Tíz videójáték, amibe belevethetjük magunkat 2022-ben

Tamás Attila 2022. január 27., 19:06 utolsó módosítás: 2022. május 24., 13:03

A járványhelyzet miatti home office-ban történő játékfejlesztés nehézségeit a játékmegjelenések terén is lehetett érezni az elmúlt két évben, azonban 2022-re több ígéretes videójáték is megjelenik, olyanok is, amelyeket korábbról halasztottak el. Összeállításunkban az általunk legjobban várt, tíz legígéretesebb videójátékot mutatjuk be, amivel mindössze csak a felszínt kapargatjuk a beígért megjelenések terén. Ajánló.

Tíz videójáték, amibe belevethetjük magunkat 2022-ben
galéria
Ha nem lesznek csúszások, igazi játékdömpingre számíthatunk 2022-ben. Csak bírjuk pénztárcával és szabadidővel Fotó: Liget-montázs

A videójátékok számítanak manapság az egyik legköltségesebb és legidőigényesebb szórakoztatóipari szegmensnek. Az, hogy mennyi pénz van játékiparban, mi sem mutatja jobban, minthogy a napokban a Microsoft 68,7 milliárd dollárért vásárolta fel az egyik legnagyobb játékfejlesztő cégóriást, a szexuális visszaéléses botrányoktól tépázott Activision-Blizzardot, ahová olyan népszerű videójáték franchiseok tartoznak, mint a Call of Duty-széria, a Starcarft, World of Warcraft és a Diablo, az Overwatch, valamint a mobilplatformon rendkívül népszerű CandyCrush. Hogy ennek milyen következményei lesznek a játékiparra nézve, még nem tudjuk, hiszen a tényleges tranzakciót csak valamikor 2023 végére ütik nyélbe, de ebből is látszik, hogy mekkora jelentőséggel bír a játékfejlesztés a szórakoztatóiparban, ha ekkora pénzek vannak ebben a szegmensben.

Bár ennek a tranzakciónak a hatásai csak évek múlva fognak megmutatkozni, évről évre egyre több nagyköltségvetésű videójáték készül, aminek fejlesztési és marketingbüdzséje egy-egy nagyobb hollywoodi látványfilmével vetekszik, úgyhogy a játékosoknak nem lehet panaszuk arra, hogy nincs, amivel elütni a rendelkezésükre álló szabadidőt, vagy éppen ne lenne, amit streamelni az erre a célra kifejlesztett platformokon. Ebbe az „idillbe” mindössze a chiphiány és a járvány miatt kialakult újgenerációs konzolhiány rondít bele, de az igazán elkötelezett gamerek már valamilyen úton-módon csak beszereztek egy újgenerációs Playstationt vagy Xboxot, amin a legújabb játékokat úgy lehet játszani, ahogy azt a készítők szánták.

Bár a 2021-es év sem volt rossz a játékfelhozatal tekintetében, azért hagyott kívánnivalót maga után, főleg, hogy a nagy hullámokat verő, 2020 végi Cyberpunk-botrány után több kiadó is a járványra és egyéb okokra hivatkozva halasztotta a soron következő játéka piacra dobását, hogy ne kerüljenek hasonló helyzetbe. 2021 ősze igazán erős volt a játékmegjelenések tekintetében, de így is sikerült félkész, elnagyolt játékokat piacra dobni, mint például a GTA Remastered Trilogy, vagy a Battlefield 2042, de a Call of Duty legújabb része, a Vanguard sem muzsikált olyan szépen a játékosoknál és a kritikusoknál, ahogy azt – az akkor még nem Microsoft-tulajdonban levő – Activision elvárta, a Far Cry 6-ról nem is beszélve, ami nem túl sok játékbeli újítást hozott az előző részekhez képest.

A 2022-es játéknaptár azért is ígérkezik különösen jónak és izgalmasnak, mivel egy csomó, korábbról elhalasztott játék megjelenését tűzték ki idénre, illetve már korábban bejelentett címek kaptak megjelenési dátumot erre az évre. Ezek közül válogattunk ki most tízet, amik szerintünk nem tudnak elég korán megjelenni, hiszen mi akár holnaptól is szívesen elmerülnénk bennük, amennyiben lehetőségünk lenne rá.

Dying Light 2 Stay Human – megjelenés: február 4. (Platformok: Xbox X/S, Xbox One, Playstation 4/5, Nintendo Switch, PC)

A lengyel Techland fejlesztőstúdió 2015-ben megjelent, belső nézetes, zombik között parkourozó játéka úgy volt, hogy még 2021-ben megkapja a folytatást, azonban először 2021 decemberére, majd 2022. február 4-ére tolták a megjelenés dátumát arra hivatkozva, hogy a lehető legjobb játékélmény eléréséért van erre szükség. Bár a stúdió PR-osztálya azt kommunikálta, hogy minden a legnagyobb rendben van, állítólag elég sok probléma merült fel a fejlesztés során, mivel az autoriter vezetőség teljesen mást akart, mint ami az eredeti elképzelésekben szerepelt. Végül azonban úgy tűnik, hogy minden a helyére került, megszülettek a kompromisszumok, és most ott tartunk, hogy egy olyan masszív, az előző játék világát kibővítő alkotás érkezik február elején, aminek a kimaxolásához mintegy 500 órára lesz szükség (amennyiben minden mellékküldetést megcsinálunk, és mindent fel akarunk fedezni). A „modern sötét középkorba” repítő játék a zombiapokalipszis utáni évtizedekben játszódik, ahol nem igazán vannak már lőfegyverek, a játékosok pedig mindenféle kacatot fegyverré eszkabálva, épületről épületre ugrálva, menekülve vagy éppen harcolva próbálnak túlélni a nem csak zombik, hanem a rossz szándékú embercsoportosulások között, úgyhogy látszólag sem a történetre, sem pedig a játékban elérhető iszonyatos mennyiségű tartalomra nem lehet majd panasz.

Videó: Dying Light

Horizon: Forbidden West – megjelenés: február 18. (Platformok: Playstation 4/5)

Ahogy a filmekben és a sorozatokban, úgy a játékokban is előkelő helyet foglal el a posztapokaliptikus zsáner, egy adott világégés után újjászerveződött társadalom lehetséges jövőképének a kibontása. Ezt hihetetlenül jól ki lehet aknázni egy rendkívül jó látványvilágú videójátékban, amilyen a 2017-ben megjelent Horizon: Zero Dawn is volt. A távoli jövőben játszódó világban különböző állatokra és dinoszauruszokra hajazó robotszörnyek próbálták kiirtani az emberiséget, ez azonban nem sikerült a Zero Dawn programnak köszönhetően, ami új esélyt adott az emberiségnek, akik törzsi felállásokba „továbbfejlődve” vették fel a harcot a gépszörnyek és az azokat irányító, saját öntudatra ébredő mesterséges intelligencia ellen. Ebbe a világba csöppenünk, az apjával Rosttal kitaszítottként élő Aloy révén, akivel fokozatosan fedezhetjük fel ezt a mindenhol veszélyekkel teli, lepusztult, de éppen ettől gyönyörű posztapokaliptikus világot. A nyílt világú kaland rendkívül szórakoztató volt, és új színt hozott a helyenként már megfáradó open-world formátumba, azonban megvoltak a maga hibái és kihagyott lehetőségei is. Ezt gondolták tovább a Sonyhoz tartozó, Playstation-exkluzív címeket gyártó holland Guerrilla Gamesnél, akik időközben elkészítették az év egyik legnagyobb várakozást megelőző játékát, a Horizon: Forbidden Westet, ami a Zero Dawn történetét viszi tovább, és a világégés utáni Floridába és Nevadába viszi el Aloyt és az őt irányító játékosokat, hogy újabb, a világot fenyegető veszélyekkel és gépszörnyek sokaságával nézzenek szembe. A továbbfejlesztett harcrendszerrel, mozgási lehetőségekkel és a már felfedezhető víz alatti világgal is kiegészült játék hihetetlenül szórakoztatónak és izgalmasnak ígérkezik, mi pedig alig várjuk, hogy végre belevethessük magunkat, az eddigi leglátványosabbnak ígérkező világvége utáni kalandokba.

Videó: Guerilla Games

Elden Ring – megjelenés: február 25. (Platformok: Xbox, Playstation, PC)

Nagyon erősre sikerült a februári játéknaptár, hiszen nem sokkal azután, hogy elmerülhetünk a Forbidden West világában, érkezik a japán From Software és a Bandai Namco Games legújabb játéka, a soulsborne sorozat legújabb ékköve, az Elden Ring. Aki nem ismerné, a soulsborne azokat a játékokat tömöríti, amik nagyon erős ellenfelekre és a taktikus közelharcra épülnek, a megnevezés pedig a Dark Souls és a Bloodborne összevonásából kapta, hiszen ezek honosították meg ezt a műfajt a modernkori videójátékok között. Az Elden Ring nyílt világba helyezi a védjegyének számító játékstílust, úgyhogy egy hatalmas térképet gyalog vagy akár lovon bejárva küzdhetünk meg újabb, szörnyű külsőt kapó, rettenetes ellenfelekkel, akiket csak a megfelelő taktikával vagy ritmusban tudunk legyőzni, emiatt nem föltétlenül mindenkinek, hanem a legjobb készségekkel rendelkező játékosoknak ajánlott a Form Software legújabb alkotása is. És bár ezek a játékok nem arról ismertek, hogy a történetük szájbarágós lenne, hiszen nem egy konkrét sztorit követ, hanem a játékosok elejtett tárgyakból, feljegyzésekből rakhatják össze, hogy akkor mi a fészkes fene is folyik körülöttük, tudni kell, hogy a történet megírásába maga George R. R. Martin, a Trónok harca alapjául szolgáló Tűz és jég dala regénysorozat írója is besegített (ahelyett, hogy a beígért hatodik regény befejezésén dolgozna), tehát minőségi alkotásnak ígérkezik, ami viszont sokakat eltántoríthat a játékmenet nehézsége miatt.

Videó: Bandai Namco Games

Gran Turismo 7 – megjelenés: március 7. (Platformok: Playstation 4/5)

Az autós játékokat kedvelő Playstation-tulajdonosok számára március 7-én jön el a kánaán, ami tavaly év végén jött el az Xbox-osoknak a Microsoft-exkluzív, ötödik Forza Horizon formájában. A Playstation-exkluzív versenyautós játéksorozat hetedik része elképesztő grafikát ígér az újgenerációs konzolokon, de akinek még nem sikerült ilyet beszereznie, a korábbi generációs Playstation 4-en is élvezheti, igaz, valamivel visszafogottabban. A versenyautó-szimulátor legújabb részébe elképesztő mennyiségű kioldható járművet és pályát pakoltak a Sony belsős stúdiójánál, a Polyphony Digitalnál dolgozó fejlesztők, így a tartalomra és a megvalósításra biztosan nem lehet majd panasz, aki pedig odavan a virtuális száguldozásért, az biztosan beruház idén erre a játékra.

Videó: Polyphony Digital

Forspoken – megjelenés: május 25. (Platformok: Playstation 5, PC)

A Square Enix japán fejlesztőstúdiója, a Luminous Productions gyártásában készülő akció-szerepjáték, ami egy Frey Holland nevű lányról szól, aki a jelenkori New Yorkból Athia varázsvilágába kerül át. A különleges képességeket és a varázslatokat használni tudó lánynak túl kell élnie ebben a világban annak érdekében, hogy hazajuthasson, ez pedig várhatóan rengeteg megpróbáltatás árán történhet csak meg. Az egyedi látványvilágot és különleges mágikus képességeket ígérő játékból még nem mutattak túl sokat, de a már megjelent promóanyagok alapján meglehetősen változatosnak érződik a játékmenet, ami harcokra és hatalmas területek bejárására összpontosít. Az egyedüli aggodalmunk, hogy túl üres lesz a világ, és a játékmenet is repetitívvé válik egy idő után, de reméljük, hogy a Final Fantasy-játékokról, a Kingdom Heartsról és a Tomb Raider-szériáról is ismert Square Enix ezúttal nem ad ki összecsapott munkát a kezei közül, ahogy tette ezt például a 2020-ban megjelent Avengers-videójátékkal.

Videó: Square Enix

A Plague Tale: Requiem – megjelenés: 2022 várhatóan második fele (Platformok: Playstation 5, Xbox Series X, Nintendo Switch)

Meglepően kidolgozott és egyedi, AAA-címeket (nagy fejlesztőstúdiók csúcsjátékai) is megszégyenítő történettel és játékmechanikákkal operáló videójátékot dobott piacra 2019-ben a francia Focus Home Interactive, A Plague Tale: Innocence címmel, ami az Asobo Studio fejlesztőinek kezei alól került ki. A 14-ik században, a nagy pestisjárvány idején játszódó sztori egy testvérpárról szól, akiknek családjára rátör az inkvizíció, és menekülni kényszerülnek az otthonukból. Amicia, a serdülő lány Hugo nevű öccsét kell védelmezze, akire időnként megmagyarázhatatlan rohamok törnek. Előttük a mindent letaroló patkányhordák, amelyeket csak tűzzel lehet távol tartani, mögöttük a katonák, szóval elég kilátástalan a helyzetük. A lineáris, sztoriorientált, lopakodós játék, amiben Amicia parittyával és különböző, technikás lőszerek segítségével próbálja megvédelmezni öccsét, akiről menetközben derül ki, hogy különleges képességek birtokában van, ami szintén hasznukra lesz. Ennek a nem túl hosszú játéknak érkezik idén a minden téren kibővített folytatása, így újból belevethetjük magunkat Hugo és Amicia nem mindennapi megpróbáltatásaiba egy még kidolgozottabb középkori világban. Ja, és ez már csak újgenerációs konzolokra érkezik, úgyhogy a fejlesztők a grafika és a teljesítmény terén sem kell visszafogják a játékot.

Videó: Asobo Studio

Suicide Squad: Kill The Justice League – megjelenés: 2022 várhatóan második fele (Platformok: Xbox Series X/S, PC, PlayStation 5)

A Batman Arkham-széria után egy, az újgenerációs konzolokra érkező Öngyilkos Osztag-játékkal rukkol elő a közeljövőben a Warnerhez tartozó Rocksteady Studios, ha még nem telítődtünk volna eléggé a népszerű antihősökkel két filmadaptáció után. Bár a játékról még túl sok információt nem tettek közzé, annyi azonban az első két előzetesből kiderült, hogy a Harley Quinn, Deadshot, Captain Boomerang és King Shark alkotta Öngyilkos Osztagnak ezúttal a Braniac által irányított Igazság Ligájával, ezen belül is Supermannel kell szembeszállniuk, de biztosan lesznek csavarok a dologban, hiszen feltehetően a végén mindannyian a közös ellenségre kell fókuszáljanak. Az nyilvánvaló, hogy az Öngyilkos Osztag karaktereit irányíthatjuk, és bízva a fejlesztő stúdió kreativitásában, ez is hasonlóan önfeledt móka lehet, mint a tavaly év végén megjelent Guardians of the Galaxy videójáték, amiben StarLordot irányítva, az őrzők csapatával kellett végigjátszani egy jó kis kalandot. Reméljük, hogy a Warnernél is hasonló agykikapcsoló, önfeledt játékélménnyel készülnek az új, nextgen konzolokra és PC-re érkező Öngyilkos Osztag-játékkal.

Videó: DC

Stray – 2022 várhatóan második fele (Platformok: Playstation 4/5, PC)

Az év legaranyosabb videójátékának ígérkező Stray nem árul zsákbamacskát (mindenkitől elnézést kérek ezért), ugyanis egy third-person nézetű lopakodós kalandjátéknak ígérkezik, amiben egy macskával fedezhetjük fel a minket körülvevő futurisztikus világot, amit robotok népesítenek be. A BlueTwelve Studio által fejlesztett és az Annapurna Interactive kiadásában Playstationokre és PC-re megjelenő játék nem egy rengeteg tennivalóval telepakolt AAA-játék lesz, hanem inkább a környezetre, a világra koncentráló felfedezősdi, amiben az általunk irányított cicával és a rászerelt kütyükkel lopózhatunk a lepukkant sikátorokban, és találhatjuk meg a legjobb utat egy bizonyos cél felé. A nagyon egyedinek ígérkező játéknak egyelőre még nincs kitűzött premierdátuma, de reméljük, hogy az őszi dömpingben belevethetjük majd magunkat.

Videó: Annapurna Studios

God of War: Ragnarök – megjelenés: 2022 várhatóan második fele (Platformok: Playstation 4/5)

Az év túlzás nélkül legjobban várt játéka, Kratos soron következő ötödik kalandja, ami a 2018-ban egyszerűen csak God of War címmel megjelent, rebootnak is tekinthető játék történetét viszi tovább. Az istenmészárló görög mitológiai megpróbáltatásai után északon, a norvég mitológiával új irányt vevő történet szerint Kratos megállapodott, felesége lett és gyereke született, azonban nem sokáig élvezhette a családi idillt, mert felesége elhunyt, és a végzete északon is utolérte egy Baldur nevű idegen személyében. A külső nézetes akció-kalandjáték megérdemelten vívta ki az év játéka címet 2018-ban, és magasra helyezte a lécet a készülő folytatásnak is, ami szintén egy olyan játék lesz, ami egymagában elég érv a Sony újgenerációs konzoljára való beruházásra. A játék már jó ideje készül a Sony egyik vezető belsős stúdiójánál, a Santa Monica Studiosnál, és az első előzetes alapján újabb hihetetlen kalandokra indulhatunk a zord északon és a kilenc mitológiai világban, Kratossal és az időközben legénnyé cseperedett fiával, Atreussal, akiről a korábbi játék végén derült ki, hogy nem más, mint Loki, a megtévesztés istene. Emellett a Rangarökben várhatóan megküzdhetünk Thorral, a viharistennel és Tyrrel, a háború északi istenével is, és reményeink szerint még Odinnak is jut szerep a mitikus kalandban, ami a készítők ígérete szerint lezárja Kratos északon játszódó időszakát. Bár még hivatalosan nem erősítették meg, a szivárgások szerint szeptember végén vethetjük bele magunkat a játékba, ami nem tud elég korán érkezni, hiszen most, hogy a korábbi God of War PC-re is megjelent, bármikor belevágnánk Kratos legújabb kalandjaiba.

Videó: Santa Monica Studio

Hogwarts Legacy – megjelenés: várhatóan 2022 vége (Platformok: PlayStation 4/5, Xbox Series X/S, Xbox One, PC)

Harry Potterből sosem elég, gondolják már évek óta a Warnernél, így a filmek húszéves évfordulóját keményen meg is lovagolják, elég csak a január elsején debütált speciális filmes eseményre gondolni, amiben korlátozott időintervallum alatt, egy keretbe szorítva nosztalgiáztak egy alaposat a filmek készítői és a főszereplők mellett rengeteg mellékszereplő is.

Idén érkezik még a Legendás Állatok és Megfigyelésük harmadik filmje, a Dumbledore titkai, amit az év legjobban várt filmjei közé is beválogattunk, és ha nem lesz újabb halasztás, akkor a kezeink közé vehetjük az ünnepi szezon tájékán a készülő Harry Potter-videójátékot is, ami egy nyílt világú akció-kalandozást ígér az 1800-as évek Roxfortjában. A projekt idei megjelenése alatt azonban nagyon is rezeg a léc, ugyanis a szivárgások szerint még nincs olyan állapotban a játék, hogy idén megjelenhessen, míg más források szerint igenis meg fog jelenni idén. A nyílt világú Harry Potter-játék igencsak látványos első előzetese rengeteg felfedésre váró elemet, kalandot és hatalmas univerzumbővítést ígér, grafikailag is lenyűgöző lesz, és ott lehet az év legjobb játékai között, amennyiben nem félkészen dobják piacra. Mi csak remélni merjük, hogy a játékot fejlesztő Avalanche Software és a kiadó Warner Bros. Interactive Entertainment nem akar egy újabb Cyberpunk-fiaskót, és inkább elhalasztja a játékot annak érdekében, hogy az a legtökéletesebb formájában kerüljön a potenciális játékosok kezei közé.

Videó: Warner Bros. Interactive Entertainment

0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.