Gázvezetékektől kapnak „sárgaságot” az épületek

Liget 2021. december 09., 12:17

A kommunista rendszer utolsó éveiből maradt sárgára festett gázvezetékek „ékesítik” az épületek és kerítések oldalát, de nem kímélik a belvárosi műemlékeket sem. Minden cső elrejtéséért a műemlékvédőknek közelharcot kell vívniuk a gázas szakemberekkel – olvashatják az Erdélyi Napló legfrissebb számában.

Gázvezetékektől kapnak „sárgaságot” az épületek
galéria
Marosvásárhelyen számos műemlék épületen ott „díszelegnek” a sárga csövek Fotó: Rab Zoltán

Szinte nincs olyan erdélyi város, amelynek épületeit ne szőnék át a rikító sárga vezetékek. A gázvállalat nem tesz különbséget a tömbház, kültelepi kulipintyó és belvárosi műemlék épület között. Nemcsak az épület homlokzatán, látható helyen vezeti a csöveket, de azokat – az ingatlan színétől függetlenül – „szabványsárgára” keni. Nagyszeben egykori főépítésze, Guttmann Szabolcs úgy véli, lehetne észszerűen és civilizáltan is kezelni a kérdést.

Ugyanis a gázasoknak nem kötelező minden egyes vezetékkel „végigvonulniuk” az épület falán, a műveletnek létezik egy föld alatti változata is.

„Minden az önkormányzatok fellépésén múlik. Ha a polgármester vagy a főépítész erélyesebben kikéri a település nevében, a gázasok kénytelenek elfogadni a számukra bonyolultabb megoldást.

Annak idején, amikor Nagyszeben belvárosát próbáltuk újjávarázsolni, minden épületért és kerítésért meg kellett harcolnunk. De sikerült”

– számolt be az évekkel ezelőtti sikerről a műépítész.

Az utcai gázóra és gázcső rontja városaink összképét Fotó: Rab Zoltán

Guttmann emlékeztetett: a hatvanas-hetvenes években még a tömbházak falát sem terhelték gázvezetékekkel, nemhogy a belvárosi történelmi épületeket. „A szocializmusban sokkal civilizáltabb megoldásokat találtak, mint manapság” – állítja. A teljes cikket megtalálják az Erdélyi Napló legfrissebb számában.

0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.