Ajándékok személyre szabva

Péter Beáta 2018. december 20., 15:23 utolsó módosítás: 2018. december 20., 16:07

Nem az a fontos, hogy mennyibe kerül az ajándék, hanem hogy közben az ajándékozó mennyit gondolt a megajándékozandó személyre – állítják sokan, akik abban hisznek, hogy egy ajándéknak személyesnek kell lennie, sőt, nem árt, ha megszemélyesített. Kirakósra, bögrére, párnára nyomtatott fotó, vicces felirat a pólón vagy éppen az alsónadrágon, unokák fényképeivel díszített naptár – szétnéztünk a karácsonyfa alá tehető megszemélyesített ajándékok piacán.

Minden hónapra egy fotó. Aki egyszer "rákapott", az következő évben is rendelni fog (forrás: BTDesign)

Kirakósra, bögrére, párnára nyomtatott fotó, vicces felirat a pólón vagy éppen az alsónadrágon, unokák fényképeivel díszített naptár – az utóbbi években egyre népszerűbbek a személyre szabott ajándékok. Nagy öröm látni egy nagyszülőnek az év minden napján az unokákat, még ha fotón is. Emiatt is nagyon közkedvelt lett az unokák fotóival készült naptárak ajándékozása, aki egyszer kapott, a következő évben is igényt tart rá. A marosvásárhelyi Barkóczi Tímea grafikus öt éve foglalkozik egyedi meghívók készítésével, novembertől márciusig pedig az egyedi naptárai iránt van igazán nagy kereslet. „Általában októberben előkészítem a naptármodelleket, és ezek függvényében lehet küldeni képeket. Mivel ezt már öt éve csinálom, ki van alakulva a kliensköröm, visszajárnak és folyamatosan hoznak új megrendelőket. Nem is szoktam reklámozni, mert maga a termék vonzza az új vásárlót” – avat be.

A kliens kiválasztja a modellt, a grafikusnak elküld tizenhárom fotót, ezekből tizenkettőt felhasznál a naptárba, egy pedig a borítóra kerül. De előfordul, hogy a megrendelő érkezik ötletekkel, a grafikus pedig hozzáteszi a saját kreativitását. Rámutat, „fertőző” az egyedi naptár, mert aki egyszer rendelt, következő évben is visszatér.

„Elsődlegesen a nagyszülőknek szokták készíttetni. Nálunk is így alakult ki ez az egész naptározás: a testvérem gyerekEinek készítettem fotóalbumokat egy-egy évükről, de mivel nehéz volt egy idő után a képeket időrendi sorrendbe összeválogatni, jött az ötlet, hogy készítsek egy naptárt, és minden hónaphoz használjak egy képet. Így minden hónapban lehetett látni az unokákat más-más képen, és most már rendesen követelik a nagyszülők. Hiába van más ajándék, kérdik, hogy naptárt mikor kapnak. Mert az ott van velük egész évben, és számukra ez fontos.”

Mint mondja, az első évben Walt Disney-figurák is kerültek a naptárjaira, de rájött, hogy nem szereti ezt a vonalat, és amit nem szeret, abba nem tudja beleadni a kreativitását. Így letisztultabb formákkal kísérletezett, és mostanra kialakult egy egyéni stílusa. „Azt látom, hogy az én klienseim nem szeretik a túldíszített dolgokat. A román kliensek igénylik inkább, hogy legyen nagyon díszes, ezért kevésbé vállalok be ilyen felkéréseket, mert azt a stílust nem tudom megadni nekik, amit elvárnak. Ha nem érzem azt, hogy az én személyiségem benne van a dizájnban, akkor hiába adnának akármennyi pénzt, nem tudom kiadni a kezemből azt a munkát”– magyarázta.

Egyre többen keresik a szép kivitelezésű határidőnaplókat (forrás: BTDesign)

Az egyik csíkszeredai ajándékboltban hosszú sor kígyózik az egyedi ajándékok készítésével foglalkozó részleg előtt. Itt különböző felületekre nyomtatnak fotókat, feliratokat. Vass Csongor, a bolt tulajdonosa is úgy látja, hogy megnőtt az ilyen jellegű ajándékok iránt az igény. Az üzletben már régóta foglalkoznak személyre szabott ajándékok készítésével – derül ki. „Abban az évben kezdtük, amikor a Petőfi utcát kezdték újítani. Tudtam, hogy ha felássák az utcát, senki nem fog bejönni a boltba, csak ha valami olyant csinálunk, ami kicsivel több, mint a megszokott kínálat. Külföldön szereztem tapasztalatot a szublimációs eljárásról, és évek alatt ismerték meg a kliensek ezt a fajta lehetőséget. Most már annyira el van terjedve, hogy most értük el azt, amire én a legelején számítottam. Nagyon változó igényeket kell kielégítsünk, és ott tartunk, hogy

sokan nagyon vicces ötletekkel jönnek, és megesett történetekhez kapcsolódó képeket, feliratokat kérnek. Egyre többen jönnek, és ennek örvendek, hogy nagyon különleges dolgokat tudunk csinálni. A kliensek is ráéreztek az ilyenfajta ajándék lényegére, amelyben van némi plusz poén, meglepetés és nagyon személyes. Ettől tud működni”

– magyarázta a tulajdonos.

Közkedveltek a vicces feliratú bögrék Fotó: Péter Beáta

Mint mondta, fontos az, hogy gyorsan reagálnak a megrendelők kéréseire, ott helyben választhatják ki a pólót, szerkeszthetik meg együtt a szöveget, grafikát, ami rákerül az adott felületre, majd ki is nyomtatják. Karácsony előtt különböző sablonokat készítenek elő, háttereket, feliratokat, mintákat, amelyek közé bekerül a hozott fotó.

Párnából, kirakósból, bodyból, pólóból, kalapból, bögréből, egérpadból lesz így személyre szabott ajándék.

De nem csak karácsony, hanem például Valentin-nap előtt is megnő a kereslet az ilyen jellegű ajándékok iránt. Ilyenkor több tucat alsónadrágot visznek be, hogy nyomtassanak rá különböző – sokszor – vicces szövegeket. Ugyanakkor sok jó sztorit is hallanak, illetve néhánynak részesei is. Volt olyan, hogy egy srác a barátnőjével készült közös fotót nyomtattatta rá egy párnára, rá nemsokára megjelent a boltban a barátnő is ugyanazzal a fotóval, és ugyancsak párnára szerette volna rányomtatni. „Nem mondhattam, hogy a barátja ugyanazt rendelte, de meg kellett győznöm, hogy ne párnát rendeljen, mert egy fiúnak nem megy annyira, inkább csináljunk egy puzzlet. Szegény nézett, hogy ő párnát gondolt. Aztán, gondolom, este rájöttek, hogy itt mi volt a sztori” – meséli nevetve Vass Csongor.

Különböző modellek közül lehet választani, de az egyéni elképzeléseket is megvalósítják Fotó: Péter Beáta

Hozzáteszi, amikor egy kliensnek elkészítenek egy bögrét az általa kért grafikával és látják, hogy örül nekik, az számukra is jó elégtétel. Úgy véli,

nem az a fontos, hogy mennyit fizettünk egy ajándékért, hanem  hogy amíg ajándékot megszerezte valaki, mennyit gondolt a megajándékozottra.

„Miközben csináltatok egy bögrét, pólót, nyilván odaképzelem sokszor azt az embert, akinek készül, hogy fog-e neki tetszeni, mi a hobbija. Vannak előre megszerkesztettek, például „Minden férfi egyenlő, de a vízgázszerelők a legjobbak”.

Ott helyben készítik el az ajándékot, a kliens igényei szerint Fotó: Péter Beáta

Nyilván, ha valakinek ilyent veszel, szem előtt tartod, hogy az illető vízgázszerelő, hogy melyik a kedvenc színe stb. És egyre több személyes dolog van ebben, nem csak az, hogy beugrok az első boltba, leveszek valamit a polcról és le van tudva. Ezeket nem lehet letudni, itt sokkal nagyobb hozzáadott érték van, amitől a megajándékozott tudja, hogy fontos a másik ember számára, és ismeri, hogy mit szeret. Ettől szép és ettől van sikere az ilyen fajta ajándékoknak” – summázta.

 

 

0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat