Mélypontok és magasságok: merre tovább, Ineffable?

Péter Beáta 2024. május 31., 21:41

Változott a zenekar felállása, új dalokon és terveken dolgoznak, és folytatódik az együttműködés Al Di Meolával – derült ki, amikor arról beszélgettünk Bodó Istvánnal, az Ineffable menedzserével, hogy jelenleg mi történik a zenekar háza táján.

Mélypontok és magasságok: merre tovább, Ineffable?
galéria
Bodó István a Csíki Moziban hallgatta meg Al Di Meola Szereceán Tihamér által kevert dalát Fotó: Péter Beáta

A Csíki Moziban találkozom Bodó Istvánnal, az Ineffable zenekar menedzserével, hogy az elmúlt bő fél évben történtekről beszélgessünk. Érdekel ugyanis, hogy a tavaly ősszel a nem túl jól végződő bukaresti koncert után, hogyan és merre léptek tovább, mi történt a zenekar életében.

„Elhagyhatta a kórházat Al Di Meola, aki a szeptember végén Bukarestben tartott fellépése közben lett rosszul. A székelyföldi Forfun Egyesület által szervezett koncerten előzenekarként a csíkszeredai Ineffable játszott, és noha nem valósult meg, hogy közönség előtt is együtt lépjenek színpadra a fúziós jazz egyik legismertebb gitárosával, nagy élmény volt számukra az Al Di Meolával való találkozás, a közös próba, és már a további együttműködést tervezik. De elsősorban annak örvendenek, hogy a zenész jól van” – írtuk tavaly ősszel, amelyben a zenekar vezetője, Szereceán Tihamér és a menedzser számoltak be részletesen az eseményekről.

A koncert után a zenekar tagjai visszatértek azokba a városokba, országokba, ahol jelenleg élnek, és ahol a tanulmányaikat folytatják. Október végén már új dallal és videóklippel jelentkeztek.

A fell in love klip érdekessége, hogy négyen, négy országban vették fel (Magyarország, Románia, Hollandia és Svédország), és úgy vágták össze. Azt követően még három videóklippel örvendeztették meg a rajongókat. Az I Want You Back Barabás Lőrinccel közösen készült, a Bagossy Brothers Company dala, a Csobban az éjben mindenki feldolgozásához pedig egy animációt álmodtak és készítettek.

Felléptek az M2 Petőfi TV Akusztik műsorában az A38-as hajón, felléptek a Random Trip pécsi jótékonysági koncertjén, valamint az előszilveszteri koncertjén a Várkert Bazárban.

Al Di Meola és Szereceán Osszián a bukaresti koncert előtt Fotó: Bodó István


Márciusban azonban sajnálatos hírt jelentettek be a zenekar oldalán:

Szeretnénk tájékoztatni Önöket, hogy az Ineffable és énekesnőnk, Regián Réka Kata útjai sajnos elválnak. Nagyon hálásan köszönjük Rékatának az odaadó munkáját és a zenekarhoz való közreműködését. Mindannyian szívből kívánunk neki sok sikert és boldogságot a jövőbeni projektjeihez!”

Bodó István erre reagálva elmondta, egy ideje felszínre jött egy olyan, hogy a zenekari tagok közül nem mindenki egyformán látja a jövőt – ami normális. „Kikerültek a csíkszeredai kis burokból, mindenkit egyre több hatás ér és másképp kezdik látni a jövőt. Ezért felszínre jött, hogy nem egyforma a vízió a zenekarral kapcsolatban. Hallottam már szóbeszédeket ezzel kapcsolatban, de nem én kezdeményeztem ezt. Minden év végén szoktunk tartani egy kielemző megbeszélést, hogy mennyi bevételünk volt, milyen költség, mi volt jó, mi nem, mit valósítottunk meg, vagy mit nem sikerült, mit kell megerősíteni.

Legutóbb azt láttuk, hogy eltelt egy év, és bizonyos dolgokon nem sikerült változtatni, ezért úgy döntöttünk, hogy elválnak útjaink. Ez egy kicsit visszafogja koncertileg a zenekart, viszont lehetőséget ad arra, hogy a régi tervünket, a hangutómunkás stúdió felállítását megvalósítsuk.

Mindenki tudja, hogy csak zenélésből nehéz megélni, és mindenki mellette valamit csinált. Nagyon sok zenekarban látom, hogy koncerteznek, de mindenki fut a saját megélhetése után, és azt találtam ki, hogy ne essen szét itt nálunk a dolog, koncentráltan próbálok valamit összerakni, és hogy uborkaszezonban csináljunk hangutómunkákat. Ebbe belefér mindennemű hang, zene, reklámspot, filmzeneírás, bármilyen hanganyag mixelése, masterelése.”
A zenekar menedzsere arra is kitért, hogy Tihamér, a zenekar vezetője a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem elvégzése után beiratkozott az amszterdami United Pop Academy of Music, Media & Arts intézetbe az Audio Design szakra. Ez egy három éves képzés, amelyet Tihamér másfél év alatt végzett el az egyik legjobb eredménnyel az évfolyamon.

Közös próba a bukaresti koncertet megelőzően. Al Di Meola és Szereceán Tihamér Fotó: Bodó István

„Mivel az Al Di Meolával született kapcsolat mentén elindult egy olyan beszélgetés, hogy Tihamér Amszterdamban tanulmányozta a Dolbyt, tud keverni, így Al Di Meola a megjelenő lemezéről átküldött két számot és összekötött a hangmérnökével, Katsuhiko Naitoval. Ő New Yorkban él, több híresség lemezét mixelte, és vele folyik jelen pillanatban egy szakmai levelezés, egy munkafolyamat. Az első szám el is készült, és mivel Tihamér gyakran megkér, hogy legyek »külső fül«, amikor valami újat csinálnak, most is jelezte, hogy szeretné, ha ezt a Dolby-keverést meghallgatnám valahol. Tudtommal, a környéken csak a Csíki Mozinak van ilyen rendszere, ezért megkértem a mozi vezetőségét, hogy biztosítsanak lehetőséget erre. Ők nagyon nyitottak voltak erre, hiszen nem mindennapi dolog, hogy egy székelyföldi fiatal srác egy világsztár hangmérnökével dolgozhat, és éppen az előadó legújabb lemezén. A dal nagyon jól szól, de többet nem árulhatok el most róla” – magyarázta Bodó István.

A világhírű gitárművész és az Ineffable menedzsere, Bodó István Fotó: Bodó István

Azt is elmondta, az Al Di Meolával folytatott beszélgetések során a gitárművész jelezte, hogy tudja, hogy nem sült el jól a bukaresti koncert és nem tudott a fiatal zenészekkel együtt fellépni, ezért valamikor pótolni szeretné ezt. „Nekünk nincs kapacitásunk Romániában ismét egy ekkora kalandba belevágni – szervezés és anyagi szempontból –, de a meghívásának állunk elébe” – fejtette ki a menedzser. Hozzátette, Al Di Meola engedélyezte azt is, hogy az egyik leghíresebb, a Mediterranean Sundance című számát az Ineffable feldolgozza, ugyanakkor egy másik számon is dolgoznak, amelyet az amszterdami egyetem stúdiójában vettek fel egy rapperrel – ezeket hamarosan ki is adják.

0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.