Szorongások és akkordok között: Koszika

Hajnal Csilla 2021. május 14., 18:00

A Koszika nevet a bátyjától örökölte, hisz amikor Kálmán végzős volt a Művészetiben, akkor kezdte Krisztina az első osztályt, és a bátyja osztálytársai kicsi Koszinak kezdték szólítani, mert ugyanúgy néztek ki. Ma egyedül viseli a nevet, mert bátyja, ifj. Koszorus Kálmán már nincs közöttünk. Koszorus Krisztinával beszélgettünk a családjáról is, de főleg önmagáról vallott nekünk Erdély legkékebb szemű énekesnője.

Szorongások és akkordok között: Koszika
galéria
Koszorus Krisztina nem csak beszél a környezetvédelemről, tesz is érte. Például biciklivel közlekedik Fotó: Haáz Vince

Míg tíz évvel ezelőtt, amikor megalakult a Koszika & The HotShots nevű zenekara, még nem tudta elképzelni, hogy valaki Krisztinának szólítsa őt, most úgy van ezzel a névvel, hogy a hétköznapokban jobban esik a Krisztina, mert a Koszikát a színpadi jelenléttel köti össze – kezdi Koszorus Krisztina egy kávé mellett a marosvásárhelyi Bolyai utca egyik kávézójának teraszán.

Krisztina édesanyja és a nővére is néptáncosok, édesapja hegedűművész, a bátyja is táncolt és ütőhangszereken játszott, Krisztina pedig énekhangjával „bújt a közönség bőre alá”. Kíváncsi természetű kislány volt, és úgy öt-hat éves lehetett, amikor a Gyerekek Palotájánál megláttak egy plakátot egy táncversenyről. Akkor már tudott olvasni, így rögtön kérte is, hogy menjenek el erre a versenyre. Édesanyja nem akarta megbántani, de próbálta jelezni, hogy ide azok mennek, akik már tudnak táncolni, őt viszont nem lehetett eltántorítani az elképzeléseitől.

Koszika. Legtöbben így ismerik Erdély legkékebb szemű énekesnőjét Fotó: Haáz Vince

„Mondtam neki, hogy elmegy a közeli zeneboltba, megveszi nekem azt a CD-t, amelyiken megvan az a zene, hogy ta-na-na-na, dúdoltam neki egy akármilyen dallamot. Édesanyám el is ment, talált is egy könnyűzenei CD-t, megvette. Fekete alapon fehér pöttyös balerinaruhát kellett varrnia nekem. Kérdezte, hogy nem akarok-e próbálni, milyen lesz a produkció. A szakmatársaim néha azt mondják viccből, hogy csak a gyávák próbálnak, de én akkor tényleg így gondoltam. Mondtam is édesanyámnak, beállok egy pózba, elindul a zene, táncolok, és akkor ha megáll a zene, megint beállok egy pózba. Ez így is történt, és második lettem. Szépségversenyt is hirdettek, akkor is próbált édesanyám finoman visszarángatni a földre, de én azt mondtam hatévesen, megyünk és győzünk” – emlékszik vissza arra a kis „emancipált” hatévesre, aki huszonhét évvel ezelőtt volt. Végül a művészeti iskola és a hegedű nem engedte őt „megbokrosodni”, ezzel óriási fegyelmet tanult.

A dalok és életérzések „tárháza”

Megmaradt a kíváncsisága, de határt kellett szabnia az energiabombaszerű szerteágazó figyelmének, amely ma is jellemzi őt, a hegedű pedig fókuszálta a figyelmét. Amikor nagyobb lett, és sok minden kezdte őt érdekelni, akkor úgy érezte, hogy a hegedű túlságosan kötött munkát igényel, és lehet, hogy ő ezt nem akarja majd élete végéig csinálni, így kezdett nyitni más zenei stílusok felé, de 16 évig hegedült – meséli.

„Azt hittem, leszoktam az izgulásról, hisz sok fellépésen vagyok túl, de ha csak a próbán, a társaim előtt kell hegedülnöm, már ott minden izgalmam visszajön, és rájövök, hogy miért is hagytam abba”

– teszi hozzá Krisztina.

Derékig érő haja és élénk kék színű szeme a védjegye Fotó: Koszika & The HotShots saját archívuma

Az énekhangot viszont közvetlennek érzi, és szerinte minden természetszerűen alakult az életében. Soha nem döntötte el, hogy az éneklésből fog megélni, hanem egyszer csak észrevette, hogy pénzt keres belőle. Nem egy külső inger miatt tartott ki az éneklés mellett, ellentétben a hegedűvel, amely mellett a szülői és iskolai elvárásnak való megfelelés miatt tartott ki annyi évig. Annyira jól érezte magát az énekesi szerepben, hogy megmaradt mellette, de mint mondja, ezt is a szüleinek köszönheti. Mivel késői gyerek – bátyja 42 éves lenne, a nővére 52 – a szülei különösen odafigyeltek rá, és édesanyja is gyakorlatilag nyugdíjba is vonult, amikor Krisztina megszületett, ezt táncosként megtehette, de azért visszajárt a Maros együtteshez táncolni és énekelni . Természetesen Krisztina is ment velük kiszállásra mindenfelé, így észrevétlenül tanulta meg az édesanyja repertoárját.

Krisztina szüleivel, Koszorus Kálmánnal és Eötvös Máriával Fotó: Koszorus Krisztina saját archívuma

„Ez is fontos mérföldkő volt az életemben, hogy úgy tanultam meg valamit, hogy azt nem várták el tőlem, hanem magától jött. A dalok és életérzések is elraktározódtak bennem. Az autóban mindig énekeltünk, amikor mentünk valahová a családdal, és édesapám úgy döntött, hogy van énekhangom. Hatéves voltam, amikor az első népdalcsokromat elénekeltem édesapám zenekarával, és az nagy sikerélmény volt, mert ha rosszul is énekel egy hatéves kislány, úgyis aranyos, és ezért egyből nagy taps jár neki. Minden előadóban ott van az is, hogy a zenéd megszerettetésén kívül magadat is megszerettesd a közönséggel” – idézi fel első megjelenését a színpadon énekesként. Onnantól kezdve az éneklés is beépült a mindennapi életébe a hegedülés mellett.

„A hegedűvel nehezebben érünk el sikereket, körülbelül egy év kell ahhoz, hogy egy olyan hangot meghúzzunk a hegedűn, amitől a szomszéd macskája nem mászik falra, ez hosszú idő egy hatéves életében.

Amikor egy évig semmi sikerélményed nincs a hegedű mellett, közben pedig ha kitátod a szád a színpadon, azzal óriási sikered van, akkor az összehasonlíthatatlanul jobb érzéssel tölt el.  A hegedű és az éneklés jól kiegészítette egymást, és akármilyen szétszórt tinédzser kocsmatöltelék voltam, fel tudtam fogni, hogy fontos és jó zenei alapot ad a hegedű” – emlékezett vissza tinédzserkori önmagára Krisztina.

Erdély, a zene Mariana-árka

Nem lepett meg a válasza arra a kérdésemre, hogy miből töltekezik a mindennapokban. A zene ad sok energiát – vágta rá gondolkodás nélkül. Zenészként kíváncsi vagy, és amíg ez hajt, olyan szomjúsággal tölt el, ami nem múlik el. Minél jobban elmélyülsz egy zenestílusban, annál jobban kinyílik a füled mindenre, és más zenestílusra is kíváncsi leszel, és ha ez a kíváncsiság megmarad, akkor az energiát ad. Ha már nem vagy kíváncsi, ha nem tud valami motiválni és inspirálni, akkor megszűnsz létezni mint alkotó művész. De nem érzi azt, hogy valaha eljutna ide, mert még soha nem apadt ki a kíváncsisága – meséli nekünk. Az is motiválja, ha érzi, hogy hatni tud a közönségre, és a saját értékrendjét dalba öntve eljuttatja hozzájuk, akik azonosulni tudnak azzal, amit csinál.

Motiválja, ha érzi, hogy hatni tud a közönségre, és a saját értékrendjét dalba öntve eljuttatja hozzájuk Fotó: Koszorus Krisztina saját archívuma

„Erdély kicsi piac, és tudatosan nem próbáltunk betörni a magyarországi piacra, amely nagyon telítődött, se a román piacra, így a két nagy piac közé be vagyunk szorulva. Erdélyt a zene Mariana-árkának érzem, és mivel kicsi ez a szegmens, néha az az érzésem, hogy nincs is kinek csinálnom” – mondja, majd rögtön ki is egészíti azzal, hogy ha a saját zenekedvelő, koncertlátogató közegéből indul ki, akkor Marosvásárhely tele van zenekedvelőkkel, de mindenki a kicsi „buborékjában” annyira benne van, hogy nem is gondol arra, hogy hány olyan ember létezik, akit nem érdekel, amit csinál. Ezért benne is felmerül néha, hogy érdemes-e ezt folytatni.

„De aztán arra gondolunk, hogy eddig sikerült azt tennünk, amit szeretünk, s nem kellett feladnunk önmagunkat, meg tudtunk élni a zenénkből. Nem kellett sokszor kompromisszumot kötnünk, vagy ha igen, azok se olyanok voltak, amelyekről ma úgy érzem, hogy ne tudnám vállalni”

– válaszolja meg saját kérdését.

Amire nincs mentség

Krisztinát a közöny szokta leginkább letörni – vallja be nekünk. Nem a zene iránti, hanem sokkal inkább a társadalmi-, vagy a környezettel szemben érzett közöny. Mint mondja, a tudatlanság nem az ember hibája, de ma, az információáradat világában nincs kifogás, hogy nem tudjuk, hogy az életmódunkkal állatok millióinak életét tesszük tönkre, vagy hogy a harminc százalék szárazföldről képesek vagyunk megmérgezni a vizek hetven százalékát.

Mindenkori zenész félelme az, hogy mi lesz akkor, amikor nem lesz fontos az, hogy ki a zenész? Fotó: Haáz Vince

Erre már nincs mentség. Ez letöri őt, mint mondja, és akkor szakmai szempontból is úgy érzi, mintha „kifújnák a lufit belőle”, de az alkotó ember szerencséje, hogy pont ezekből kezd el dolgozni benne valami, alkotás születik a fájdalmából.

„Tudat alatt bízom abban, hogy ezek hozzásegítenek ahhoz, hogy mélyebbre láthassunk, hogy eljussunk azokhoz az emberekhez, akikhez el kell jutnunk”

– mondja. El is jutunk beszélgetésünk legmélyebb pontjához, amely bátyja, Kálmán elvesztéséről szól. „Az ember nem tudja tudatosan kezelni a gyászt, a durva betegség után bekövetkezett halála nem ért minket meglepetésszerűen, de az igen, amikor megtudtuk, hogy visszatért a betegség. Végignézve a bátyám utolsó egyéves szenvedését, a halála már megváltásként jött. Arra gondoltunk, hogy így ő is megnyugodott. Mikor reggel kilenckor meghalt, édesanyámmal összenéztünk, és nem tudtuk elképzelni, hogy egész nap mihez fogunk kezdeni. El kéne menni enni, de hogy együnk, amikor ő már nincs köztünk?” – teszi fel kérdést, amire általában nem vár választ az ember, miközben felidézi azt a négy évvel ezelőtti reggelt, amikor meghalt ifj. Koszorus Kálmán.

Bátyjával, ifj. Koszorus Kálmánnal Fotó: Koszorus Krisztina saját archívuma

Mint mondja, bátyja temetésével is megerősödött bennük az, hogy nagyon sok embernek az életét megérintette, és fontos, hogy arra összpontosítsanak, amit hátrahagyott, Koszika például továbbviszi a nevét. „Négy éve halt meg, de még mindig kapok üzeneteket, hogy kikre milyen hatással volt. A vele kapcsolatos sok kicsi emlék megosztása most már jól esik. Hónapokkal a halála előtt elkezdődött bennünk a gyászfolyamat, de sokakat sokként ért a halálhíre, és hirtelen mindenki kiadta magából a történetét vele. Akkor az nem segített, de ma már jól esik tudni, hogy sok ember életét megérintette” – vallja be Koszika.

A mindenkori zenész legnagyobb félelme

Az utóbbi egy évre térünk rá, amelyben kimozdult a világ a tengelyéből. A zenészek nagy része figyelmeztetésként élte meg a világjárványt, mint egy előrevetítését a mindenkori zenész félelmének, hogy mi lesz akkor, amikor nem lesz fontos az, hogy ki a zenész – fogalmazza meg Koszika. „A zenészek támogatásával kapcsolatos járványügyi döntésekre érkeztek olyan reakciók, hogy a zenészek menjenek kapálni.

Ilyenkor az alkotó ember, aki egész életét arra tette fel, hogy adjon valami szépet másoknak, elgondolkodik, hogy volt-e valami értelme bárminek, ha az első adandó alkalommal értéktelenítenek, és elküldenek kapálni,

amellett, hogy 16 évig tanultál egy szakmát, még tíz évig művelted, és próbálod a szűrödön keresztül levonni a következtetéseket az életről, amelyeket beleírsz egy dalba, amellyel segítesz is másokon” – idézte fel magában keserű szájízzel sokak reakcióját.

Koszorus Krisztina: végignézve a bátyám utolsó egyéves szenvedését, a halála már megváltásként jött Fotó: Haáz Vince

Ők azonban igyekeztek nem erre koncentrálni, az első hónapot vakációként élték meg. Az introvertált énje – mert ilyenje is van neki – nagyon örült ennek. Egy hónap után kezdtek aggódni, hisz nem is gondolták soha, hogy lesz olyan, hogy nem szabad koncertet szervezni. Szerencsére nem érezte, hogy kihúzták a talajt a lábuk alól, volt félretett pénzük, majd az állam is beszállt, kaptak támogatást azok, akik jogdíjakból élnek. Időközben beindult az online koncertezés is, és volt, hogy olyan gázsit kaptak, mint élőben. Amerikai online fesztiválon is részt vettek, az első találkozás jó volt, majd megcsappant az érdeklődés – meséli Koszika, aki azt is tapasztalja, hogy az élő bejelentkezések mást hoznak felszínre, mert eddig megszoktuk a művi videóklipeket, a tökéletesen beállított hajakat, ez pedig az ellenmozgalom, ahol az egyszerűségre, természetességre törekszünk, így jobban kiderül, hogy ki a jó a szakmájában.

„Mindig azt vallottam, hogy támogassuk az erdélyi kultúrát a jelenlétünkkel, mert ha a kultúraszervező azt látja, hogy nincs igény arra, amire te nem mentél el, akkor olyat fog hozni, amiről azt hiszi, hogy nagyobb igény van, például Fekete Pákót vagy egy pitești-i manelistát”

– mondja mosolyogva az énekesnő.

A klímaszorongás és a gyerekkérdés

Szász Csabával a zenekarban és a magánéletben is tíz éve vannak együtt. Elkerülhetetlen volt tehát a kérdésünk: gondolkodtak-e valaha gyerekvállaláson, hisz nőként legtöbbször mozgatórugó az életünkben a kérdés. „Az egyöntetű véleményünk Csabával az volt egy hajnalban feltett hasonló kérdésre a bandában, hogy nem akarunk még egy gyereket erre a bolygóra. Félnék gyereket szülni, mert nem tudom, hogy mit hagyok neki hátra. Persze ott van bennem az is, hogy ő lesz az, aki valamit feltalál, és azzal megmenti az egész emberiséget” – igyekszik válaszolni a kérdésre, de világosan kifejti, nagy benne a klímaszorongás.

Szász Csabával tíz éve zenélnek együtt a színpadon és a mindennapokban is Fotó: Koszorus Krisztina saját archívuma

„Romániában kevésbé téma ez a fajta szorongás, mert itt kicsit úgy élünk, mint a strucc, fejünket a homokba dugjuk, és ha nem veszünk róla tudomást, akkor nincs is. De külföldön jobban működik ez a fajta nevelés, és nagyon receptív erre a gyerek. Sokat szorongok, de el tudom helyezni magamban, és aztán túl tudok lépni, a negatív gondolatok kizárhatatlanok bárki életében, nekem is millió egy van egy nap” – mondja, de rögtön hozzáteszi, szorongása ellenére sem zárja ki, hogy egyszer gyereke legyen, hisz ott motoszkál benne is az érzés, hogy belőlük szülessen valaki. „Én lehet, hogy jó anya lennék, de Csabika biztosan jó apa lenne. Ő édesapa nélkül nőtt fel, és nem kizárt, hogy pont ettől érzem, hogy nagyon jó lenne. Nem igazi összehasonlítás, de látom, hogy a macskáinkkal és a diákjaival is mennyire gondoskodó, felelős és odafigyelő, nem hiszem, hogy a saját gyerekeivel kevésbé lenne az” – meséli párjáról. Biztosan ő maga is fel tudna nőni a feladathoz, tudja, ha hozza a helyzet, mindent megtesz majd azért, hogy jó anya legyen – hangsúlyozza.

Tíz éves a Koszika & The HotShots nevű zenekara Fotó: Koszorus Krisztina saját archívuma

„A szüleim nincsenek összeházasodva, a családban ez nem divat, az édesanyám legnagyobb lánya az első házasságából való, a szüleimnek két közös gyereke született, és már 45 éve tart ez a szövetség köztük” – osztotta meg velünk büszkén. A hegedű miatt régen feszült volt a kapcsolatuk édesapjával, de mivel már nincs a képben a hegedű, így a kapcsolatuk is nagyon jó – meséli Krisztina édesapjáról, aki mindig azt sugallta neki, hogy hegedülnie kellene.

Koszika és a zenekar most minden erejével a május 15-re tervezett kilencvenperces ünnepi eseményre készül, ahol Erdélyi szimfonikus mesék címmel vokál-szimfonikus koncerttel ünneplik a Koszika & The HotShots zenekar tízéves fennállását, amelyet többek között a román állami Nemzeti Kulturális Alap (AFCN-Administrația Fondului Cultural Național) támogatásával szervezhettek meg.

 Ezen a várva várt rendezvényen az édesapja álma is megvalósulhat majd, ugyanis Koszika hegedülni is fog egy adott ponton a színpadon.

„Abban a stílusban, amit a HotShots-al kezdtünk képviselni, nem volt annyira stílushű a hegedű, plusz stressz volt, amit nem akartunk felvállalni. De most érzem, azt, hogy tíz évre rá, hogy abbahagytam a hegedülést, újra beépítem a zenémbe, és biztosan édesapámnak is jó élmény lesz látni a lányát végre hegedülni a színpadon” – zárja beszélgetésünket Koszorus Krisztina, Erdély Koszikája.

A cikk először a Székelyhon napilap Liget című életmód-kiadványában jelent meg 2021. május 14-én.
0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Tájékoztatás a sütik használatáról

A Príma Press Kft. által üzemeltetett liget.ro domainen keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata

Információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

A liget.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID liget.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll liget.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs liget.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év harmadik fél
_gat google.com 1 nap harmadik fél
_gid google.com 1 nap harmadik fél

 

Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír/Rossz hír-funkció (kronikaonline.ro) használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
newsvote_ liget.ro
Cikkre való szavazás rögzítése
30 nap saját

 

Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet  harmadik fél

 

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1 nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1 nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
 urlgen   instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 csrftoken   instagram.com  1 év  harmadik fél
 ds_user_id  instagram.com  1 hónap  harmadik fél
 ig_cb  instagram.com   1 nap  harmadik fél
 ig_did   instagram.com  10 év  harmadik fél
 mid  instagram.com  10 év  harmadik fél
 rur  instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 sessionid   instagram.com  1 év  harmadik fél
 shbid  instagram.com  7 nap  harmadik fél
 shbts  instagram.com  7 nap  harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com  1 nap harmadik fél
SSID youtube.com  1 nap harmadik fél
SID youtube.com  1 nap harmadik fél
SIDCC youtube.com  1 nap harmadik fél
SAPISID youtube.com  1 nap harmadik fél
PREF youtube.com  1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO youtube.com  1 nap harmadik fél
HSID youtube.com  1 nap harmadik fél
GPS youtube.com  1 nap harmadik fél
YSC youtube.com   munkamenet harmadik fél
CONSENT youtube.com  1 nap harmadik fél
APISID youtube.com  1 nap harmadik fél
__Secure-xxx youtube.com  1 nap harmadik fél

 

A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Adwords: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google Adsense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

 

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. Az alapműködést biztosító sütik a látogatók azonosítása nélkül gyűjtenek információkat a weboldal használatáról.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, enr_cxense_throrrle.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír / Rossz hír funkció használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: newsvote_


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMAL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.

Székely Sport