Elfelejtett álomból valóság: Balázs-Karancsi Soma mindig is bolondult a bőrös munkákért

D. Balázs Ildikó 2022. július 20., 18:33 utolsó módosítás: 2022. július 21., 10:23

Három évvel ezelőtt saját használatra készítette el az első bőr pénztárcáját, s azóta is a világháló segítségével önerőből tanulja a szakmát. Dolgozott szakácsként, most egy húsfeldolgozó üzem alkalmazottja, de a bőrrel való munka az, ami igazán közel áll a lelkéhez. Balázs-Karancsi Soma olyan lelkesen mesélt, hogy kedvem lett volna azonnal kipróbálni, milyen is az, amikor az ember bőrből készít valamit.

Balázs-Karancsi Soma önerőből tanult meg a bőrrel dolgozni Fotó: Nagy Zoltán

Honnan honnan nem, már gyermekkorában is érdekelte a bőr megmunkálása, ahogy ő fogalmaz „mindig is bolondult a bőrös munkákért”, s bár családjában senki sem foglalkozott ezzel, megragadta figyelmét a bőr kidolgozásának aprólékos mozzanata. Egyedi stílusban egyedi darabokat készít, s még mindig nagy becsben tartja azt a bizonyos első pénztárcát, amely tulajdonképpen elindította a folyamatot.

Gyermekkori álom

„Gyermekkoromban cserkészkedtem, s köreinkben mindig volt olyan ember, aki a bőrművességhez is értett, engem pedig nagyon érdekelt, amit láttam. De ez elsősorban a gyermekkoromra volt jellemző, aztán másként alakult az életem, a későbbiekben nem foglalkoztam ezzel különösebben.

Három évvel ezelőtt felmondtam a korábbi szakácsmunkámat, s kezdtem gondolkozni, mivel is foglalkozhatnék. Ültem a konyhában, kávézgattam, nézelődtem az interneten, s szembe jöttek bőrből készült használati tárgyak. Ekkor jutott eszembe, hogy ez engem mindig is érdekelt, soha nem kapunk idehaza egy jó bőr pénztárcát, miért ne próbálnám én megcsinálni”

– meséli gyergyószentmiklósi otthonában Soma, s azzal mutatja is azt a bizonyos első darabot, amelytől sosem válna meg.

Kikapcsolódás számára ez a munka Fotó: Nagy Zoltán

Így maradt örök szerelem a bőr, mert bár ma már napi nyolc órában dolgozik, ha egy kis szabadideje akad, előkerülnek a finom natúr marhabőrdarabok, s beindul a munka. „A harmadik éve, hogy nekifogtam ennek a hobbinak, lassan mikrovállalkozás lett belőle” – jegyzi meg. Önerőből tanulta ki a szakmát a világhálón fellelhető videók segítségével. Idővel a szerszámkészletét is összeállította, kiépítette a kapcsolatokat, most már tudja, honnan érdemes bőrt rendelni és honnan nem, milyen festéket használjon, hogy az általa készített pénztárcák, övek, női táskák, tarsolyok, fülbevalók egyedi darabok legyenek, hogy a nagy precizitással kidolgozott különleges minták, motívumok jól érvényesüljenek.

Nem használ gépet – újságolja büszkén –, mindent kézzel készít az első mozzanattól az utolsóig.

„S ennek így van értelme, ha már kézműveskedésről beszélünk” – mondja határozottan.

A vésést nem bízná senki másra Fotó: Nagy Zoltán

„Én vágom, én lyukasztom, én varrom kézzel, én vésem rá a mintát s én festem a bőrt is. Minden pillanatát nagyon szeretem” – mondja. De hogy honnan az érdeklődés, azt maga sem tudja, azt viszont szerényen jegyzi meg, szépérzékét , kézügyességét meglehet, hogy nagytatájától, néhai Karancsi Sándor festő- és éremművésztől örökölhette. „Én úgy tartom, hogy ezt bárki meg tudná csinálni, nem olyan nagy dolog, de a feleségem erre mindig azt válaszolja, ez nem így van” – kacag nagyot.

Önerőből első perctől

„Van nekem egy kicsi asztalom, ott dolgozok, nem is kell ennek különösebben nagy hely.

Egy üveglapon szabom ki, igazából bárhol össze tudnám varrni. Van egy kicsi ügyes vésőm is, s azzal szépen kivésem a mintát. Előtte persze kiszabom a bőrt, vizezem, rárajzolom a mintát, aztán következik a vésés. Ha ezzel megvagyok, kidomborítom, a kicsi kalapácsaimmal addig kopogtatom, amíg olyan lesz amilyennek lennie kell. Amikor rákerül a minta, következik a bőr festése, kezelése, majd cérnával varrom össze a darabokat. Aprólékos munka”

– magyarázza s közben mutatja a vésőt, a kis kalapácsokat.

Munkafolyamat Fotó: Nagy Zoltán

Nevetve jegyzi meg a háttérben ülő felesége, hogy általában az újdonságokat ő próbálja ki, hiszen használva derül ki, hogy megfelel-e az adott termék a rendeltetésének, kell-e alakítani rajta.

Bár vannak tervei,

semmiképpen sem gondolkodik túl nagyban, hiszen számára ez a munka kikapcsolódás.

„Amikor ezzel foglalkozom, észre sem veszem, úgy repül az idő. Nem szeretnék sem gépet vásárolni, sem olyan munkatársat magam mellé venni, aki esetleg segítene. Tényleg meg szeretném őrizni kézműves jellegét, hogy az első mozzanattól az utolsóig minden kézzel történjen. Például a minta vésését senkire sem bíznám rá” – szögezi le. Még a felesége sem tud a segítéségre lenni – fűzi hozzá. „Ezt csak én tudom, meg azok, akik értenek hozzá. A rokonság meg van töltve, mindenkinek gyakoroltam valamit – kacag jóízűen –, s úgy látom, használják is szeretettel, mert minden darabot én is nagy szeretettel s kíváncsisággal készítek el.”

Kézzel varrja össze a darabokat •  Fotó: Nagy Zoltán
Kézzel varrja össze a darabokat Fotó: Nagy Zoltán
Meg is festi a kész darabot •  Fotó: Nagy Zoltán
Meg is festi a kész darabot Fotó: Nagy Zoltán
Szeretettel készíti... •  Fotó: Nagy Zoltán
Szeretettel készíti... Fotó: Nagy Zoltán
... meglátszik ez a végeredményen is •  Fotó: Nagy Zoltán
... meglátszik ez a végeredményen is Fotó: Nagy Zoltán
Aprólékos munka •  Fotó: Nagy Zoltán
Aprólékos munka Fotó: Nagy Zoltán
Használati tárgyak, de igazán mutatósak is •  Fotó: Nagy Zoltán
Használati tárgyak, de igazán mutatósak is Fotó: Nagy Zoltán
•  Fotó: Nagy Zoltán
Fotó: Nagy Zoltán
•  Fotó: Nagy Zoltán
Fotó: Nagy Zoltán
0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 

 

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.