Kezdődik az UTE Fest!

Liget 2019. november 19., 15:31

Az Armin Petras rendezte, Kurázsi mama és gyermekei bemutató előadásával veszi kezdetét kedden este az Európai Színházi Unió 18. fesztiválja, a Kolozsvári Állami Magyar Színház szervezésében. A rangos eseményre tizenegy év szünet után kerül újra sor.

Kurázsi mama és gyermekei Armin Petras rendezésében Fotó: Biró István

A november végéig tartó színházi seregszemlén Olaszországból, Szerbiából, Csehországból, Portugáliából, Magyarországról, Luxemburgból, Romániából, Görögországból, Bulgáriából, Oroszországból és Németországból érkező színházak előadásai láthatók – adja hírül a kolozsvári színház. Kedden este hét órától a színház nagytermében Armin Petras rendezésében, a Kurázsi mama és gyermekei bemutató előadást láthatja a nagyérdemű.

„A Kurázsi mama egy egyedülálló nő életéről szól, aki markotányosnőként járja végig a 17. század harmincéves háborúját, gyermekeivel együtt. A háború biztosítja számára a megélhetést, ugyanakkor elveszi tőle mindhárom gyermekét. Kurázsi mama nem változik: nem tanul semmiből, nem bán meg semmit. Mindig képes továbbmenni. Brecht és Dessau darabja nagy tragikomikus ballada az élet értelmetlenségéről és az életörömről, ami nehéz időkben sem szűnik meg. Mert énekelni, táncolni és szeretni akkor is kell, ha minden összeomlik. A továbblépés szakadatlan lendülete pedig azt is jelenti, hogy minden úgy marad, ahogy volt” – jegyzi meg Armin Petras.

Jordan Tannahill fiatal kanadai drámaíró Concord Floral című drámáját Kolozsváron csakúgy, mint a többi négy európai városban, egy kizárólag digitális bennszülöttekből álló, válogatott diákcsapat ad elő Fotó: Biró István

Szerdán, november 20-án, a színház stúdiótermében Jordan Tannahill Concord Floral című darabja, Sinkó Ferenc rendezésében 17 órától tekinthető meg.

A Digital Natives (Digitális bennszülöttek) az Európai Színházi Unió (UTE) által több tagszínházat tömörítő nemzetközi színházi projekt, amelyben a különböző generációjú alkotók lehetőséget, teret és időt kapnak az egymás iránti őszinte, előítéletektől mentes kíváncsiság megélésére. Ennek kapaszkodója Jordan Tannahill, fiatal kanadai drámaíró Concord Floral című drámája, melyet Kolozsváron csakúgy, mint a többi négy európai városban, egy kizárólag digitális bennszülöttekből álló, válogatott diákcsapat ad elő. Mindannyian – alkotók, előadók és nézők – olyan színházi élmény részesei lehetnek, amelyben a generációk közti különbségek elmosódnak, közös dimenzióba kerül fiatal és felnőtt, szülő és gyermek. Az előadás olyan általános érvényű témákat boncolgat, mint a bűntudat, szexualitás, meggondolatlan gesztusaink visszavonhatatlan következményei, az elkerülhetetlen közösségi létben rejlő magány, s teszi mindezt ennek a különleges generációnak a szemszögéből.

Az istenek korában – Odüsszeusz cipésze Fotó: Masiar Pasquali

20 órától a nagyteremben az olaszországi Piccolo Teatro di Milano Marco Paolini és Francesco Niccolini Nel tempo degli dèi – Il calzolaio di’Ulisse (Az istenek korában – Odüsszeusz cipésze) című előadása látható.

„Manapság hány, és mindenekelőtt milyen istenekkel kell szembenéznünk? Nyilvánvalóan nem egy hívő megkérdőjelezhetetlen meggyőződésére utalok, hanem azoknak az embereknek az ésszerű kétségeire, akik figyelembe véve az életüket, meghökkenve és kiábrándulva gondolnak az emberiség által ajánlott száguldásra. A hosszú élet lehetőségére, a mentális és fizikai javulás lehetőségére, a betegségekkel szembeni ellenállás lehetőségére stb. Embernek maradni túlságosan egyszerű és kiüresedett szlogennek tűnik, túlságosan nosztalgikus és megnyugtató, amikor járható út lehet félistenné válni, legalábbis a világ legszerencsésebbjei számára. Számomra Odüsszeusz olyan ember, aki sokat tud az istenekről, és amikor a halhatatlanság szirénjeivel szembesül, tudja, hogyan kell megtalálnia az akaratot, hogy ellenálljon” – mondja Marco Paolini,  az előadás főszereplője.

A UTE Fest részletes programja, valamint az előadásokról további információk a www.utefestcluj-huntheater.ro oldalon érhetők el.

0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat