Kubuk: közösségépítés a társasjátékokon keresztül

Tamás Attila 2023. március 11., 13:15 utolsó módosítás: 2023. március 11., 14:36

Elképesztő mennyiségű és minőségű társasjáték vált elérhetővé az elmúlt években, ráadásul a magyar fordításoknak és az ezeket forgalmazó vállalkozásoknak köszönhetően, nálunk is rendkívül könnyen és rövid idő alatt beszerezhetőek. Ehhez kapcsolódóan egyre népszerűbbek a társasjáték-estek is, amik sokszor már túlmutatnak a baráti társaságokon, sok helyen már igazi társasozós közösségek is kialakultak. Ilyen társasozós közösségépítő kezdeményezés a nemrég létrejött Kubuk is, amelynek kezdeményezőivel beszélgettünk.

Kubuk: közösségépítés a társasjátékokon keresztül
galéria
Fotó: Kubuk/Facebook

Három fiatal lány – Danikó Angyalka, Molnár Krisztina és Rákossy Ágnes – akikben közös a társasjátékok iránti érdeklődés, néhány hónapja gondoltak egy nagyot, hogy az általuk, főként Kolozsváron tartott játékesteket, és a játékok népszerűsítését magasabb szintre emelhetnék, és akár ezzel foglalkozó vállalkozásba is kezdenének.

Ebből lett az azóta egyre ismertebbé váló Kubuk, ami azon túl, hogy egy társasjátékos közösség, a kezdeményezői már egyre szélesebb körben terjeszkednek:

ha kell játékesteket szerveznek Erdély különböző településein, ha pedig arra van igény, akkor társasokat lehet tőlük kölcsönözni csapatépítőkre, hétvégi baráti kikapcsolódásokra.

Fotó: Kubuk/Facebook

Ha pedig nem ismerjük valamelyik népszerű és komplex játék szabályait, Angyalka, Kriszta és Ágnes türelmesen magyarázzák el, illetve

ajánlani is tudnak különböző társasokat adott játékosszám és tervezett játékest vagy csapatépítő függvényében.

Érdemes tehát hozzájuk fordulni, ha társasjátékozásra lenne igény, de nem tudjuk, hogy miként, és mivel érdemes egy-egy ilyen – több embert megmozgató – eseményt megszervezni.

Fotó: Kubuk/Facebook

„A Kubuk egy társasjátékok köré épülő kezdő vállalkozás, aminek az ötlete tavaly novemberben körvonalazódott. Jelenleg elsődleges tevékenységünk a játékestek szervezése (Kolozsváron heti rendszerességgel, állandó jelleggel), de más településekre is tudjuk vinni a játékainkat, ami már

egy közel 200 tételes gyűjtemény, és amit folyamatosan bővítünk és frissítünk az újonnan piacra kerülő darabokkal.

Csapatépítőket is vállalunk, emellett célunk idén nyáron, hogy fesztiválokra is eljussunk, ahol a társasjátékokkal napközbeni programokat, hasznos elfoglaltságot tudunk kínálni a fesztiválozóknak. Természetesen be is szerezhetik tőlünk a játékokat az érdeklődők” – ismertette a Kubuk lényegét, tevékenységét és rövidtávú célkitűzéseit Molnár Kriszta.

Fotó: Kubuk/Facebook

„Mi a modern társasjátékokat népszerűsítjük, amiknek többsége az elmúlt években jelent meg, és egyre nagyobb népszerűségnek örülnek hazai körökben is. A szolgáltatásainkat személyre tudjuk szabni, a játékestjeink pedig amiatt különlegesek, hogy ajánlunk is játékokat (létszámot, tapasztalatokat, érdeklődést stb. figyelembe véve), és

helyben meg is tanítjuk, hogy kell játszani velük, hiszen olyan játékokat viszünk magunkkal, amiket mi is ismerünk, és amiknek elmagyarázása nem igényel hosszabb időt 10-20 percnél”

– avatott be Kriszta.

Fotó: Kubuk/Facebook

Rákossy Ágnes elmondta, hogy a Kubuk ötlete abból indult, hogy amikor különböző alkalmakra vittek társasjátékokat, akkor az emberek szívesen játszottak, de egyébként

szabálymagyarázás nélkül kevesen próbálnak ki új játékokat.

Fotó: Kubuk/Facebook

„Sokakat rá tudtunk venni arra, hogy játsszanak, és ekkor gondoltunk arra, hogy ezt akár egyfajta szolgáltatásként is lehetne csinálni. Kapóra jött a Kreatív Kolozsvár mentorprogramja, ami szakmailag sokat segített a vállalkozásunk alapjainak a lefektetésében – részletezte Ágnes. Molnár Kriszta hozzátette, hogy

az egy hónapig tartó mentorprogramban kibontották a kezdeti ötleteket, és sok más dolog mellett például üzleti tervet készítettek, valamint rövid piackutatást végeztek.

Fotó: Kubuk/Facebook

„Egy olyan nevet akartunk a vállalkozásunknak, ami

rövid, frappáns, nagyon könnyen megjegyezhető, nem nyelvfüggő és hallás után is érthető. Így esett a választásunk a Kubukra, aminek egyébként nincs konkrét jelentése.

Ezzel vagyunk jelen a közösségi médiában is, a játékkészletünket pedig #kubukkupacnak hívjuk.” – ezt már Danikó Angyalka mesélte. Hozzátette: bár jelen pillanatban a magyar közösségre fókuszálnak, ha lesz igény rá, szívesen nyitnak a románajkú közösség felé is.

Fotó: Kubuk/Facebook

„Amellett, hogy a társasjátékok népszerűsítése a célunk, közösséget is formálunk, hiszen például az egyetemisták körében népszerűnek bizonyulnak a játékestjeink.

Jó látni, hogy vannak emberek, akik akár egyedül is, de veszik a bátorságot és eljönnek egyre, később pedig azt látjuk, hogy már a világ legtermészetesebb dolgaként ülnek le egy asztaltársasághoz, és már közös ismerősökként, barátokként játszanak”

– részletezte Angyalka.

Fotó: Kubuk/Facebook

„Szeretnénk egy olyan közeget kialakítani úgy a személyes, mint a közösségi médiás jelenlétünkkel, ahová jó tartozni, illetve kapcsolatba lehet lépni egymással, tanácsokat lehet kérni a társasjátékok kapcsán, és minél több társasjátékos alkalmat lehet szervezni az igények függvényében” – tette hozzá Ágnes.

Hosszútávú terveikről beszélve Molnár Kriszta azt is elmondta, hogy szeretnének egy társasjátékos előfizetéses szolgáltatást is indítani, ahol a Netflix-modelljéhez hasonlóan

bizonyos havidíj ellenében lehetne tőlük társasjátékokat kölcsönözni, a játékok pedig bizonyos időközönként cserélődnének az előfizetés ideje alatt.

Fotó: Kubuk/Facebook

„Ez azért is jó, mert vannak komplex, emiatt sokba kerülő társasjátékok, amikre az ember nem biztos, hogy szívesen áldozna pénzt, de a kikölcsönzés révén kipróbálhatja, és eldöntheti, hogy tetszik-e neki, illetve áldozna-e pénzt rá.

Azt tapasztaljuk ugyanis, hogy sokan több társasjátékot is megvásárolnak, de azok néhány alkalom után évekig porosodnak a polcokon”

– osztotta meg tapasztalatait Ágnes.

Fotó: Kubuk/Facebook

A Kubuk egyébként a közeljövőben Székelyudvarhelyen is „bemutatkozik” ugyanis becsatlakoztak a Székelyudvarhelyi Polgármesteri Hivatal által szervezett Játék éve programsorozatba, aminek részeként március 25-én és 26-án szombaton és vasárnap társasjáték-hétvégét tartanak a székelyudvarhelyi Művelődési Házban.

„A cél a társasjátékozás népszerűsítése, de a tervek szerint egy versennyel is motiváljuk majd az érdeklődőket. Ez nem ilyen ki jobb a másiknál-típusú vetélkedő lesz, hanem úgy képzeltük el, hogy

amennyiben valaki minél aktívabban vesz részt a társasjátékos foglalkozásokon, úgy díjat is nyerhet a végén”

– avattak be a Kubuk alapítói.

Az események részletei, valamint egyéb társasjátékos tartalmak megtalálhatóak a Kubuk Facebook- és Instagram-oldalán.

Fotó: Kubuk/Facebook

1 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.