Zarándoklat rendezők és otthonok között

Péter Beáta 2021. július 05., 19:51

Egy Budapesten élő gyimesi lány történetét mutatja be a Nagy Anikó Mária és Szabó Attila által rendezett Otthon, otthon című dokumentumfilm, miközben olyan kérdéseket feszeget, hogy hogyan élhető meg a hit egy nagyvárosi közegben, mit jelent a szülőföld, és ha elszakadunk tőle, akkor hol van az otthon? A főszereplő pedig minket is elvisz magával a zarándoklatára egy olyan évben, amikor nem lehetett hagyományos körülmények között megtartani a csíksomlyói pünkösdi búcsút.

Zarándoklat rendezők és otthonok között
galéria
Jelenet a filmből. Zarándoklat a csíksomlyói búcsúra Fotó: Forrás: Nagy Anikó Mária/Szabó Attila

A gyimesközéploki születésű Sebestyén Renáta néhány éve költözött Budapestre, jelenleg a Párbeszéd Háza munkatársa. A 27 éves lány, akárcsak kortársai, szeret szórakozni, táncolni, a barátaival találkozni, láthatóan jól érzi magát a nagyvárosban. De szülőföldjétől nem szakadt el, mint ahogy a filmben is mondja: Renátát ki lehet venni Gyimesből, de Renátából nem lehet kivenni Gyimest.

Az Otthon, otthon című, a koronavírusjárvány idején megtartott csíksomlyói búcsúról (is) szóló dokumentumfilm díszbemutatóját az Uránia Nemzeti Filmszínházban tartották, de bemutatták Gyimesben is, valamint az 5. Filmszereda mozgókép fesztivál közönsége is láthatta a csíkszeredai Mikó-vár udvarán. Az alkotás a Párbeszéd Háza Faludi Ferenc Akadémiájának Szőts István Filmműhelyében, a Jézus Társasága Magyarországi Rendtartománya gyártásában, az Aves Média közreműködésével, a Nemzeti Filmintézet kiemelt támogatásával készült. A forgatókönyvet Lukácsy György írta, a filmet a csíkszeredai, Budapesten élő Nagy Anikó Mária és a székelyudvarhelyi Szabó Attila rendezte.

Gyümölcsöző találkozások

„Két rendezője van a filmnek, de egyikünké sem az alapötlet, Lukácsy György forgatókönyvíró, dramaturg kollégánk szerette volna ezt a filmet megvalósítani. A tavaly kért fel, majdhogynem a pandémia előtt, én igent mondtam, mert engem is érdekelt ez a téma. Aztán amikor karanténba került mindenki, teljesen egyértelmű volt, hogy nem tudunk odautazni a forgatásra, segítséget kellett kérnünk. Nyilván olyan embert kellett keresnünk, aki szakmabeli, ért hozzá, reméltük, hogy érzékeny is a témára, és elég bátor is ahhoz, hogy azon körülmények között, amelyek akkor voltak, vállalja a munkát. Felhívtuk Attilát, és onnantól kezdve kezdődött egy érdekes, de nagyon tanulságos és nagyon gyümölcsöző együttműködés” – elevenítette fel Nagy Anikó Mária a közös munka kezdetét.

Sebestyén Renáta az útkereséséről, a hithez, a valláshoz, a szülőföldhöz való viszonyáról mesél Fotó: Forrás: Nagy Anikó Mária/Szabó Attila

Szabó Attila rámutatott, a járványhelyzetből fakadóan a forgatás előtt néhány nappal sem tudták, hogy mire számíthatnak, ami a csíksomlyói búcsút, valamint a forgatást illeti. „Csíksomlyóról számos riport, film készült az elmúlt években, a mi filmünkben is vannak régi felvételek korábbi búcsúkról, de ilyen csíksomlyói búcsú, mint a tavalyi, sosem volt. Éppen ezért nagyon jó gondolatnak tartottam, hogy ezt meg kell valamilyen szinten örökíteni, hiszen a rendszerváltás óta nem fordult elő az, hogy ilyen kevesen legyenek ott. Ráadásul az ad még egy szimbolikát az egésznek, hogy épp Trianon századik évfordulóján, a Nemzeti Összetartozás évében nem gyűlhettünk össze, és legalább így, a film által sikerült valamilyen szinten elvigyük az embereket a csíksomlyói búcsúra.”

Megfeszített munkatempó

A forgatásról elmondták, a gyimesi felvételeket egyhetes megfeszített munkatempóban sikerült rögzíteni, sokszor hajnaltól estébe nyúlóan, és gyakran azt sem tudták, mi történik a következő nap, mert mindig változott a helyzet. A budapesti forgatásokra, a Renátával készült mélyinterjúra valamennyivel több idejük volt.

Nagy Anikó Mária filmrendező Fotó: Veres Nándor

„Most van egy ilyen divatja ennek a követéses dokumentumfilmnek, amely éveken keresztül becsatlakozik bizonyos emberek életébe vagy a tematikába, de ez is egy érvényes helyzet volt. Itt nagyon rövid idő alatt kellett nagyon pontosan rögzíteni az eseményeket, és Attila ezt vállalta, hogy ilyen feszített munkatempóba megoldja. Nem csak akkor érvényes egy dokumentumfilm, ha minimum egy évig követi a rendező azt a témát, embert, bármit, amit választ, mert tulajdonképpen nem ezen múlik, hanem az érzékenységen. Itt egy nagyon fontos pillanatot tudtunk megragadni, Attiláék olyan szemmel voltak ott, hogy gyakorlatilag minden, ami egy búcsút meg tud előzni, benne van. Ugyanakkor

felismertük, hogy ez annál is több, mint az a helyzet, hogy nincs búcsú. És egy olyan szereplőt találtunk, aki egy picit túl tud ezen mutatni, az ő személyiségével, az élethelyzetével”

– magyarázta Anikó.

Mint kiderült, számukra is újszerű alkalom, hogy ketten rendezték a filmet, hiszen többnyire egyszerzős filmesek, itt megoszlott a feladat. Attila kifejtette, az egyik kedvenc része a filmkészítés munkafolyamatában az, amikor már összeáll a teljes nyersanyag, és abból kell „varázsolni.” Ezt a részét ezúttal főként Anikó végezte, de folyamatosan egyeztettek.

Szabó Attila filmrendező Fotó: Erdély Bálint Előd

„Számomra a legérdekesebb az volt, hogy ugyan a csíksomlyói búcsúról készítettük a filmet, de mire kész lett a film, valójában nem is annyira a búcsúról szólt. A csíksomlyói búcsú egy keret, amely alkalmat adott ahhoz, hogy sokkal mélyebb gondolatok kerüljenek elő. Nagyon jó, hogy az Anikó által készített mélyinterjút Budapesten csináltuk meg, és nem az egyhetes rohamtempó végén, mert teljesen másképp jöttek volna ki Renátából a gondolatok. Mire visszatért Budapestre, kicsit letisztult minden, ott még készült néhány jelenet, amelyek nagyon szépen feleselnek a gyimesi hangulattal, és így egy sokkal komplexebb kép lett, minthogyha egyszerűen az ő útját kísértük volna végig, és a vallási vonalat mutatjuk be. Ugyancsak érdekes, hogy benne van Anikó nőiessége, lehet, hogy benne van az én férfias tempóm is ebben a filmben, és dupla íze van a történetnek.”

Zarándokként hazatérni

A két rendezővel arról is beszélgettünk, hogy a film elkészítése közben ők maguk is átgondolták a hithez, a vallásosságukhoz, a csíksomlyói búcsúhoz való viszonyukat. És igen, a szülőföldhöz való viszonyulásukat is. Anikó elmesélte, hogy amikor idén pünkösdkor bemutatták a filmet Gyimesben, hirtelen elhatározásból úgy döntött a stáb tagjainak azon része, akik a tavaly nem vettek részt a gyimesi forgatáson, hogy ezúttal ők is elzarándokolnak Gyimesből Csíksomlyóra.

Renáta és az édesanyja. Készülődés a zarándoklatra Fotó: Forrás: Nagy Anikó Mária/Szabó Attila

„Én életemben most voltam először, hatalmas élmény volt, annál is inkább, mert azt éreztem, hogy a filmhez így most már minden porcikámmal tudok kapcsolódni. De anélkül is, hogy fizikailag is lejártam volna ezt az utat, azt éreztem, hogy nekem ez a film valamiféle megérkezés volt. Én Renátában saját magamat véltem fölfedezni. Ugyanígy, fiatalon jöttem el Csíkszeredából Magyarországra, és élek azóta is itt, de ugyanígy azokat a kérdéseket nap mint nap felteszem magamnak – és ezekre nincs válasz – , amiket saját magától is megkérdez Renáta” – fejtette ki a filmes. És mik ezek a kérdések? A hithez való viszonya, a szülőföldjéhez, a kétlakisághoz való viszonya, ezek mind olyanok, amelyeket csak feltenni lehet, de megválaszolni nem. „És számomra nagyon érvényes dolgokat mondott ki Renáta, olyasmiket, amiket nem nagyon szoktunk megfogalmazni. Vagy szeméremből, vagy bűntudatból, vagy lelkiismeret-furdalás miatt, egy csomó minden miatt az ember magába zárja ezeket, él velük persze minden nap, és az, hogy ezt Renáta ilyen bátran és őszintén a felszínre hozta, nagy élmény volt.

Ritkán van egy rendező, alkotó életében, amikor egyszerűen saját maga is tud azonosulni a szereplőjével, nem csak kívánja azt, hogy a nézők majd tudjanak azonosulni, hanem én magam is tudtam”

– hangsúlyozta Anikó.

Renáta Budapesten is barátokra talált Fotó: Forrás: Nagy Anikó Mária/Szabó Attila

Attila úgy emlékszik, hogy amikor évekkel ezelőtt először ment el a csíksomlyói búcsúra, akkor televíziós tudósítóként érkezett oda, de zarándokként tért haza. Úgy véli, ezzel nagyon sokan vannak így, hogy turistaként mennek el, de zarándokként térnek majd haza. „Viszont a tavalyi csíksomlyói búcsú egyáltalán nem hasonlított az előző évekhez, pontosan ez a hangulata maradt el, és családi körben, 100-150 ember jelenlétében zajlott. Jó volt, hogy mi ismertük a búcsút, hogy milyen szokott lenni, és láttuk azt, hogy mennyire más. Hogy az emberek a házakba húzódva a kapuk mögül integetnek az elvonuló keresztnek, hogy fertőtlenítették a keresztnek a nyelét stb. Ez egy olyan búcsú volt, amilyen eddig soha, és ezért is volt fontos, ha csak kordokumentumként, de mindenképp meg kellett ezt örökíteni.”

Keresni és találni

Kérdésünkre, hogy hogyan találták meg a főszereplőt, elmesélték, hogy a producer Hajnal Gergő és a forgatókönyvíró már ismerték korábbról, tudták róla, hogy gyimesi, tudták, hogy otthon van, és azért keresték meg első körben, hogy segítsen nekik szereplőt keresni. De az alkotócsapat nagyon hamar rájött, hogy nem kell mást keresni, mert megvan a főszereplő, hiszen Renáta erre teljes mértékben alkalmas.

Búcsú, ahogyan még sosem volt Fotó: Forrás: Nagy Anikó Mária/Szabó Attila

„Az eredeti elképzelés az volt, hogy megkeressük azt a három embert, aki Gyimesből viszi a keresztet, és rajtuk keresztül mutatnánk be a történetet. De közben kiderült, hogy faluról falura váltják egymást, innen már bonyolódott a dolog, és az idő is sürgetett. És ott volt Renáta, és én láttam, hogy ő tökéletes lenne főszereplőnek. Észrevettem, hogy nagyon közvetlen, őszinte, ami a szívén, az a száján. Nem mondom, hogy nagyon egyszerű volt a forgatás eleje, éppen ezért: természetesen viselkedik, önmagát adja, és ez nagyon fontos. Anikó is az első beszélgetés után rábólintott, hogy akkor Renáta legyen a főszereplő. Megvolt ugye a forgatókönyv, kitaláltuk előre, hogy mit hogyan kéne, de egy dokumentumfilmnél az improvizáció sokszor fontosabb. Ha ezeket a szituációkat nem ismerjük fel, és makacsul ragaszkodunk az eredeti elképzeléshez, nem biztos, hogy sikerült volna egy olyan filmet készíteni, amilyenre sikerült ez” – avatott be Attila.

Napbanézés a csíksomlyói nyeregben Fotó: Forrás: Nagy Anikó Mária/Szabó Attila

Anikó hozzátette, egy őszinte filmet szerettek volna, de nem tudták előre, hogy mi fog történni. És az, hogy végül ez az elképzelésük megvalósult, Renátának köszönhető. „Amikor láttuk a képernyőn Renátát és az őszinteségét, éreztük, hogy tényleg túlmutatunk azon, hogy egy »meg nem tartott« somlyói búcsús filmet készítsünk, muszáj volt nekünk is átkódolni az agyunkba azt, hogy itt valami olyan elemi dolgot ragad meg Renáta ezzel az őszinteségével, ami a mai ember számára nagyon fontos. Nagyon sokan keressük a hitünket, nagyon sokan úton vannak még ebben az ügyben. Az egész Gyimesről, a csíksomlyói búcsúról, Erdélyről van egy ilyen romantikus elképzelés, hogy ott mindenki szent ember, mindenki egyenesen »oltármászó« – ahogy Renáta fogalmazott –, és közben nem.” Mint mondta, izgatottan várták a gyimesi bemutatót, hogy milyen lesz a közönség reakciója. A visszacsatolás pedig nem maradt el: „odajöttek és azt mondták, hogy úgy érzik, mintha Renáta a szócsövük lenne, és végre kimondott olyan igazságokat, amiket ők is megélnek nap mint nap, ugyanezekkel a problémákkal, csak nem beszélnek róla.”

Gyimesiek indulnak a búcsúba, 2020 pünkösdjén Fotó: Forrás: Nagy Anikó Mária/Szabó Attila

Attila rámutatott, a vallási rituálé is ott van a filmben: végigmegy a keresztalja az úton, megérkeznek, részt vesznek a misén a szereplők, a napbanézésen, felmennek Máriához. „Ezt a vonalat is végigkíséri ez a film, de tulajdonképpen ez csak egy utazás. A csíksomlyói búcsú is erről szól, hogy mindenki keres valamit ott, a Jóistent, a párját, a lelki békéjét, a nemzeti összetartozás érzését. Az életünk folyamán is mindannyian folyamatosan úton vagyunk, keresünk valamit. Ez a keresés is benne van a filmben, a hit, az otthon, önmagunk keresése.”

0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Tájékoztatás a sütik használatáról

A Príma Press Kft. által üzemeltetett liget.ro domainen keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata

Információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

A liget.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID liget.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll liget.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs liget.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év harmadik fél
_gat google.com 1 nap harmadik fél
_gid google.com 1 nap harmadik fél

 

Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír/Rossz hír-funkció (kronikaonline.ro) használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
newsvote_ liget.ro
Cikkre való szavazás rögzítése
30 nap saját

 

Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet  harmadik fél

 

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1 nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1 nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
 urlgen   instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 csrftoken   instagram.com  1 év  harmadik fél
 ds_user_id  instagram.com  1 hónap  harmadik fél
 ig_cb  instagram.com   1 nap  harmadik fél
 ig_did   instagram.com  10 év  harmadik fél
 mid  instagram.com  10 év  harmadik fél
 rur  instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 sessionid   instagram.com  1 év  harmadik fél
 shbid  instagram.com  7 nap  harmadik fél
 shbts  instagram.com  7 nap  harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com  1 nap harmadik fél
SSID youtube.com  1 nap harmadik fél
SID youtube.com  1 nap harmadik fél
SIDCC youtube.com  1 nap harmadik fél
SAPISID youtube.com  1 nap harmadik fél
PREF youtube.com  1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO youtube.com  1 nap harmadik fél
HSID youtube.com  1 nap harmadik fél
GPS youtube.com  1 nap harmadik fél
YSC youtube.com   munkamenet harmadik fél
CONSENT youtube.com  1 nap harmadik fél
APISID youtube.com  1 nap harmadik fél
__Secure-xxx youtube.com  1 nap harmadik fél

 

A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Adwords: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google Adsense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

 

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. Az alapműködést biztosító sütik a látogatók azonosítása nélkül gyűjtenek információkat a weboldal használatáról.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, enr_cxense_throrrle.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír / Rossz hír funkció használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: newsvote_


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMAL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.

Székely Sport