Petőfi napjainkban: új dal és klip a No Sugartól

Péter Beáta 2022. október 14., 17:52

Mit üzen a ma emberének a kétszáz év távlatából, és milyen a modern Petőfi Sándor? A hegyek között című Petőfi-verset zenésítette meg a gyergyószentmiklósi No Sugar zenekar, a Bács-Kiskun megyei önkormányzat megbízásából pedig videóklip is készült hozzá.

Petőfi napjainkban: új dal és klip a No Sugartól
galéria
Nehéz volt eljutni a homokbuckákhoz, de megérte. Forgatás közben a No Sugar Fotó: Forrás: No Sugar zenekar

A Bács-Kiskun megyei önkormányzat kezdeményezésére Petőfi születésének 200. évfordulója apropóján az Országgyűlés a 2022-23-as éveket emlékévvé nyilvánította. Petőfi Bács-Kiskun megye szülöttje, életének jelentős részét ott töltötte. A Bács-Kiskun és Hargita megye testvérkapcsolata révén a gyergyószentmiklósi No Sugar zenekart kérték fel, hogy zenésítenék meg Petőfinek egyik versét, az elkészült dalhoz pedig videóklip is készült, amelyet október elején mutattak be Kecskeméten.

A No Sugar dinamikus dallamvezetése, Petőfi Sándor máig érvényes mondanivalója és a meseszép táj teszik teljessé a kész remekművet. A klipben minden megvan, hogy különböző korosztályokat megszólíthasson – az alkotók bíznak benne, hogy ezzel hidat állítottak a jövő generációinak, átmentve irodalmi örökségünk egy nagy szeletét a régmúltból – áll az önkormányzat tájékoztatójában.

„A megváltozott kulturális- és médiafogyasztási szokásokra válaszul az önkormányzat egy hús-vér Petőfit is megálmodott: a nyárlőrinci születésű színművész, Bánföldi Szilárd személyesíti meg a költőt. Petőfi így jelen lehet többek között Instagramon és TikTokon is, ahol mára közel 30 ezren követik a tartalmait, de személyesen is bárki kezet rázhat vele.” A No Sugar videójában is Bánföldi Szilárd látható Petőfiként, a klipet a szegedi Zengo Kft. készítette, Zsengellér Márton rendezésében.

Az alkotók kiemelték, A hegyek közt című vers nem csupán egy tájleíró költemény, ennél sokkal több. Arra a mindannyiunk számára ismerős problémára keresi a választ, hogy a mindennapi robotolásból kiszakadva hogyan találhatunk önmagunkra, miként kapcsolódhatunk ki, figyelhetünk egymásra. Erre pedig talán az egyetlen megoldás a természet, a vidék felfedezése, a zajos városi lét magunk mögött hagyása – mutattak rá. 

Petőfiként Bánföldi Szilárd látható Fotó: Forrás: Bács-Kiskun megye önkormányzata

Hozzátették, a szabadságvágy és a természet iránti szeretet mellett természetesen a szerelem is helyet kapott a kisfilmben: az életunt irodista Petőfi és kedvese, Júlia útját kísérhetjük végig szebbnél szebb helyszínek sokaságán. A dinamikus dallam, a költői sorok végig vezetnek Bács-Kiskun csodálatos tájain. Megjelenik a filmben a hajósi érseki kastély, a pincefalu, a fülöpházi homokbuckák világa, az alföldi puszta, a végtelenbe nyúló róna, de feltűnnek a hargitai hegyek, köztük a Hagymás-hegység Öcsém-tetője is. Kalandoznak a Dunán, ellátogatnak a romantikus Veránka-szigetre, majd Dusnokon lampionos ladikozással és egy akusztikus zárással, a tábortűz mellett találkoznak a zenekarral.

A klip premierjét Kecskeméten tartották Fotó: Forrás: Bács-Kiskun megye önkormányzata

Bereczky Botond, a No Sugar alapító tagja a Ligetnek elmondta, év elején érkezett hozzájuk a felkérés, hogy zenésítsenek meg egy Petőfi verset. „Ez elsőre fura volt, mert még nem csináltunk ilyent. Szabadkezet kaptunk, hogy kiválasszunk egy olyan Petőfi-verset, amelynek az üzenete tud azonosulni a zenekar világnézetével. Több száz verset átolvastam, és több napos kutakodás után egy reggel kávézás közben találtam rá A hegyek közt című versre. Rögtön éreztem, hogy ennek az üzenete, mondanivalója a ma embere számára is aktuális: néha-néha szabaduljunk ki a mindennapi mókuskerékből, hajtásból, menjünk ki a természetbe, érezzük és élvezzük a természetnek a szépségét, csodálkozzunk rá.”

Ez a projekt is szépen illeszkedik a Petőfi 200 emlékév programjai közé Fotó: Forrás: Bács-Kiskun megye önkormányzata

A zenekari forgatásról elmesélte, mivel a fülöpházi homokbuckákat nem lehetett autóval megközelíteni, több kilométert tettek meg gyalog a hangszerekkel. „Eléggé megszenvedtünk. De megérte, mert a látvány csodálatos volt.

Kellett alkalmazkodni az időhöz is, hogy éppen a naplementében tudjunk forgatni. És rá pár percre, ahogy befejeztük, leszakadt az ég, óriási vihar lett”

– avatott be a részletekbe.

A zene által még szorosabbra fűzték a kapcsolatot a két megye között, és az elkészült alkotás is szépen illeszkedik az emlékévbe. „Petőfi költészete hozzám nem állt nagyon közel, a kötelező tananyagon kívül nem voltam elmélyülve a munkásságában. De ezáltal, hogy verset kellett keresnem, nagyon sok versre rácsodálkoztam, hogy azok is Petőfi életművéhez tartoznak.

És ezért is vállaltuk többek között, hogy részt veszünk ebben a projektben, hogy ha a fiatalok vagy bárki kézbe veszi a könyvet, és elmélyül Petőfi munkásságában ezáltal, akkor már mindenképp megérte. Hiszen vannak ebben az életműben olyan kis csodák, amelyeket érdemes elolvasni”

– hangsúlyozta Bereczky Botond.

A No Sugar zenekarnak október 14-én a szovátai Tökfesztiválon lesz az idei utolsó koncertje, az együttes énekesnője, Lívia ugyanis anyai örömök elé néz. De nem jön pihenőidőszak a zenekar tagjainak, hiszen az új dalokon kezdenek dolgozni.

0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.