Még elérhető Médiaklikken az Örök tél című film

Liget 2019. november 28., 15:20 utolsó módosítás: 2019. november 29., 14:44

Látták már az Örök tél című filmet? Aki nem, az még néhány napig megnézheti ingyenesen a Mediaklikk.hu felületén. Miután az Örök tél című alkotás főszereplőjének, Gera Marinának ítélték oda a Nemzetközi Emmy-díj gálán a legjobb színésznőnek járó díjat, újra nagy érdeklődés övezi a Szovjetunióban deportáltaknak emléket állító magyar tévéfilmet. De nem csak ezért érdemes megnézni.

Jelenet a filmből Fotó: oroktel.hu

A Félvilág és A berni követ alkotóinak, Szász Attila rendezőnek és Köbli Norbert forgatókönyvírónak az új filmje a 250 ezer Szovjetunióba deportált magyar állampolgárnak állít emléket, akik közül 100 ezren soha nem tértek haza.

Az 1944 decemberében orosz katonák nőket gyűjtenek be egy dél-dunántúli kis faluban. Azt mondják, dolgozni viszik őket három hétre. Irén, a sváb fiatalasszony – akinek férje a fronton harcol – kislányát és szüleit hátrahagyva sorstársaival nekiindul az ismeretlennek. Bevagonírozzák őket és egy hosszú és keserves vonatút után a Donyec-medence egyik táborában találják magukat. A svábokat, mint háborús bűnösöket kezelik, és felelőssé teszik őket a német katonák által elkövetett borzalmakért. A táborban, a bányában embertelen körülmények vannak, keveset ér az emberi élet. A lelkileg és fizikailag is összetört Irén megtetszik, egy fogolytársának, a maga szabályai szerint túlélni igyekvő Rajmundnak, és életét is köszönheti. A férfi és a nő között különös kapcsolat szövődik, melynek épp úgy szabályai vannak, mint a túlélésnek. Vajon sikerül-e hazajutniuk? Milyen áron élheti túl az ember a poklot? Beteljesülhet-e egy lágerben született szerelem, ha mindkettőjüket család várja otthon?

Szász Attila és Köbli Norbert filmje itt nézhető meg.

0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat