Filmek, amiket Székelyföldön (is) forgattak

Kocsis Károly 2023. március 08., 14:08 utolsó módosítás: 2023. március 08., 23:02

Kovászna Megye Tanácsa egy olasz filmstúdiónak engedélyezné, hogy az oltszemi (Bodok község) Mikó-kastélyban jeleneteket forgathassanak egyik készülő filmjükhöz. Nem ez lenne az első, Székelyföldhöz is kötődő produkció. Ennek apropóján megnéztük, hogy milyen filmeket forgattak az elmúlt fél évszázadban térségünkben.

Filmek, amiket Székelyföldön (is) forgattak
galéria
Az oltszemi Mikó-kastély. Filmforgatás helyszíne lehet Fotó: Kocsis B. János

Az elképzelések szerint a 2023. március 16 – április 25. közötti időszakban Edoardo Winspearo filmrendező Didi című filmjének több jelenetét forgatnák az említett helyszínen. A film főszereplője erdélyi grófi családból származó hetven éves hölgy, aki visszatér szülőföldjére, ahol baráti kapcsolatba kerül gondozónőjével.

A háromszéki önkormányzat feltételekhez kötötte az olasz filmstáb kérését. Egyik feltétel az, hogy

készítsenek tíz-húsz perces reklámjellegű, turistacsalogató filmet, videóklipet az oltszemi Mikó-kastélyról, amelynek egy része lovasmúzeummá alakul.

A megyei tanács szakmai segítséget kér a leendő lovasmúzeum beltéri formatervezéséhez is.

Fotó: Kocsis B. János

Az olasz filmstúdió kérésére vonatkozó határozattervezet alátámasztásában a megyei tanács rámutat, hogy a filmforgatás többféle szempontból is kedvező hatással lehet Háromszék, illetve a szűkebb térséget megtestesítő Oltfej közösségére, hiszen cégeknek és magánszemélyeknek is időszakos munkalehetőségeket kínál, hosszabb távon pedig

a vidéket népszerűsíti a film, illetve a filmstábtól kért idegenforgalmi célzatú videoklip.

Az önkormányzat rámutat, hogy a filmforgatás nem zavarja a Mikó-kastély felújítási tervét, amelyre az európai uniós helyreállítási pénzalapokból is sikerült támogatást szerezni.

Emberek a havason (1943)

Nem az olasz művészfilm lenne az első, amit Székelyföldön forgattak, és a kerek évforduló kapcsán rögtön emlékeztetünk is a Hunyad megyei születésű Szőts István először éppen 80 évvel ezelőtt, 1943. január 29-én bemutatott, Emberek a havason című filmjére, amelynek egyes jeleneteit szűkebb pátriánkban vették fel 1941-1942 folyamán, Nyirő József forgatókönyve alapján.

Képkocka az Emberek a havason című filmből Fotó: Magyar Nemzeti Filmarchívum

A hányatott sorsú, balliberális körökben ma is előszeretettel kikezdett író Kopjafák és Havasok könyve című novelláskötetei ihlette,

2014-ben digitális módszerekkel felújított produkció a magyar filmtörténet legnagyobb klasszikusai, vitathatatlan remekművei közé tartozik.

A maga idejében újszerűnek számított, nemcsak realista képi fogalmazásmódja, de a történet természeti környezete miatt is.

Az 1942-es Velencei Filmfesztiválon elnyerte a „legművészibb filmnek” járó díjat, 2000-ben beválogatták az Új Budapesti Tizenkettő, 2012-ben pedig a legjobb 53 magyar film közé. Szőts pályafutása nem tudott kiteljesedni, második filmjét, az Ének a búzamezőkről-t betiltották, filmterveit sorra dobták vissza; 1957-ben disszidált, 1998-ban hunyt el Bécsben.

Varga Katalin balladája (2009)

A Magyarországon élő, azóta jelentős nemzetközi karriert befutó angol rendező, Peter Strickland első nagyjátékfilmje,

a Varga Katalin balladája szintén székelyföldi hegyek között játszódik, és egyszerre modern női bosszúsztori, valamint a helyi hagyományokat megidéző balladai történet.

A Varga Katalin balladája forgatása közben Fotó: Varga Katalin balladája

A 2009-es, Ezüst Medve- és Európai filmdíjas brit-román-magyar koprodukcióban a forgatás helyszínét autóstoppolás során kiválasztó rendező a görög drámák és ősi mondák motívumait és tragikumát gondolta tovább a modern thriller narratíváját alkalmazva.

A címszereplőt Péter Hilda, a Kolozsvári Állami Magyar Színház társulatának tagja, a feleségét és kisfiát otthonról elkergető férjet a kézdivásárhelyi születésű (1976), sepsiszentgyörgyi társulatnál játszó Mátray László, míg a kisfiút a szentegyházai születésű, azóta felcseperedett Tankó Norbert alakítja.

Fotó: Varga Katalin balladája

De a film többi szereplője között is találunk székelyföldi kötődésűeket: Pálffy Tibor (a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház társulatának tagja), a sepsiszentgyörgyi születésű Roberto Giacomello, a kovásznai születésű Kozma Attila és Szabó Enikő (mindhárman a Csíki Játékszín színészei) vagy a kézdivásárhelyi születésű Páll Zsolt.

Valan – Az angyalok völgye (2019)

Jó 10 évet kell várni a következő „székely” mozis alkotásra, de megérte, mert Bagota Béla első nagyjátékfilmje komoly szakmai elismerést vívott ki magának. Sok tekintetben a skandináv krimik receptjét követi:

borongós hangulat, havas tájak, mélyen eltemetett titkok, saját démonaival küzdő nyomozó.

Balánbánya fontos forgatási helyszíne volt a Valan: Az angyalok völgye című filmnek Fotó: Mihály László

De a receptet aztán bőven tudja helyi ízekkel és eredeti ötletekkel is fűszerezni rendezése, ami szereplővé avatja a székelyföldi környezetet is.

A Valan – Az angyalok völgye fő helyszíne Balánbánya, de emellett Sepsiszentgyörgyön, Brassóban és Budapesten is forgatták 2018 februárjától.

Fotó: Valan: Az angyalok völgye

Ebben is szerepet kapott a már említett Mátray László, de mellette ott láthatjuk a brassói születésű, a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégiumban érettségiző Hatházi Andrást, a csíkszeredai származású Ciugulitu Csabát, a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Liviu Rebreanu Társulatának tagját, a szintén marosvásárhelyi Meszesi Oszkárt, Szélyes Ferencet és Tollas Gábort, a gyergyószentmiklósi Pál Emőkét, a sepsiszentgyörgyi Gajzágó Zsuzsát, a szamosújvári származású, Sepsiszentgyörgyön is többször vendégszereplő Rácz Endrét, míg a látványtervezésért a sepsiszentgyörgyi Damokos Csaba kapott második díjat az Alexandre Trauner ART/FILM Fesztiválon. És ha már itt tartunk: a rendező többek között a Magyar Filmkritikusok Díját seperte be és több fesztiválon érdemelte ki a legjobb forgatókönyvért járó elismerést.

Legendárium – Mesék Székelyföldről (2022)

Egy évvel ezelőtt kezdték vetíteni a magyarországi mozikban a Legendárium – Mesék Székelyföldről című animációs mesefilmet, ami a legkisebbek számára mutatja meg Erdély csodálatos világát. Ez a kisebbeket megszólító animációs mozifilm gyerekeknek szóló tévésorozatból nőtte ki magát, erdélyi, székelyföldi legendákat elevenít meg, a történetben Zete és Rika számára egy varázspatkó jelent átlépést az őket körülvevő helyi mesék és hiedelmek világába.

Fotó: Legendárium/Facebook

R. M. N. (2022)

A fura című filmet 2022. június elejétől kezdték vetíteni az erdélyi mozikban, miután a 75. cannes-i fesztiválon is megversenyeztették. Magyarországon február 16-án mutatták be először, az amerikai mozik egy hónap múlva tűzik műsorra.

Cristian Mungiu kétórás drámájának témájául a Hargita megyei Gyergyóditróban korábban nagy port kavaró eset szolgált:

az ottaniak nem voltak hajlandóak befogadni a pékségbe érkező két szakképzett ázsiai vendégmunkást, petíciót írtak, közgyűlést szerveztek annak érdekében, hogy távozzanak az üzemből és a településről egyaránt.

Erdélyi helyszínek is vannak Cristian Mungiu új filmjében Fotó: R.M.N.

A forgatás 2021 novembere és 2022 januárja között zajlott többnyire a Fehér megyei – bizonyos értelemben „székelynek” is tekinthető – Torockón, de más erdélyi településeken is, a kórházi és a pékségben játszódó jeleneteket például Kolozsváron vették fel.

A román produkció magyar színészeket is felsorakoztat: a már említett Hatházi Andrást és Rácz Endrét, továbbá Bács Miklóst, a Kolozsvári Állami Magyar Színház társulatának tagját, a nagyváradi születésű Bíró Józsefet, a zilahi születésű, jelenleg a sepsiszentgyörgyi M Studio mozgásszínház alkalmazásában álló Deák Zoltánt, Moldován Orsolyát, a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulatának művészét és az ötéves koráig Dicsőszentmártonban nevelkedő, Bukarestben élő State Judithot; bár utóbbi csak románul játszik. De szerepet kapott a filmben a székelyföldi Fekete Beáta is.

A cannes-i fesztiválon – általános meglepetésre – ezúttal nem kapott egyetlen elismerést sem, de Cristian Mungiu 2007-ben már szerzett egy Arany Pálmát ugyanott a 4 hónap, 3 hét, 2 nap című drámájával.

Fotó: R.M.N.

Nicole Kidman a Rétyi Nyíren

A leghíresebb produkció azonban, amely Székelyföldhöz kötődik, mindmáig a 2003-ban bemutatott, öt Oscar-díjat beseprő amerikai háborús filmdráma, a Could Muntain (Hideghegy) Nicole Kidman-nel, Jude Law-vel és Renée Zellwegerrel a főszerepben. Ennek egyes jeleneteit a Rétyi Nyírben forgatták, ahol egy autentikus faházat is felhúztak erre a célra – amit később Réty akkori polgármesterének, Csősz Ferencnek ajándékoztak oda „közreműködéséért”.

Nicole Kidman is forgatott már Székelyföldön Fotó: Cold Mountain

A fő forgatási helyszínt azonban a Bukarest melletti Potigrafu falu képezte, ahol a román hadsereg több mint 1000 katonáját is „bevetették” az egyik jelenetben, valamit Rozsnyó és Zernyest, ahol Dante Ferretti díszlettervező 32 házat, továbbá üzletet, bankot és mosodát építtetett.

„Öt hónapon át hiába kerestem megfelelő amerikai területet, amikor Romániában hirtelen megtaláltam. Ráadásul kiderült, hogy a 150 millió dollár költség az európai forgatással csak 78 millió” – nyilatkozta akkoriban Anthony Minghella rendező.

Fotó: Cold Mountain

Kommandótól Alsórákosig

A bukaresti Connect Casting cég 2019 őszén toborzott statisztákat egy amerikai sorozathoz, amelynek egyes jeleneteit

Kovászna megye legmagasabban fekvő településén, Kommandón vették fel.

A kovásznai Őzike szállóban folyt a válogatás, 500 felnőttet és 100 gyereket kerestek,

végül a megyéből mintegy kétszáz személyt választottak ki, akiknek napi 100 lejes honoráriumot fizettek, és állták az étkeztetésüket.

Bár Brassó és Kőhalom nem Székelyföldhöz tartoznak, hanem a határán fekszenek, azért megemlítjük az itt is forgatott Egyetlen golyó (One in the Chamber, 2012), illetve Beowulf – Legendák lovagja (2007) című amerikai filmeket.

Képkocka az Alsórákoson is forgott Django című tévésorozatból Fotó: Django/Cattleya Srl

No és Alsórákos! 2021. május és november között az itteni természetvédelmi területen – a Django című 1966-os westernfilm alapján – készült egy méregdrága hollywoodi tv-sorozat. Ennek főhőse Matthias Schoenaerts, és a forgatókönyv szerint a Vadnyugaton játszódik az 1860-as években, egy New Babylon nevű városkában. Aki járt már az alsórákosi Fenyősi-tónál, bazaltoszlopoknál és Hegyes salakbányánál, tudja, hogy ennél jobb helyszínt sehol a földkerekségen nem találtak volna az arizonai Grand Canyon imitálására.

2 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Tájékoztatás a sütik használatáról

A Príma Press Kft. által üzemeltetett liget.ro domainen keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata

Információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

A liget.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID liget.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll liget.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs liget.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év harmadik fél
_gat google.com 1 nap harmadik fél
_gid google.com 1 nap harmadik fél
cX_G brat.ro/sati 365 nap harmadik fél
cX_P brat.ro/sati 365 nap harmadik fél
cX_S brat.ro/sati munkamenet harmadik fél
evid_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap harmadik fél
evid_v_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap harmadik fél
evid_set_{customer_id} brat.ro/sati 1 nap harmadik fél

 

Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír/Rossz hír-funkció (szekelyhon.ro; kronikaonline.ro) használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
newsvote_ liget.ro
Cikkre való szavazás rögzítése
30 nap saját

 

Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet  harmadik fél

 

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1 nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1 nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
 urlgen   instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 csrftoken   instagram.com  1 év  harmadik fél
 ds_user_id  instagram.com  1 hónap  harmadik fél
 ig_cb  instagram.com   1 nap  harmadik fél
 ig_did   instagram.com  10 év  harmadik fél
 mid  instagram.com  10 év  harmadik fél
 rur  instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 sessionid   instagram.com  1 év  harmadik fél
 shbid  instagram.com  7 nap  harmadik fél
 shbts  instagram.com  7 nap  harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com  1 nap harmadik fél
SSID youtube.com  1 nap harmadik fél
SID youtube.com  1 nap harmadik fél
SIDCC youtube.com  1 nap harmadik fél
SAPISID youtube.com  1 nap harmadik fél
PREF youtube.com  1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO youtube.com  1 nap harmadik fél
HSID youtube.com  1 nap harmadik fél
GPS youtube.com  1 nap harmadik fél
YSC youtube.com   munkamenet harmadik fél
CONSENT youtube.com  1 nap harmadik fél
APISID youtube.com  1 nap harmadik fél
__Secure-xxx youtube.com  1 nap harmadik fél

 

A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Adwords: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google Adsense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

 

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. Az alapműködést biztosító sütik a látogatók azonosítása nélkül gyűjtenek információkat a weboldal használatáról.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, cX_G, cX_P, cX_S, enr_cxense_throrrle, evid_{customer_id}, evid_v_{customer_id}, evid_set_{customer_id}.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír / Rossz hír funkció használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: newsvote_


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMAL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.

Székely Sport