Nem úgy van most, mint volt régen

Liget 2019. november 27., 15:46

Mulatságos és örömteli együttlétre számíthatnak azok, akik november utolsó napján, szombaton a kőrispataki Művelődési Házban részt vesznek az udvarhelyszéki felnőtt néptánccsoportok találkozóján. Nem úgy van most, mint volt régen – ezt a címet viseli a találkozó, melynek célja az Udvarhelyszéken működő felnőtt néptánccsoportok közötti kapcsolatok erősítése és ismereteik bővítése.

Az Udvarhelyszéken működő felnőtt néptánccsoportokat várják a hónap végén Kőrispatakra Fotó: Erdély Bálint Előd

A tapasztalatcserét és a szakmai párbeszédet célul kitűző alkalomra a felnőtt műkedvelő tánccsoportok mellett udvarhelyszéki adatközlő és táncház zenészek, kutatók, szakmai szervezetek kapnak meghívást – tájékoztat közleményében a Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont. Az udvarhelyszéki néptánc és népzene tematika iránt érdeklődőknek szervezett program népzenei és néptánc gyűjtéseket bemutató előadásokat, adatközlőkkel való panelbeszélgetéseket, néptánc- és népdal oktatást, valamint mulatságot és örömteli együttlétet tartalmaz.

Ugyanakkor a résztvevők a helyszínen megtekinthetik a Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont Világnak fordulása, régi idők elmúlása című fényképtárlatát, amely egy letűnt kor képtöredékeit, életképeit tartalmazza Balázs Ödön fotóreferens összeállításában. Az archív felvételek a Székely Nemzeti Múzeum, a Fortepan képarchívum, a Kriza János Néprajzi Társaság, a Maros Megyei Múzeum és néhány magánszemély tulajdonában állnak, a jelen válogatás bemutatja néhány hagyományos építészeti, népviseleti emléket, ünnepeket, mesterségeket, egykori utcarészleteket.

0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat