Kultúrkocsma a művelődési házban: erősödő kulturális jelleg a Livingben

Gergely Imre 2021. február 03., 18:53 utolsó módosítás: 2021. február 04., 12:34

A gyergyószentmiklósi művelődési házban működő YourLivingRoom elmúlt 12 éve alatt fogalommá vált a városban megforduló művészetkedvelők körében, és persze egy törzsközönsége is kialakult az évek alatt. A járványhelyzet ugyan itt is keresztbe tett a kulturális rendezvényeknek, de új ötletekben nincs hiány.

Kultúrkocsma a művelődési házban: erősödő kulturális jelleg a Livingben
galéria
Fodor Alain Leonard ismét nyüzsgő kulturális helyszínként működtetné színházbüféként is regnáló létesítményét Fotó: Gergely Imre

„Szórakozóhelyből nem volt hiány 2008-ban sem, de hiányzott egy olyan hely, ahol filmklub, bábelőadás, dzsesszkoncert és hasonló események is helyet kaphattak volna, vagyis oldottabb körülmények között lehetett volna kulturális élményekhez jutni. Ennek a gondolatnak az alapján volt létrehozva a klubhelyiség. A helyiség akkor kihasználatlanul állt, és miután a Művelődési Ház a klubnyitásba belelegyezett, alkalmanként havonta egy-egy klubesttel elindult a történet” – idézi fel Fodor Alain Leonard, a Living néven közkedveltté vált szórakozóhely vezetője.

A havi alkalmakhoz szervezett buliknak is igyekeztek valamilyen közérdekű jelleget kapcsolni, például a helyi kutyamenhelynek gyűjtöttek támogatást, vagy egy fogyatékosokat támogató szervezetet segítették a bevétellel, hogy az egy fürdőszobát újíthasson fel. Nagyon hamar egyértelművé vált azonban, hogy az igény jóval nagyobb lenne nem csak alkalmi rendezvényekre, de rendszeresen nyitva tartó kultúrkocsmának is lenne közönsége. Ez találkozott az az épületbe költöző Figura Stúdió Színház elképzelésével is, és így lett a Livingből egyben színházbüfé is.

Helyszíne lett a saját rendezvények mellett a Figura által szervezett eseményeknek, felolvasószínházi produkcióknak, közönségtalálkozóknak és hasonlóknak is. Az járvány nyilván ezeknek sem kedvezett, de amint lehet, ismét kulturális rendezvényekkel telik meg a helyiség.

Fodor Alain Leonard sokakkal együtt bízik abban, hogy márciusra enyhülnek majd a járványügyi korlátozások, és ekkor egy felolvasószínházi sorozat indul útjára.

Az elképzelés szerint színészek és színjátszás iránt érdeklődő fiatalok olvasnak majd fel erdélyi alkotók színpadra még nem került műveit. A terv szerint az első a Figura Stúdió Színház művésze, Moșu Norbert László új darabja lesz, ő egyébként az ötletgazdája is ennek az új színházi kísérletnek. Nem titkolt szándék, hogy ha a felolvasás sikert hoz, később színpadon is előadják a darabokat.

A képzőművészet is itthon van a YourLivingRoom-ban, januárban – igaz az érvényben lévő szabályok miatt korlátozott közönséggel – már megszervezték a Szabad művészet 3 címet kapott eseményt. A 3-as szám arra utalt, hogy ennek már volt két korábbi alkalma, és ennek lényege, hogy bevonják a közönséget a közös alkotásba. Kolumbán Barna Csongor grafikus, festő adott lehetőséget bárkinek, hogy létrehozzon valamilyen művet a fehér papíron, amit majd tovább gazdagítva közös alkotássá fejleszt. Az alkotásokat nyilván a Livingben állítják ki, ahogy a korábbi két esemény után is történt.

Események a Livingben: a korlátozások lejárására várnak az újrainduláshoz Fotó: Kolozsi Borsos Gábor

Gyergyószentmiklós egyre inkább hírnevet szerez zenészei révén, és persze ehhez is köze van a helynek, amellett, hogy teret adott a fellépésekre a még útjuk elején járó Bagossy Brothers Company, a No Sugar, vagy a 4S Street számára (hogy csak az ismertebbeket említsük), a zenészek azóta is visszatérő fellépők, a nyáron random jam-re, vagyis közös zenélésre hívták a közönséget. Valaki belekezdett egy-egy dallamba, és ebbe sokan bekapcsolódtak, fiatal vagy érettebb tehetségek is – emlékeztet Fodor, megjegyezve, hogy hasonlókra mindenképpen sor kerül még terveik szerint.

A kulturális helyszín jelleg megerősítését domborítja ki az a három évre szóló tevékenységi terv is, amit nemrégiben állított össze partnerszervezetekkel közösen:

színházi estek, filmklub, slam poetry versenyek szervezése is az elképzelések között van az Ifitéka ifjúsági irodával, a Figurával és másokkal közösen, de a városban működő irodalmi köröket is hívják. Csak már legyen vége a korlátozásoknak... – teszi hozzá Fodor Alain Leonard.

0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.