagyon sokszor éltem meg az évek során, hogy csinálok valamit, megtalálnak azok az emberek, akik azt szeretik, amit csinálok, aztán jön a hype, megjelenik a tömeg, majd ezek az emberek lelépnek. És ott maradsz a tömeggel, akiknek már egész mást kell csinálni, mint azoknak, akik szerették. De ha ők eltűnnek, és ott maradsz a tömeggel, az mindig megöl. Nagyon sokszor kell nulláról kezdeni. És a legjobb az, hogyha én nullázom le saját magamat. Mert nem tudod ötezer embernek azt csinálni, mint hatszáznak. Mindig az adott helyen, az adott közönségnek abban a pillanatban a kérdés az, hogy mit lehet velük, a helyzettel kezdeni.”

Mint mondta,

mindig nagy kihívás, hogy az adott közönség vevő-e arra, amit csinál, és hogy elfogadják-e azt. Ez általában akkor nehéz, amikor olyan zenét hallanak, amelyet nem ismernek.

Felidézte, az utolsó Rewind bulin, amely éveken át a budapesti éjszakai élet meghatározó bulisorozata volt, a Corvintetőn odament hozzá egy fiú, és megköszönte az elmúlt éveket. „Mondta, hogy ő miskolci, és amikor felkerült Pestre, a haverjei elhozták a Rewindre, akkoriban én nagyon durva dubstep-eket játszottam, amit ő gyűlölt. Két hónapig. Aztán rájött, hogy ez nagyon jó. Én pedig megköszöntem neki, hogy adott két hónapot. Ma, ha rosszkor rossz zenét rakok föl, kiürül a tánctér, és mindenki elmegy. Ez a fiú adott nekem két hónapot egy olyan zenével, amit ő nem is szeretett. Na, ma már ilyen nincs, hogy ad valaki két hónapot. Nincs idő rá, nincs türelem, gyors minden, nagyon gyors. És nagyon gyorsan haladunk a szakadék felé.”

 

0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Tájékoztatás a sütik használatáról

A Príma Press Kft. által üzemeltetett liget.ro domainen keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata

Információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

A liget.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID liget.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll liget.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs liget.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év harmadik fél
_gat google.com 1 nap harmadik fél
_gid google.com 1 nap harmadik fél

 

Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír/Rossz hír-funkció (kronikaonline.ro) használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
newsvote_ liget.ro
Cikkre való szavazás rögzítése
30 nap saját

 

Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet  harmadik fél

 

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1 nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1 nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
 urlgen   instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 csrftoken   instagram.com  1 év  harmadik fél
 ds_user_id  instagram.com  1 hónap  harmadik fél
 ig_cb  instagram.com   1 nap  harmadik fél
 ig_did   instagram.com  10 év  harmadik fél
 mid  instagram.com  10 év  harmadik fél
 rur  instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 sessionid   instagram.com  1 év  harmadik fél
 shbid  instagram.com  7 nap  harmadik fél
 shbts  instagram.com  7 nap  harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com  1 nap harmadik fél
SSID youtube.com  1 nap harmadik fél
SID youtube.com  1 nap harmadik fél
SIDCC youtube.com  1 nap harmadik fél
SAPISID youtube.com  1 nap harmadik fél
PREF youtube.com  1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO youtube.com  1 nap harmadik fél
HSID youtube.com  1 nap harmadik fél
GPS youtube.com  1 nap harmadik fél
YSC youtube.com   munkamenet harmadik fél
CONSENT youtube.com  1 nap harmadik fél
APISID youtube.com  1 nap harmadik fél
__Secure-xxx youtube.com  1 nap harmadik fél

 

A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Adwords: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google Adsense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

 

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. Az alapműködést biztosító sütik a látogatók azonosítása nélkül gyűjtenek információkat a weboldal használatáról.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, enr_cxense_throrrle.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír / Rossz hír funkció használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: newsvote_


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMAL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.

Székely Sport