Életpálya a kíváncsiság szabadságáért: Gulyás István

Salat Száva 2020. június 19., 18:38 utolsó módosítás: 2020. június 19., 18:56

Kortyintásnyi hideg vízzel szelídíti a feketét, mindig pontosan érkezik, karakteres orgánumán sem az idő, sem a dohányzás nem tud kifogni, és szinte bármilyen beszélgetést természetes könnyedséggel fűszerez enyhén csípős humorával. Gulyás István itthon és otthon, a mai és a történelmi Magyarország határai között egyaránt népszerű műsorvezető. Fegyelmezettség és szenvedély, szigorúság és karizmatikus, támogató jelenlét – hasonló kettősségek jellemzik a főként hírműfajból ismert képernyőst, akiről egy alaposabb beszélgetés során kiderül: hírből sem ismerjük. E kettősségek mentén beszélgetünk életútról, szabadságról, értékekről – közben erdélyi kötődései is felsejlenek.

Életpálya a kíváncsiság szabadságáért: Gulyás István
galéria
Gulyás István műsorvezető. Az újságírás az ő világa Fotó: Paszternák Péter

– Történelem-magyar szak és a tanári pálya ígérete: ezzel indítasz, aztán nagyon hamar a médiában találod magad, méghozzá a mélyvízben, de a tanítás végig meghatározó marad számodra. Hogy lesz a miskolci tanárból országosan ismert hírújságíró?
– Tanárként kezdtem. Az egyetem után egy évig tanítottam történelmet és magyart középiskolában, majd két évig politikatörténetet és politikaelméletet a Miskolci Egyetemen. Akkor indult a Politikaelméleti Tanszék. Igazság szerint engem gyerekkoromtól kezdve izgatott az újságírás. Mivel inkább történésznek éreztem magam, valahogy nem elégített ki a tanítás, bármennyire is büszke vagyok arra, hogy két bányász hallgatóm átjelentkezett a Bölcsészkarra, miután hozzám jártak. Mindig is izgatott az a fajta szabadság, amit a média tud adni, ezért utána egy éven keresztül a Holnap című miskolci irodalmi és társadalomtudományi folyóiratnál dolgoztam, aztán pedig elcsábított a televízió.

– Fegyelmezett embernek ismerlek, a hírműfaj egyébként is feszes tempót diktál, ugyanakkor hedonista vonásokkal tarkított, élménygazdag életet élsz: szeretsz kiszabadulni a természetbe, irodalom- és művészetkedvelő, sőt, műgyűjtő vagy, borászkodsz, horgászol, búvárkodsz, és szeretsz jókat főzni. Ehhez képest mégis a médiáról mondod, hogy a szabadságvágyadat kielégíti. Hogy van ez?
– A média a kíváncsiság szabadságát nyújtja.

– Ezt nem adta meg a tanítás, ami végül mégis az életed része maradt?
– Érdekes kérdés, mert a tanítás is ad egyfajta szabadságot, ugyanakkor elég kemény regularizáció, kicsit katonás rend érvényesül az oktatásban: tantervek, tanrendek szerint kell haladni. A médiának viszont megvan az a szabadsága, hogy választhatsz, mit szeretnél csinálni, másrészt pedig az összes létező kíváncsiságoddal vághatsz bele egy munkába akkor, amikor éppen akarsz.

– Ugyan már! Nem csak jutalomfalatokból áll ez a pálya. Vannak témák, amelyeket aktualitásuk okán nem tudunk megkerülni, vannak kötelező feladatok – rengeteg kötöttség van ebben a szakmában is. Ezt te tudod a legjobban. Hogy kerültél a katedráról a képernyőre?
– Egészen pontosan ’89 és a romániai forradalom volt a fordulópont, amikor megnyitották a határokat, és bemehettünk az első segélyszállítmánnyal. Egyik barátom jött velem egy kamerával, és meg sem álltunk Bukarestig. Akkor még az egyetemen tanítottam politikaelméletet, és természetesen azonnal felmerült bennem, micsoda óriási lehetőség egy politológusnak élőben végigkövetni egy forradalmat.

Ott fogalmazódott meg bennem sokadjára, hogy az újságírás az én világom.

Nagyon messziről kezdődött a kapcsolatom a médiával. Chrudinák Alajos Panorámájába hoztunk képeket Bukarestből, és fölhívtam az Ali figyelmét néhány dologra. Elképesztő volt: égett az Egyetemi Könyvtár, közben oltották az emberek. Bennem, tanáremberben persze működött a természetes ösztön, hogy menteni kell a könyveket. Voltak bukaresti magyarok is, akik ott dolgoztak, és miközben hordtuk ki a könyveket, vettem észre, miket hoznak ki először:

Ceauşescu könyveit mentették, amíg 16. századi ősnyomtatványok égtek benn.

December 29-én vagy 30-án volt, nem emlékszem pontosan a napra, csak a döbbenetre, hogy még mindig működött az emberekben a félelem a megölt diktátor halála után is.

„A médiának megvan az a szabadsága, hogy választhatsz, mit szeretnél csinálni, másrészt pedig az összes létező kíváncsiságoddal vághatsz bele egy munkába akkor, amikor éppen akarsz.” Fotó: Paszternák Péter

– A kíváncsiság szabadságából aktív, értő figyelemmel készülnek az oknyomozó műfajban is tanítható anyagaid. Aki veled beszélget vagy dolgozik – legyen az műsorvezető társad vagy vendéged – mindig támogató partnerre talál benned. Ehhez több kell, mint politológusi, történészi véna. A pszichológiával sosem kacérkodtál?
– Én magam nem, de van pszichológus a családban. Persze bármennyire is azt gondolnánk, hogy a televíziózás nagyon kötött műfaj, ide is kell kreativitás, hihetetlenül gyorsan kell alkalmazkodni a vendégez. Amikor például egy introvertált vendég érkezik, a beszélgetés előtt fél órával leülök vele, megpróbálom kinyitni, feloldani.

Volt olyan vendégem, aki alig tudott megszólalni az izgalomtól, majd kinyílva, boldogan távozott, azzal az élménnyel, hogy a képernyős beszélgetése milyen jól sikerült.

Kolléga is van, akik bár évek óta a televízióban dolgozik, mégis hatalmas lelki teherként nyomasztja a gondolat, hogy mégsem ide való, mert nem jól csinálja. Aztán egy kétórás, nagyon intenzív, sokrétű közös munka után a stúdióban elmondja, hogy tulajdonképpen azért jött ide, hogy megerősítsék benne, nem neki való ez a szakma. Most viszont rádöbbent: mindent meg tud csinálni, tehát ezt a pályát szeretné folytatni. Ennél nagyobb eredményt nem remélhetünk.

– Hatalmas tapasztalatod van kifejezetten a médiaoktatás terén is: a Montágh Testület tagjaként mentorálod a kollégákat, gyakornoki programban tanítasz, a Nemzeti Tehetséggondozóban a televíziós szakirány vezetője vagy, de korábban a közszférában dolgozó vezetőket is képezted képernyős megjelenésre. Mit keresel egy fiatalban, aki újságíróként debütálna?
– A nyitottságot. A gondolkodására vagyok kíváncsi. Arra, hogy a kapott információkat képes-e strukturálni, képes-e azokból valamiféle következtetéseket levonni, és képes-e az egészet megfogalmazni. Sokszor castingeltünk, felvételiztettünk együtt, te is pontosan tudod: sosem a leendő kolléga jelenlegi tudásszintjére vagyok kíváncsi, hanem a gondolkodására. Sokkal inkább érdekel az ember pszichéje, terhelhetősége, mennyire alkalmas erre a pályára, mint az, hogy ebben a pillanatban milyen lexikális tudással bír, ez utóbbi ugyanis a legkönnyebben fejleszthető dolog.

– Ennyi év alatt óhatatlanul becsúsztak hibák, bakik is. Hogy viseled? Mit kezdesz a hibákkal?
– Ajaj, rengeteg hiba csúszik be! Nagyon sokat gondolkodom rajtuk. Hetekig jártatom az agyam azon, mit kellett volna másként csinálni. Sokszor álmodom a beszélgetéseimről, és bár a már elkövetett hibákat nem tehetem jóvá, a következő beszélgetésnél automatikusan beugrik, amikor hasonló helyzet áll elő. Az angolszász újságírásban, különösen a BBC-nél szokás, hogy amikor készülnek egy nagy interjúra, nagyjából az interjú előtt hat órával befejezik a műsorvezető tematikus felkészítését. Majd a következő négy és fél, öt órában modellezik a beszélgetést, elképzelve, hogy az interjúalany milyen lehetséges válaszokat ad majd a kérdésekre. Nálunk ilyesmi nincs, viszont én nagyon sokszor megpróbálom modellezni a beszélgetéseket előre, mert

hihetetlenül fontos, hogy ne azt érezze a vendég, hogy mindenáron a te akaratod érvényesül, hanem úgy vezesd, mintha ezt a beszélgetést ő irányítaná. Ha beviszed a komfortzónájába, kinyílik.

– Perfekcionistaként mit tanítasz a tanítványaidnak a hibázásról?
– A felkészülés fontosságát. Vannak olyan napok, amikor nyolc órát dolgozom a diákjaimmal folyamatosan, stúdióban: ha kell, nyolc órán keresztül újra és újra lejátsszuk ugyanazt az interjúszituációt addig, amíg föl nem fedezi a saját hibáját, és ki nem tudja javítani. Sokszor persze azt látom a szemükön, hogy miért kell ezt ennyiszer megcsinálni, majd amikor megtalálja a saját megoldását, örül, hogy végigcsináltuk.

– Azt gondolná az ember, hogy ez az izgalom az évekkel és a rutinnal elmúlik. Neked elmúlt?
– Dehogy, soha! Ha bemegyek az oktatóstúdióba, és semmi más feladatom nincs, csak a hallgatóimmal foglalkozom, akkor is leizzad a tenyerem; attól, hogy most interjút készítesz velem, leizzadt a tenyerem. Van is egy fogadásom önmagammal: amíg ezzel az egészséges izgalommal és szorongással tudok bemenni szűkebb munkahelyemre, a stúdióba, addig csinálom.

Amikor már száraz tenyérrel is be tudok menni, mert nincs bennem semmi feszültség, abba kell hagyni ezt a szakmát.

– Mindent csináltál már a közszolgálati televíziózásban. Melyik a legkedvesebb feladat számodra?
– A hírháttér-beszélgetések. Ezekben élhetem ki leginkább a kíváncsiságomat. Egyébként pontosan emiatt váltottam márciusban a Híradóból az M5 kulturális csatornára: vannak témák és beszélgetőpartnerek, amikre és akikre a klasszikus hírháttérre szánt tíz, de inkább hét perc kevés, nem elég, hogy érdemben kibontsuk a témát. Egy negyvenöt perces műsorban viszont sokkal többet meg lehet mutatni.

– Szinte egész médiaszakmai pályád a közszolgálatban telt, nem kérdés, hogy te magad is konzervatív gondolkodó vagy. A családból hozod, vagy később, a tanulmányok és a tapasztalat során kialakult értékrendről van szó?
– Szerintem a Churchill-i mondás tökéletesen igaz: aki harmincéves koráig nem forradalmár és nem lázadó és aki harmincéves kora után nem lesz konzervatív, azzal valami nagy baj van. Nekem óriási szerencsém volt, hogy az én harmincas éveim egybeesnek a rendszerváltás időszakával, tehát ott lehettem forradalmár, és pont egy nagyon betokosodott, levegőtlen rendszerből óriási dolog volt konzervatívként fellélegezni. Egyetemista koromban is a konzervatív attitűdű szabadgondolkodókat kedveltem. Például Eötvös József az én kedvencem. Zseniális! A legnagyobb magyar politikatudós, méltatlanul elfeledve. A regényei is óriásiak, de például politikaelméleti munkái úgyszintén. Ezek közül is A XIX. század uralkodó eszméinek befolyása az államra szerintem a mai napig tökéletesen lefedi nem csak Magyarország, de az egész Európa politikatörténeti fejlődését úgy, hogy ezt megírta 1853-ban, és mindent látott előre. A sztálinizmust is látta. Zseniális!

„Amíg ezzel az egészséges izgalommal és szorongással tudok bemenni szűkebb munkahelyemre, a stúdióba, addig csinálom.” Fotó: Paszternák Péter

A nyolcvanas as évek végén, amikor ebből a poshadt, mondhatni ecetszagú szocializmusból egyszer csak kezdtek kellemes illatok kiszivárogni, mint például az akkori MDF vagy a FIDESZ, de még a Kiss János-i, vagyis kezdeti SZDSZ – többet nem is tudok mondani, akik új illatokat hoztak ebbe a rendszerbe – ebben elmerülni zseniális érzés volt. Ott kiélhettem a forradalmár énemet. Aztán persze visszajött az ecetszag, és az én „felszabadulásom” egyértelműen a konzervatív oldalhoz kötődik, így harmincévesen meg is maradtam a konzervatív oldalon – ami egyébként családilag is determinált volt.

– Érdekes, ahogy találkozik benned a konzervatív értékrend és a szabadság igénye.
– A konzervatív gondolkodás sokkal szabadabb, mint az utóbbi időben oly nagyra értékelt liberális attitűd. Egy konzervatívnak nincsenek dogmái, mindig vitatkozhat önmagával, csak viszonyítási pontjai vannak az értékrendben. Az összes többi baloldali vagy liberális gondolatrendszerben megvannak a dogmák, s ezekhez a dogmákhoz viszonyulva alakítják ki a saját gondolatmenetüket, és ebből mindig baj van.

– Ha visszamehetnél az időben, és találkoznál hajdani önmagaddal, meddig mennél vissza, és mit tanítanál meg magadnak?
– Ha visszamennék a frissen egyetemet végzett és éppen tanítani kezdő önmagamhoz, akkor érdekes módon szakmailag nem nagyon tudnék mit mondani magamnak, mert biztos tudással álltam be egy olyan dologba, amiben praxisom volt: a tanításba, az egyetemi tanításba. 1987-ben, amikor a vizsgatanításom volt és – mi mást kaphattam volna – nyilván a nagy októberi szocialista forradalmat kaptam, felvetettem azt az akkor divatos kérdést, hogy puccs volt vagy valódi forradalom. Abba az osztályba járt a megyei és a városi párttitkár és a tanácselnök gyereke is. Majd az osztály bevonásával történelmi tények és logikai következtetések alapján levezettem a táblán, hogy puccs volt. És ötöst adtak rá. Már érződött, hogy bomlik a rendszer. Ez adott egy fajta magabiztosságot. Ha visszamennék a ’91-es önmagamhoz, amikor már vezetőként kezdtem el televíziót csinálni és kerültem viszonylag gyorsan képernyőre, akkor nagyon sok mindenről beszélgetnék önmagammal. Egy dolgot biztos, hogy belevernék az akkori fejembe: türelem.

– Türelmes embernek ismerlek.
– Akkor nem voltam türelmes, mert az a fajta praxis és biztonság, ami a tanításban megvolt, ebben az új helyzetben, amit nagyon szerettem volna csinálni, nem volt meg bennem. A gondolatok, a tervek voltak meg. Ha valami nem úgy sikerült, ahogy szerettem volna, nagyon gyorsan türelmetlen lettem a kollégákkal és önmagammal szemben is.

Gulyás István életpályája évszámokban
1988–1990 – Miskolci Egyetem, tanársegéd
1991 – Holnap (irodalmi és társadalomtudományi folyóirat)
1992 – Városi Televízió, Miskolc
1996–1997 – Nonstop Rádió, Miskolc, TV7 Eger
1997–2000 – MTV, Regionális Stúdió Miskolc
2000–2001 – MTV, Ma Reggel
2001–2002 – Híradó főszerkesztő
2002–2004 – Hír Tv
2005 – Echo Tv
2009 – Underground „superstarz” – koncert-dokumentumfilm a kortárs alternatív zenéről
2010 – A Hópárduc talpra áll – portré-dokumentumfilm Erőss Zsoltról
2010 – MTVA , a Szempont főszerkesztője
2011 – MTVA, a Híradó és a Ma Este műsorvezetője
2012 – MTVA hírigazgató
2013 – MTVA, M1 hírcsatorna
2020 – MTVA, M5: Ez itt a kérdés, főszerkesztő, műsorvezető

– Olyan sokrétű tapasztalatod van ezen a pályán, hogy szinte nem is tudnánk újat mondani neked. Maradt mumusod?
– Egyetlenegy nagy démonom van: bennem a mai napig sokszor fölmerül, hogy mit keres egy szikszói parasztgyerek ennyi okos ember között. A médiában annyi okos ember teszi a dolgát, miközben a miskolci parasztgyerek feljön 2000-ben, főszerkesztő lesz, Híradó-főszerkesztő lesz, Hír TV-t alapít Borókay Gáborral, hírigazgató lesz, Echo TV-t alapít, aztán nagyfilmet csinál, majd hírigazgató lesz az MTVA-ban, majd visszaáll arra szintre, amiről azt gondolja, a legfontosabb: a képernyőre. Miután lepakoltam sok ilyen cölöpöt, visszatértem ahhoz, amit a legjobban értek.

– Elhiszem, hogy nem a karriervágy mozgatott a pályán, több okból is. Egyrészt nem akartál celebbé válni, ritkán adsz interjút, de van itt más is: többször is kerültél olyan helyzetbe, hogy felépítettél, létrehoztál valamit, majd le kellett mondanod róla, a hírigazgatói pozícióról többször is. Ilyenkor más elmenekül, te viszont ott maradtál, és folytattad a szakmát, folytattad műsorvezetőként.
– Mert számomra a magas pozíció nem a hírigazgatóság, hanem a műsorvezetés.

Árnyalatok a képernyő mögött
Gulyás István televíziós szerkesztővel és műsorvezetővel szinte minden nap találkozhatunk a képernyőn, Gulyás Pista viszont kevesek számára elérhető. A hírműfaj televíziós szaktekintélyének karizmatikus énjét teljesen megfejteni nem tudjuk, de a beszélgetésben ő maga skicceli fel néhány eddig rejtett vonását. Izgalmas és gazdag élet, a fegyelmezett munka mellett szenvedélyes és eredendően kíváncsi, érzékeny lélek bontakozik ki történeteiből. Salat Szávának a Gulyás Istvánnal, a magánemberrel készült interjúját a Székelyhon napilap életmód-kiadványában, az e heti nyomtatott Ligetben olvashatják el.
0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Tájékoztatás a sütik használatáról

A Príma Press Kft. által üzemeltetett liget.ro domainen keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata

Információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

A liget.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID liget.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll liget.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs liget.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év harmadik fél
_gat google.com 1 nap harmadik fél
_gid google.com 1 nap harmadik fél
cX_G brat.ro/sati 365 nap harmadik fél
cX_P brat.ro/sati 365 nap harmadik fél
cX_S brat.ro/sati munkamenet harmadik fél
evid_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap harmadik fél
evid_v_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap harmadik fél
evid_set_{customer_id} brat.ro/sati 1 nap harmadik fél

 

Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír/Rossz hír-funkció (szekelyhon.ro; kronikaonline.ro) használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
newsvote_ liget.ro
Cikkre való szavazás rögzítése
30 nap saját

 

Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet  harmadik fél

 

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1 nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1 nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
 urlgen   instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 csrftoken   instagram.com  1 év  harmadik fél
 ds_user_id  instagram.com  1 hónap  harmadik fél
 ig_cb  instagram.com   1 nap  harmadik fél
 ig_did   instagram.com  10 év  harmadik fél
 mid  instagram.com  10 év  harmadik fél
 rur  instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 sessionid   instagram.com  1 év  harmadik fél
 shbid  instagram.com  7 nap  harmadik fél
 shbts  instagram.com  7 nap  harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com  1 nap harmadik fél
SSID youtube.com  1 nap harmadik fél
SID youtube.com  1 nap harmadik fél
SIDCC youtube.com  1 nap harmadik fél
SAPISID youtube.com  1 nap harmadik fél
PREF youtube.com  1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO youtube.com  1 nap harmadik fél
HSID youtube.com  1 nap harmadik fél
GPS youtube.com  1 nap harmadik fél
YSC youtube.com   munkamenet harmadik fél
CONSENT youtube.com  1 nap harmadik fél
APISID youtube.com  1 nap harmadik fél
__Secure-xxx youtube.com  1 nap harmadik fél

 

A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Adwords: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google Adsense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

 

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. Az alapműködést biztosító sütik a látogatók azonosítása nélkül gyűjtenek információkat a weboldal használatáról.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, cX_G, cX_P, cX_S, enr_cxense_throrrle, evid_{customer_id}, evid_v_{customer_id}, evid_set_{customer_id}.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír / Rossz hír funkció használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: newsvote_


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMAL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.

Székely Sport