HIRDETÉS

János vitéz: időtálló mese az örök emberi értékekről

Tamás Attila 2020. június 17., 18:24

Nem számít, hogy mikor és hol láttuk először, az iskolai kötelező tananyagon túl örökre a szívünkbe zárhattuk János vitézt és az ő gyönyörű Iluskáját Jankovics Marcell egész estés animációs filmjének köszönhetően. Petőfi elbeszélő költeményéhez hasonlóan ez a rajzfilm is örök, és ugyanolyan értékes, mint az alapmű, amelyből készült. Szubjektív elemzés.

Fotó: Magyar Nemzeti Filmintézet – Filmarchívum

Megvan annak a varázsa, amikor a szombat-vasárnapi vagy épp valamelyik ünnepnapi lustálkodás közben, a tévécsatornák között váltogatva egy klasszikus magyar rajzfilm vagy rajzfilmsorozat sokadik ismétlésébe ütközünk. Egyrészt kellemes gyerekkori emlékeket idézhet fel bennünk az adott alkotás, másrészt sokadszorra szembesülhetünk azzal, hogy

mennyire időtállóak a magyar rajzfilmek, illetve azt is megnézhetjük, hogy mennyire „öregedtek jól”, és további új részleteket fedezhetünk fel bennük sokadik nézésre is.

Közhelynek számít, de tényleg megunhatatlan a János vitéz, a Magyar népmesék, Szaffi, a Mézga család, Vuk, Ludas Matyi vagy éppen a Fehérlófia, amik esetében bár nagyon erős a gyerekkori nosztalgia, és sokan valamiféle megszállott kötődéssel vagyunk képesek újranézni ezeket újra és újra, mégis el kell ismerni, hogy ezek az alkotások évek távlatából is ugyanakkora értékkel bírnak, mint amikor elkészültek és bemutatták őket.

Ilyen megszállott kötődéssel vagyok én is a Jankovics Marcell-féle János vitéz kapcsán, aminek gyerekkoromból csak néhány képkockája és a benne elhangzó egyik dal részlete égett bele az emlékezetembe.

A „taljánországi” kép, ahogy a téli Velencét mutató jelenetben jellegzetes maszkos figurák, fedett trónszékkel korcsolyázó macskák és a jégen evező gondolások egyvelegében csúszkálnak lovaikkal a magyar huszárok, olyannyira megmaradtak, hogy bármikor magam elé tudom képzelni, Delhusa Gjont pedig azóta is a jelenetet hangulatosan aláfestő dalával azonosítom.

Fotó: Magyar Nemzeti Filmintézet – Filmarchívum

Szintén nem mondok újat azzal, hogy Petőfi Sándor remekbe szabott elbeszélő költeménye, a Kosztolányi Dezső által a magyar Odüsszeiának titulált, Kukorica Jancsiból lett János Vitéz kalandjai magától értetődően képezi kötelező részét a magyar irodalomnak, amiben a lánglelkű költő

az epika eszközeivel mesél el egy igazán varázslatos történetet a bátorságról, elköteleződésről, a sírig tartott szerelemről, az elnyomásból való kitörésről, a nemességről, bajtársiasságról, erényről és rengeteg más, mindig aktuális emberi értékről.

Jankovics Marcell már gyakorlott animációs rendezőként nem kisebb dologra vállalkozott, minthogy animált formában vászonra vigye ezt a maratoni hosszúságú, mesei elemekkel teletűzdelt hőskölteményt, amiben versszakról versszakra bontakozik ki a cselekmény. Az alkotói folyamatban tagadhatatlanul hatással volt rá az akkor még nagyon újnak számító, 1968-as Yellow Submarine (A sárga tengeralattjáró), a Beatles zenéjét feldolgozó egész estés animációs film, amelynek képi világát Jankovics magáévá tette, és a saját képére alakította.

Fotó: Magyar Nemzeti Filmintézet – Filmarchívum

Ebből született meg 1973-ban a kor hippis hangulatának megfelelően a rendkívül színes, szándékosan eltorzított testarányokat (hosszú láb, rövid derék, apró fej) mutató, egymásba olvadó formák és színek kavalkádját felvonultató animációs alkotás, amelyben az adott képből születő újabb képek sokasága, a sablonkarakterek használata és bizonyos szegmensek folyamatos ismétlése, valamint a szimbólumokkal gazdagon „megrakott” egyveleg található, ami később a magyar rendező sajátja is lett (lásd: Fehérlófia, Magyar népmesék).

Jankovics Marcell János vitéze tulajdonképpen egy őrült, delíriumos mesés túlzásbomba, egy hiperbolákkal erősen teletűzdelt szürreális utazás, ami úgy tud a kor szellemének megfelelően teljesen új és modern lenni, hogy közben hagyományos marad.

Petőfi költeménye sem szűkölködik nem evilági fordulatokban, ezeket pedig az animáció segítségével maximálisan sikerült kiaknázni, és bátran kijelenthető, hogy ez a mű jobb adaptáció-formulát nem is kaphatott volna, hiszen élőszereplős filmként vajmi kevéssé működött volna.

A Petőfi születésének 150. évfordulójára készült alkotás nem is állhatna távolabb a költő szellemiségétől, mégis nagyon jól érzékelteti, hogy egy adott történetet másfél évszázad távlatából, a kor szellemének és adottságainak kihasználásával, rendkívül sok kreativitással és újraértelmezéssel miként lehet úgy elmesélni, hogy ne vesszen ki belőle a lényeg, és a jelen kor emberének is aktuális mondanivalóval szolgáljon.

Petőfi műve egyébként kortalan, univerzális, és ezért is működik animációs formában is, ráadásul úgy, hogy a gyerekek mellett a felnőtteket is képes elvarázsolni.

Fotó: Magyar Nemzeti Filmintézet – Filmarchívum

A szegény juhászbojtár története a tiltott szerelemről, a bujdosásról, az igazság- és útkeresésről, a bajtársiasságról és vitézségről, a kitartásról és legfőképp a boldogság elérésének vágyáról szól, ami – mese révén – be is teljesedik a végén. Főhősünknek, Kukorica Jancsinak (a későbbi János vitéznek) rengeteg próbát kell kiállnia, amíg elnyerheti a végső boldogságot, de elszántságának, kitartásának, és a szép Iluskája iránt érzett megtörhetetlen szerelmének köszönhetően végül sikerül eljutnia ebbe a létformába (ami a halál utáni túlvilági élettel is aposztrofálható).

Jancsi úgymond megbűnhődik a kezdeti „gyarlóságáért”, amiért Iluskát elcsábítja, és elvonja a figyelmét a kötelességétől, emellett pedig a szerelmes együttlétnek az általa őrzött gazda nyája is áldozatul esik. Tettének következménye a bujdosás lesz, de ott már nem követi el azt a hibát, hogy ismét bűnbe essen: bár zsiványnak áll, lelkiismerete végül mégis győz, és nem tartja meg a banditák által zsákmányolt aranyat, helyette inkább felszámolja a zsiványtanyát. Ezt követően találja meg igazi hivatását, amire mindig is vágyott, és egy huszárcsapattal való találkozásnak köszönhetően abszolválhat:

katonának, pontosabban vitéznek áll, a seregben pedig fokozatosan bebizonyosodik, hogy Jancsi erre született.

Fotó: Magyar Nemzeti Filmintézet – Filmarchívum

János vitéz rendkívüli fizikai adottságainak, emberfeletti erejének, nagyszerű találékonyságának kihangsúlyozása ettől kezdődően már hiperbolisztikusba megy át, vagyis a rajzfilm készítői is Petőfi után szabadon azt hangsúlyozzák, hogy nincs nála rátermettebb vitéz: ha kell, két lovat cipel a jégen, ha kell, találékonyságával legyőzi a mindenre elszánt, egyébként leállatiasított kutyafejű tatárokat, ha kell, megvédi a sereget a különböző természeti csapásoktól, például a hegy tetején a tűző nap sugaraitól. A valóság és a mese találkozásának színterén, a teljesen átértelmezett földrajzi helyszíneken keresztüljutva vitézünk a franciák megsegítésére érkező seregben bizonyíthatja sokadjára is rátermettségét, ő az, aki a dicsőséges, rendkívüli túlerővel szembeni csatában legyőzi és kettévágja a török basát, és megmenti a király lányát, ám Iluska irányába érzett szerelme megakadályozza abban, hogy elfogadja hitveséül a királylányt és a vele felkínált trónszéket.

Fotó: Magyar Nemzeti Filmintézet – Filmarchívum

Ehelyett inkább a visszautasíthatatlan zsák arannyal felkerekedik és hazaindul, hogy végre megállapodhasson élete szerelmével, Iluskával. A rajzfilm itt valamelyest eltér Petőfi költeményétől, hiszen a hajótörés és a griffmadár hátán való hazarepülés helyett (a griffmadár-szegmenst Jankovics a későbbi, Fehérlófia művében aknázza ki) Jánosunk a hajóutat követően egyből visszajut szülőfalujába, ahol Iluska halálhíre várja, aki a jelek szerint nem élte túl mostohája sanyargatásait.

János vitéz a temetőben búcsúzik kedvesétől, majd a sírról leszakított virággal indul ismét útnak, ezúttal a földöntúli, nem emberi világba. A holtak országán keresztül eljut az óriások földjéig, ahol szintén rendkívüli vitézségének köszönhetően legyőzi a sziklát evő királyt, és jobbágyaivá teszi a többi óriást. Innen a boszorkányok világába ér, ahol találkozik Iluska mostohájával, akin a többi boszorkánnyal együtt elégtételt vesz, és elpusztítja őket.

Az Óperenciás-tenger partjára érve már-már legyőzhetetlen akadállyal szembesül, amikor hirtelen ötlettől vezérelve magához idézi az óriásokat, akik közül az egyik átviszi őt a tengeren a túlsó partra, amiről időközben kiderül, hogy Tündérország szigete. A mesebeli három próbatétel helyett a film csak egyet, a sziget kapuját őrző sárkánykígyó legyőzését mutatja be, ezt követően hősünk beléphet a paradicsomba, ahol mint kiderül, ott várja őt kedvese, akivel végre egyesülhet és

a földöntúli világ uralkodóiként végre beteljesülhet a szerelmük, és elérik a rég áhított boldogságot.

Fotó: Magyar Nemzeti Filmintézet – Filmarchívum

János vitéz képernyőn megelevenedő kalandjait Jankovics Marcell, valamint az animáción dolgozó többi alkotó: Richly Zsolt, Nepp József és Ternovszky Béla képein túl Gyulai Gaál János zenéje, Romhányi József szövegei és Delhusa Gjon éneke teszik emlékezetessé és időtállóvá, ami a magyar filmgyártás egyik fontos mérföldköve, hisz ez volt az első magyar egész estés animációs film, ami

olyan alkotásoknak ágyazott meg, mint a fent többször is említett Fehérlófia, Daliás idők, Ének a csodaszarvasról vagy éppen az Ember tragédiája szintén animált változata.

A Magyar Nemzeti Filmintézet – Filmarchívumnak köszönhetően pedig digitálisan felújított formában időnként ingyenesen élvezhető, ahogy most is heteken keresztül bármikor meg lehetett nézni az intézmény Youtube-csatornáján, így nem csak a tévé előtt a jó időben lustálkodók kiváltsága volt az elmúlt időszakban a János vitéz-nosztalgia.

Ha még elérhetővé teszik, vagy elkapjuk valamelyik tévéadón, biztos vagyok benne, hogy ugyanolyan élvezettel fogunk elidőzni rajta, ahogy a többi klasszikus alkotáson is, amelyeket egyszer s mindenkorra a szívünkbe zártunk.

János vitéz (1973)
magyar rajzfilm
Készült: Petőfi Sándor elbeszélő költeménye alapján
Rendező: Jankovics Marcell
Forgatókönyvíró: Jankovics Marcell, Szoboszlay Péter
Zeneszerző: Gyulai Gaál János
Operatőr: Bacsó Zoltán, Csepela Attila, Henrik Iván, Kassai Klára, Nagy Csaba
Hangmérnök: Bársony Péter, Sipos Tamás
Szereplők: Cserhalmi György, Nagy Anikó, Kútvölgyi Erzsébet, Mádi Szabó Gábor, Pártos Erzsi, Farkas Antal, Bárdy György, Körmendi János
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Tájékoztatás a sütik használatáról

A Príma Press Kft. által üzemeltetett liget.ro domainen keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata

Információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

A liget.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. Az alapműködést biztosító sütik a látogatók azonosítása nélkül gyűjtenek információkat a weboldal használatáról.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID liget.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll liget.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs liget.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját

 

Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír/Rossz hír-funkció (szekelyhon.ro; kronikaonline.ro) használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
newsvote_ liget.ro
Cikkre való szavazás rögzítése
30 nap saját

 

Statisztikai célú sütik

A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

A statisztikai célú sütik által gyűjtött információk arra vonatkoznak, hogy pl. a látogató az oldal mely részére kattintott, hány oldalt keresett nyitott meg, milyen hosszú volt az egyes munkamenetek megtekintési ideje stb.

A felhasználónak lehetősége van a normál, illetve anonimizált beállítás közül választani.

Például, a Google Analytics IP-anonimizálási funkciója az IPv4-felhasználók IP-címének utolsó oktettjét, illetve az IPv6-címek utolsó 80 bitjét nem sokkal a cím Analytics adatgyűjtő hálózatba kerülése után nullára állítja a memóriában. Ilyen esetben a rendszer soha nem írja lemezre a teljes IP-címet.

Statisztikai célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
_ga google.com 2 év Harmadik fél
_gat google.com 1 nap Harmadik fél
_gid google.com 1 nap Harmadik fél

 

Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet  harmadik fél

 

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1 nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1 nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
 urlgen   instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 csrftoken   instagram.com  1 év  harmadik fél
 ds_user_id  instagram.com  1 hónap  harmadik fél
 ig_cb  instagram.com   1 nap  harmadik fél
 ig_did   instagram.com  10 év  harmadik fél
 mid  instagram.com  10 év  harmadik fél
 rur  instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 sessionid   instagram.com  1 év  harmadik fél
 shbid  instagram.com  7 nap  harmadik fél
 shbts  instagram.com  7 nap  harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com  1 nap harmadik fél
SSID youtube.com  1 nap harmadik fél
SID youtube.com  1 nap harmadik fél
SIDCC youtube.com  1 nap harmadik fél
SAPISID youtube.com  1 nap harmadik fél
PREF youtube.com  1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO youtube.com  1 nap harmadik fél
HSID youtube.com  1 nap harmadik fél
GPS youtube.com  1 nap harmadik fél
YSC youtube.com   munkamenet harmadik fél
CONSENT youtube.com  1 nap harmadik fél
APISID youtube.com  1 nap harmadik fél
__Secure-xxx youtube.com  1 nap harmadik fél

 

A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Adwords: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google Adsense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

 

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. Az alapműködést biztosító sütik a látogatók azonosítása nélkül gyűjtenek információkat a weboldal használatáról.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV

Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír / Rossz hír funkció használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: newsvote_

 

NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

Statisztikai célú sütik:

A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – minden funkció aktiválásra kerül

ANONIM – a társadalmi-demográfiai funkciókat inaktiválódnak, és az IP-cím anonimizálásra kerül

Statisztikai célú sütik listája: _ga, _gat, _gid.

 

ANONIM
NORMAL

Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMAL

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.

 

NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.