Laczkó Vass Róbert: a vers nem önmagának való „néma irodalom”

Liget 2021. november 15., 13:05

Laczkó Vass Róbert egyidőben színművész, operaénekes, költő és verselőadó. Szerinte az alkotó csak akkor tud érvényes gondolatokat megfogalmazni a világról, ha őszinte. Valami furcsa, belső késztetés kell ahhoz, hogy egy színész olyasmivel rukkoljon elő a színpadon, amit mások legszívesebben eltakarnak. A művésszel az Előretolt Helyőrség novemberi lapszámában olvashatnak interjút.

Laczkó Vass Róbert: a vers nem önmagának való „néma irodalom”
galéria
Minden verset, amit papírra vet, általában fennhangon is vissza szokta olvasni Fotó: Gönczy Tamás

Laczkó Vass Róbert 1976-ban született Gyergyóremetén. Színész, énekes, a Kolozsvári Állami Magyar Színház társulatának tagja és a Kolozsvári Magyar Opera munkatársa. Székelyudvarhelyen járt gimnáziumba, majd Kolozsváron diplomázott Csíky András Kossuth-díjas színművész és Keresztes Attila rendező osztályában. Nyolc éven át volt a Babeş-Bolyai Tudományegyetem tanársegédje, ahol beszédtechnikát oktatott. Verset és publicisztikát közöl, a kolozsvári Exit Kiadó gondozásában eddig négy verseskötete jelent meg. Közreműködött két játékfilm, több televíziós műsor, dokumentum-, portré- és fikciós film készítésében. Állandó fotósorozata van a Keresztény Szó című kulturális havilapban.

Zenész barátaival közösen az elmúlt években tíz előadóestet vitt színre és játszott Kolozsvártól Beregszászig, Székelyudvarhelytől Budapestig.

2019-ben az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület a Gr. Bánffy Miklós-díjjal tüntette ki, 2018-ban megkapta a Keresztény Szó Nívódíját.

Arra a kérdésre, hogy hogyan teszteli a saját verseit, elmondta, minden verset, amit papírra vet, általában fennhangon is vissza szokta olvasni.

Szakmai ártalom: elsősorban előadó vagyok, és az a kényszerképzetem, hogy egy szöveg akkor kezd kiteljesedni, ha már szívesen meg is hallgatnám. A vers nem önmagának való «néma irodalom», és nem gondolom, hogy papíron van a legjobb helyen.

A lírai vagy lírai jegyeket is mutató epikus műfajok – például a balladák – fennhangon, előadva sokkal élményszerűbben hatnak. Mégiscsak igaza volt Kányádi Sándornak, amikor azt mondta, hogy «a vers az, amit mondani kell».”

A teljes interjút az erdélyi Előretolt Helyőrség irodalmi-kulturális lap legújabb számában olvashatják.

0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.