Fiatalok szervezik fiataloknak: épül már a VIBE

Rédai Attila 2018. június 28., 15:28

Épül már a marosvásárhelyi VIBE Fesztivál helyszíne, a Maros-parton önkéntesek hada birkózik a feladattal és a folyamatosan csorgó esővel, hogy a létesítmények időben a helyükre kerüljenek. De kik ők, kik azok, akik Erdély legújabb magyar fesztiválján dolgoznak?

Erdély minden szegletéből érkeztek önkéntesek, hogy a fesztivál létrehozásán dolgozzanak Fotó: VIBE Fesztivál

A fesztiválnak nagyon fiatal, önkéntesekből álló szervezőgárdája van, tudtuk meg Polacsek Pétertől, a kommunikációs csapat vezetőjétől. Van a szervezők között 16 éves és a 30-as évei elején járó fiatal is, az átlagéletkor mintegy 25 év, de ez nem is csoda, hisz a rendezvényt diákszervezeti háttérrel kezdeményezték és hozták létre. „Nagyon fiatalok vagyunk, de azt hiszem, hogy egy fiataloknak szóló fesztivált olyanoknak kell szervezniük is, akik benne vannak ebben a pörgésben, ismerik a diákoknak az igényeit” – véli a kommunikációs vezető.

Míg a szervező csapat magja már egy hónapja a városban dolgozik,

a napokban már mintegy 150 fiatal önkéntes sereglett össze Marosvásárhelyre Erdély minden tájáról,

hogy egyrészt felépítsék a fesztivált, másrészt a szervezési-adminisztrációs és kommunikációs feladatokat ellássák: az utóbbiak vannak némileg könnyebb helyzetben, ha tekintetbe vesszük azt, hogy az időjárás egyelőre nem a legkedvezőbb, gyakorlatilag állandóan csorog az eső. „Diákok szervezik diákoknak igazából, ez a rendezvény koncepciója. A második kiadásnak már sokkal nagyobb a szervezőgárdája, mint a tavalyi elsőnek, de ugyanúgy diákszervezetekből jönnek a felelősök, akiknek ez egy találkozási pont is” – fejtette ki Polacsek Péter.

A csapatba önkéntes alapon lehetett jelentkezni, amit még márciusban hirdettek meg. Több lépcsőben lehetett csatlakozni a munkához, a napokban gyűlt össze a helyszínen az építők „rohamcsapata”, akik egyelőre a fából készült építményeket rakják össze. Az irodában sem tétlenkednek, most egyebek mellett éppen a programfüzet elkészítésén fáradoznak a fiatalok, a 16 oldalas, több ezer példányban kinyomtatandó kiadványból minden fesztiválozó kap majd.

Találkozási pont szervezőknek és fesztiválozóknak is a VIBE Fotó: André Krisztina

Hogy olyan fiatal a gárda, néha nehézséget is jelent, vallotta be a szervező: amikor például szolgáltatókkal kell tárgyalni vagy olyan helyeken megszólalni, ahol fontos a kiállás, nem mindig veszik elég komolyan őket.

„Van úgy, hogy azt éreztetik velünk, hogy ó, ezek a kis kölykök itt megint fesztivált szerveznek, de a tavalyi VIBE óta úgy érzem, már jobban elfogad minket a közösség”

– mutatott rá a szervező.

És milyenek azok az igények, amelyek ennek a korosztálynak a sajátjai? A legnagyobb kihívás természetesen a fellépők listájának összeállítása volt, ezért még az ősszel meg is kérdezték a célközönségüket, hogy kiket szeretnének látni a fesztiválon. Több mint ötszázan töltötték ki honlapjukon az erre a célra létrehozott kérdőívet, amit figyelembe véve kezdték el megkeresni a majdani fellépőket a szervezők. „Persze nem tudtunk mindenkit hívni, akit szeretett volna a közönség, de mindenképpen az igényeket figyelembe vettük, úgy alakult ki a fellépők listája. Négy nemzetközi fellépőnk is van az idén, ami igazán emeli a színvonalat” – vázolta Polacsek Péter.

Idén még több helyszínen építenek padlózatot Fotó: André Krisztina

Mit tud tanácsolni a szervezőcsapat azoknak, akik most készülnek a fesztiválra? Ezt is megkérdeztük. A kommunikációs vezető elmondta: bár most elég mostoha az időjárás, a jövő hétre az előrejelzések szerint már naposabb, melegebb időre lehet számítani. Ettől függetlenül rosszul teszi az, aki nem készül fel az esőkre is,

jó, ha az esőkabát, esetleg a gumicsizma vagy a nem sajnált cipő a fesztiválozók kellékei között szerepel majd.

Tavaly például esténként meg-megeredt az eső, ami viszont szerencsére nem okozott túl nagy problémát, mert egyrészt nem lett túl nagy a sár, másrészt az éjszakai bulizós helyszín már akkor is egy fedett, padlózattal ellátott sátor volt. Idén a szabadtérre is telepítenek néhány helyen padlózatot, ami még inkább védelmet nyújt a sár ellen.

Nyerjetek kétszemélyes belépőt!
A Liget portál a VIBE Fesztivál szervezővel közösen nyereményjátékot indít, amely révén kétszemélyes belépőt nyerhettek, ami kempingezésre is feljogosít. Ezért mindössze annyit kell tegyetek, hogy a jelen cikket népszerűsítő Facebook-bejegyzés alá július 3-én, kedden déli 12 óráig hozzászólásban jelöljétek (taggeljétek) be azon barátotok/ismerősötök profilját, akivel a remélt kétszemélyes belépőt felhasználnátok. A kommentelők között sorsolással döntjük el a győztes kilétét. Sok szerencsét!
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
Rédai Attila 2019. február 14., csütörtök

Szeress

Balázs A. Emma , Péter Beáta 2019. február 14., csütörtök

Feloldozás

Hallgassa online rádióinkat