Nem kell a reklám és erőszak: nem tévéznek már a fiatalok

Kádár Hanga 2018. március 16., 16:57

Míg a mai huszon- és harmincévesek gyermekkorában a tévézés ment a házi feladat rovására, az újabb nemzedékek televíziója ma már az internet legnagyobb videómegosztó-portálja, a YouTube. Szakemberrel jártuk körül a témát.

Nem kell a reklám és erőszak: nem tévéznek már a fiatalok
galéria
Kézhezállóbb, számukra élvezetesebb tartalom – ezért preferálják a fiatalok a videómegosztót Fotó: Pexels.com

Glózer Rita, a Pécsi Tudományegyetem Kommunikáció- és Médiatudományi Tanszékének adjunktusa több tanulmányt is készített kollégáival és diákjaival a YouTube-jelenség kapcsán. Egyik felmérésük során kiderült, a fiatalok egyrészt a tévében gyakori reklámok túlzott mértékű jelenléte és a szenzációhajhász, erőszakos tartalmai miatt mellőzik a televíziót. A szakember szerint a tévé már korábban is inkább a közös családi filmnézés, esetleg a sorozatok, sportműsorok megtekintésének médiumaként működött számukra. A másik ok a YouTube-on elérhető tartalmak hétköznapi stílusa, a fiatal generációk számára hasznos tartalmak élvezetes stílusban való közzététele, a közönséghez korban közelálló fiatal vloggerek, azaz videobloggerek stílusa, témái vonzóbbak a fiatalok számára.

Nem szabad figyelmen kívül hagyni a technológia szerepét sem: az okostelefonok használatának elterjedésével a médiafogyasztás számos formája, illetve funkciója – mint a játék, hírolvasás, zenehallgatás, filmnézés – egyetlen eszközbe összpontosult.

A fiatalok tehát nemcsak a médiamanipulációtól szabadulnának, de kényelmesebb is így, hiszen a médiakonvergencia-jelenség elterjedésének köszönhetően az internet elérésére lehetőséget nyújtó okostelefon által gyakorlatilag a zsebünkben hordozzuk kedvenc zenéinket, a napi híreket, a filmnézés lehetőségét és a navigációs segédeszközünket. A technológiának köszönhetően ezek a funkciók egymással összekapcsolt, összehangolt módon működnek.

Sminkpalettától a fakanálig

A YouTube-csatornák rendszeres követői széles témaskálán mozgó videótartalom között válogatnak, hiszen ma már kis- és nagyvállalatok, oktatási és nonprofit szervezetek, politikai pártok, egyházak egyaránt jelen vannak tartalmaikkal, amelyek többnyire tájékoztató, reklám-, marketing- és oktatási célúak. A videómegosztó másik nagy halmazát a professzionális médiacégek, azaz televíziós csatornák, filmkészítő vállalkozások, produkciós cégek képviselik, amelyek szintén promóciós céllal működtetik csatornáikat, és tesznek közzé videós, illetve zenei tartalmakat.

Széles témaskálán mozog a videótartalom Fotó: Pexels.com

Az amatőr és félamatőr tartalom-előállítók, vloggerek alkotják a harmadik nagy csoportot, az ő tartalmaik különösen kedveltek a fiatal korosztályok körében. A vloggerek, youtuberek számos témában és műfajban alkotnak. Ezeket pontos kategóriákba sorolhatjuk: vannak, akik az életstílus égisze alatt divattal, szépségápolással, főzéssel, fitnesz-tanácsokkal foglalkoznak. De hatalmas rajongótáborral rendelkezik a számítógépes, illetve videójátékokkal foglalkozók csoportja is. Ezek tippeket adnak egy-egy karakter fejlesztéséhez vagy éppen bonyolult pálya kiviteléhez az úgynevezett gameplay kategórián belül. Mindezek mellett a technológia újdonságait bemutató, elemző tech-videók, a személyesebb hangvételű vlogok, azaz a csatorna működtetőjének mindennapjairól vagy éppen utazásáról készített felvételek, a többnyire megnevettető célt szolgáló, gyorsan terjedő vírusvideók, a bohókás kihívásokról szóló csatornák és a mindennapi életet megkönnyítő apró-cseprő trükköket a reflektorfénybe állító videók mind külön kategóriát képviselnek.

Kevesebb társadalmi jelentőségű tartalom
„A különböző műfajok népszerűsége összetett kérdés: mást kedvelnek a tinik és mást a huszonévesek, mást a fiúk és mást a lányok, tehát általánosságban nincs értelme feltenni azt a kérdést, melyik a legnépszerűbb.

A kedveltség elérésében nagy szerepet játszik a youtuber személye is, viszont jól követhető, hogy melyek a legtöbb feliratkozóval rendelkező csatornák, illetve a legtöbb összes megtekintéssel rendelkezők. Tehát az sem egyértelmű, hogy miben mérjük a népszerűséget” – magyarázta az egyetemi oktató. A tinédzserek, fiatal felnőttek számára életkori sajátosságukból fakadóan korosztályuk tagjainak véleménye a mérvadó. A videók ugyanakkor olyan hasznos, gyakorlatias tudást osztanak meg – vásárlást, öltözködést, főzést, étkezést, filmipar-, könyvpiacbeli eligazodást tekintve –, amit a fiatalok a mindennapi életben használni tudnak. Nem szabad figyelmen kívül hagyni azt sem, hogy a videók markáns fogyasztási stratégiákat – márkákat, stílusokat – népszerűsítenek gyakran támogatók megbízásából, üzleti alapon. Igaz, a YouTube közönsége elvárja, hogy a felvétel készítője jelezze, ha a videójában felhasznált terméket szponzori alapon mutatja be.

Többféle eszközön elérhető Fotó: Pexels.com

Gyakran terítékre kerülnek általánosabb kulturális, társadalmi jelentőségű témák is, amelynek nívóját és hasznosságát növeli, hogy a videókhoz kapcsolódó hozzászólásokban gyakran vita, diskurzus is kialakul a követők között. Ezek a témák azonban jóval ritkábbak, mint a korábbiakban példázott életstílussal, videójátékokkal, filmekkel foglalkozó vlogok. Glózer Rita szerint a YouTube-on megjelenő, közhasznúnak tekinthető, akár nevelő jellegű anyagok és szórakoztatói céllal készült tartalmak közti arányt nem lehetne relevánsan mérni, hiszen az online térben a tudásátadás és a szórakoztatás szétválaszthatatlanul összefonódik.

Zsebpénz, fizetés és karrierlehetőség

A különböző csatornák működtetői számára mára a hobbi szintű vlogolás többnyire a háttérbe szorult. Annál vonzóbb motiváció, hogy esetenként a zsebpénznél is látványosabb összeget lehet keresni különféle megoldások révén. A YouTube partneri programjának keretében a kellően sok követővel rendelkező vloggerek a videóikhoz kapcsolt reklámok után kapnak bizonyos bevételt. Glózer Rita elmondta: a magyar nyelvű videók közönsége még mindig nem olyan méretű, hogy ebből a bevételtípusból a videósok meg tudnának élni, de szemmel láthatóan növekszik a magyar csatornákra feliratkozók száma is. A másik bevételi forrás a szponzoráció, a márka-együttműködés, amikor a videós valamilyen gyártótól kap anyagi vagy természetbeni, azaz termék vagy szolgáltatás formájában támogatást a bemutatott termék/szolgáltatás népszerűsítéséért cserébe.

A YouTube-on népszerűséget szerzett vloggerek esetenként tévéműsorokhoz szerződnek, márkák képviselőivé válnak a szélesebb médiában.

Így a vlogolás gyakorlatilag megágyazhat egy komolyabb, hosszabb távú karrierlehetőségnek – magyarázza a szakember.

Pénzkereseti lehetőség is Fotó: Pexels.com

Magyar nyelvterületen még nem túl bőséges a különböző YouTube-csatornák rendszeres követőinek száma. És nyilván mindig is kevesebb lesz, mint az angol nyelven vlogolók követőié. De már Magyarországon is akad olyan, aki több százezres feliratkozóval rendelkezik, és gyakorlatilag rendszeresen megkeres egy havi fizetést. S bár a legnézettebb magyar youtuberek listája a feliratkozóknak köszönhetően folyamatosan változik, de mindig az elsők közt van a társadalmi és médiajelenségekre egyszerre kritikus és tréfás hangnemben reagáló, a Videómániát működtető Dancsó Péter. Aki több mint 600 ezer feliratkozójával 183 millió megtekintéssel havonta legalább 200 ezer forintnyi összeget keres, de egy 100-200 ezer feliratkozót összegyűjtött youtuber is komoly zsebpénzt gyűjthet össze elsősorban a videók elején megjelenő reklámoknak köszönhetően.

Mint minden online reklám esetén, minél nagyobb a nézettsége egy weboldalnak, csatornának, a reklám helyéért annál többet fizet a Google.

A világ legnagyobb és legnépszerűbb videómegosztó portálját alapítása után egy évvel, 2006-ban megvásárolta a Google, és hamarosan reklámfelületként is kezdte használni a vloggerek örömére. A bérezéshez azonban meg is kell dolgozni: ahhoz, hogy a YouTube erre kinevezett bizottsága leellenőrizze a csatornát egy szerzői és egyéb jogvédelmi rendszeren átfuttatva, a vloggernek a csatornáján egy év alatt össze kell gyűjtenie 4000 órányi megtekintési időt, illetve ezer feliratkozót, és természetesen el kell fogadnia a YouTube partnerprogram feltételeit, Google-hirdetésekkel foglalkozó AdSense fiókot kell nyitni, a csatornát pedig bevételszerzési módra kell állítania. A megfelelő feliratkozói és megtekintői szám eléréséért, illetve az ellenőrzési zöldlámpáért azonban rendszeres, alapos, közkedvelt és átgondolt munka szükséges.

Belelátunk a fiatalok világába

Glózer Rita kiemelte, a fiatal korosztályok tagjai olyan lehetőséget kapnak saját hangjuk hallatására, véleményük megfogalmazására, tudásuk megosztására, és általában nézőpontjuk megjelenítésére, amilyenre korábban a médiatörténet során nem volt példa. Ugyanakkor ne gondoljuk, hogy többnyire tinédzserek vlogolnak, hiszen többgyermekes családapák is gyártanak változatos tartalmakat: a Budapesten élők mindennapi eligazításától az éhező gyermekekért programot indítóig számos témát találunk.

Egyoldalú valóságkép: Youtube-buborék is létezik Fotó: Pexels.com

„A YouTube az idősebb korosztályok számára is lehetőséget nyújt arra, hogy belelássanak a fiatalok sajátos világába.

Ugyanakkor sokszor túlságosan egyoldalú képet ad a valóságról, és ha a fiatalok bezárulnak a meghatározott témák, stílusok buborékába, az a társadalom hamis érzékelését eredményezheti”

– véli a szakember, aki szerint a fiatalok érdeklődése egyre inkább az Instagram közösségi portálra tér át, ahol már ugyancsak működik a szponzorpolitika. 

0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.