Baglyos leves kézfogóra

Liget 2020. január 22., 12:14

Tudják, hogyan készül a baglyos leves? És egyáltalán hogy kerül a bagoly a levesbe? Olvassák el a Székelyhon napilap szerdai számának gasztronómiai kiadványát, és minden kérdésre választ kaphatnak.

A különböző ízek tökéletesen kiegészítik egymást Fotó: András Tamás

Farsangra lekerülnek a füstről a disznóvágás aranytartalékai, köztük a jóféle koncok, húsos csontok is. Ilyenkor a legízletesebb a velük készült étel. Nagy igazságot rejt a mondás, miszerint ahány ház, annyi szokás. Ékes példa erre, hogy az aszalt szilvával és füstölt hússal készült levest Gyergyó környékén bezöldségezik, másutt a főzés végén cukorral tovább ízesítik.

Amit a kányádi Derzsi Anna néni készített el a Homoród–Küküllő LEADER Egyesület Régi ételeink nyomában kiadványa számára, a szóbeli emlékezet szerint a menyegzői menü része volt. Nevében a baglyos az aszalt szilvát jelenti.

Érdemes belőle egész fazékkal főzni Fotó: András Tamás

Azt, hogy a régiek tányérjába nem mindennap került hús, mi sem bizonyítja jobban, mint az a tény, hogy Kányádban a baglyos leves tehát lakodalmi, azaz főleg farsangi és ritka ünnepre szánt eledel volt.

A teljes cikket, benne a baglyos leves receptjét a Székelyhon hetente megjelenő gasztronómiai kiadványában, az Erdélyi Gasztróban találják meg.

0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat