Merész vershez merész klip – Pilinszky születésnapjára írt dalt a Role

D. Balázs Ildikó 2021. november 24., 16:02 utolsó módosítás: 2021. november 24., 22:15

Pilinszky mosolyogna, ha látná a csíkszeredai Role zenekar legújabb videóklipjét, ha hallaná Mi mindig itt volt kezdetű versének megzenésített változatát. Legalább is ezt remélik a zenekar tagjai, akik Pilinszky János születésének századik érfordulójára meglepetést terveznek.

Merész vershez merész klip – Pilinszky születésnapjára írt dalt a Role
galéria
Mindannyian izgatottan várják a szombat délutáni premiert. Balról jobbra: Márton Hunor, aki a fénytechnikáért felelt, Gergely-Schmidt Krisztina és Gergely Szilárd, a Sharp Production munkatársai, Ruszuly Ervin táncművész és a Role zenekar Fotó: Veres Nándor

Valami újat, valami rendhagyót,valami különlegeset szeretett volna a Role zenekar és így született meg az a videóklip, amelyt november 27-én, Pilinkszy János születésének századik évfordulóján mutatnak be – számoltak be a sajtónak a zenekar tagjai. „Nem igaz, hogy az utóbbi időben nem jelentek meg új dalaink, nem készítettünk új videóklipet, de ez számunkra különleges, rendhagyó. Egyrészt azért mert egy Pilinszky vers megzenésítéséről és az ebből készült klipről van szó, másrészt mert Pilinszky számomra egy mérföldkő.

Én az elmúlt harminc év alatt nem mertem nekiállni egy Pilinszky-vers megzenésítésének sem, noha rengeteg kedvencem van tőle”

– mondta Nagy Tivadar, a Role zenekar vezetője.

A zenekar tagjaival közösen végül a Mi mindig itt volt kezdetű versre és annak megzenésítésére esett az évforduló kapcsán választás. „Valahol Frank Zappa világához áll talán legközelebb nem zeneileg, hanem kaotikusságát, sokoldalúságát, eklektikusságát tekintve ez a kis dal is. Ráadásul vesszővel végződik, és ez esélyt adott nekünk arra, hogy az énekes rész után még egy hangszeres résszel kipótoljuk. Nehéz volt a zenekarnak betanulni, hiszen sokoldalú műről van szó” – fűzte hozzá.

S mivel a két és fél perces dalt „enyhíteni, szebbé” kívánták tenni, így jött képe a videóklip lehetősége, ám azt is tudták, hogy

ezúttal nem a zenekaron van a hangsúly, hanem Pilinszkyn, és így született meg a táncos produkció ötlete.

Rábukkantak Ruszuly Ervin táncművészre, akinek sikerült táncba ültetni a zenekar elképzeléseit.

A fiatal táncművész szerint formabontó alkotás született, amelyben, noha mindenki hozzáadta a saját igényét, látásmódját, ennek ellenére megvolt a közös találkozási pont. „Látva a kis teasert, érzem, hogy ez egy nagyon minőségi munka lett. Tele van vele a szívem vele” – jegyezte meg.

A munkafolyamat csoda volt – értékelte Nagy Tivadar –, aki szerint is szinte hihetetlen volt a közös munka gördülékenysége. „Olyan klip készül, ami lehet, hogy nem lesz nagy sláger, viszont igényességben valahol a mérce felső határát súrolja, és úgy gondolom, hogy Plilinszky mosolyogna, ha meglátná.

Életünkben először voltunk annyira merészek zeneileg, mint a költő”

– fűzte hozzá.

Sántha Zsuzsa, a zenekar énekese kiemelte, első alkalommal történik meg, hogy olyan dalra született videóklip, amelyet még koncerten nem hallhatott a közönség, sőt ez lesz az első olyan Role-klip, amelyben a zenekar nem jelenik meg. „Csak mozgás, hangulat, fények, tánc – erről szól a klip, s ezért is csupaszítottuk le fekete-fehérre, hogy még erőteljesebbé váljanak a formák, a hangulat” – fogalmazott.

A Sharp Production által készített videóklipet mindannyian nagy izgalommal várják, még az utolsó finomítások vannak hátra a november 27-i videópremier előtt. Pilinszky verse sokféleképpen értelmezhető – hangzott el a szerdai beszélgetésen –, a videóklip a népes stáb közös értelmezése.

Karácsonyi Role-koncert
Idén december 19-ére, advent utolsó vasárnapjára tervezi karácsonyi koncertjét a csíkszeredai Role zenekar. A koncertnek a Szent Ágoston templom ad helyet, ide várják közönségüket közös éneklésre, a karácsonyra való ráhangolódásra.
0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.