„Radikális” újítás: Szabó Botond versenyautója

Pinti Attila 2022. április 29., 18:40 utolsó módosítás: 2022. április 29., 18:49

Kiváló autójavító és -építő szakember, kivételes tehetségű versenyző, illetve most már egy környékünkön egyedi négykerekű birtokosa is a csíkszeredai Szabó Botond. A belföldi autósportos berkekben egyre (el)ismertebb fiatalember „fő pályáján”, a hegyi gyorsasági bajnokságban immár egy Radical kormánykereke mögött száguldhat az újabb sikerek felé.

Minden részletében rendhagyó az angol versenygép Fotó: Pinti Attila

Rendezett sorokban álló eladó használt autók fogadnak a Szabó család csíkszeredai Brassói úton lévő vállalkozásának telephelyére befordulva, hátrébb pedig néhány, a különböző környékbeli autóversenyekre kilátogatóknak ismerős gép fogad – Szabó Botond eddigi pályafutásának mintegy mementójaként. Feltűnik egy matricázatlan Subaru Impreza WRX is, mint kiderül, a boxermotoros „utcai raliautó” jobbkormányosként érkezett az országba, Botond pedig az elmúlt időszakban kemény munkával, önerőből építette át balkormányossá. Érti a dolgát, az biztos, és nemcsak szerelőként kivételes a tehetsége, hanem versenyzőként is számolni kell vele.

Szülői felhatalmazással a versenyeken

2015-ben, tizenhétévesen állt első ügyességi versenyén rajthoz Szabó Botond. Mint meséli, „egy régi, rozsdás hármas Golffal” tette próbára magát Gyergyószentmiklóson. Ekkor még szülői beleegyezésre volt szüksége, hiszen nyilvánvalóan nem rendelkezett jogosítvánnyal. „Nem is konkrétan a versenyzés, hanem a tapasztalatszerzés volt a cél” – emlékszik vissza azokra az időkre.

Szabó Botond. Saját versenyautóját is szereli Fotó: Pinti Attila

A Golfot egy 1,6 literes, szívó benzines, 100 lóerős Mitsubishi Colt követte, 2016-ban már azzal gyűrte az aszfaltot, aztán még a 18. születésnapja előtt egy ezer köbcentiméteres, méretei miatt ügyességi versenyekre tökéletes Daihatsu mellett tette le a voksát. Jó választásnak bizonyult, 2017-ben országos első lett a bajnokságban.

Egyre feljebb lépve

Közben a csíkszeredai műhelyben készült egy kifejezetten versenyekre szánt Renault Clio RS, amivel már a regionális hegyi gyorsasági versenyeken is bemutatkozott, de – Botond bevallása szerint – „elég sok műszaki probléma akadt az autóval, több volt a kiesés, mint a befejezett futam”. Emiatt egy „rajtkész, épített autót” vásárolt, a sok csíki számára ismerős vörös, dízel Seat Ibizát.

A sok versenyt megjárt Seat Ibiza tavaly áprilisban a Hargitafürdőre vezető úton megszervezett Hargita Hill Climb versenyen Fotó: Pinti Attila

„A Seattal két évet versenyeztem, két egymást követő évben is megnyertem a hegyi gyorsasági bajnokság másodosztályának A3-as kategóriáját, összetettben pedig második lettem. A második év végén egy versenyre kibéreltünk egy Honda Civicet – úgy, hogy ha tetszik, akkor meg is vásároljuk. Tetszett, 2020-ban fel is léptem vele a »nagyok közé«, az országos hegyi gyorsasági bajnokságba, amelynek már nemzetközi jellege van, hiszen érkeznek versenyzők például Magyarországról és Bulgáriából is” – részletezi.

A Clio RS modellel sok probléma adódott – itt négy évvel ezelőtt, 2018. május 6-án a büdösfürdői úton rója a kilométereket Fotó: Pinti Attila

2020-ban a hegyi gyorsasági bajnokság A2-es kategóriájában az országos ralibajnokságban száguldó Mihai Manole navigátora, Marc Banca mögött második lett, akárcsak 2021-ben – igaz, ekkor már az őstehetségként számon tartott Cătălin Țuțuian végzett az élen. „Țuțuian olyan kaliberű versenyző, aki ellen esélyem sem volt” – magyarázza. Azért „nem hagyta magát”, és mivel a Honda Civic váltójával éppen problémák voltak, tavaly egy futamra kibérelte Adi Teslovan régebbi gyári versenyautóját, egy Citroën DS3 R3T-t. „Sokat segítettek a szponzorok abban, hogy ez megvalósulhatott. Ezzel az autóval sikerült négy tizedmásodpercre megközelíteni Sinaián Țuțuian-t. Tudtam, hogy ha nyerek, akkor sem lehetek már első a pontvadászatban, de jól esett volna »megverni«” – meséli.

Új szabályok, új autó

Az idei szezonra sokat változtak az országos hegyi gyorsasági bajnokság szabályai: egy, az autó motorjának, a jármű súlyának, illetve egyéb méreteinek, paramétereinek alapján pontszámot adnak a gépre, így kerülnek a különböző kategóriákba.

Előtérben az elmúlt évek partnere, a Honda Civic, háttérben a Renault Cio RS Fotó: Pinti Attila

„Nagyon sok pénzt kellett volna költenem a Hondára, hogy akár kategóriát cseréljek, akár a saját géposztályomban ütőképes maradjon az autó. Végül úgy döntöttünk, hogy váltunk. Gondolkodtunk a Citroënen, de végül a régi álmom, a Radical valósult meg” – mondja büszkén, hozzátéve, hogy azért szükség volt édesapja biztatására, bátorítására is, hiszen úgy érezte, „túl nagy falat lehet” egy ilyen kaliberű gép, és anyagilag sem volt egyszerű megoldani a beszerzését.

Csak versenyekre

A Radical SR3 RS feltűnő jelenség, az alacsony test, a számos első légterelő, a hatalmas hátsó szárny is jelzi, hogy nem tucatmodellről van szó. „A Radicalt a 2020-as országos hegyi gyorsasági bajnoktól, Emil Nestortól vásároltuk két hónapja, ez volt az edzőautója” – tér rá Botond az új szerzeményre.

Az Angliában teljesen kézzel összeállított négykerekűk rendelésre készülnek, az egyes vevők igényeinek megfelelően, ám mivel arra nem volt pénz, hogy „nullából” készíttessenek egy teljesen Botondra szabottat, így kapóra jött, hogy éppen vevőre várt Nestor gépe.

 

„Szerencsére nem kellett átalakítani az én méreteimre, mivel Emillel nagyjából megegyezik a magasságom” – mondja nevetve, miközben körbejárjuk a kuriózumot. A Radical csővázra épül, a borítóelemek üvegszálból készültek, az alja erősített. Közúton – versenyen kívül – nem használható, de mivel pályaversenyzésre is alkalmas – amikor egyszerre több autó lehet az aszfalton –, ezért hátul vészjelző és féklámpa van benne.

Hayabusa-alapok

Az egyes borítóelemeket egyszerű rögzítők „fogják össze”, pillanatok alatt levehető a motort takaró rész. Itt van az egyik varázslat: az SR3 RS-t a legendás Suzuki Hayabusa motorkerékpár 1,3-as motorjának alapjára épült erőforrás mozgatja, azt alakították át 1550 köbcentiméteresre az angolok fejlesztőmérnökei.

A maximális teljesítménye 250 lóerő, forgatónyomatéka 180 newtonméter, és az észveszejtő hanghatáshoz hozzájárul, hogy tizenegyezres fordulatszámig pörgethető.

Szintén saját Radical-fejlesztés a hatsebességes, szekvenciális váltó. Annak tudatában, hogy az autó üresen 470 kilót nyom, a pilótával és az üzemanyaggal pedig mintegy 600 kilogramm a versenysúly, nem csoda, hogy három és fél másodperc alatt gyorsul óránként száz kilométeres sebességre, kétszázra pedig elég neki nyolc másodperc. A végsebessége 238 km/óra. A pilóta tulajdonképpen nem ül, hanem fekszik benne, az aszfalttól alig öt centiméternyire.

Negyven óra – terhelés alatt

Nemcsak a vezetés, hanem a szervizelés is merőben más, mint azoknál az autóknál, amiket eddig Botond használt. „Amíg a Hondával versenyeztem, mindig hívtam magammal néhány barátot, ők a kerékcseréket, egyéb kisebb javításokat elvégeztek, a bonyolultabb dolgokkal én foglalkoztam. A Radicallal ez nem fog működni, mivel még én sem ismerem, sőt nem is akarnék hozzányúlni a fontosabb egységekhez, mert jelentős anyagi kárt lehet okozni” – emeli ki.

Szinte vízszintesben: a pilóta nem ül, inkább fekszik az autóban Fotó: Pinti Attila

A Radicalt eddig a több pilóta gépét is tároló, karbantartó, versenyre felkészítő, szervizelő bukaresti Omega Motorsport „kezelte”, de a céggel való jó viszonynak köszönhetően találtak egy olcsóbb, kompromisszumos alternatívát. „Megmutatták, hogy az alapszervizelést – olajcsere, gumicsere – hogyan csináljuk, a versenyek után pedig kötelező feladatokat adnak, azaz mit kell megolajozni, -zsírozni, -pucolni, szétszedni, összerakni” – részletezi. „Az alkatrészellátással nincs gond, bármit lehet rendelni hozzá, de semmi nem olcsó. Valahogy úgy kell számolni, hogy ahány törött alkatrész, annyiszor ezer euró” – tudjuk meg. A „komolyabb részeket”, esetleges nagyobb javításokat a bukaresti szervizcég intézi.

„A motor és a váltó egyébként üzemórás: előbbit negyvenórányi terhelésre, illetve száz óra »normális üzemmódra« tervezték. Az autó méri, hogy mennyi van még ebből.

Azaz amikor beindítjuk, és csak »ketyeg«, az nem számít bele a terheléses üzemórába” – avat be Botond a részletekbe. A negyven órányi terhelést követően a motort és váltót „kiműtik”, elküldik az angliai Radical-székhelyre, ahol a használtat elveszik, „a polcról” pedig leemelnek egy újat, és azt küldik vissza. No és mit jelent a hegyi gyorsasági bajnokságban negyven terheléses óra? Mintegy két szezont – és „visszaküldésenként” nagyságrendileg tízezer eurós költséget.

Tapasztalatszerzés után jöhetnek az eredmények

A két hónapja vásárolt Radicalt eddig egy versenyen próbálta ki Botond, április elején Barcarozsnyón, pocsék időjárási körülmények között. „Mindenképpen vezetni akartam, de a biztonságot tartottam szem előtt, vigyáztam az autóra és magamra” – mondja, és hamar hozzáteszi, hogy azért az eredménnyel sem elégedetlen, összetettben 77 versenyző közül a 15. helyen végzett. A következő hegyi gyorsasági megmérettetés Cheile Grădiștei-en lesz, a fiatal tehetség ismeri és szereti azt a pályát, így fokozottan kíváncsi arra, hogy a Honda Civichez képest milyen élményben lesz része.

Lenyűgöző látvány a Hayabusa-alapú motor Fotó: Pinti Attila

„A versenyekkel, bajnoksággal kapcsolatban vannak nagyobb tervek. Idén még tanulom, szokom az autót, és az sem mellékes, hogy milyen költségvetésből gazdálkodhatunk, hiszen noha konkrétan még nincs kimondva, de eléggé gazdasági válságban vagyunk. Szeretnénk minél több versenyre eljutni, fejlődni. Az eredmények most másodlagosak. Az autóban található egy kamera, ami össze van kapcsolva a motorvezérlővel, így látom többek között, hogy mikor mekkora fordulatszámon vagyok, mikor váltok, fékezek, nyomom a gázpedált. Ebben az évben ezeket elemezzük, aztán jövőre már a tapasztalatokat felhasználva vágunk neki a szezonnak” – zárja beszélgetésünket.

Noha meglátása szerint „a bajnokságot összetettben csak nagy szerencsével lehet ezzel az autóval megnyerni”, az már most kétségtelen, hogy a csíki autósport jókora szintet lépett a Szabó családnak köszönhetően.

• Fotó: Pinti Attila
Fotó: Pinti Attila
• Fotó: Pinti Attila
Fotó: Pinti Attila
• Fotó: Pinti Attila
Fotó: Pinti Attila
• Fotó: Pinti Attila
Fotó: Pinti Attila
• Fotó: Pinti Attila
Fotó: Pinti Attila
• Fotó: Pinti Attila
Fotó: Pinti Attila
• Fotó: Pinti Attila
Fotó: Pinti Attila
• Fotó: Pinti Attila
Fotó: Pinti Attila
• Fotó: Pinti Attila
Fotó: Pinti Attila
• Fotó: Pinti Attila
Fotó: Pinti Attila
• Fotó: Pinti Attila
Fotó: Pinti Attila
• Fotó: Pinti Attila
Fotó: Pinti Attila
• Fotó: Pinti Attila
Fotó: Pinti Attila
• Fotó: Pinti Attila
Fotó: Pinti Attila
• Fotó: Pinti Attila
Fotó: Pinti Attila
• Fotó: Pinti Attila
Fotó: Pinti Attila
• Fotó: Pinti Attila
Fotó: Pinti Attila
• Fotó: Pinti Attila
Fotó: Pinti Attila
0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 

 
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Tájékoztatás a sütik használatáról

A Príma Press Kft. által üzemeltetett liget.ro domainen keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata

Információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

A liget.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID liget.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll liget.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs liget.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év harmadik fél
_gat google.com 1 nap harmadik fél
_gid google.com 1 nap harmadik fél
cX_G brat.ro/sati 365 nap harmadik fél
cX_P brat.ro/sati 365 nap harmadik fél
cX_S brat.ro/sati munkamenet harmadik fél
evid_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap harmadik fél
evid_v_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap harmadik fél
evid_set_{customer_id} brat.ro/sati 1 nap harmadik fél

 

Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír/Rossz hír-funkció (szekelyhon.ro; kronikaonline.ro) használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
newsvote_ liget.ro
Cikkre való szavazás rögzítése
30 nap saját

 

Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet  harmadik fél

 

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1 nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1 nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
 urlgen   instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 csrftoken   instagram.com  1 év  harmadik fél
 ds_user_id  instagram.com  1 hónap  harmadik fél
 ig_cb  instagram.com   1 nap  harmadik fél
 ig_did   instagram.com  10 év  harmadik fél
 mid  instagram.com  10 év  harmadik fél
 rur  instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 sessionid   instagram.com  1 év  harmadik fél
 shbid  instagram.com  7 nap  harmadik fél
 shbts  instagram.com  7 nap  harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com  1 nap harmadik fél
SSID youtube.com  1 nap harmadik fél
SID youtube.com  1 nap harmadik fél
SIDCC youtube.com  1 nap harmadik fél
SAPISID youtube.com  1 nap harmadik fél
PREF youtube.com  1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO youtube.com  1 nap harmadik fél
HSID youtube.com  1 nap harmadik fél
GPS youtube.com  1 nap harmadik fél
YSC youtube.com   munkamenet harmadik fél
CONSENT youtube.com  1 nap harmadik fél
APISID youtube.com  1 nap harmadik fél
__Secure-xxx youtube.com  1 nap harmadik fél

 

A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Adwords: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google Adsense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

 

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. Az alapműködést biztosító sütik a látogatók azonosítása nélkül gyűjtenek információkat a weboldal használatáról.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, cX_G, cX_P, cX_S, enr_cxense_throrrle, evid_{customer_id}, evid_v_{customer_id}, evid_set_{customer_id}.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír / Rossz hír funkció használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: newsvote_


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMAL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.

Székely Sport