A minden jóban segítő nővér: Darvas Piroska

D. Balázs Ildikó 2022. április 22., 15:57 utolsó módosítás: 2022. április 22., 16:03

Fiatal volt, álmokkal és egy udvarlóval. 19 évesen Bécsbe indult szerencsét próbálni, hogy „talpraesett fehérnépet csináljanak” belőle az apácák, bár a róluk ismeretlenül is kialakított kép csöppet sem volt kecsegtető. Úgy képzelte, hogy az apácák sánták vagy púposak. De nem azok voltak, hanem nyitottak és befogadók. S ekkor dőlt el a sorsa. Darvas Piroska a csíkszentdomokosi Szent Margit Lelkigyakorlatos Ház vezetője, az a fajta szerzetes nővér, aki számára a lelkiség mellett fontos a közösségi élet, a kézimunkázás, a veteményezés, imádja a lovakat, s nem áll tőle távol a marosszéki forgatós vagy a cigánycsárdás sem. Egy vagány nő.

A minden jóban segítő nővér: Darvas Piroska
galéria
Harminc éve szerzetes Darvas Piroska Fotó: Veres Nándor

Gombaleves, paprikás makarónival és kavart tészta tejszínhabbal – ez volt az ebéd, s ennek ínycsiklandozó illata lengi be a Szent Margit Lelkigyakorlatos Házat. A csíkszentdomokosi templom szomszédságában lévő házban csend van és nyugalom, a napi programot most éppen pihenés és elmélkedés szakítja meg. Az egyik teremben egyébként gyulafehérvári szeminaristáknak tart lelkigyakorlatot egy jezsuita atya, egy másikban masszázstanfolyam zajlik. Széles mosollyal az arcán fogad bennünket a házvezető, Darvas Piroska segítő nővér. Idén lesz ötvenéves – mondja –, és harminc éve szerzetes a Tisztító Tűzben Szenvedő Lelkeket segítő nővérek közösségében.

Isten rabjai

„Tudja a csuda, a jó Istennek valamiféle csalogatása. Én tényleg hiszek abban, hogy a Jóisten mindenkiből kicsalogatja azt, ami számára a leginkább életet ad” – válaszolja Piroska, amikor arról kérdezem, három évtizeddel ez előtt mi vonzott egy szerelmes fiatal lányt, hogy belépjen egy szerzetes rendbe.

Piroska Tusnádon született, egyszerű parasztcsaládban, ahol része volt a mindennapoknak a mezőgazdasági munka, az állattartás, s ő ebben segített szüleinek. Szerette – mondja –, s soha nem is kívánkozott el a völgyből. Tinédzserként került a kezébe Gárdonyi Géza Isten rabjai című kötete, és a fiatal lányt megragadta Szent Margit élete, vezeklései, s némi romantikával átszőtt ábrándozásai során akkor futott át először a fején, hogy szerzetes is lehetne.

„Ekkor követtem el egy »bakit«, elmondtam a plébánosomnak, és ezt ő megjegyezte.

Volt egy barátom, jól voltunk, közös életben gondolkodtunk, de érettségi után volt bennem egy félelem, hogy vajon kész vagyok a családalapításra, a gyermekvállalásra? Ekkor jött a plébánosom, aki figyelmembe ajánlott egy vagány szerzetesközösséget,

mondván, ezek talpraesett fehérnépek, s belőled is azt csinálnak. Sosem felejtem el. Arra gondoltam, egye fene, fiatal vagyok, kipróbálhatom” – emlékezik vissza.

Így került mindenféle nyelvtudás nélkül Bécsbe. De itt kicsit visszakanyarodik a múltba, diákkorára, s elmeséli, a helyi ifjúsági csoport aktív tagjaként már gyermekként is, akin tudott, segített, s az már akkor megfogalmazódott benne, hogy szeretne az emberekért tenni. „Amikor mentem nagymamáékhoz, hogy vigyek nekik kenyeret, borvizet, mindig a temető mellett haladtam el, s honnan honnan nem, született bennem egy gondolat, hogy amíg a temető mellett megyek el, imádkozzak az ott eltemetettekért. Ez egy olyan szokásom volt, amiről senkinek sem beszéltem” – jegyzi meg.

Székely népviseletben Darvas Piroska Fotó: Darvas Piroska személyi archívuma

Az évek során két meghatározó eset is történt az életében, amire akkor nem fordított különösebb figyelmet. Gyermekként két esetben is úgy hozta az élet, hogy idős emberek holtestét találta meg egy társával, s akkor eldöntötte, hogy amíg él, ezekért az idős emberekért imádkozni fog. És Bécsben, amikor azzal szembesült, hogy ezek az apácák a tisztító tűzben szenvedő lelkekért ajánlják fel imádságukat, munkájukat, akkor tudatosult, hogy ő ezt már gyakorolja. „Ez egy jel volt arra, hogy nekem itt a helyem. Szóba sem jött utána, hogy hazamegyek, s családot alapítok. Úgy megnéztem 19 évesen Bécsben az apácákat, hogy még mindig nézem” – mondja mosolyogva. Nevetve folytatja, benne is volt egy kép az apácákról, arra gondolt, hogy csak nem stimmel velük valami, sánták, púposak lehetnek. De minden rendben volt az apácákkal, a fiatal székely lány pedig tanulni kezdett, hisz számára mindaddig ismeretlen volt a noviciátus, a szerzetesi fogadalom, a szerzetesi karizma, a lelkiség fogalma.

Az maradt, akinek megismerték

Hogy hogyan fogadták idehaza a döntését? Lassan mindenki belenyugodott. Szülei támogatták – válaszolja –, bár érezte, édesapjában volt egy enyhe szégyenérzet. „Édesapám nagyon szerette volna, ha fiúnak születek, de lány lettem, ennek ellenére én lettem a jobbkeze. Együtt hordtuk a téli tüzelőfát, együtt mentünk a mezőre, én mindig segítettem neki. A lovakat is innen szerettem meg, nekünk mindig volt lovunk, s annak kiscsikója, ő mindig olyan nagy szeretettel mesélt a lovakról”. Aztán mikor szülei egy alkalommal Bécsben meglátogatták, megnyugodtak. A falubeliek sem sokat tudtak róla, de ma már úgy érzi, hogy büszkék rá, tisztelik, ő pedig maradt az a Darvas Piroska, akik ott született.

Ma már kevés idő marad lovaglásra Fotó: Darvas Piroska személyi archívuma

A Bécsben eltöltött három év után – ez volt a jelöltség és a noviciátus ideje – a magyarországi Csobánkára került, ahol cigánypasztorációban dolgozott, majd négy évre újra visszatért az osztrák fővárosba, ekkor doktorált teológiából, végül útja 29 évesen Marosvásárhelyre vezetett, ahol hét évet dolgozott egyetemistákkal az egyetemi lelkészségen és a gyulafehérvári főegyházmegye pasztorális irodájánál. „Bécs a lelki életem otthona, Csobánkán virultam, nagyon szerettem a cigányokkal dolgozni, azóta is bárhol vagyok, nekem cigány barátaim mindig vannak, a lelkészségen a fiatalokkal nagyon szép volt dolgozni, de most itthon a legszebb. Tizenkét éve vagyok Csíkszentdomokoson az én népem körében” – mondja.

A domokosi „zárda”

Amíg ő külföldön „kószált” – jegyzi meg –, az alatt az időszak alatt telepedett le a felcsíki településen a szerzetesi közössége, s épült fel a Szent Margit ház. Nehéz időszak után érkezett haza, a fáradság, a kiégés megkérdőjelezhetetlen jeleivel. Ismerkedni sem volt kedve eleinte – jegyzi meg békés mosollyal –, de lassan-lassan beilleszkedett a közösségbe. „Most már ha nem autóval megyek ki a faluba, alig érek haza. Ha bemegyek egy üzletbe, nem haladok” – mondja derűsen.

 

Mezőgazdasági munka, állattartás. Nem áll távol tőle Fotó: Darvas Piroska személyi archívuma

Nevetve eleveníti fel, hogy eleinte szkeptikusak voltak a faluban a szerzetesnők érkezésének a hírére, annál is inkább, hogy kiderült, nem is olyanok, mint amire számítottak. „Korábban az egyik szerzetesnő alapszakmája gyógyszerész volt, a másiké könyvtáros. Egyikük segített gyógyszert beszerezni, másik németórát tartott fiataloknak, a faluban pedig csodálkoztam, hogy ezek milyen apácák, nem is imádkoznak állandóan, nem is főznek a papnak, hanem folyton jöttek-mentek. Ma már teljesen el vagyunk fogadva, értékelik a munkánkat”.

Milyen apáca, aki táncol?

Őt is szórakoztatja, hogy a lelkigyakorlatos házat a mai napig zárdaként emlegetik a faluban. S ha Domokoson már korábban is rácsodálkoztak a segítő nővérekre, nem volt kicsi az ámulat, amikor később a házvezetőről kiderült, olyannyira szereti a néptáncot, hogy néptánccsoportot alapított, sőt mi több, még táncol is, kedvét leli a lovaglásban, szívesen részt vesz a mezei munkában, a zakuszkafőzésben. Évekig heti egy alkalommal muzsikaszótól voltak hangosak a „zárda” falai, s ha az udvaron tartották a táncpróbát, „hallatszott a fél faluban”. „»Milyen apáca, aki táncol? A zárdából jön ez a zene?« – kérdezték, de olyan szépen kialakult. Azt mondtam, ha elfogadnak így, jó, s ha nem, úgy is jó. Tenyeres-talpasok a neve a nagyok tánccsoportjának, a kisebbeké pedig Talpacskák. A tánccsoport szépen bekapcsolódik ma már a közösségi életbe” – meséli büszkén.

Minden jóban segíteni, bármi is legyen az – ez a rend alapítójának a jelmondata, amit Piroska is magáénak érez.

Ennek szellemében például néptáncos tevékenysége révén olyan fiatalokkal lépett kapcsolatba, akik soha ne nem léptek volna be a rendházba, nem is álltak volna le beszélgetni pappal vagy apácával. Kacagva emlékezik vissza, megtörtént, álltak sorba a tánctáborban az ebédért, s akkor csodálkoztak rá a társai, hogy egy szerzetesnő táncol velük. De olyan is volt, hogy tánctáborban csendmeditációt tartott. „Örömmel fedeztem fel, hogy össze tudom kapcsolni a visszavonulást és a nagyon pörgő világi életet” – emeli ki. Mindegyikben el tud mélyülni, s talán ez segíti abban is, hogy életét teljesnek érezze.

Még szövőszék is van a csíkszentdomokosi Szent Margit Lelkigyakorlatos Ház alagsorában Fotó: Darvas Piroska személyi archívuma

„Határozottan érzem, hogy amikor sokat vagyok táborban, hangos programokon, nagyon kell az elvonulás, de azt is érzem, hogy amikor több lelkigyakorlatot kísérek, már vágyik a lelkem valami másra. A mi életformánkhoz hozzátartozik a napi egy óra személyes ima. És itt van a gyökér. Enélkül nem tudnánk létezni”.

Ismertető jelük a fémkereszt

A Gondviselésről elnevezett Boldog Mária által 1856-ban alapított rend nővéreinek nincs szerzetesi ruhája, hanem azt a ruhát viselik, amit az adott kultúrában az átlagemberek. Piroska a nyakában lógó fémkeresztet mutatja, az a rend tagjainak egyedüli ismertető jele.

A domokosi rendházban jelenleg három nővér él, egyikük kórházpasztorációban dolgozik, a másikuk kinesztetikusként foglalkozik a hozzá fordulókkal.

Piroska a ház működéséért felelős, a házban pedig különböző csoportoknak biztosítanak teret az elcsendesedésre, lelkigyakorlatokra. Van, amikor ők a házigazdák, a helyet biztosítják, de sok esetben maguk is vezetnek csoportokat. Mindhárman tartanak személyes beszélgetéseket, lelki kíséreteket a félelemmel küszködő embereknek.

Laskakészítő hétvége, varrótanfolyam, lovaglás

„Van egy jó projektünk” – mondja mosolyogva, amikor elindulunk szétnézni a házban. „Mindig is szerettem volna megtanulni varrni, tavaly ősszel szerveztem meg először egy alaptanfolyamot, igen nagy volt az érdeklődés. Szövőszéket adott egy idős néni, megtanultuk, hogy kell felszerelni.

A néniket »kihasználom«, hogy a tudásukat átadják, s örülök, mert a fiatalok érdeklődnek.

A tavaly szerveztem egy laskakészítő hétvégét, mert szívügyem, hogy az ilyen értékek ne vesszenek el. Idősek és fiatalok együtt az ősszel zakuszkát főztünk be, meg almalekvárt” – magyarázza, miközben leérünk az alagsorba abba a kis szobába, ahol a szövőszék van felállítva. Elhaladunk a néptáncosok néhai próbaterme mellett is, szintén az alagsorban, de sorba vesszük és megnézzük a társalgót, az ebédlőt és a konyhát, a ház szívét, a kápolnát. 

Legújabb projektje, a varrás Fotó: Darvas Piroska személyi archívuma

Amikor arról kérdezem, hogy miben tud kikapcsolódni, csillogó szemekkel mesél a lovakról. Korábban szívesen látogatott el a Szent Ferenc Alapítvány gyergyószárhegyi otthonának lovardájába lovagolni. „Tusnádon is, ha a szomszéd fiú tudta, hogy megyek haza, a lovat felnyergelte, s egyet kerültem. Az nagyon jót tett. De több lett az időigényes dolog. Aztán kitaláltam, hogy szeretnék táncolni, megszerveztem, de az is kinőtte magát. Most Tusnádon a családi házunk mögött lévő szép nagy kertben veteményezek, azt nagy élvezettel csinálom, az nekem egy elvonulás, egy igazi kikapcsolódás, ami még nem fejlődött programmá. Ilyenkor a lelkem megpihen” – magyarázza.

Büszkén, népviseletben Fotó: Darvas Piroska személyi archívuma

A folyóson búcsúzkodunk, miután megnézzük a közös fotókat, a Piroska által varrt szatyrokat. „A szomszéd nénivel van ez a fotó, s ez is azt bizonyítja, hogy befogadnak, szeretnek itt” – mutat sok szeretettel egy születésnapi fényképre, amelyen épp a ház szomszédságában élő idős nénit köszöntötte.

A cikk először a Székelyhon napilap Liget című kiadványában jelent meg 2022. április 22-én.
0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Tájékoztatás a sütik használatáról

A Príma Press Kft. által üzemeltetett liget.ro domainen keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata

Információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

A liget.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID liget.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll liget.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs liget.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év harmadik fél
_gat google.com 1 nap harmadik fél
_gid google.com 1 nap harmadik fél

 

Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír/Rossz hír-funkció (kronikaonline.ro) használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
newsvote_ liget.ro
Cikkre való szavazás rögzítése
30 nap saját

 

Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet  harmadik fél

 

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1 nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1 nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
 urlgen   instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 csrftoken   instagram.com  1 év  harmadik fél
 ds_user_id  instagram.com  1 hónap  harmadik fél
 ig_cb  instagram.com   1 nap  harmadik fél
 ig_did   instagram.com  10 év  harmadik fél
 mid  instagram.com  10 év  harmadik fél
 rur  instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 sessionid   instagram.com  1 év  harmadik fél
 shbid  instagram.com  7 nap  harmadik fél
 shbts  instagram.com  7 nap  harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com  1 nap harmadik fél
SSID youtube.com  1 nap harmadik fél
SID youtube.com  1 nap harmadik fél
SIDCC youtube.com  1 nap harmadik fél
SAPISID youtube.com  1 nap harmadik fél
PREF youtube.com  1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO youtube.com  1 nap harmadik fél
HSID youtube.com  1 nap harmadik fél
GPS youtube.com  1 nap harmadik fél
YSC youtube.com   munkamenet harmadik fél
CONSENT youtube.com  1 nap harmadik fél
APISID youtube.com  1 nap harmadik fél
__Secure-xxx youtube.com  1 nap harmadik fél

 

A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Adwords: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google Adsense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

 

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. Az alapműködést biztosító sütik a látogatók azonosítása nélkül gyűjtenek információkat a weboldal használatáról.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, enr_cxense_throrrle.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír / Rossz hír funkció használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: newsvote_


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMAL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.

Székely Sport