Ganxsta Zoleera várva

Péter Beáta 2017. október 17., 16:15 utolsó módosítás: 2017. október 17., 19:28

A hokimeccsen korongot dobott be, az egyik kávézóban focimeccset nézett, a kettő között pedig óriási bulit csapott a csíkszeredai Ólommadár kultúrkocsmában Zana Zoltán. A rajongói egyből tudják, a többieknek pedig eláruljuk, hogy Ganxsta Zoleeról van szó. Viharos egyéniségéhez méltóan kalandos történetté színesedett interjúnk. Elmeséljük.

Ganxsta Zoleera várva
galéria
A koncerten nem kellett keresni Ganxsta Zoleet, de másképp... Fotó: Damó Zsolt/Ólommadár

Öt év után új albummal rukkolt elő a Ganxsta Zolee és a Kartel, és a csapat úgy döntött, hogy a KO című lemezt öt erdélyi városban is bemutatja. A közösségi oldalakon egyre-másra tűntek fel a Zoleeval készült szelfik, közös fotók, szinte percre pontosan nyomon lehetne követni, hogy merre járt. A csíkszeredai koncert előtt a helyi szervezőkön keresztül próbáltunk interjút egyeztetni vele, ők mondták, rendben. Eddig sima ügy, gondoltam. Tévedtem.

Drága baba lettem

Este nyolc óra előtt pár perccel érkezek az Ólommadárba. A zenekar néhány tagja már hangol, de a magyar gengszterrap megalapozóját nem látom sehol. A bárpultnál sem tudják, merre lehet, nem látták még. Nem baj, várok, ennyi belefér. Aztán amikor fél kilenckor megérkezik az egyik helyi szervező, és mondja, hogy Zolee késni fog kicsit, mert ügyeket intéz telefonon keresztül, akkor kezdem sejteni, hogy hosszú lesz az est. Közben megtudom, hogy a Csíkszeredai Sportklub–Vienna Capitals hokimeccs harmadik játékrészének elején a zenekar frontembere dobta be a korongot. Szerencsét is hozott a kék-fehéreknek, 5–2-re győztek.

De térjünk vissza a kocsmába, ahová érkezni kezd a koncertközönség, hisz kilenc órakor kezdődik a buli. Ismerősökkel találkozom, akik a diktafonomat látván, nevetnek, hogy „aha, dolgozol”.

Végre megérkezik Ganxsta Zolee is, a színpad szélén ülve telefonál. Várok. Rögtön néhány rajongó veszi körül, amint befejezi a telefonálást, nekik kezd el sztorizgatni. Én is odalépek, megszólítom. „Drága babám, mit szeretnél?” – teszi fel a kérdést. Mondom, hogy hát az interjú, de mivel kilenc előtt pár perccel vagyunk már, akkor legyen koncert után. „Hát” – csóválja a fejét és kacag – „nem biztos, hogy olyan állapotban leszek akkor, de rendben.”

Óriási bulit nyomott le a zenekar Fotó: Damó Zsolt/Ólommadár

Leülök egy asztalhoz, és várom a koncertkezdést. Negyed tíz, fél tíz, háromnegyed tíz. Tíz előtt pár perccel visszatér a kocsmába Ganxsta, Big Daddy Laca sürgetni kezdi. (A Facebook-fotók alapján a nem messze található ArminBet&Caffe-ban volt, hát persze, Atletico Madrid–Barcelona meccs zajlott épp, Zolee pedig köztudottan nagy Atletico-szurkoló) Akkorra már megtelik a kocsma az idősebb és fiatalabb rajongókkal. Óriási buli kezdődik, szó ami szó, nagyon jól hangzik, jó a hangulat, a fiúk kitesznek magukért. A KO lemezről is játszanak, de a régi nagy számokat is nyomatják. A tömeg tombol. „Köszi szépen, Udvarhely!” – köszöni meg Zolee, nem arat vele nagy sikert. Persze, tudja, hogy Csíkszeredában van, többször is megköszöni aztán Csíkszeredának. A koncert vége felé a közönség skandálni kezdi: „Csíki párduc! Csíki párduc!” Nem játsszák el – később kiderül, hogy miért.

Ganxta eltűnt, Lory B viszont visszatért

Koncert vége, végre eljött az én időm – gondolom én. Várok a backstage előtt, fújja ki magát. Kiderül, eltűnt. Senki nem tudja, merre van. Atletico-meccs van – mondja az egyik zenekari tag, biztos valahol nézi. Biztos, mert – szintén a fotók alapján – 0:16-kor kerül fel róla egy fotó az említett kávézóból a Facebookra. Ganxsta tehát sehol, azaz nincs az Ólommadárban, addig is Big Daddyvel és Lory B-vel kezdünk beszélgetni. Lory B mint tékozló fiú húsz év után tért vissza a Kartelbe.

Hálás a csíki közönség Fotó: Damó Zsolt/Ólommadár

„Hajdanán köttetett egy szövetség, de én a »növekedéshez szükséges váltani« alapon egy elég szélsőséges helyzetbe kerültem, ott voltam a döntés völgyében, és úgy gondoltam, hogy a legeslegnagyobb siker közepette feladom ezt a történetet. Életben kellett maradni, életformaváltásra volt szükségem.

De mintegy húsz éven keresztül hordoztam a hiányérzetet a szívemben, ugyanis nem tettem eleget annak, hogy végigmenjek ezen az úton.

Négy évvel ezelőtt indult el egy kölcsönös kapcsolatfelvétel, ott találtunk egy közös nevezőt, amihez igazodtunk. Ez inspirált arra, hogy visszajöjjek, mert van egy saját mondásom: mindenki oda üljön, ahová a jegye szól, és kényelmesen utazik.”

„Lekaszálják” az eget

Az új lemez is szóba kerül, Laca rámutat, direkt úgy állították össze, hogy Lory B mindenképp nagy szerepet kapjon benne. Úgy gondolják, hogy egy nagyon jó albummal rukkoltak ki. „Egy hét alatt aranylemez lett, és nagyon kevés választ el a platinától. Persze, már a lemezeladási számok nem olyanok, mint régen, de borzasztóan boldogok vagyunk, hogy újra beszélhetünk arról, hogy aranylemez és platinalemez ez az album. Úgyhogy teljesen meg vagyunk vele elégedve, mert tényleg jó az egység, úgyhogy jövőre lekaszáljuk az eget.”

Úgy vélik, a Ganxsta Zolee és a Kartel huszonkét éve töretlenül nyomul, és hogy tulajdonképpen egy stílust teremtettek meg. „A rapzenéről még mindig mint undergroundról beszélünk, viszont mi majdnem mondhatjuk magunkat mainstreamnek azért, mert ennyi ideje fent vagyunk, és anélkül, hogy játszanák a rádiók a számainkat, nagyon megyünk.

Mindenféleképpen arra használjuk a rapzenét, hogy elmondjuk azt, ami bennünk van, meg egyáltalán amiről az egész világ szól”

– hangsúlyozza Laca.

Lory B hozzáteszi: „Az elmúlt években a nyitottság, a támogatottság, a gondolkodásmód nagyon-nagyon szélsőséges lett, az utca és az utcán történő szélsőségek, deviáns megnyilvánulási formák minden egyes embernek az életében jelen vannak. És erről időszerű módon lehet beszélni, éppen ezért a rapnek sokkal nagyobb jelene és jövője van, mint bármilyen más stílusnak.”

A szövegek, dalok nagyrészt Zolee fejéből pattannak ki, megnézik egymás szövegeit, próbálnak egymáshoz igazodni, és törekedni arra, hogy ütős címet adjanak, hogy a cím összegezze a témát – magyarázzák. Lory B szerint nagyon sok élettapasztalat, sok tudás kell ehhez. „Persze nem intellektuális, magas kvalitású információról beszélek, hanem az élettapasztalatról. És őszintének kell lenni.

Mi úgy ahogy van, kimondjuk. Szabadság van arra, hogy a hallgató eldöntse, hogy azonosul-e vele. Láttuk, halljuk, azonosulnak vele, és élik ugyanezt a dolgot, és tök jó.”

Felvetem, hogy egy alkalommal Zolee azt nyilatkozta, hogy hiteles gengszterrapet csak ez a formáció tud játszani. De mit jelent az, hogy hiteles? „Nagyon sokat lehet a napsütésről, a szép zöld rétről hablatyolni és arról, hogy jaj, de szép az élet és mennyire jó, szerelmes vagyok, de nagyon jól tudjuk, hogy a világ egyre szemetebb és egyre furcsább dolgok történnek. És ennek a nyilvánvaló közlése, a feltárása a mi feladatunk, ez jelenti azt, hogy hiteles” – osztja meg Laca.

„Persze, nem éljük azt az életformát, nincsenek fegyvereink, jelen esetben hellyel-közel nincs jelen a kábítószer, és az ital is csak mértékkel.

Mindannyian már családos emberek vagyunk, most már nem lépünk bele abba a pocsolyába, amiből egyszer letisztultunk. Természetesen lurkóként a szélrózsa minden irányába ment az ereszdelahajam. De a hitelesség az, ami teljes mértékben fedi a valóságot, az a fajta tényfeltárás, ami van, és a világ valós arcának a megmutatása. Nem kell ahhoz lövöldözni meg szélsőségeket teremteni, hogy az emberre ráhúzzák, hogy gengszterrapper.

Akárhonnan is nézem, a Zolee egy szélsőséges egyed, egy polgárpukkasztó forma.

Mindegy, hogy milyen kvalitású műsorba hívják be, ő átveszi az irányítást, és hozza azt a fajta stílust, amit mai napig a Ganxsta Zolee és a Kartel fémjelez. Tök jó” – véli Lory B.

A mai magyar rapéletről beszélgetünk aztán, a kezdetekről, azokról, akik lerakták az alapokat. Majd az erdélyi kalandjaikról esik szó, arról, hogy sok finomságot, helyi specialitást ettek, ittak, Lory B sajnálatára azonban nem ehettek vinetét (így nevezte, nem padlizsánnak), pedig ő nagyon szereti. Az erdélyi közönségről úgy vélik, nagyon hálás. „Otthon azért több lehetőségük van az embereknek akár lemezt vásárolni, akár koncertre jönni, úgyhogy hála Istennek itt is látható volt, hogy azért nem bántak csínján a hangulattal. Hálás a közönség. Itt erőteljesebb a támogatottság, az odaszánás a produkcióra nézve is.

És nem mesterkélt szeretet van, hanem elkötelezett rajongás, ami őszinte szeretettel társul.

És ezt tök jó érezni, hogy nem csak kényszerből jönnek el, hanem őszintén odajönnek, átölelik az embert, dicsérő szavakkal felruházzák, és ez egy tök jó életérzés.”

Ami a magánéletben rossz, az máshol jó lehet

Már éjfél után járunk fél órával, Ganxsta Zolee még sehol. Várok még egy kicsit – gondolom, ha már.... Aztán egy órakor szólnak, mintha látták volna a fehér kalapját megvillanni az ablakban. Valóban ő az, visszatért. Én is visszatérek a backstagebe. A fél kocsma azért drukkol, hogy készüljön el az interjú – ismerősök, a zenekar tagjai, a szervezők. Zolee nincs túl jó lelkiállapotban, magánéleti problémái vannak – derül ki. De amint leülünk beszélgetni, rögtön az interjúra koncentrál. Fél kettő van. 

A kezdetekhez kanyarodunk vissza, arra, hogy hogyan is kezdődött az egész gengszterrapes történet. A Sex Action nevű rockformációban dobolt, közben pedig sok Ice-T-t hallgatott, és jött az ötlet, hogy ezt magyarul is meg kéne csinálni. Az együttes énekese, Szasza is támogatta ebben, majd nem sokra rá kilépett. De Big Daddy, OJ Sámson, Steve és Lory B ott voltak, és megalakult a Ganxta Zolee és a Kartel. Ez volt huszonkét évvel ezelőtt – dióhéjban összefoglalva.

Kiadta a fájdalmait a frontember Fotó: Damó Zsolt/Ólommadár

„A rap az pont olyan, mint a blues. Azért szeretem a rap műfajt, mert az összes fájdalmadat ki lehet adni. A blues úgy született meg annak idején, hogy afrikai rabszolgák egy szál szájharmonikával, gitárral zenéltek, és minden fájdalmukat beleénekelték azokba a dalokba, amiket előadtak. A rap ugyanilyen. Amilyen sérelmed, fájdalmad van – és nekem most van egy csomó – ki tudod adni. Amióta ezt csináljuk, mindig lázadok valami ellen és valamiért.

Én most úgy vagyok, hogy nagyon nincs rendben a lelkem, és azért mert nagyon nincs rendben, ezért tudunk csinálni marha jó raplemezt.

Lehet, hogy a többiek már megnyugodtak, család van stb., de én sosem fogok. Én mindig örök lázadó leszek, örök lúzer, aki soha nem éri el azt, amit szeretne. Ez nem baj, mert ez nagyon jó lemezeket szül” – mondja a frontember.

Úgy véli, az, hogy húsz év után visszatért hozzájuk Lory B, nagyon nagy dolog, nagy erőt ad. „És az is, hogy

tavaly augusztusban történt egy olyan törés az életemben, hogy elment az a lány, aki életem szerelme.

Ő a feleségem után jött, és én azt hittem, hogy addig voltam szerelmes, de nem voltam, most vagyok. De már szart sem ér az egész, elment ő, és ebből született a KO lemez, egy csomó szöveg abból született, hogy ő már nincs. És ez jó dolog. A magánéletben nagyon rossz, a művészi életben nagyon jó.”

A Csíki párduc nem volt a repertoár része Csíkszeredában Fotó: Damó Zsolt/Ólommadár

Szóba került Viszkis, Ambrus Attila is, akiről a Csíki párduc című szám is szól. „Ambrus Atika nekem nagyon jó barátom, innen származik. Sokan kérték most, hogy játsszuk el a Csíki párducot, de a zenekar sem tudja, és én sem tudom a szöveget. Egy csomó olyan dal van a zenekar életében, amit nem gyakran játszottunk és nem szoktuk próbálni, ezért ezeket elég nehéz előadni. De nagyon jó közönség volt, amióta jövünk ezen a turnén, szerda óta, az első két nap Szatmárnémetiben és Székelyudvarhelyen király volt, Marosvásárhelyről sajnos azt kell mondjam, hogy nem volt erős, de ez a mai csíkszeredai buli megint csoda volt. A négyből három nagyon jó és egy kevésbé jó, az jó arány. Holnap Kolozsvárra megyünk, szerintem az is jó lesz, úgyhogy jól hasított.”

A másik kedvencét, a jégkorongot említem, és azt, hogy ő dobta be a korongot az esti mérkőzésen. „Igen, én dobtam be a korongot a harmadik harmadban, és harminc másodpercre rá lőtt egy gólt a csíki csapat. Tehát nem hoztam rossz szerencsét. Tök jó volt. Egyetlen esetben nem drukkoltam volna Csíkszeredának, akkor, ha az Újpesttel játszanak, de nem velük játszottak hál’Istennek, úgyhogy a csíkiakkal voltam én is. Eleve kötődöm ehhez a városhoz és nagyon szeretem, úgyhogy le a kalappal a srácok előtt. Egész Erdély nagyon tetszik, és nagyon jól érzem magam” – zárta a beszélgetést, majd kiment autogramot osztogatni, közös fotókat készíteni.

Egy lány a mellére kért aláírást, egy srác pedig felajánlotta, hogy süt nekik az otthonában szalmapityókát,

ha felmennek hozzá. Én hazaindultam, éjjel két óra volt.

0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Tájékoztatás a sütik használatáról

A Príma Press Kft. által üzemeltetett liget.ro domainen keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata

Információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

A liget.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID liget.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll liget.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs liget.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év harmadik fél
_gat google.com 1 nap harmadik fél
_gid google.com 1 nap harmadik fél
cX_G brat.ro/sati 365 nap harmadik fél
cX_P brat.ro/sati 365 nap harmadik fél
cX_S brat.ro/sati munkamenet harmadik fél
evid_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap harmadik fél
evid_v_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap harmadik fél
evid_set_{customer_id} brat.ro/sati 1 nap harmadik fél

 

Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír/Rossz hír-funkció (szekelyhon.ro; kronikaonline.ro) használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
newsvote_ liget.ro
Cikkre való szavazás rögzítése
30 nap saját

 

Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet  harmadik fél

 

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1 nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1 nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
 urlgen   instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 csrftoken   instagram.com  1 év  harmadik fél
 ds_user_id  instagram.com  1 hónap  harmadik fél
 ig_cb  instagram.com   1 nap  harmadik fél
 ig_did   instagram.com  10 év  harmadik fél
 mid  instagram.com  10 év  harmadik fél
 rur  instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 sessionid   instagram.com  1 év  harmadik fél
 shbid  instagram.com  7 nap  harmadik fél
 shbts  instagram.com  7 nap  harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com  1 nap harmadik fél
SSID youtube.com  1 nap harmadik fél
SID youtube.com  1 nap harmadik fél
SIDCC youtube.com  1 nap harmadik fél
SAPISID youtube.com  1 nap harmadik fél
PREF youtube.com  1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO youtube.com  1 nap harmadik fél
HSID youtube.com  1 nap harmadik fél
GPS youtube.com  1 nap harmadik fél
YSC youtube.com   munkamenet harmadik fél
CONSENT youtube.com  1 nap harmadik fél
APISID youtube.com  1 nap harmadik fél
__Secure-xxx youtube.com  1 nap harmadik fél

 

A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Adwords: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google Adsense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

 

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. Az alapműködést biztosító sütik a látogatók azonosítása nélkül gyűjtenek információkat a weboldal használatáról.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, cX_G, cX_P, cX_S, enr_cxense_throrrle, evid_{customer_id}, evid_v_{customer_id}, evid_set_{customer_id}.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír / Rossz hír funkció használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: newsvote_


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMAL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.

Székely Sport