Megrázó és felemelő: a rosszulléttel végződő Al Di Meola koncert margójára

Péter Beáta 2023. október 05., 15:35 utolsó módosítás: 2023. október 06., 16:50

Elhagyhatta a kórházat Al Di Meola, aki a szeptember végén Bukarestben tartott fellépése közben lett rosszul. A székelyföldi Forfun Egyesület által szervezett koncerten előzenekarként a csíkszeredai Ineffable játszott, és noha nem valósult meg, hogy közönség előtt is együtt lépjenek színpadra a fúziós jazz egyik legismertebb gitárosával, nagy élmény volt számukra az Al Di Meolával való találkozás, a közös próba, és már a további együttműködést tervezik. De elsősorban annak örvendenek, hogy a zenész jól van. Az elmúlt hét izgalmairól, megrázó történéseiről Szereceán Tihamér, a zenekar vezetője és Bodó István menedzser számolt be a Ligetnek.

Megrázó és felemelő: a rosszulléttel végződő Al Di Meola koncert margójára
galéria
Al Di Meola és Szereceán Osszián Fotó: Bodó István

Egy újabb nagy fellépésre készülnek a zenekar tagjai, amely ugyancsak sorsdöntő lehet a karrierjükben – nyilatkozta a Ligetnek Bodó István, az Ineffable zenekar menedzsere, a Forfun Egyesület vezetője a szeptember végén a bukaresti Római Arénában (Arenele Romane) tartott koncert előtt.

Több hónapon át tartó egyeztetés, szervezés, anyagi befektetés és rákészülés után ugyanis végre megvalósult az Ineffable rég dédelgetett álma:

Al Di Meolát fogadhatták a bukaresti Római Arénában, ahol a fiatal formáció előzenekarként lépett színpadra, és az előzetes egyeztetések alapján pedig egy dalt közösen is előadtak volna a világhírű gitárossal és zenésztársaival.

Az élet azonban átírta a terveket – amint erről a hazai és nemzetközi sajtó is hírt adott – az ismert zenész a koncert vége felé rosszul lett, szívinfarktussal szállították kórházba, ahol sztentbeültetést végeztek rajta.

Al Di Meola és Szereceán Tihamér Fotó: Bodó István

„Al Di Meola egy négy fős stábbal érkezett Bukarestbe, a két zenésztársával, Sergio Martinez Diazzal és Paolo Alfonsinivel, valamint Roberttel, a hangmérnökkel és Shannonnal, a turnémenedzserrel. Törökországból jöttek repülővel, én magam is kimentem a reptérre fogadni őket, majd elkísértem őket a szállodába. Másnap, a koncert napján tíz órára mentünk a helyszínre, kezdtük összeszerelni a cuccokat, felraktuk a mi hangszereinket is, közben elmentem Shannonért és Roberttért, majd a zenekarért, és végül Al Di Meoláért.

Elkezdtek hangolni, majd nagy meglepetésemre Al Di Meola azt mondta, hogy ha már ott van minden, muszáj közösen elpróbálni a Mediterranean Sundance című, egyik leghíresebb számát – amelyre a koncerten felhívta volna az Ineffablet. Elkezdődött a próba, a dobosnak nagyon megtetszett az Ineffable egyik száma, és kérte, ha lehet, a koncerten beszállna ő is erre a dalra. Ez végül nem jött össze, mert később értek vissza délután, és már zajlott a koncertünk”

– elevenítette fel Bodó István a koncert napjának történéseit.

Közel egy órán át próbáltak együtt Fotó: Bodó István

Szereceán Tihamér kiemelte, hogy lenyűgöző volt a hangmérnök felkészültsége és profizmusa, amelyet a beszereléskor tapasztaltak. „Miután megérkezett a dobos és a gitáros – akkor már elkezdtünk izgulni – és kérdezgették, hogy miket játszunk, mi pedig mutattunk nekik a számainkból. Van egy elég nehéz ritmusú dalunk, elkezdtünk jammelni, és a dobos rögtön mondta, hogy ebbe beszállna a koncerten, ezt meg akarja tanulni.

Nagyon bátorítóak voltak, mondták, hogy a közös számnál, amelyet együtt adtunk volna elő, ne foglalkozzunk a harmóniamenetekkel, a lényeg, hogy ritmusban legyünk. Mondták, hogy ne izguljunk, minden rendben lesz, végtelenül kedvesek voltak.

A koncert előtt a backstage-ben Al Di Meola és Bodó István Fotó: Bodó István

Miután megérkezett Al Di Meola, elkezdődött a hangbeállás, majd a közös próba. Al Di Meola próbára tett minket azzal, hogy nem mondta el előre, hogy melyik verziót fogja játszani, a legfontosabb az volt, hogy nézzük a bal lábát, mert mindig üti a ritmust, így azt követtük, illetve egymást figyeltük. Nem próbáltuk végig a számot, mert úgy éreztem, hogy van egy meglepetés ereje ennek a színpadon, ha nem fixálunk le mindent, és ők sem úgy játszák, hogy minden fix. És láttuk, ahogy mosolyog, amikor átlépett egy olyan részre, amiről mi nem tudtunk, de élvezte azt, ahogy próbáljuk lekövetni. Nagyon támogató volt, és nagy élmény volt velük ezt próbálni és játszani. Úgy érzem, hogy helyt álltunk, nyilván nagyon izgultunk, készültünk, hogy hogy fog ez lemenni, és hogy egy világsztárral együtt játszani, mint fiatal zenészek.

Al Di Meola közvetlenül és energiával telten mutatta azokat a dolgokat, amelyek kapcsán azt érezte, hogy hibáztunk. Odahívott, megmutatta, hogy mit játszik, tanított minket, mindenkivel külön dolgozott. Türelmes volt velünk, mintha a saját zenésztársai lennénk, és ez nagyon felemelő érzés volt. Nagyon megtisztelő, hogy tanulhattunk akár egy óra erejéig is egy ilyen nagy zenésztől. Azt mondta, a zene öröm, élvezzük, ez a lényeg”

– sorolta a próbán szerzett élményeit Tihamér.

Fotó: Márton Zoltán / Forrás: Ineffable

A délután folyamán minden ment a maga útján, megérkeztek a biztonsági szolgálat emberei, az egészségügyi-csapat, felállították a kordonokat, hét órakor pedig elkezdték beengedni a közönséget – mesélte a zenekar menedzsere, aki Zeyla Tomlynnel konferálta fel az előzenekart.

A koncert jól sikerült, szerette a közönség.

Bodó István Al Di Meola fellépése előtt barátja, Bagoly Zsolt emlékére ajánlotta a koncertet, hiszen általa ismerte meg annak idején a világhírű gitáros zenéjét.

Fotó: Márton Zoltán / Forrás: Ineffable

„Elkezdődött a koncert, normálisan zajlott minden, én közben járkáltam, figyeltem a közönséget, intéztem ezt-azt. A vége felé, körülbelül egy óra negyven percnél járhatott a koncertidő, írt Shanon, hogy készítsem a zenekart, mert mindjárt következik az utolsó szám. Elindultam a backstage felé, és akkor jött egy üzenet Shanontól, hogy

nagyon gyorsan kér egy orvost, mert Al Di Meola rosszul lett.

Rohantam az elsősegélysátorhoz, de ott már a szolgálatban levő egészségügyi dolgozók szaladtak. Al Di Meola a backstagben le volt fektetve, eszméleténél volt, de mellkasi fájdalmai voltak.

Elsősegélyben részesítették, vizsgálatokat végeztek rajta. A világosító srác gyorsan világítást szervezett, a színpadon a gitáros tartotta a frontot, majd visszament a dobos is, aki lekísérte a színpadról Al Di Meolát, nagy lélekjelenléttel még játszottak egy keveset, majd leállítottuk a koncertet.

Percek alatt történt minden. A közönség megértette, látták, hogy gond van. Közben megérkezett a mentő, mondták, melyik kórházba szállítják. Hamar leszerveztük, hogy ki pakolja össze a színpadot, és mentünk mi is utána a kórházba. Mire megérkeztünk, elvégezték a vizsgálatokat rajta, és már tolták be a műtőbe. Ez háromnegyed tizenkettőkor volt, fél négykor tudtuk meg, hogy minden rendben van, a beavatkozás sikeres volt. A kórházban nagyon támogatóak voltak, nyugtattak, hogy minden rendben lesz, és mondták, hogy ha már meg kellett ennek történnie, a lehető legjobb körülmények között történt, hiszen,

ha repülőn, vagy otthon éri a szívroham, nem lehet tudni, hogy mi lett volna a vége.

Itt rögtön elsősegélyben részesült, és a kórházban hamar be tudtak avatkozni” – mesélte Bodó István.

A közönség Fotó: Márton Zoltán / Forrás: Ineffable

Mint mondta, nagy volt az aggodalom, hogy minden jól alakuljon, nem sokat aludtak azokban a napokban, folyamatosan tartotta a kapcsolatot az amerikai stábbal, és igyekezett intézni mindent, amit szükséges. Pénteken bemehetett meglátogatni, a zenész akkor már jól volt, közel egy órán át beszélgettek, még viccelődött is.

Közben a srácok készítettek egy videóüzenetet neki, azt megmutattam, elérzékenyült. Mondta, hogy hálás a zenekarnak és mindenkinek, aki mellette állt, és hogy ne engedjük el ezt a közös zenélést, jövőre tervezzük újra. Sajnálatos, hogy ez történt, de az események nyomán igazi emberi viszonyok alakultak ki. A zenésztársai is jelezték, hogy szeretnének az Ineffableval együtt dolgozni”

– részletezte a tapasztaltakat.

Fotó: Márton Zoltán / Forrás: Ineffable

Sokkoló volt a hír, amikor a backstage-ben a közös fellépésre várakozva hallották, hogy mi történt – fűzte hozzá Tihamér. „Eléggé megrázott ez a dolog. Mondták a zenészei, hogy vizsgálatokat végeztek rajta egy héttel korábban és mindent rendben találtak. Egészségesen él, minden előjel nélkül érte a szívroham.

Nem is tudtunk arra gondolni, hogy milyen rossz, hogy nem léptünk fel együtt, hanem azon voltunk, hogy ő rendbe jöjjön. Annak nagyon örülünk, hogy a próbán együtt tudtunk vele játszani, az már egy hatalmas élmény volt, és hogy velünk foglalkozott külön-külön, az felbecsülhetetlen.

Megszerettük őt is és a csapatát, reméljük, hogy mihamarabb felépül teljesen. Amellett, hogy nagy zenész, nagyon lélek-ember. Azt hittük, hogy szigorú, de nem, nagyon kedves és melegszívű. Az előzenekari funkció is megtisztelő, de hogy együtt is játszhattunk, felemelő és hihetetlen érzés, egy újabb olyan dolog, amit mérföldkőnek élek meg, és remélem, hogy sikerül egyszer a közönség előtt is együtt előadni ezt a dalt” – összegzett a fiatal zenész.

Zeyla Tomlyn és Bodó István Fotó: Márton Zoltán / Forrás: Ineffable

Zeyla Tomlyn és Regián Réka Kata Fotó: Márton Zoltán / Forrás: Ineffable

Fotó: Márton Zoltán / Forrás: Ineffable

Fotó: Márton Zoltán / Forrás: Ineffable

0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.