Betörések nyáridőben: jó lenne, ha figyelnénk egymásra

Péter Beáta 2018. július 12., 16:00 utolsó módosítás: 2018. július 12., 16:12

Elmondja fűnek-fának, hogy nyaralni megy? Megörökíti a nyaralás majd’ minden pillanatát, és rögtön közzé is teszi a közösségi oldalakon? Nem ajánlott. Inkább hozzon meg bizonyos óvintézkedéseket, hogy lakását biztonságban tudja, amikor nem tartózkodik hosszabb ideig otthon. És igen, a szomszéd néni is sokat segíthet ilyenkor.

Ha a szomszédok egymásra figyelnek, sokat csökkentik a betörések kockázatát. Képünk illusztráció Fotó: Thomas Campean

A nyaralási időszakban, azaz júniusban, júliusban, augusztusban és szeptemberben történik a legtöbb betöréses eset a lakásokban – derül ki a Hargita Megyei Rendőrfelügyelőség bűnmegelőzési osztályának statisztikájából. A tolvajok biztos célpontra mennek, leginkább pénzt és ékszereket tulajdonítanak el, nagyobb tárgyakat, mint tévékészülék például nem visznek el az utóbbi időben, magyarázta Manuela Ionescu alezredes, a bűnmegelőzési osztály koordinátora.

„Olyan eset is van, hogy a tolvaj benyit egy lakásba, amelynek nincs bezárva a bejárati ajtaja, és az előszobából elvisz elől hagyott tárgyakat, telefont, pénztárcát, cipőt, kabátot.

De legtöbbször nem véletlenszerűen törnek be a tolvajok.

Különböző módszerekkel információkat gyűjtenek, hogy ki az, aki nem tartózkodik több ideig otthon, és arról is, hogy ki tart otthon nagyobb pénzösszeget, értéktárgyakat. Van, hogy megfelelő kulccsal nyitják ki a bejárati ajtó zárját, de olyan esettel is találkoztunk, hogy pajszerrel volt felfeszítve a fémajtó, sőt, egy emeleten több is. Furcsa, hogy ezt a szomszédok nem hallották, vagy nem merték hallani.

Az a tény, hogy nem érdekel, hogy mi történik a szomszédban, senkinek sem jó. Mert ma a szomszéd lakásba törnek be, holnap hozzád”

– mutatott rá a rendőrnő.

Míg a szomszédoknak jó, ha elmondjuk, a nagyvilágnak ne kössük az orrára, ha hosszabb ideig eltávozunk. Képünk illusztráció Fotó: Veres Nándor

Hozzátette, azt is tudják már a kitanult betörők, hogy hol kell keresni az értéktárgyakat, pénzeket: a szekrényben, matrac alatt, azaz a „klasszikus” helyeken. Azért is művelik a betörésnek ezt a formáját, mert már tudják, hogy ha a lakás tulajdonosa otthon van a tett elkövetésekor, az már rablótámadásnak számít, nem lopásnak.

De mit tehetünk, ha nyaralni megyünk, hogy biztonságban tudjuk a lakásunkat és értéktárgyainkat?

Az alezredes elmondta, ha tehetjük, szóljunk egy szomszédnak, hogy néhány napig, hétig nem tartózkodunk otthon. Így tudni fogja, hogyha valami gyanús zajokat hall, akkor gond lehet. Ha épp mi vagyunk az a szomszéd és szokatlan zajokat hallunk, netán látjuk is, hogy ismeretlen alakok próbálnak bejutni a szomszédos lakásba, értesítsük a rendőrséget azonnal – de még véletlenül se szálljunk harcba velük.

Amennyiben tömbházban lakunk, beszéljük meg a többi lakóval, hogy csak indokolt esetben engedjük be az idegeneket az épületbe. A kaputelefonok erre jó szűrők lehetnek, de sajnos a lakók gyakran engednek be olyanokat, akiket nem is ismernek. Ne engedjünk be olyan „szerelőt” például, aki nem tudja igazolni magát. Az olcsó portékával házalóknak se dőljünk be, lehet, hogy megkapunk valamit olcsón, vagy vásárolnak tőlünk néhány üres flakont, de ez éppen elég idő számukra, hogy felmérjék a terepet. Ha csak pár napra megyünk is el, figyeljünk arra, hogy az ablakot ne hagyjuk nyitva, az ajtó legyen bezárva.

Ha megtörtént a betörés, ne takarítsunk, mert eltüntethetjük a nyomokat. Képünk illusztráció Fotó: Veres Nándor

Fontos lenne az is, hogy a nyaralás ideje alatt ne töltsünk fel fotókat magunkról és a nyaralás helyszínéről a közösségi oldalakra, várjunk vele, amíg hazaértünk. „Azt szeretnénk tudatosítani a lakosságban, hogy az otthon hagyott javaink kárt szenvedhetnek, amennyiben nem hozunk meg bizonyos óvintézkedéseket. Jó lenne, ha a lakók figyelnének egymásra, egymás lakására, és ha valami gyanúsat észlelnek, értesítsék a rendőrséget. Amennyiben valóban betörés történt, ne fogjanak neki takarítani, ne rakjanak rendet, hogy a nyomokat még véletlenül se tüntessék el. Minél hamarabb értesítik a hatóságokat, annál nagyobb az esélye, hogy nem csak elkapják az elkövetőt, de a javaikat is visszakaphatják” – hívja fel a figyelmet az alezredes. Rámutatott, egy, a tömbház elé felszerelt kamera sok esetben segíthetne az elkövetők beazonosítására.

Egy kis statisztika
Hargita megyében ebben az évben 418 lopásos esetet jelentettek, ebből 111 lakásból történő lopás: Székelyudvarhelyen 77, Gyergyóban 14, Csíkszeredában 17, Balánon 3, Maroshévízen 7, Tusnádon 4, Szentegyházán 2, Keresztúron 11, Borszéken 2 ilyen eset volt. Ez mintegy 15 százalékkal kevesebb, mint amit a tavalyi, nyári statisztikák mutatnak, akkor ugyanis a lakásokból 132 lopás történt, összesen pedig 568.
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat