N-Jazz: népdalok, jazz és ami még belefér

Péter Beáta 2023. június 15., 21:41

Érzékien feldolgozott népdalok? Íratlan „néper-jazz-fusion”? Improvizációra megszólaló autentikus dallamok? Vagy ezeknek az egyvelege? Az biztos, hogy nehéz beskatulyázni egyetlen zenei stílusba Szilágyi Nóra új zenekarának dalait. Az N-Jazz–projekt kiindulópontja a népdal, de ezen túl bármi belefér. Aki nem hiszi, járjon utána, ugyanis a NyárOn Szereda keretében látható, hallható lesz június 16-án, 16 órától.

N-Jazz: népdalok, jazz és ami még belefér
galéria
Fotó: Forrás: Szilágyi Nóra

Régóta dédelgetett álma Szilágyi Nórának, akit többek között a Csíki Jazz főszervezőjeként, a Mesehetes vagy a Party Cover Band énekesnőjeként és a Csíki Játékszín közönségszervezőjeként is ismerhetünk, hogy

egy olyan zenekart hozzon össze, amelynek repertoárja népdalokon alapul.

Néhány éve már volt kísérlet erre, a tavaly a NyárOn Szereda keretében a csíkszeredai Petőfi kávézóban és az ANT bárban is bemutatkoztak egy-egy koncerttel, ám mostanra állt alakult odáig az N-Jazz néven futó projekt, hogy összeállt egy zenekar, egy repertoár és koncertek is tervben vannak.

Fotó: Forrás: Szilágyi Nóra

„Annakidején, gyerekkoromban – mint ahogy szinte mindenki – népdalokkal kezdtem. Mivel oviskoromban is énekes voltam, a gyerekdalokon kívül a népdalokat is nagyon szerettem énekelni. Egészen addig, hogy középiskolában népdalversenyekre jelentkeztem be, hiszen

abban az időben az volt az egyedüli megmérettetési, megmutatkozási lehetőség ilyen téren, nem volt még másfajta tehetségkutató.

Szatmáron volt a Hajnal akar lenni című népdalverseny, amelyen gyakran részt vettem. Az volt az egyedüli ilyen lehetőség, hogy hasonló érdeklődésű, más városokból, más vidékekről érkezőkkel találkozhattam, nagyon sokféle népdalt megtanultam. Már akkor a kalotaszegi népdalok voltak a kedvenceim, noha lehetett volna a szatmári is, mert akkor ott éltem, szilágysági, mert az apukám odavaló, vagy küküllőmenti, mert az anyukám odavalósi, de a kalotaszegieket szerettem a legjobban, most is azok a kedvenceim.

És a versenyeknek köszönhetően tanultam meg sok mindent a népdalokról, a hajlításokat, azt, hogy hogyan kell énekelni, hogy egy-egy tájegységen hogyan éneklik az adott népdalt. És ez ott maradt a lelkemben”

– elevenítette fel Nóra.

Fotó: Forrás: Szilágyi Nóra

Mint mesélte, később a jazz, a rock és minden egyéb más műfaj került előtérbe.

A Mesehetes zenekarral rajzfilmzenéket dolgoztak fel, a Party Cover Band-el pedig mindenféle más műfajt énekelt, de népdalt nem, ez kicsit háttérbe szorult.

„Sok olyan zenésztársam volt az évek során, akik nagyon szerették a népdalokat, és néha volt ilyen próbálkozás, hogy elénekeljünk egy-egy népdalt a koncerteken kicsit jazzesen, de mindez csak érintőleges volt. De mindig ott volt a fejemben, hogy a népdalokat énekeljek, de nem az autentikus népzenét – hiszen arra ott vannak a szakemberek: a népdalénekesek, népzenészek –, hanem kicsit visszanyúlva a gyökerekhez. És egyszer egy gyerekfesztiválon felléptünk a Mesehetessel Nyárádszentlászlón, ahol a szervező-házigazdák mondták, hogy szeretik a népdalokat, és az egyik kollégámnak a koncert végén eszébe jutott, hogy ha már Nyárád, akkor énekeljük el a Zavaros a Nyárád című dalt, és ott azt leimprovizáltuk.

Annyira tetszett a közönségnek, hogy kértek még egyet, és még egyet. És akkor döntöttük el, hogy ezt kellene folytatni.”

Fotó: Forrás: Szilágyi Nóra

A zenekar össze is állt – nagyrészt a Mesehetes tagjaiból –, és a tavaly a NyárOn Szereda keretében egy kisebb koncerten be is mutatkoztak. Mint mesélték, a zenekar tagjai, a közönség jól fogadta, együtt énekeltek a zenekarral, egy csellóművész pedig, aki szintén ott volt, a koncert végén azt mondta nekik, hogy

noha nem a kedvence a népzene, ebben a projektben szívesen részt venne.

Ezek a visszajelzések is érlelték azt a gondolatot, hogy ezt bizony folytatni kell.

„Próbáljuk úgy összeállítani a repertoárt, hogy olyan népdalok legyenek benne, amelyeket nagyon sokan ismernek, és dúdolgatnak. Ezeket az ismert népdalokat dolgozzuk fel nagyon merészen, próbálunk sokféle zenei stílust belevinni úgy, hogy meglegyen az autentikus formája a dallamnak, de

nem az autentikus népi hangszerekkel kísérjük, hanem gitárral, dobbal, basszusgitárral, fuvolával, kongával.

Nagy szerepet kap az improvizáció, a helyszínen is sokat alakul egy-egy dal. Nem is akarjuk nagyon pontosan leírni a dalok szerkezetét, kötötté tenni saját magunk számára, mert azt szeretnénk, hogy a közönséggel improvizáljunk, ott szülessen meg a koncerten. Nyilván készülünk, de egy részét rábízzuk az adott közönségre és hangulatra. Mindenkinek van egy kedvenc népdala, és

nagyon örülünk annak, ha valakiben egy nagyon szép emléket fel tudunk idézni, esetleg könnyet csalunk a szemébe, előfordul, hogy beénekli valaki az adott szakaszt.

És a fiúk csodás szólóival nagyon jó érzés nekem mindez, megtisztelő velük játszani” – magyarázta Nóra.

Fotó: Forrás: Szilágyi Nóra

Krizbai Imre, a zenekar gitárosa azokat az előadókat sorolta fel, akik inspirálják abban, hogy az N-Jazz milyen irányba is halad: Muzsikás, Makám, Lovász Irén, Sting, The Police. Adorján Tóth Marci, a zenekar bőgőse szerint az általuk játszott dalok „érzékien feldolgozott népdalok, népi világzenekarként ajánlanám magunkat.” Hátszegi Zsolt dobos a zenekar stílusáról röviden annyit mondott, hogy íratlan néper-jazz-fusion. Boldizsár Szabolcs fuvolista, kongás pedig egyszerűen csak arra biztat: meg kell hallgatni!

A zenekar tagjai:
Krizbai Imre - gitár, ének
Hátszegi Zsolt - dobok
Tóth Adorján Marci - basszusgitár.
Boldizsár Szabolcs - fuvola, konga, ének
Nóra Szilágyi - ének és énekeltetés.
0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.