Aikidó: gyakorlás egy életen át

Liget 2019. december 03., 11:31

Kitartás, rendszeresség és szenvedély – talán ez lehet a titka annak, hogy napokon belül immár huszadik születésnapját ünnepli a csíkszeredai Musubi Dojo, a város első aikidóklubja. A szamurájoktól eredő harcművészetről, az elmúlt húsz évről Túros Endre és Orbán László Attila oktatók mesélnek a Székelyhon napilap Erdélyi Sport mellékletében.

Orbán László Attila és Túros Endre Fotó: Gábos Albin

Csíkszeredában a kilencvenes évek végén kezdett aikidóedzéseket tartani a Nyíregyházáról érkezett Szilvási György, az alapokat tőle tanulta meg Túros Endre és Orbán László Attila. Az aikidónak több gyakorlási formája van – jegyzik meg –, ők a marokkói származású, Franciaországban élő Jaff Rajit tartják mesterüknek, az általa alapított Ecole de Budo Raji iskola követői. Endre és Attila határozottan állítja, az aikidó lényege a rendszeres, folyamatos gyakorlás, az aikidó számukra nemcsak sport, hanem ma már egy életforma. Aki folyamatosan, rendszeresen gyakorol, annak fizikailag jobb az életminősége – az aikidó erről is szól. A két aikidóoktató az évek során 600-700 emberrel foglalkozott már, az öt-hat éves korosztálytól kezdve egészen a szépkorúakig.

Hogy miként ünneplik december 8-án a klub huszadik születésnapját? Erre az alkalomra egy kiadvány látott napvilágot, de természetesen lesz közös gyakorlás is. „Az aikidónak hat alapelve van, mindegyiknek megvan a technikája. Mindegyik alapelv illusztrálására készült egy rajz, és a rajzhoz társul egy-egy csapatfotó. Ezek kerültek be a kiadványba” – mondja Túros Endre. A teljes cikk a Székelyhon napilap keddi Erdélyi Sport mellékletében olvasható.

0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat