Egy bárónő receptjei és egyéb finomságok

Liget 2019. november 13., 13:30 utolsó módosítás: 2019. november 13., 13:32

Kipróbálnának néhány receptet Báró Bornemissza Elemérné Szilvássy Karola recepteskönyvéből? Az most nem mentség, hogy nincs kéznél a könyv. A Székelyhon szerdai számának Erdélyi Gasztró mellékletében a gyűjtemény több receptjét is megtalálják. De ötletek kapnak töltött tojás készítésére vagy akár „megúszós” kajákra is.

Pompadour szelet Fotó: György Ottilia

Ördögi tojás (deviled eggs), így hívják angol nyelvterületen a töltött finomságot. Nem feltétlenül az alvilágról kapta nevét, ebben a kontextusban ugyanis erősen fűszerest jelent a kifejezés. A töltött tojás a svédasztalok elengedhetetlen része. Gyorsan elkészül, viszonylag olcsó, és nagyon mutatós. Az egyszerű forma azonban számtalan lehetőséget rejt magában, hiszen néhány különlegesebb hozzávalóval, fűszerrel ízesítve, színesítve a tölteléket még látványosabb, ízesebb előételt kapunk. Kerülhet a töltött tojásba pesztó, avokádó, savanyú uborka, füstölt lazac vagy akár csicseriborsókrém. Receptek az Erdélyi Gasztró mellékletben találnak.

Kíváncsiak rá, hogy hogyan készítette Báró Bornemissza Elemérné Szilvássy Karola a pompadour szeletet, netán a húsos pástétomot? A szerdai Erdélyi Gasztró mellékletben egy remek szakácskönyv receptjeiből mutatunk ízelítőt. A Báró Bornemissza Elemérné Szilvássy Karola által összegyűjtött, kézzel leírt receptekből válogattunk néhányat, melyeket a Kipróbált receptek című kötetbe rendeztek (amely Marosi Ildikó közreműködésével jelent meg). Báró Bornemissza Karola gyűjteményében számos egyszerű és mégis különleges fogás található. Ezek mindegyike arról árulkodik, hogy bizony már akkoriban nagyon kreatívan használták fel az alapanyagokat. Olyan receptek is vannak benne, amelyek egy része már feledésbe merült, de érdemes ismét elővenni és kipróbálni.

De ha se idejük, se kedvük főzni, ám enni csak kell valamit, néhány ötlettel is szolgál a melléklet az úgynevezett megúszós, azaz gyors, egytálas csőben sültek elkészítésére. Lapozzák fel a Székelyhon Erdélyi Gasztró mellékletét, és főzzenek!

0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat