Két út állt előtte: Demeter Panni Belgiumot választotta, de a népzenét nem engedte

Simon Virág 2022. november 07., 19:13 utolsó módosítás: 2022. november 08., 11:03

Nemcsak a népmesei hősök, hanem a Marosvásárhelyen született Demeter Panni előtt is két út állt, miután elvégezte a kolozsvári zeneakadémiát és népdalénekesként, néptáncoktatóként ismert lett Kalotaszegen, Mezőségen és nemcsak. Végül ő a Nyugat felé vezető utat választotta, tíz éve él Belgiumban. Októberben jelent meg első, önálló népzenei lemeze 2 út címmel – többek között erről is mesélt nekünk.

Két út állt előtte: Demeter Panni Belgiumot választotta, de a népzenét nem engedte
galéria
Demeter Panni, bár elszakadt Marosvásárhelytől, Kolozsvártól, de a magyar népzenétől nem Fotó: Demeter Izabella

Marosvásárhelyen a Napsugár néptáncegyüttesben táncolt, tízévesen testvérével együtt küldték el szülei egy válaszúti néptánctáborba, ott szerette meg a népdalokat és a néptáncot. Egyetemistaként Kolozsváron az Ördögtérgye néptáncegyüttest erősítette. Az egyetem elvégzése után fél évre ment ösztöndíjjal külföldre és ott is ragadt. Immár tíz éve él Brüsszelben, két kisgyermek édesanyja.

Bár elszakadt Marosvásárhelytől, Kolozsvártól, de a magyar népzenétől, népdaltól és néptánctól nem.

Cím és zenészek voltak

Demeter Panni mosolyogva meséli, hogy egy szűk éve hajnalban pattant ki az önálló népzenei lemez kiadásának ötlete az agyából, de lehet inkább a lelkéből. Már legalább tíz éve foglalkoztatta ez az gondolat, az önálló lemez elkészítése, de akkor hajnalban már a lemez címe is megfogalmazódott, valamint az is, hogy kik fognak zenélni rajta. 

„Az a címe, hogy 2 út, mert Kolozsvárról két nagy útról lehet elindulni: Kalotaszeg irányába és a Mezőség fele. Nekem ez a két kedvenc népzenei tájegységem, ezekben érzem magam a legotthonosabban. Személyes életem is két irányba indulhatott, Kolozsváron tanultam a zeneakadémián oboa szakon, és egy ösztöndíjjal mentem el Belgiumba, így indultam el Nyugatra. Bár csak fél évre terveztem, de ottmaradtam, ott végeztem el a  mesteri képzést is. A másik út az itthonmaradás lett volna, akkor azért is választottam csak fél évre az ösztöndíjat, mert Kolozsvárt nagyon szerettem a zeneakadémiával, a klasszikus zenével, valamint a népzenével és néptánccal együtt.

Az én népdalénekes utam a mezőségi Válaszútról indult el. Később egy évtizeden át visszatérő oktatóként vettem részt a válaszúti és a kalotaszentkirályi népzene- és néptánctáborokban. Tanítottam Kallós Zoli bácsival, tanultam a még élő utolsó nagy nótafáktól, Erdély és a Kárpát-medence legjobb muzsikusaival énekeltem.”

Lelkesen és örömmel mesél a megjelent lemezéről Fotó: Haáz Vince

Két út, két tájegység

Az októberben online megjelent lemez felén kalotaszegi népzene, felén mezőségi népzene van. Demeter Panni lelkesen meséli, hogy számára nagyon fontos és értékes, hogy szerepel a lemezen a most élő leghíresebb adatközlő hagyományőrző prímás Kalotaszegről ifj. Fodor Sándor Neti és Varga István Kiscsipás és Mezőségről a magyarpalatkai Codoba Florin és fiai: Florinel, aki hegedűs és Marius, aki brácsázik.

„Ez igazi motiváció volt, amikor elhatároztam, hogy készítem a lemezt, hogy most még mindezeket az adatközlő zenészeket meg tudtam hívni zenélni. Rajtuk kívül kedves kolozsvári zenész barátaim szerepelnek: hegedül Tókos Csongor Attila, ő diáktársam volt  a zeneakadémián, Bálint Zsombor brácsázik, ők ketten a Tókos zenekar tagjai, nagy és kisbőgőn játszik Dénes Károly, ők kísérnek az adatközlő zenészek mellett.”

Mint Panni meséli, az önálló lemez ötletét rengeteg munka követte, hiszen ki kellett választani azokat a dalokat, amelyeket elénekel. Úgy válogatott, hogy legyenek közöttük újdonságok és slágerek is. „Tudtam, hogy mi lesz a címe, és kikkel akarok zenélni, azt is tudtam, hogy melyik falvakból választok énekeket. De a dalok kiválasztása hosszas esti és éjszakai munka volt. Nehéz találni újat, mert a néptáncmozgalom most divatos is, élő is, nagyon sok mindent használnak. De fantasztikus gyűjtések vannak, a magyarországi Zenetudományi  Intézet honlapján találunk akár száz éves gyűjtéseket is digitalizálva, Bartók gyűjtéseit is. Ezeket bárki megkeresheti és meghallgathatja.  Próbáltam olyan énekek felvételeit megkeresni, amelyeket még sohasem hallottam. Találtam ismert énekeket is, amelyeknek más volt a dallamuk vagy kicsit más a szövegük.”

Ahogy a népdalban, úgy előtte is két út állt Fotó: Demeter Izabella

Demeter Panni arról is mesélt, hogy fontos volt számára, hogy olyan zenét és népdalokat válasszon ki, amelyekre táncolni is tud, ismeri a táncrendet. Mint megtudtuk, van egy nagyon különleges mezőszopori román anyag a lemez közepén, amely egy kis váltásnak számít a két tájegység között. „Egy teljesen román anyag, egy ínyencség a táncházas, néptáncos világban. Ezt is volt szerencsém megtanulni és táncolni, egy izgalmas és nehéz táncosanyag. Számomra fontos volt, olyan népdalokat választani, amire táncolni tudok, mert így tudom hitelesen előadni.”

Múltat és jövőt összeköt

Demeter Panni arról is beszélt, hogy személyes motivációja  volt, hogy nekifogott az első önálló lemez kiadásának. „Tíz éve nem lakom itthon, és bár tanítok, van gyermeknéptánc csoportom Brüsszelben, és népi baba-mama foglalkozást is tartok, valamint felnőtt népdalos éneklést is szervezek, de nem vagyok aktív népdalénekes, nincsenek fellépéseim. Szerettem volna hátrahagyni valamit abból, amit annyira szeretek s tudok. Tisztelgés ez az őseim előtt, nagyszüleim előtt, mert nagyszüleim már annak idején is tudták a népdalok és néptánc értékét, kisgyermekként is próbáltak minket a népdalok szeretetével megfertőzni. Szüleimnek is hálás vagyok, akik először elküldtek Kallós Zoltán válaszúti gyerektáborába. Nekik is szerettem volna a lemezzel meghálálni ezt, de a saját gyermekeimnek , unokáimnak is örökségként megőrizni, hátrahagyni a népdalokat, népzenét.”

Október közepén jelent meg egyelőre online a lemez, az iTunes-on és a Spotify-on meg lehet hallgatni, de reméli, hogy kézzelfogható CD-lemez formájában is sikerül majd kiadni.

A lemez elkészítési költségeiben a családja támogatta, ők örültek és támogatták, a szülei és a testvére. Lehetett volna várni, amíg pályázati támogatást is kap esetleg, de nem akart várni, úgy érezte, hogy kerek egész és megvalósítható az ötlet,  a pandémia utolsó hullámában a muzsikosuk sem voltak annyira elfoglaltak még. Idén húsvétban vették fel a zenei anyagot, most októbertől lehet meghallgatni, és elkezdődött a népszerűsítése. Erdélyben Kolozsváron fogják elsőként bemutatni a lemez anyagát, november 8-án, kedden, 21 órától a Heltai Kávézóban. Ott lesznek a zenészek, akik a koncert utáni táncházban is húzzák majd a talpalávalót.

Élő a népzene és a néptánc

Demeter Panni arról is mesélt, hogy milyen nagy örömmel tapasztalja, hogy mennyire élő a magyar néptánc és népdal Brüsszelben is, ahol több ezer magyar él, ott is nagy az igény a magyar nyelvű foglalkozásokra, táncházra, népdaloktatásra. Az ott élők megragadják a lehetőséget, hogy gyermekeik, de ők is népzenés, néptáncos foglalkozásokra járjanak. De itthon, Erdélyben is rengetegen fektetnek kemény munkát az oktatásba, olyan helyeken is tanítanak,  ahol már  kihalt az élő néphagyomány, újratanítják a népdalokat és néptáncot a felnőtteket és megtanítják a gyermekeknek.

Demeter Panni nemrég Brüsszelben énekelt Fotó: Demeter Panni saját archívuma

„Egyrészt divatos is, ez jó dolog, mert nem kell szégyelljék a mai fiatalok, kamaszok, hogy néptáncolnak, hanem ez egy vagány dolog. De több olyan felnőttel is találkoztam, akik azt mondták, hogy bár most 35 évesek, és a fiatalságukból kimaradt a néptánc és a népdal, de most szeretnék bepótolni. Visszafordulás tapasztalható az alapjainkhoz, gyökereinkhez. Egyértelműen van jövője a magyar néptáncnak és népdalnak.”
0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.